icon

Zlé pečeňové výsledky: Čo môžu znamenať?

jerrynus
6. dec 2024

Ahojte, mam zle pecenove vysledky podla krvi. Dr mi nic nechcela potvrdit ani povedat dnes cez telefon ze az v pondelok mam prist ale ja to nevyrzim do pondelka som uplne s nervami v riti… viete mi prosim povedat co tie vysledky znacia a ako je to vazne? Lebo ja podla google fakt neviem raaz jedno znaci inde zas druhe…
Mam nadvahu 125kg ale uz som rozhodnuta zacat cvicit..alkohol prilezitoste… sladke nejedavam a moj problem je ze jem az vecer ked mam konecne klud… 😔😔😔

bublinka1426
6. dec 2024

@jerrynus crp mas vyssie, si bola asi poslednu dobu chora? do 30 su vacsinou virozy...

janickacrazy
6. dec 2024

@jerrynus hlavne nestresuj, vôbec to nie sú nejak veľmi zvýšené hodnoty, moje deti, ktoré majú určité ochorenie majú hodnoty o dosť vyššie a budú to tak mať celý život. Pupavovy čaj je dobrý alebo aj lístky púpavy jesť cez leto, je to horké, ale pomáha.

bublinka1426
6. dec 2024

@janickacrazy hoavne by som chcela vidiet vysledky pecene pri tolkych atb a paralenoch co ludia bezne do seba tlacia. dokonca vyzivove doplnky vedia peknu sarapatu spravit, ludia o tom ani nevedia....

miamia04
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
6. dec 2024

@miamia04 vzdy si treba citat letaky je toho urcite viac. alebo sa opytaj rovno v v lekarni, nedavno tu jedna mamicka pisala o predavkovani tych veci na podporu dojcenia, benedikt senovka
paralenom sa da velmi dobre predavkovat a doondit pecen, nechapem preco je paralen volno predajny,
bavikla som a o tom s viacerymi lekarmi lebo zial teraz aj pecen riesime :( a ine veci
inac skoro pri kazdom lieky mas ze neodporucaju pri zlej fukncii pecene, uz to je znak toho ze ten liek je potencionalne tazke susto pre pecen....
celkovo ako narod mame velmi zlu zivotosrpacu a plus alkohol cigarety, ludia si ani neuvedomnuju, ako hazarduju...
a stale sa robi mala propaganda.....hlavne ze sa predavaju udeniny, a ine veci...
a este jedna vec, ludia co sa nehybu ci malo hybu, tiez nemaju vyhrane

miamia04
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
6. dec 2024

@miamia04 ja som sa dlho vyhybala ibalgine, no paralenu sa desim, a teraz som brala ibalgin dost casto, mala som skoro 40tky, takze tiez si si dobre zatazila..:(

jankalukasova
6. dec 2024

@jerrynus manžel keď mal žltačku tak ALT mal okolo 16.... Žiadna transplantácia pečene sa nekonala. Toto čo máš, je čisto o obezite a tá je zas o strave, tá zjavne nerobí dobre Tvojej pečeni. Ostropestrec, nízkotučný tvaroh, ovsené vločky... To všetko sú potraviny, ktoré sú pre pečeň blahodárne. Nič smažené, obmedziť tuky, cukor... Pridať zeleninu.
Kolegyňa by sa mala zamyslieť, kým niečo také vypustí.

liv1
6. dec 2024

Ja mam nieco od Silvie Horeckej - terapia jedlom, co je omnoho ucinnejsie ako drveny pestrec nebodaj caj - ten caj nema skoro ziadne ucinky, a vola sa to Sylibin. Vraj na pecen co na trhu, ma najlepsie zlozenie.

