Zlé pečeňové výsledky: Čo môžu znamenať?
Ahojte, mam zle pecenove vysledky podla krvi. Dr mi nic nechcela potvrdit ani povedat dnes cez telefon ze az v pondelok mam prist ale ja to nevyrzim do pondelka som uplne s nervami v riti… viete mi prosim povedat co tie vysledky znacia a ako je to vazne? Lebo ja podla google fakt neviem raaz jedno znaci inde zas druhe…
Mam nadvahu 125kg ale uz som rozhodnuta zacat cvicit..alkohol prilezitoste… sladke nejedavam a moj problem je ze jem az vecer ked mam konecne klud… 😔😔😔
@marca12 ja by som neverila, ze pohyb je naozaj zdravy, a pri gastro organoch to plati 100 %
@svetlonos uplne s tebou suhlasim, v prvom rade zmenit stravu, a az potom cvicit. a tvoj plan je uplny zdravy, tiez som si ulozila.
@jerrynus pozri mas aj zvysene crp, takze mozno sa naozaj jedna o infekciu, preto ta chce vidiet lekarka osobne. petechie mozu mat rozne priciny .....a tiez su rozne typy petechii...
@bublinka1426 pohyb? Ci je zdravy? To si robis srandu asi
@liv1 nikdy by som neverila aky velmi je dolzity, hlavne v traviacom systeme. nie len pre srdce svaky...ja si nerobim srandu, ja viem ze hybat sa treba, ja sa hybem cely zivot.
ale zdoraznujem, ze by som neverila ako dokaze necinnost dodrbat cely traviaci system a ano peristaltika blablabla...viem...ale to nie len o tom....
@bublinka1426 Pohyb nie je zdravy? Pre pana ved uz len k spravnemu fungovaniu traviaceho systemu su dolezite aj prechadzky. Nepisem o vrcholovom sporte. Ale chodza,pohyb je zaklad pre zdrave telo. Tym,ze sa hybes sa deju dolezite procesy v tele,organy lepsie funguju. Nie som lekar,zdravotnik,ale nieco mam nastudovane o fungovani ludskeho tela a organoch. Ale ak je niekomu pohodlne presediet cele dni a cakat na uzdravie,nech sa paci,nikoho nepresviedcam.
@marca12 nie, ja by sin nikdy neverila ako dokaze necinnost dodrbat cely tyraviaci system, este raz == viem ze pohyb je zdravy, asi som to zle naformulovala.
ja sa prechadzam snad cely zivot, aktivne som roku behavala, sportovala som cele roky, ja sa o to nebojim. ja som osoba co bez prechadzky nema ani jeden den v zivote.
skor to naformulujem inac, este raz, ludia si neuvoedomuju, ako necinnost dokaze poondit cele telo a aky strasny to moze mat dopad na traviaci system..( samozrejme aj na ine veci ) ked vidima ko sa ludia vsade presuvaju na kolobeckach autach..no smutne.
@bublinka1426 najma kardiovaskularny system ale taktiez traviaci system. Toto si precitaj ale normalne ze povinne. 🙄 skor nez hentaku radu vypustis. Jeden z najvacsich odbornikov u nas v oblasti gastroenterologie https://www.kuzela.sk/post/cvičenie-a-trávenie
pri 125kg by som hlavne odporucala zmenit stravu a urcite minimalne prechadzky, nepisem o tom ze nema sportovat vobec.
@bublinka1426 aha uz citam
@liv1 nemusim, gastro a chirurga posledné mesiace navstevujem viac nez je potrebne zial., nepohyb nie je moj pripad. s lekarmi som vela konzultovala vela veci, nad niektormy len ticho pokrcia plecami :(
ale mozem si clanok ulozit,
@bublinka1426 a mne sa tvori kde ked ja nemam zlcnik?
@jerrynus tvori sa ti v peceni. zlc. a v zlcnik je zasobaren.
a tebe pecen nezlyhava, ver tomu ze to su uplne ine hodnoty
neviem preco stresujes
lekarka ti povie aby si schudla, uvidis, napis sem v pondelok
neobavaj sa hned dopredu
@bublinka1426
si tu pod nikomu skúsim ti poslať aj taky A4 plagátov. Mbe to pomohlo, len je to iné ako keď klasický slávnej do trúby zemiakové jedla ci ryžové, cestovinove alebo taky guláš s knedľou. Treba tam hodiť tu zeleninu salat a ťažké odist z toho zabehnutej stereotypu.
Pre mba bolo vždy idealne a rýchle- mäso a prílohy, tam ale je veľa priloh a absencia zeleniny šalátov.
To som musela v hlave prekliknut 😁.
