icon

Golfáč pre 5 ročnú dcérku

nelinka2009
21. apr 2015

Ahojte, chcem rádu. Moja 5 ročnú Nelku, ktorá berasategui chodí. Viem, že by už malá sama, ale nechce sa mi to má socce riešiť a ani sa hádať s manželom. Má 20 kg viete odporucit nejaký skladby golfac pre takéto dieťa? Myslíte, že by to ten tesco kočík zvládol? Chceme byť večer dlhšie vonku a aj nejaké výlety absolvovať tak nech máme všetci kľudne a nemusíme ju vlacit... Alebo je to zlý nápad?

bubelko
22. apr 2015

@meluela neviem, kolko rokov ma tvoje dieta a neviem, co si mysli okolie... 😉 viem, co si myslim ja o 5r dietati v kociku...
a ked sme pri tom sudeni a mysleni si svojho o inych - tie "pipky" asi nepatria medzi tvoje kamosky a zjavne ich nesudis 😉

katrinka8
22. apr 2015

@tilly - no my všade teda autom nechodíme (mm ho má celý deň v práci, prichádza večer, ja auto nemám), ale teda naozaj nepochopím, prečo by 5-ročné zdravé dieťa malo byť v kočíku 😉 Dcérka bude mať 5 rokov o niečo vyše mesiac, ale od 2 rokov kočiar nepoužívame. Či ideme do mesta, či do obchodu, s nákupom, bez neho, aj si svoj batôžtek často nosí, a má ho teda aj naložený, a problém nemá. 2-ročná zvládla v Tatrách menšie výlety peši (z Hrebienka na Bilíkovu chatu a Studenopotocké vodopády a späť). Proste my deti vedieme k tomu, aby chodili peši čo najviac. Minule tu bola téma, či má maminka pre 5-ročné dieťa brať kočík do ZOO do Bojníc. Naša to zvládla v 3 rokoch peši v horúčave letnej absolútne bez problémov - celú ZOO prešla, a to ešte aj behala hore-dole, v necelých 4 rokoch prešla peši 5 km k starým rodičom z obchodu. Synček v 15. mesiacoch sa prvýkrát postavil vonku na zem (to bolo teraz vo februári, dovtedy chodil len po dome, nechceli sme mu už kupovať zimné topánky, lebo dovtedy sa nehrabal von z kočiara a sme si naivne mysleli, že už kúpime rovno jarné. Ale už nechcel sedieť v kočíku a bola ešte zima, tak sme kúpili) a hneď v ten prvý deň prešiel sám peši cca 1 km. A to sa naučil samostatne chodiť až v 14-tich mesiacoch.
Osobne si myslím, že 5-ročné zdravé dieťa naozaj nepatrí do kočiara. Nebudem ho teda ťahať na vysokohorskú túru, ale miernu (myslím nenáročný terén) dlhšiu prechádzku či menšiu túru by zvládnuť malo - aj keď pomalšie a s prestávkami, ale malo. Rodičia by zase mali mať odhad a keď dieťa nevládze, tak počkať, oddýchnuť si.

tova
22. apr 2015

to je len slovenska sprosta vlastnost porovnaat kto ma aky kociar, a kolko rocne dieta v kociari a v plienkach... Pre taketo moralizovanie som rada ze zijem v zahranici a nikto nepozera a nekomentuje nikoho. Pre zaujimavost, dnes som videla v kociari cca 5r. dievca a aj s cumlom. Nikto sa ani neobzrel a mama vysmiata s detmi uzivala si vylet. Trocha viac sebavedomia vam treba a hlavne pozerat do svojho hniezda. Normalne litanie tu niektore vypisuju ake tury ich 2r. deti zvladaju, ako cupitaju radsej po tatralandii akoby mali ist na dovolenku k moru a tlacit v nom dieta. Vase idealne deti nie su o nic krajsie, mudrejsie, sikovnejsie ako 5r. dieta v kociari, 3r. s cumlom a plienkou.

