ZŤP pre osobu so skoliózou

vafla
5. apr 2023

Dobry den, vie mi niekto poradit, ci je mozne si vybavit preukaz ZTP na skoliozu, ktora presiahla 40 stupnov cobov uhol? mam 43 rokov a som bez stabilizacnej operacie (kovove tyce na narovnanie). Som zmetena z celeho procesu, niekto tu uvadzal, ze sa ZTP vydava iba po tejto invazivnej operacii, tak sa chcem vyhnut tomu ze to zacnem cele vybavovat, chodit po lekaroch, rontgen a potom mi to zmietnu lebo nemam operaciu. Dakujem a pomoc!

lucia851
5. apr 2023

@vafla ja mám tiež skoliozu ale nemám na ňu určite ztp.

janinah
5. apr 2023

A prečo nemáš operaciu? Véd by ti pomohla.

patricia_b
5. apr 2023

@janinah ja som mala 72 stupňov a vyriešili to korzetom a rehabkou, žiadne zťp

rebrambora
5. apr 2023

To je veeeeeeeelmi individualne.
Ved chod osobne kde treba. Za pokus nic nedas, musis to ale zacat vybavovat, inak sa nedozvies. Ale presne ako je vyssie spomenute, operacia pomaha. Preco si neulahcit zivot.

gemerka17
5. apr 2023

@vafla pokiaľ máš niečo nad 40 stupňov a menej ako 50 stupňov, tak super, ze si na operáciu nešla. Len musíš veľa cvičiť, aby si to udržala a vytvorila svalový korzet. Tam sa treba vyhnúť operácii stoj čo stoj. V súčasnosti neexistuje pacient vo svete, ktorý bol operovany v mladosti a tyče v chrbte ma viac ako 40 rokov. A to ešte nevieme ako to bude na starobu a vsetky tie komplikácie co ešte nastanú. Ľudia ktorý sú po operácii viac ako 10 rokov tak problémov majú viac ako dosť. Bez operacie žijú bežný život aj ľudia so 60 stupňovou skoliozou a na niektorých to nie je ani vidno (svalový korzet). Myslím, že ŽTP nedostaneš. Ale skus sa spýtať v skupine na FB: Skolioza patere - poradňa a vaše skúsenosti. Takých ako ty je tam viac, aj Slováci sa najdu.

oli18
5. apr 2023

Ja som po operacii chrbtice, medzitym som zostarla, mam x diagnoz a ZTP ma nenapadlo ziadat. Pritom mozno by som mala aspon na parkovanie nejaku zlavu.

taktotedanie
5. apr 2023

Nie nemate narok

vafla
autor
6. apr 2023

@lucia851 zalezi od stupna skoliozy, ked mas malu nie je ro problem vobec, ja mam velku a obmedzuje ma to

vafla
autor
6. apr 2023

@janinah no poznam ludi co ju maju a su na tom este horsie, a maju viac bolesti, v principe invalidi, uz sa nikdy kvoli tym tyciam v chrbte neohnes a casom chrbtica aj tak ohne tie tyce a skolioza je spat.

vafla
autor
6. apr 2023

@patricia_b na to sa ale nepytam, mam dovody preco potrebujem ztp ktore to nerozpisujem.

vafla
autor
6. apr 2023

@rebrambora lebo opracia nepomaha, poznam vela ludi conto olutovali..a vy ako viete? Mate ju?

vafla
autor
6. apr 2023

@gemerka17 dakujem pekne za vasu odpoved konecne odpoved k veci, ceknem ten FB

vafla
autor
6. apr 2023

@oli18 tak skuste, ja som citala ze skoliotik nad 40 stupnov uz ma narok len neviem ako to je s tou operaciou. Ked to zneprijemnuje zivot, co mne dost…preco si ho neulahcit inde (nizsie dane, zlavy..)

terina25
6. apr 2023

@vafla ma to iste co ty+aj vek podobny. Ztp som nevybavovala. Ale invalidny,ten mi nedali😟 ztp mi budd nanic...

terina25
6. apr 2023

@patricia_b pri 40 stupnoch sa operuje uz.

terina25
6. apr 2023

@vafla dcera ma tiez cez 70 stupnov. Operovat sme nedali.

A k operacii. Co ja viem,operuju do 18 rokov,v dospelosti nie.

lucia851
6. apr 2023

@vafla tak choď na operáciu určite ti to pomôže

patricia_b
6. apr 2023

@terina25 len ja som mala vtedy 13 rokov, tak či z toho nevyrastiem, preto neoperovali a skúsili korzet a rehabky a podarilo sa mi to stiahnuť na 20, ale som aj tancovala spoločenské tance 4 roky, kde proste musíš mať osvalený ten chrbát, aby si zvládol na súťaží od tancovať 2 minúty a potom sa venujem fitness alebo teda posilňovaniu, ale nenapadlo ma vtedy žiadať o zťp a to rehabilitačná hneď povedala, že toto prečo hneď neoperovali?