Prečo sa pripína červená stužka na kočík?
Vie mi prosim vysvetlit naco sa pripina ta stuzka na kocik? :D za posledne dni som to videla hadam kazdej mamicke...nerozumiem? :D viem ze to ma spolocne nieco s urieknutim :D ale ja na taketo veci neverim a urcite si nebudem prepichovat nie najlacnejsi novy kocik nejakou stuzkou :D
To si vešajú na kočík alebo ruku len pohania. Ti, čo neveria v Boha ale veria, že nejaký predmet ich bude ochraňovať. 🤔
Ako písali vyššie, v našich zemepisných šírkach ľudia veria hlavne tomu, že červená farba stiahne a odpúta pozornosť, a tým sa zmierni prípadný dopad na dieťa/človeka. Nie je to o viere v silu nejakej stužky.
Ja som ju tam mala, lebo som dostala od sestry, inak by mi to možno ani nenapadlo, bola to taká malá červená mašlička a prívesok kočík s menom dieťaťa, asi to dala niekde vyrobiť ale bolo to pekné.
V katolickej cirkvi je to napriklad zakazene verit na poveri, a aj tak si to davaju. Knaz to nesmel vidiet na krste
@andykras nic nie je zakazane,ak tomu neverim.Brala som to ako ozdobu,nic viac. Mala som na kociku a chodila som tak do kostola. Keby bola modra uz je to v pohode pre knaza??
@wiccawicca aj ja som ich jeden cas robila.Je take mile s menom a detskymi ozdobami
@miskaa289 a to nemas pusu, aby jsi te zname rekla, ze si neprejes, aby ti lezla do kocaru? navcm dyzvidim, ze se blizi tak zrychli nebo nezastavim vubec-specham, nemam cas, nepreji si, horiii.... davat si nejakou stuzku na kocarek a jeste obvinovat nekoho, ze mi urknul dite- hojsa zpatky z 21.stoleti do stredoveku mezi carodejnice 🙂
@anickabasnicka vieš čo poviem na rovinu bola to moja krstná a býva u nás v dedine a čo mám vecne pred ňou utekať a vyhýbať sa jej? Robila v drogérii tak teraz nepôjdem ani cez dedinu? Nedá sa vyhýbať vecne.pojfeme na rodinnú oslavu a poviem jej nekukaj na moje dieťa lebo je potom umrncane?
Neni sú to výhovorky.
Každý nech urobí ako uzná za vhodne. A každý vrch verí čomu veriť chce.
Sak ty nedavaj a ostatnych neries. Ved je to kqzdeho vec.
skus použiť google a nie tu rozduchavat vášne a hejtovat,
: ,,Červená mašlička sa pripevňuje na kočík, aby chránila dieťatko pred urieknutím. Ide o prastarý zvyk, ktorý sa stal súčasťou našej kultúry. Kočík zdobíme úplne prirodzene, nie je už ani tak dôležité, či starej povere veríme alebo nie. V súčasnosti mamičky najčastejšie siahajú po personalizovanej červenej mašličke.,,
@katarinka289 vyslovene nam to knaz zakazal ked sme mali nauku na krst
@andykras to tiez zalezi od knaza.Ja by som sa ho spytala,ci v tom pripade nemozem nosit ani cervene tricko.Aby si nahodou nemyslel,ze to je preto,aby ma niekto neuriekol.Je to ozdoba,nic viac. V dnesnej dobe,ked sa coraz viac objavuju pripady zneuzivania deti knazmi,by som sa s nim mala o com porozpravat. Cervena maslicka je v porovnani s tym malickost

@jarnajar presne aj u nás tak. Tiež ten istý kraj