katrinka8
22. apr 2015

@tova - tu nejde o to, či niečie dieťa je šikovnejšie, múdrejšie, krajšie atď., ale skôr o to, k čomu rodičia svoje deti vedú. Keď niekto napíše, že 5-ročné dieťa nechce chodiť a chce sa voziť, nie je to o tom, že iné dieťa je šikovnejšie. Je to o tom, že dané dieťatko je lenivé alebo rozmaznané. Alebo je pohodlný rodič niečo s tým robiť. Hovorím o zdravom dieťati. To isté si myslím o 3-ročnom dieťati s cumlíkom. Mimochodom, dnes bolo také o čosi staršie ako 3 roky na ihrisku a keď prehovorilo, absolútne som dievčatku nič nerozumela, a ani ostatné deti. Snažila sa rozprávať s deťmi, ale bohužiaľ, cez ten cumlík jej nik nerozumel - tak potom neviem, či to teda nie je problém. Ja s tým problém nemám, ale to dievčatko určite áno. Osobne si myslím, že 3-ročné dieťa by sa malo bez cumlíka zaobísť (nie je to len môj názor, ale aj názor logopédov či psychológov). Je to môj názor, myslím si to, ale na nikoho na ulici neukazujem prstom, neupozorňujem, len si to skrátka myslím. A vôbec, nejde o mňa, veď mne je to, koniec-koncov jedno. Ide o tých rodičov a tie deti, oni si musia zodpovedať pred sebou samým a pred tými deťmi, čo a ako robia.
Keby samotnej maminke, ktorá tému zakladala, toto nevadilo (5-ročná dcérka v kočiari), asi by nežiadala o názor. Tak sme ho tu mnohé vyjadrili. A áno, moje 2-ročné dieťa zvládlo "túru", primeranú veku. Šli tadiaľ mnohé malé deti peši. Nepovažujem to za niečo výnimočné, poznám svoje dieťa a viem odhadnúť, koľko zvládne a koľko už nie. Len som chcela popísať, čo dokáže zvládnuť oveľa mladšie dieťa, keď mu dáme šancu. Aby si dokázala daná maminka predstaviť, že jej 5-ročná dcérka určite zvládne bežnú dovolenku pri mori absolvovať bez kočiara. Mimochodom, mňa ako 6-ročnú zobrala moja mama na celodenný pochod do Slovenského raja - nebola som jediná, bolo nás tam viac detí a bola to zábava. Proste sa to tak niekedy robilo a nik to neriešil ako teraz, či to je alebo nie je normálne 😉

barbara088
22. apr 2015

Muz si musi uvedomit ze ma 5rokov pokialnieje postihnuta musi sama chodit....v skole ju nikto nosit nebude.skor skuste bycikel....a ked sa mladej nechce chodit povedz jej ze nech je teda doma

aadulik2110
22. apr 2015

@nelinka2009 wow...... no môj 2 ročný už nemal kočík, keď sa mu narodil bráško a nebolo možné dať skejtík.... tak sa postupne naučil chodiť sám, alebo na odrážadle.... v máji bude mať 3 a nemá problém prejsť aj 5km i po polnej nerovnej ceste a ani mu nenapadne sa pýtať na ruky.... prípadne na koníka...
a mm by som narovno povedala, že je to obrovská chyba.... tiež ju nebudú v škôlke/škole učiteľky nosiť.... tam hádam zvládne prechádzku aj bez kočíka, tatinka a revu....

