icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

abnka
8. jún 2012

@strociatka na nosiče sa dajú navliecť aj také tie "návleky na nohy " my sme ich dostali zadarmo k manduce, dajú sa fakt všestranne použiť, či ich už navlečieš na popruhy alebo na nohy dieťatka, ktoré visia z nosiča....
tu som len náhodne linkla , takéto myslím :http://eskrina.sk/141-navleky-design-socks

strociatka
8. jún 2012

@abnka super, dakujem za typ, uz som kupila tie original na manducu, ale toto mi pride ako celkom fajn napad na striedacku a hlavne je to lacnejsie, nuz co uz, kupila som 😠

boka79
8. jún 2012

@abnka

to akoby si o mojej svokre vravela , ze ved pred hodinou jedol a ani kocik nechce, on v nom totiz vydrzi, ale len tak pol hodku, tak aspon manzel cez vikend ide, lebo na satku si netrufa, uz caka, kedy budeme moct Bondoôlino pouzit.. V nom teraz nosime nasu velku, ked este nevladze, ma len 13 kg, takze sa da..

abnka
8. jún 2012

@strociatka tie originaly sú super, lebo sú na to robené, sú hrubšie a také ako keby chlpkaté. Návleky sú super, ale ja som používala dvojo na sebe práve aby boli hrubšie a sliny neprenikli tak ľahko až k popruhu nosiča.

abnka
8. jún 2012

@boka79 http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=104 tu som našla stanovisko českej pediatrickej asociácie k noseniu. Ak chceš , môžeš pomocou toho argumentovať.....

veronika1610
9. jún 2012

poraďte mi, včera som prvýkrát dala malú do batoha na chrbát, bola som na seba pyšná, kým som v polceste nezistila, že jej šatka spod zadku vykĺzla a tie pásy okolo nožičiek ju poriadne otlačili, čo som urobila zle? nie je ešte na batoh malinká? už sa dáva na 4, ale ešte sama nesedí. nie je to dobre vidno, ale tie pásy jej neviem dať cez stehienka, lebo ich má krátke (stehienka 😀 )

ivanka.7
9. jún 2012

Trenujem kolisku, zda sa mi najvhodnejsia na nosenie maleho babatka... aj sa mi ju parkrat podarilo uviazat tak, ze som bola naozaj spokojna, ale takmer vzdy sa mi nieco nezda - hlava vykrivena do jednej ci druhej strany alebo prilis padnuta na hrud... mala sa nestazuje, jej to zjavne nevadi, ale nuz...
Robim kriz s kapsou vnutri, viac by mi kvoli davaniu hore-dole vyhovovala kapsa vonku, ale strasne zle sa mi odhaduje velkost, kapsa vnutri sa mi lepsie dotahuje.
Ja mam problem s tym, ze malu napcham do kapsy, to sa este usmieva, ale ked zacnem dotahovat, tak zacne plakat... ked ju uz naviazem tak do 5 minut je pokoj a dieta vacsinou uz spi, ale kedze mi place vtedy, ked sa potrebujem najviac sustredit, tak sa snazim urobit to rychlo a potom to casto dopadne tak vselijako.
Videa poznam, ono aj po naviazani to casto u mna vyzera podobne (az na to, ze to mam ovela skaredsie v zmysle satky :D) s polohou babatka...
Chcem sa ale spytat co je podla vas lepsie - babatko kolmo na telo matky alebo jeho telo trosku natocene ku mne? (dosiahnute tym, ze rucicky ma bud obe zlozene na prsiach alebo jednu akoby okolo tela maminy). Ked jej obtocim rucicku okolo seba, zda sa mi, ze ma hlavicku lepsie, ale zas neviem ci nie je nejako divne vykrivena voci ostatnemu telu.

nika1914
9. jún 2012

@elinka27 ahoj, prosím ťa, mám 9-dňového synčeka a veľmi sa mi páči nosenie. Keď som bola tehotná, našla som si niečo o tom, a dosť sa mi páčila Ring-sling šatka, lebo je to hlavne jednoduché, netreba to viazať. Zaujíma ma ale či je to vhodné pre bábätko a či z toho netrpí chrbtica rodiča keď je len na jednom pleci záťaž? Treba to prehadzovať z pleca na plece? A ak ring-sling nie je vhodný, čo je vhodné kúpiť? Šatku? mm v tom zmätok, čítam že sú pevné, poloelastické, elastické ??? pomôžte mi prosím 😉

wieruss
9. jún 2012

@boka79 to ze nosenim nebude dieta chciet ist k babke je hlupost, nebude chciet ist k tomu u koho sa nebude dobre citit alebo z koho bude citit nervozitu, alebo koho nebude poznat 😉 maleho nosim od malicka a k mojej mame nema problem ist, aj hodinku s nou sa pohra kym som prec a ziaden problem, svokra je ovsem nieco ine, u nej vrieska od malicka a doteraz sa to nezlepsilo 😒 proste smola ... a to s tym dudlom @abnka ako pises poznam velmi dobre... svagor ma isiel presviedcat ze maly cumel ist chce len ja mu ho nedam, tolko ma dopaloval az som priniesla dudel a presne ako som vravela, maly sa kukol, vyplul dudel a zahodil 😀