lucia11kob
6. dec 2024

@bublinka1426 aj AD isto veľmi škoda pečeni, ja už toľko rokov beriem..v januári ma čaká preventivka, som zvedavá na pečeňové výsledky..😔

bublinka1426
6. dec 2024

@lucia11kob ano aj tie :/ potom daj vediet. ono keby ludia vedeli co vsetko skodi peceni...no to nie je debata na piatok vecer a este pred sviatkami

liv1
6. dec 2024

@veverickav pri stukovatenej peceni sa odporuca absolutne vylucit alkohol v prvom rade. Dalej su to tuky ako mast, margariny, tepelne spracovane rastlinne oleje, odporuca sa nizkotucne mliecne vyrobky, obmedzit sacharidy, zvysit prijem vlakniny, maso skor hydina,telacie, ryby, nejest udeniny, pastety, klobasy, salamy. A samozrejme obmedzit sladkosti. Odporuca sa zelenina, ovocie a ak ma pamat neklame, tak sa odporuca nechudnut prudko.

lenkalienka321
6. dec 2024

@jerrynus tieto výsledky ti možno práve predĺžili život o mnoho rokov. Všetko zle je na niečo dobré. Ale ak ti môžem poradiť, nech ti manžel radšej pod stromček kúpi aspoň 3 mesačnú permanentku do fitka, a aspoň 10 vstupov s osobným trénerom, ktorý ťa naučí ako správne cvičiť. Inak si môžeš viac poškodiť ako pomôcť a tiež potrebuješ aby si sa prinútila, lebo začať cvičiť je jednoduchšie ako v tom vytrvalo a efektívne pokračovať.

liv1
6. dec 2024

@lenkalienka321 za mna lepsie ako do fitka zacat chodit vela von a rychla chodza, plavanie. Na jar bicykel.. alebo si zaplatit online cvicenia. ale hovorim za seba, ja neznasam fitka

lenkalienka321
6. dec 2024

@liv1 to je fajn, ja mysl skôr na také tie tréningové centra, alebo skupinové cvičenia. Ide o to, že to, čo spomínaš síce pekne funguje, ale 90% ľudom v situácii autorky to vydrzi možno týždeň, dva. Ale osobný tréner zaväzuje viac, vie motivovať, ukázať správne cviky a vypracovať jedálniček. Potom, keď sa naučí cvičiť a vytvorí si zvyk, môže pokračovať aj sama. Kľudne aj lekciami on- line, ak n ato má doma priestor a kľud.

veverickav
6. dec 2024

@liv1 dakujem...mam totiz ten isty problem ... musim s tym nieco robit.

charlotte911
6. dec 2024

tam môže byť aj zápal, môže byť pečeň, pankreas, asi ťa pošle na sono alebo gastro, preto máš prísť osobne, nasadia liečbu, stukovatela pečeň bude určite u teba, máš abdominalnu obezitu, čo je extrémn a tiež môže viesť aj k problémom zo srdcom, zdravý životný štýl, pestrá strava a pohyb, nemusi to byť fitko, ale aj denne chôdza aspoň hodinu, kúp si trekove palice a chôdzou tak precvicis celé telo, chôdza rýchlejšia, časom ti to pôjde lepšie a lepšie, zvýšiť pitný rezim aj to len bylinkové čaje alebo čistú vodu, sladené nápoje a alkohol nie a biele pečivo nahrad cerealnym, nic nevysmazaj, sladkostí nie, nahrad ovocím aj to jedno dve doobeda, proste nastuduj si niečo o zdravej strave a k lekarovi choď, určite to nebude na transplant, no liečiť to treba, lebo cirhoza nieje len z alkoholu a neliečená pečeň ako aj obezita vedú k vážnym zdr.problemom, ktoré vedú k fatalnym následkom, neboj sa, ale pracuj na sebe a na pečeň si kup drveny pestrec a užívaj jednu lyzicu pol hodinu pred jedlom 2x denne, poriadne zapi, su aj tbl v kapsulach na pečeň , kuk si v lekárni dr.max plus dostaneš urcite aj od lekára niečo

liv1
6. dec 2024

@lenkalienka321 chapem co si myslela. V tom mas pravdu.
@veverickav pogoogli, prestuduj, najlepsie aj nejakeho odbornika si na to najdi, s ktorym mozes konzultovat. A hlavne. Ries to. Ty si strojcom svojho zivota, stastia, zdravia. 😉

lalenka33
6. dec 2024

Toto určite niesú výsledky na transplantáciu pečene. Toto sú výsledky tvojho životného štýlu, stravovania a nadváhy. Vieš, kde je tvoj problém.
Moja mama aj frajer majú stukovatelu pečen a ani jeden nemá nadváhu. Doktor nerieši, vraj to má skoro každý. Maju obmedzit mastne jedla a alkohol.
Môj pes senior mal katastrofalne vysledky pečene. Pol roka bral Lagosu, b- complex a špeci pečenovu dietu. Vysledky po dodržiavani ukážkove. Ked to dokáže zviera a jeho majitel, tak aj ty? !