chloe001
22. apr 2015

Podla mna vam na dovolenku staci obycajny klasicky golfac, aj ten najjednoduchsi za 20, 30 eur, vacsinou su pisane do 15kg, ale podla mna tych par dni zataz 20kg preziju. Ja mam skoro trojrocnu, vladze chodit, chodit chce a lieta ako sarkan, ale obcas napríklad golfac beriem a kto si mysli, ze tam nepatri, jeho problem. Kazdy si svoje dieta pozna najlepsie, kazdy vie, kedy je unavene, kolko vladze. Ja nosim golfac, ked viem, ze napríklad cez obed nespala a poobede by teoreticky miesto lietania radsej zaspala, hlava nic moc,ale aspon si oddychne. Teda, ked ideme niekam dalej ako okolo domu.. Ked tam byt nechce, proste vstane a ide po svojom... Pisem to teda odhliadnuc od vasho problemu, ze tatik malu chce nosit a mala to zneuziva, to je uz druha vec... kludna dovolenka zas ina, ja by som si na vasom mieste vzala ten golfac, v najhorsom vam bude proste trcat na izbe a nevyuzijete 😉

katrinka8
22. apr 2015

@chloe001 - no len je rozdiel v kočiari ani nie 3-ročné nevyspaté dieťatko a 5-ročná slečna - predškoláčka, ktorej sa nechce chodiť na bežnej prechádzke 😉

tova
22. apr 2015

@katrinka8 podla mna to zakladatelke nevadi, ale dala sa oplyvnit moralizovanim inych zien ktore jej dychaju na krk, tak sa zrejme hambi a jej muz ma taketo nazory v pazi. Hlavna otazka sa tyka dovolenky, a mat kociar uz len na prepravu po letisku je +. je to uplne bezna vec a ci sedi v surodeneckom kociari na nejakej doske co je podla mnohych normalne alebo v klasickom kociari je rovanke. Dieta samo vie kedy sa uz nechce vozit.

chloe001
22. apr 2015

@katrinka8 no ved ano, ale ked chcu kludnu dovolenku 😉 preco si nepomoct, mozno v tom golfaci mala sediet ani nebude nakoniec a aspon si budu mat kde dat tasky 😉 😎 nadhlad treba

tova
22. apr 2015

@katrinka8 pani odbornicka, do kedy je v norme aby dieta spalo v manzelskej posteli?

barbara088
22. apr 2015

Neviem js mam 3deti a na dovolenke sme moc kocik nepouzili.dcerka mala pol roka....a mali sme kludnu dovolenku.Je to vec tej pani .my mame nuna pepp ten udrzi dost

martinella1
22. apr 2015

A keď bude mať 6 rokov a nastúpi do školy a zavelí, že sa jej nechce chodiť, tiež bude v kočíku? Proste má vek, kedy sa už kočíkom nepotrebuje vyvážať, pár dní potrúchli, ale pochopí....ide o lenivosť z jej strany....veľa síl a trpezlivostí maminke. Isto to bude ťažké odučiť, ako aj cumlík, fľašu, plienky, či prsník....ale všetko sa dá, keď sa chce....

katrinka8
22. apr 2015

@tova - no, áno, len keď sa také dieťa bude chcieť voziť aj v 10 rokoch, rodičia mu budú zháňať čo? Káru? Či si napíšu žiadosť pre špeciálny zdravotnícky vozík? Podľa mňa tu ide o vyslovené manipulovanie rodiča v tomto prípade otecka. Nikto nemoralizuje, len sa jej snažíme vysvetliť, že niekde vo svojom prístupe k dcérke robí chybu. Ak sa hanbí, asi vie prečo. Keby bola vnútorne vysporiadaná s tým, že má predškoláčku v kočiari, tak sa nehanbí. Jej muž má názory v paži? No, skôr by som povedala, že jej muž radšej vyhovie dcérke, aby nerobila scény a on mal kľud. A má v paži to, že tej dcérke tým len škodí. Ale toto nie je záležitosť tejto dovolenky, to je záležitosť, na ktorú si zarábali minimálne 3 roky. Keby dcérku od malička viedli k tomu, že má zdravé nôžky, tak by to teraz riešiť nemuseli.
Ja sa domnievam, že to, čo chce s dcérku absolvovať rodina zakadateľky je pre 5-ročné dieťa zvládnuteľné bez kočiara. To, že to nezvláda dcérka, alebo podľa popisu skôr rodičia, je výsledkom prístupu rodičov k výchove. Samozrejme, je to ich vec, ale keďže maminka položila otázku do verejného fóra, tak sa tu každý vyjadrí podľa toho, čo si myslí. A ja si myslím, že dievčatko manipuluje rodičov. Neviem, ako môže byť plusom kočiar s 5-ročným dieťaťom. Mne by bol teda len na oštaru ten kočiar, vlačiť batožinu, a ešte aj tlačiť 20-kilové dieťa s kočiarom. Moje 5-ročné dieťa ide samo a ešte nám aj pomôže čo-to jednoduché a ľahké odniesť. Bežné je, že v kočiari sedí batoľa, nie predškolák 😉