carodejnica
9. jún 2012
abnka
9. jún 2012

@ivanka.7 bruško dieťatka ide na bruško matky, prsko do pusy a môžeš doťahovať. ručička pod prsko, druhá nad prsko. zadoček pod druhé prsko. Mne sa to tak osvedčilo a radím to takto aj iným maminám.
kuk ešte na toto videjko , lebo ja niekedy píšem ako hotentot

https://www.youtube.com/watch?v=anv3O_dfGaY

inak pozerám že si z BA , ak by si mala problémy naďalej, môžem prifičať, ak chceš , napíš IP.

abnka
9. jún 2012

@veronika1610 trénovať trénovať a trénovať ! 😉 Priznám sa, ja som dávala syna až okolo roka na chrbát, ale čo som sa nadrela, lebo som sa to sama doma pred zrkadlom učila - myslím že okolo 2 týždňov som si to trénovala a každý deň tam bol zaviazaný kvôli upratovaniu (bál sa vyssávača a pri stieraní podlahy zase robil capky po mokrej zemi....)

boka79
10. jún 2012

@wieruss
@carodejnica
@abnka

dakujem dievcence, ste mito utvrdili, ja maleho nosim , ked je unaveny a chce spat, ked je hore, ho to este nejako nebavi, a aj ho necham na decke a na brusku, nech sa pohra, ale kocik nepouzivam, len moj manzel a to sa vzdy vratia s revom, tak pol hodku v nom pospi.

No babky uvidime, byvame od nich daleko, moja velka nema absolutne ani s jednou problem, tak uvidime, ako tento maly .. , ved on ked vyrastie, bude urcite lepsie. 🙂

alohim
10. jún 2012

....čo poradíte pre malé 3 týždňové bábo, ktoré súrne potrebujem nosiť? Malý má večer záchvaty plaču, nie sú to koliky, jednoducho sa chce upokojiť, pritúliť a prestane plakať iba na rukách, no som po SC, ešte nie úplne fit a malý má už skoro 5kg a nevládzem ho držať vkuse pritúleného 2 hodiny v perinke a taktiež to chcem aj pre jeho dobrý psychický vývoj.
Šatku, hoci je najideálnejšia, nechcem, lebo sa priznám, že nemám nervy na viazanie a nosiť chce aj manžel, ktorý to už duplom viazať nebude 😅
Čítala som predošlú diskusiu, názor na tú novorodeneckú vložku - nie je tá Manduca menšie zlo ako nenosiť vôbec? Ja ju určite nechcem iba kvôli "móde", práveže mám známe, ktoré ju majú a sú spokojné. Rada by som počula viac argumentov, nechám si poradiť, ak je aj iná alternatíva.

alohim
10. jún 2012

pardón už som asi mimo a som opäť opakovala som otázku...mi nebliklo v upozorneniach, že mám odpoveď na predošlých stranách...tak ďakujem 🙂 už to nosenie musím teraz vyriešiť a rozhodnúť sa, že čo si zvolíme.

alohim
10. jún 2012

@nadja11 @abnka Ďakujem za odpovede 🙂

lakte
10. jún 2012

@veronika1610 skus ked ho na ten chrbat vylozis, dat viac latky pod zadok, proste mu to tam zhrn a zalom pod zadkom 😉 a pocas viazania to kontroluj, ci to nevyklzlo prec.
inak viac o noseni sa dozvies aj na www.nosmesa.eu

babush
10. jún 2012

ahojte, potrebovala by som poradit ohladom dlzky a typu pevnej satky. Zatial sa nosime v elastickej satke Hoppediz, ale ta je priserne dlha a mam ju okolo seba omotanu uz po uviazani uvazov este aspon na 2x, co mi celkom prekaza. Satka ma, myslim 5m. Kolko by mala mat pevna satka, ked 5m elasticka mi je prilis dlha? A hlavne, aku satku na leto by ste mi odporucali? Je babydoo (dobra cena je lakadlo) dobra aj na leto?
Dakujem 🙂

kadri
10. jún 2012

tu je pokope vela navodov na viazanie satky 😉

https://www.modrykonik.sk/forum/na-nosenie/babysatka-navody-na-viazanie/

abnka
10. jún 2012

@babush ahoj, babydoo je veľmi dobrá a cenovo prijateľná alternatíva na leto. Patrí medzi tenšie šatky, ale našťastie ma pri nosení môjho 13kg syna vôbec nerezala do pliec, tým ma príjemne prekvapila.... 🙂
Dĺžku ti odporúčam 4,2m - pri babydoo je to ináč, označenie 4,2 m u iných výrobcov znamená 4,5 m u babydoo - oni zarátavajú dĺžku oboch cípov šatky, tak preto je tam ten rozdiel, štandardne sa zarátava iba jeden cíp.

