Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
Ja maleho v horucom pocasi vobec nenosim, ani v satke ani v nosici, chuda dieta. Tiez tam vobec nevydrzi a necudujem sa preco. Spotili sme sa navzajom uz v 15 stupnoch, nieto vo vyse 30...
@vonicka lenže moje decko neznáša kočík, u nás je šatka nevyhnutnosť, nie panské huncútstvo 😅
moj tiez neznasa kocik. Ale co si ma clovek vybrat, ked mi vrieska aj v kociku aj v satke?
@tichackova prvé 4 kolísky http://www.noseniedeti.sk/fotonavody , zvlášť tá štvrtá
@vonicka v šatke moja nevrieska, je spokojnučká, len ten zadok potom 😝
@tichackova Je pravda, že pre najmenšie bábätká sú vhodné kolísky, ale v prípade, že bábätko trpí refluxom, kolikami či prdíkmi odborníci zväčša odporúčajú vertikálne polohy aj pre menšie deti: práve pri nosení bruško na bruško sa masíruje bruško dieťatka, teplo a zvislá poloha blahodárne vplývajú na tráviace procesy. Pre malé bábätká odporúčam tento úväz, je pevný a pekne zaisťuje dieťatko:
https://www.youtube.com/watch?v=3McvFdSySJ4@veronika1610
@ivula7 Super, děkuju moc. My na prdíky trpíme hodně a je pravda, že malá se nejradši nosí ve svislé poloze. tak ten úvaz kříž s kapsou bude úplně ideální. Moc děkuju, snad to podle toho videa dáme dohromady🙂
@tichackova Ešte odporúčam predom skúšať na bábike či na väčšom plyšákovi (pri detičkách, ktoré si ešte neudržia hlavičku je treba poctivo viazať a je fajn aspoň základy získať predom) a nevzdať sa, ak by náhodou malá pri viazaní plakala. Ono bábätko hodne cíti, že je mamička nervózna, keď ešte nemá toľké skúsenosti s viazaním, samozrejme časom sa to polepší 🙂
Tip: niektoré mamičky hlavne pri menších bábätkách ohrnú koniec šatky, ktorá obopína zátylok dieťatka a vložia tam napr. plienočku, aby to bolo mäkšie pre dieťatko viď foto http://77.93.222.229/verejne/foto/velky_nahled_...
Zdravim, chcem sa len opytat je tu niekto kto nosil v satku von prosincove mimi? Mam aj Manducu ale tam ho chcem davat az najskor od 3 mesiacov. MAli ste ho uviazane v koliske? Ako ste sa na to obliekli?
@ciernavila ja som nosila októbrovú aj novembrovú, na bežné oblečenie (bodynko a dupky) som dala tenší plyšový overal, čiapku a rukavice, do šatky - ksk vonku a nosila som manželovu bundu, pod ktorú som si malú zapla. a to boli -20 tento rok. ten overal mám v bazáre, ten ružový na striedačku s tým pásikavým. čapica bez brmbolca je dôležitá, aby si niečo videla cez baby
@ciernavila ja mam septembrove dieta, nosila som aj v zime, v decembri uz mal 3 mesiace, cize uz bol väcsi, ale obliekala som body, pancuchy, leginy, tensie tricko a overal tensi flisovy + 2 pary ponoziek a ciapku ... ked boli mensie mrazy alebo len okolo nuly, tak som jednu vrstvu - leginy + tricko vynechala, nosila som v satke v KSK a navrch bud muzovu mikinu alebo ochrannu kapsu ... najnizsia teplota pri ktorej som bola vonku bolo -12 v januari - to uz mal 4 mesiace, to som bola asi hodinku
@zuzanockamt
@veronika1610 no ja mam len z toho des ze ja som svojho maleho ked bol mimi pod 3 mesiace nevedela poriadne uviazat do kolisky ani ked bol len v dupackach nie to este ked bude mimi oblecene, ako ho tam napcham. Zdalo sa mi ze ma nejak blbo vzdy tu hlavicku aj podla obrazku ako babo ma mat hlavu som ho tam mala zle... Satku mam taku pevnejsiu Sanami.
@ciernavila ja som mala mojho krpca v koliske len 2 alebo 3-krat a iba doma ... aj jemu a aj mne sa lepsie nosilo v KSK, tak som ho nosila zhruba od 4.tyzdna a vonku som sa v satke odvazila asi ked mal nieco cez 6 tyzdnov ... len ja som nedojcila, takze pri dojceni je asi vhodnejsia koliska ... a s pevnej satky som mala v zaciatkoch stres, takze ja som do toho 4.mesiaca zhruba viazala v elastiku, to bolo bez problemov
@ciernavila nebol to problém, aj ked malá je dosť bacuľka, ale v kolíske sa jej nepáčilo, len KSK vonku, páči sa mi, ako sa dá kapsa pretiahnuť cez celé telíčko, aj nožičky
@zuzanockamt
@veronika1610 KSK skratka bude asi nieco s kapsou a zvisla poloha, som sa bala zvislo take male nosit, no uvidim, ked nepojde potom koliska skusim toto.
@ciernavila kolíska s kapsou vonku alebo kolíska s kapsou vnútri 😉
@veronika1610 dik a aku mas satku - znacka? Viaze sa dobre, je pevna alebo elasticka? Ja chcem radsej elasticku, tu pevnu dako neviem dotahovat aj ked je mi luto lebo je fakt kvalitna, hruba, vhodna aj na vacsie batola, viac unesie. Ale potom uz budem mandukovat, takze ja to chcem fakt len do 3 mesiacov, uz som si sem dala na konika inzerat ze tu moju vymenim za elasticku. No neviem ci uspejem. Uz som ju dva krat skusala predavat za 800, je uplne nova a nepredala som ju. A to som ju kupila za 1200 CZK.