@chloe001 - no len potom budú chcieť mať kľudné leto, kľudný rok, kľudný život.. a dieťa budú vyvážať do 10 rokov v kočiari? Kvôli svojej pohodlnosti nechcú vyriešiť problém s chodením vlastného dieťaťa? Do dovolenky majú ešte dosť času na to, aby dcérku naučili, že kočiar nepotrebuje.
Veď tu nejde len o nich a ich kľud a ich pohodlie, ale o to, že ich dieťa nimi jednak manipuluje a jednak mu zarábajú na ďalšie zbytočné problémy v budúcnosti. Im by malo byť šuma 47, čo si myslia maminky na koňovi, ale malo by im záležať na tom, aby ich dieťa nemalo problémy. Môj nadhľad mi hovorí, že takýmto prístupom ten problém mať budú. A nielen tento jeden.

brisilda
22. apr 2015

moj syn bol na dovolenke v kociku ako 4 rocny ...no a ? dokonca sa stalo , ze si v nom aj pospinkal / spava mi na obed / a vobec tu nejde o to ci je dieta lenive alebo nie nakolko moj je dost ubehany no ak pride jeho cas tak si musi lahnut ......dovolenku sme si aspon uzili 😉 ja odporucam kocik silver cross dazzle

katrinka8
22. apr 2015

@tova - nehovorím o norme, ale o schopnostiach detí v určitom veku. Keď nevidíš problém, ktorý má to dievčatko (zbytočne vyrobený jeho rodičmi), tak to nevadí, Ty nie si jej mama. Horšie je, že to nevidí jej otec. Mamina to zrejme ako problém vidí.
A čo sa spania v spoločnej posteli týka, moja dcérka s nami spala do 2 rokov, potom sama odišla do svojej. Synček má 17 mesiacov a zatiaľ spí s nami. Myslím, že keď bude mať 15 (rokov), už s nami spať nebude 😀 😀 😀 Ale keďže je čoraz väčší a dosť po posteli putuje, tipujem, že čoskoro mu začneme vadiť tým, že bude mať málo miesta a vysťahuje sa. Ale posteľ mu plánujeme kúpiť do 2 rokov (jeho veku) 😉 😉 😉 Ale to sme off topic 😉
A nemyslím si, že som odborníčka, aj keď si to myslela zrejme ironicky, len som sa Ti snažila vysvetliť, prečo si myslím, že niekedy je dobré, keď rodičia nenechajú všetky rozhodnutia na dieťa 😉

brisilda
22. apr 2015

a co sa spania tyka nas bude mat uz 5 r. a stale s nami obcas spinka 😀 a vobec ma nezaujima nazor mamiciek ktore to odsudzuju 🙂 moje dieta ,moj zivot, moje rozhodnutie 🙂 dokonca mi spava aj na obed