olusenka
10. jún 2012

Já jsem asi spíš proti nošení dětí do věku, kdy ještě samy nesedí. Jednu chvíli jsem taky uvažovala o ergo nosítku, ale pak jsem přišla na to, že ybch ho stejně asi neužila a navíc jsem se dozvěděla názor paní Kiedroňové (autorka knížky Něžná náruč rodičů aj., fyziot. zdrav. sestra pro děti atd.), že dítě do věku, kdy samo nesedí, by nemělo být vůbec ve vzpřímené poloze. Má velkou těžkou hlavu a ve vzpřímené poloze mu to zatěžuje páteř, ať už je na ruce nebo v obyč. nosítku nebo v ergo nosítku....

veronika1610
11. jún 2012

@olusenka v tom prípade by moje dieťa prvých 6 mesiacov života prerevalo, vďakabohu za šatku! asi tvoj janíčko je kľudnučký, ale to moje náročné bábätko chcelo byť len u mamy a len vzpriamene, kolísky neznášala ani v šatke ani v babyvaku. okrem toho mala reflux. 😉

scharka1
11. jún 2012

@nika1914 Já myslím, že lepší než na jedno rameno jsou nosítka na obě. Měli jsme Red castle, celkem drahé nosítko a byla to katostrofa! Strašně z toho boleli záda. Šátek jsem osobně taky příliš nevyužívala, bylo mi v něm horko a dlouho to trvá. Ale jinak mají šátky spoustu zastánců, asi je to věc zvyku. Články o nošení dětí jsou i zde: http://dodalky.cz/blog/?page_id=17, http://www.nosenideti.cz/china.php a další

olusenka
11. jún 2012

@veronika1610 Tak vzpřímenou polohou je opravdu myšlena svislá poloha, v šátku může být i něco mezi ležmo a sedem. Ani paní Kiedroňová se svislé poloze nebrání na 100%, ale říká, že by mělo jít o polohu spíše výjimečnou, na několikrát denně. Je to těžké. Mě taky některé polohy, jak nosit miminko nevyhovují, mám slabé ruce.

zuzanockamt
11. jún 2012

@olusenka ja som nosila syna od 4. tyzdna v zvislej polohe ... parkrat bol aj vo vodorovnej - v uväze koliska, ale nic moc teda, skor nam obidvom vyhovovalo nosit zvislo ... najskor bol noseny v satke, neskor v manduce ... bez akychkolvek problemov, dokonca ani pediatricka nic nepovedala a ani ortoped, kedze som s nim tak prisla na kontrolu klbikov

olusenka
11. jún 2012

@zuzanockamt Tam nejde o klouby, ale o páteř příp. skoliozu, lordozu apod. Na klouby by šátek a ergo nostíku přece nemělo mít vliv.
Já neříkám, že proti tomu jsem taky na 100% (i když každý má svůj názor a nemusíte se mnou souhlasit, že jo), někdy to může být šikovné, ale na chvíli, nenesla bych v tom dítě na dovolené týden den co den na dlouhé túry a třeba i doma pořád u sporáku, žehlení apod. Prostě občas, na chvilku.

zuzanockamt
11. jún 2012

@olusenka je mi jasne, ze nejde o klby, ved nosenie vo zvislej polohe ma na klby taky isty ucinok ako balenie na siroko 🙂 ... len som to spomenula, ze proste ani lekari nemali nic proti, ved ortoped neriesi len bedrove klby a nenamietal 🙂 😉 ... tu je nieco o noseni a skolioze - http://www.nosmesa.eu/blog_detail/8/Skolioza-a-...

ramzesa
11. jún 2012

Potrebovala by som poradiť nejakú dobrú pevnú šatku. Zatiaľ máme elastickú Liliputi. Aby som v tej šatke vedela malú nosiť aj dlhšie... nejaké menšie túry. A potrebovala by som aj nejaký dobrý návod na kojací úväz. Malinká mi nechce byť na ležato 😕 , od začiatku sa nosíme v KsK. A aj akú veľkosť by som potrebovala... lebo elastická 5 m šatka... obmotávam ju na trikrát minimálne 😒 . Pozerala som na Šanami orieškovú... alebo radšej nejakú inú? Ďakujem.

cacika
11. jún 2012

ahojte, ako obliekate deticky do satky v lete? mozu byt len v plienke a ciapke?? mam dost hrubu satku a viazem vacsinou na chrbat dvojity hammock, teda dva pruhy latky cez babo. co myslite, treba este body obliekat??

abnka
11. jún 2012

@ramzesa ak chceš lacnejšiu , tak skús Babydoo, vhodná na leto, môžeš v nej nosiť aj dlhšie, príjemná bavlna aj cena..... ak drahšiu tak ja osobne odporúčam didymos a ellevill 😀 videjko na kojoúväz som dávala link ivanke.7 tu na tejto strane, kojiť na zvislo neviem 😒
šanami sú dosť hrubé - asi ako hoppediz.
Veľkosť ak ti je veľká 5m tak potom 4,2 bude dobrá pre teba 🙂