@liv1
ale jasne ze pohyb je zdravý, to bez diskusie, niet o com. Ale pri 120 kg, kde je už pomaly obezita treba riešiť najskôr úpravu stravy. Hlavne u žien matiek, ktoré fakt ten čas nevedia nájsť na šport. Schudnúť úpravou stravy a co však zároveň sa dá vsunut - su orechadzky v určitom tempe aspom 20 minut. Beh by bola napríklad v začiatkoch blbosť a narobil by viac škody ako osohu.
Môj muž schudol úpravou stravy a denne neprechádza 10 km rychlochodzou, to mimo prace. Ale on sa šiel prejsť kludne o polnoci ked deti spali. No povedzte to ako radu nejakej zene 😁
Ale prechadzky svižný tempom 30 -60 minut denne pomôžu tiez. Ked váha zacne klesať, kludne zacne pekne klesať, kludne pridať viac pohybu.
Ale keď sa ma lemra zrazu začať hýbať- to neberte nikto prosím ako urážku!!! - tak to vacsinou nefunguje a hneď to vzda!
A tou lampou myslím aj seba. Mame dve deti male, som tejotna a keby som aj nebola ozaj musím nájsť čas a ist do fitka. Po ďalšie musí byť v okolí. Ja sa doma neprinesie.
Takže tiez som taká lemra a to nemám ani taku veľkú nadváhu! To by som ťažko zvládala cvičenie. Preto hovorím za seba hlavne o tej lemre ok 🙂?
Preto je začiatkom úprava stravy jednoduchšia a vidno výsledky pomerne rychlo, hlavne pri takej nadváhe.
@svetlonos suhlasim s tebou. Prechadzky, schody, vynechat mhd kde sa da, aj doma hocijaky pohyb navyse. Behat so 125 kilami je blbost, to by si akurat klby donicila. A fitko tiez neskor si myslim. Plavanie, chodza, stale viac a viac + to jedlo. A aka euforia potom pride, ked to clovek zhodi ale najma ked sa citi silnejsi, odolnejsi. Ja som bola strasne strasne unavena ked boli deti male. A vycitam si, ze som pre seba neurobila ovela viac, lebo mohla som. Ja mam sice skoro stale 50 kg +-, sle pohyb bol nulovy. Tento rok som komecne zacala hrat bedminton, ovela viac vonku, bolo to velmi fajn. A teraz uz druhykrat chora, neda sa mi cvicit a uz citim ako mi to chyba a ako energia ide prudko dole.
S vahou treba ist postupne a nie prudko dole nielen kvoli peceni, ale aj kvoli kardiovaskularnemu systemu ktory nema rad soky. Takze naj krok za krokom
@jerrynus žlčnik síce nemáš, ale žlč sa predsa netvorí v žlčníku ale v pečeni
@svetlonos mne davnejsie vyhovvalo salat a maso lepsie mi travilo, ked som jedavala vela ryze hrozne som pribrala.jedla som denne.
Prepáč, ale 125 kíl nie je nadváha, ale dosť brutal obezita. Vazis ako dvaja dospelí ľudia. Doteraz si netušila, že by si mohla mať v neporiadku výsledky krvi, respektíve že si nemohla mať nejaké zdravotné ťažkosti? Veď už tá váha je choroba sama o sebe.
@bublinka1426
no jasne. A to ja ryžu milujem k mäsu! Moja naj príloha. Ale keď chyba ta zelenina, je to bieda. Nevravím, že sa denne dokonale stravujem zas, ale prevažne hej. Ale keď mam chuť na činu tiez si dám 😂. Tvárim sa ake je to zdravé, lebo je tam predsa zelenina!
@stanulienkat ako viem ze obezny ludia maju problemy zdravotne ale mne zatial nic nebolo…a ta vaha? Ta ma hnevala ale nemala som cas nato a dnes uz viem ze Si ju musim najst…
@jerrynus ver ze ono to pride, aj kvoli veku a potomm sa to vsetko nabaluje.🍀
Ahojte, tak dr mi povedala ze mam mierne zvysene pecenove testy a ze to bude z mojej nadvahy. Ale poslala ma na rengen pluc a este na sono brucha. Rengen uz mam hotovy, sono zaludka mam v utorok.
Avsak tie petechie na nohach ( lytkach) mi stale pribudaju.tak fakt neviem co to je…
@bublinka1426 pisala som vyssie
@jerrynus to mame viaceri, ja mam tiez stukovatelu , sono brucha nic nevideli, cakam na vysletky ct
@miamia04 petechie z nadvahy?
@bublinka1426 nadváha vede k nadměrnému zatížení cév na dolních končetinách, zejména žil a krevních vlásečnic.

@liv1 neviem ci peceni, ale minimalne sa moze tvorit zlcove blato, a to moze skoncit zle. niektori ludia nejedia vobec, zlc sa hromadi v zlcniku a ( moze sa vytvorit) vytvori blato, tlaci na steny zlcnika tak, ze steny sa stensia a zlcnik moze prasknut.