katrinka8
22. apr 2015

@brisilda - ticho závidím spanie cez obed - v dobrom 😉

nelinka2009
autor
23. apr 2015

Ako len pre obraz.. . Ja sa za svoju dceru a ani manžela nehambim... kocik doma nemáme a mladá normálne všade chodí... len má tej dovolenke si chceme pozrieť aj nejaké pamiatky.. . Je mozne, ze hejaky deň tam budeme chodiť celý.. . A tiez vecer chceme posediet má pláží a nie utekať hneď má izbu.. . Urcite tam v tom kociku.nebude stale... ako v Rakúsku sa nakupnemu vozíku s autickom nikto necudoval a malá bola aspoň kludna pri nakupoch... v CR ZOO Praha sa vozicku tiez nikto necudovsl v pohorí vozili aj 10 rocne deti... tuto temu som zalozila hlavne preto, aby moj manzel videl, ze aj ine maminy reaguju podobne ako ja, kef pocuju, ze sa 5,5 rocna chce nosit... a teda ze nirsom nenormalna... ten kocik vezmeme, auto to prezije a ak náhodou tak ho aj použijeme ak nie, tak sa nic nedeje... ako vaše názory sú fajn! Ale zas nezzenme to do extrému... sme uplne normalna rodina, kde obaja cely rok makame a tu dovolenku mame akonodmenu a relax, takze sa tam nechcem zbytočné nazahobat a szresovat... kompromisy sú fajn.. . Len si myslim, ze tak alo my s malou absolvujeme zábavné parky a felfinarium tak ajnona s nami môže absolvovať pamiatky manžel má históriu velmibraf... a kocikbzhanam práve preto, ze hobuz prostebdoma nemame...

natalym
23. apr 2015

@nelinka2009 Podľa mňa je sebecké neprispôsobiť program na dovolenke dieťaťu ak je s nami. Tak ak je to pre Vás odmena, tak choďte sami bez dcéry.
Nesúdim, ale ja by som to takto neriešila. Podľa mňa je to trápne aj pre dcéru, je už naozaj veľká.

nelinka2009
autor
23. apr 2015

Ak sa ona bude cítiť trápne tak do nehonproste nesadne... 6 rokov sa prisposobujeme... skonzumuje sa môže aj ona nám trosku.. . A sebecke by bolo ist k moru a neuobrat ajnju, kefze biedne má tombtak aby sme slibeste raz aj s ňou...

mirka0703
23. apr 2015

ako tak citam tak ti vsetky radia ze je to hrozne ked 5r dieta je v kociku....no a co.....moj maly bude mat v lete 3,5r a tiez berieme kocik na dovolenku kedze vecer urcite nebudeme sediet v izbe a maly pojde spat...kludne moze pospat aj v kociku niekde v na vecernej prechadzke.... 🙂 alebo skus zajst do obchodu a posadit ju do kocika aby jej nebol maly.....ja este aj teraz maleho vozim do skolky v kociku kedze sa mu rano nechce chodit a ja ako tehotna by som ho nemala nosit.....tak to neriesim, ze je velky

natalym
23. apr 2015

@nelinka2009 Pozri, urobte si ako pasuje Vám, ak budete všetci spoko tak je to O.K.

tilly
23. apr 2015

@katrinka8 mne je uplne jedno, co si myslis 😉
1. otazka bola aky kocik a nie ci kocik
2. my fakt vela cestujeme a je mi pohodlnejsie, ked je maly v kociku, v novembri bude mat 6 😉 , ked cestujeme, tak mam par moznosti, bud ho budem vozit a bude klud na vsetkych stranach, starsi ma skoro 10 a ted zvlada prehliadky miest uplne bez problemov, alebo bude chodit sam a bude mrncat a nikto z nicoho nic mat nebude, alebo mu dam nejaky dopravny prostriedok a budem za nim upachtena behat, tak beriem prvu moznost...
3. za posledne dva roky sme videli 2 x mnichov, niekolko krat vieden, zenevu, veronu, annecy, janov, monaco, sanremo, st. tropez, port grimaud, castellane, interlaken, prahu, davos, st. moritz, 2 x salzburg, benatky a este par miest, ale na vsetko si nespomeniem... a chalani si obaja pamataju, aj krpec a maju to velmi radi, uzivame si, co by bolo bez kocika dost narocne, taaakze je mi uplne jedno, ci sa niekto smeje, alebo co si mysli o to, ze vozim 5 rocne dieta v kociku, my sme spokojni a to je to jedine, co ma zaujima 😉
okrem toho, napr. v mnichove som videla strasne vela takych kocikov, ako mame my (chariot), on je aj robeny pre deti do cca. 110cm (aj ked zmesti sa aj moj starsi 146cm) a vahovo je neobmedzeny...