taktotedanie
7. dec 2024

@jerrynus a ktore vysledky su akoze na transplantaciu? Kolegyna nech sa venuje svojmu remeslu a nepletie bludy
Ja som niektore hodnoty nevedela precitat, ktore su akoze zle?

elenajezova
7. dec 2024

Ja som svojho času tiež mala horšie pečeňové testy. Chodila som aj na infektologiu. Schudla som zo 70 na 57 kg pri výške 168 cm teraz na preventívnej prehliadke som mala výsledky tip top...

jerrynus
autor
7. dec 2024

@lenkalienka321 ja som si v praci objednala multisport kartu este minuly tyzden

jerrynus
autor
7. dec 2024

@charlotte911 pestrec uz mam doma drveny od vasbylinkar.sk a tie tabletky tiez to som si kupila vcera essentianale

jerrynus
autor
7. dec 2024

@elenajezova no ja chcem schudnut na 55 kg lebo ja mam vysku 165.5 a fakt mam extremnu nadvahu… to je otrasne a baby co mi tu poradili maju pravdu… fakt to asi bude stukovatena pecen

liv1
7. dec 2024

@jerrynus zo 125 na 55? Ale chod na to pomaly, rychle chudnutie peceni tiez ublizuje

jerrynus
autor
7. dec 2024

@bublinka1426 praveze nebola som chora vobec … mna vystrasili tie pechie…ze mi pribudaju na nohach..

svetlonos
7. dec 2024

@jerrynus
Dám ti maly typ na bezbolestnu zmenu stravy, je to síce zmena ale nemusíš vyslovene hladovať. A hlavne - nemusíš sa hnať hneď do fitka!

Schudneš zdravo polial začneš jesť pravidelne.
Raňajky
kludne praženica na masle alebo omeleta. Chleba celozrnný. Dlhšie ta zasýti. Množstvo- veľkosť tvojej dlane bez prstov, hrúbka 1 cm.
alebo
cely cotage syr a k tomu 200 gramov zeleniny, čajovú lyžicu oliv oleja, stáva z citronu/ trosku octu, soľ.

Olovrant - krajec chleba som šunkou, syrom, zelenina
alebo biely jogurt s ovocím- sama nakrájame a dáš tam

obed
polievka vývar, zeleninová, hocijaká bez múky, a malo zemiakov cestoviny v nej.
hlavne jedlo
tanier rozdelené na 4 diely:
1- príloha 150g ryža, cestoviny alebo zemiaky (2kusy veľkosti vajicka)
2- maso tiez tak 150-200g alebo ryba
3 - zelenina
4 - šalát

olovrant
jogurt/chleba/jablková štrúdľa z lístkového cesta - bez pridávania cukru

večera
bielkoviny chlieb, šunka, syrom / rybacia nátierka alebo iná aku ľúbiš plus zelenina
alebo
kludne z obeda mado len so zelenou alebo polievka

To nie je teraz ultimativny geniálny plán na cely cas ale iba zaklad, porad sa kludne s dietologom. Ja som musela dodržiavať koli tehu cukrovke a veru som potom aj schudla ked som to dodržiavala aj po porode.

Nie je to nič extrémne, a v pohode sa to dá, len také veci ako rizoto, ci francúzske zemiaky len v minimnozstvach.

jerrynus
autor
7. dec 2024

@liv1 ako to myslis ze chudnie skodi peceni?

liv1
7. dec 2024

@jerrynus extremne rychle chudnutie skodi

marca12
7. dec 2024

@jerrynus kolegyna je lekarka?????? Nech netrepe. Nemas vobec take zle vysledky. Bezne ludia mavaju zle pecenove hodnott. Stravuj sa zdravo,najdi si stravu,ktora nezatazuje pecen. Zarad pohyb.