tilly
23. apr 2015

@nelinka2009 uplne suhlasim, ak vam to ma ulahcit zivot, kocik zober, ale kupovala by som z bazaru a po dovci zas predala, teda ak ho uz nebudes potrebovat, na novom prerobis..
som videla aj starsie deti v buggy... nie je to nic nenormalne... ale maminy, ktore chodia len na ihrisko pod panelak, kocik fakt nepotrebuju, ale take teba (alebo mna) ani nepochopia, tak si rob tak, ako uznas za vhodne 😉

nelinka2009
autor
23. apr 2015

@tilly presne dakujrereerm veď má tom nieje nič zle.. . My sme boli budapest tam bila ok, ale v Prahe uz mala dost aj horucku dostala... tak preto uvazujem zakto

nelinka2009
autor
23. apr 2015

A samozrejme pri každom výlete myslíme má mu aquaparky, zoo, delfinaris... ale zasa aj pamatihodnosti si my chceme pozrieť s manželom to milujeme.. . Kym bola uplne maluckavtak sme to obmedzovali alebzasabuz má pomaly 6 tak by to s nami mohla zvladnut... tiež tam pozrieme ajbzabavny park a delfinarium.. . Miniatury tam sa moc tesi.. . Ale chceme viediet aj mestá Riminy a San Maríno a to už neviem či zvládne.. . A tiez sa mi vecer nechce sediet len na izvbe... ale. V Petrzalke chodime len na pešo

tilly
23. apr 2015

@nelinka2009 my cestujeme od malicka s chalanmi a posledne tri roky tak intenzivnejsie aj spoznavame, predtym to boli vacsinou len lehara na plazach, ale uz sme narocnejsi a spoznavame a aj to vidiet na chalanoch, ze vedia, co kde je, ze maju prehlad a aj trosku iny pohlad na zivot tym, ze poznaju aj ine krajiny a lahko sa potom prisposobuju novemu prostrediu, dostavaju jazyky do usi...
tiez nechavam maleho zaspat v kociku, potom ho len penesiem do postele, starsi vydrzi a je rad, ze maly spi, aspon nas ma len pre seba 😀 takze spokojnost na vsetkych stranach

tilly
23. apr 2015

@meluela 😵 100 bodov, ja som najviac schudla rychlou chodzou s kocikom 😉 najlepsie kardio

jana_eyre
23. apr 2015

@nelinka2009 mam kamaratku, co ma chore dieta a dala by vsetko za to, aby kocik pouzivat nemuseli.. moj prvy syn kocik nepouziva od 20tich mesiacov, druha dcera od 14tich mesiacov - pekne chodia a vela vydrzia.. ak nechces lenive dieta, co bude mat o par rokov poriadnu nadvahu, kocik neries a hybte sa spolu..

je samozrejme tvoja vec ako svojej dcere zabezpecis zivot a urcite pre nu chces to najlepsie na svete, ale predpokladam, ze ona sa nenarodila s tym, ze sa jej nechce chodit - k tomu treba deti viest.. vsade na nete citam ako sa ludia stazuju, ze deti su lenive, tucneju a nic nerobia.. a kto za to moze? nie deti, ale my rodicia, ktori detom taky zivot dovolia.. co ked sa jej nebude chciet chodit ani v 12tich?