@ciernavila mám pevnú amazonas brazílska presne túto http://www.amazonas-online.de/images/produkte/k... ale kupovaná pred 7mimi rokmi, je dosť hrubá, ale vôbec sa nešmýka a keď zaviažem len tak hala-bala, tak drží super. a to pri mojej veľkosti mi vystačí len na jeden uzol
@abnka @ivula7 @monr Vzdala som to s koliskou, mala v nej nechce byt ani za svet, tak skusam vertikalny uvaz. 🙂 Tak sa jej to paci viac, dnes mi v satke dokonca zaspala. Neviem vsak, ci to viazem spravne.. Mam len taku foto o nicom, ale snad je vidiet, ci je uvaz spravny.. Mohli by ste sa na to pozriet? Vdaka! 🙂
ivula, ta rada s plienkou je super!!!! Hned som to aj vyskusala! 🙂
Ahojte maminky 🙂, mohli by ste prosim prispiet svojim svedectvom do tejto temy? Dakujem https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/nosenie-babatka-a-jeho-pozitivny-vplyv-na-neskorsi-vyvoj/
@beronsche Na prvé uviazanie to vyzerá byť uviazané slušne, výborne hlavička je istená 😉 . Nemám fotku zboku, ale strážila by som si ešte to podsadenie zadočka, čím sa podarí dosiahnuť aj zaoblený chrbátik. Hoci je leto, pri malých miminkách je lepšie, keď sú pevnejšie, takže oba pruhy látky by som rozprestrela po celej dĺžke od jednej kolennej jamke k druhej a na strane, kde má tváričku ten pruh stiahla nejakou šnúrkou, aby bábo malo prísun vzduchu. Je ešte dobré v spánku meniť dieťatku otočenie hlavičky, aby sa svaly rovnako ponaťahovali. Ináč, ak malinká zaspí, a úväz trochu povolí, nie je problém ho dotiahnuť. Určite prídeš na tie svoje vychytávky čoskoro 🙂
@ivula7 to si ma potesila, ze to vyzera dobre! 🙂 Dakujem! Uz mam foto aj z boku, mozes sa na to prosim ta pozriet? Viazala som to dokonca vonku, bez zrkadla. Fotene je to asi po 1 - 1.5hod. Inak ten pruh latky, co mam okolo tela, pod nozickami je tam len preto, ze mi je satka prilis dlha. Hlavny uzol mam normalne vzadu, ako ma byt. Cize nechavam jednu stranu dlhsiu a tu si potom este omotam okolo tela a na boku konce previazem, aby neboli pridlhe.
Chcem sa este opytat - zo zaciatku ma trosku satka reze pod pazuchami, je to preto, ze viazem privysoko? A tiez mi vadi v pase. Som akoby privelmi stiahnuta, ale ak ju uvolnim, uvolni sa hlavne ta cast, ktora obopina malu, cize to nemozem urobit.. Tak neviem, je to iba o zvyku?
@beronsche Myslím, že OK. Nezdá sa mi, že je to naviazané privysoko, možno skôr silno, keď píšeš, že reže len zo začiatku. Šatka pri nosení trošku poddá, takže potom je to zrejme poholdnejšie.
K tomu pásu, ja som viazala s oba pruhmi roztiahnutými tak ako máš ten jeden pruh. Tým pádom ma šatka obopínala viac od bokov až po uzol vzadu a nezdá sa mi, že som bola až tak stiahnutá. Skúšaj viac roztiahnuť pruhy na pleciach a chrbáte, poprípade oba pruhy pod zadočkom, aby sa váha rôzne rozkladala. Možno sa ešte niekto ozve s nejakým nápadom. Ten zvyšok šatky si viažeš predpokladám voľne, že?
Caute,
viete mi poradit, ake uvazy sa vam najviac osvedcili pri novorodencoch?
ktora koliska je najpraktickejsia? stale neviem ci je ok nosit vertikalne novoska 😅
s mobym ktoreho mam mi pride najpraktickejsi uvaz, kde si budem moct dieta davat do satky a vyberat ho kedy potrebujem. co ten uvay toho sympatickeho otecka? to je kriz s kapsou vonku, ale on dava dieta akoby do kolisky?
pri tejto instruktazi je napisane, ze je od 8lbs, cize skoro od narodenia.
predpokladam ze ta baba ma na sebe ten KSK tak, ze satka je prelozena napoly, aby sa jej tam na tych prekrizenych castiach vytvorili kapsy. chapem to spravne?
tato pani zas nosi vo zvislej polohe..je okej ze ma babo hentak nohy? nezda sa mi to ok pre novorodenca 😅
@beronsche vyzerá to byť naviazané dobre, neboj, časom to vypiluješ do dokonalosti. vždy pozor na podsadenie zadočka, aby sa nehrútilo do strán, pekne zaguľatený chrbátik. 😉 a ako píše @ivula7 roztiahla by som oba pruhy, ak chceš, aby videla, tak jeden pruh, kde má natočenú hlavičku môžeš previaza stužkou, aby bol výhľad 😉
@tea333 pri elastikoch sa viaže prevažne kríž s kapsou von, predviažeš na seba a vyberáš a vkladáš podľa potreby. ten chalanisko ho viaže tiež, a dá sa využiť na obe polohy, či už kolíska, alebo zvisle. Či je zvisle nevhodné je ťažko povedať, nakoľko trebárs nemecké lektorky upúšťajú od polohy kolíska a preferujú zvislú polohu. to druhé video je presne ako píšeš, KsK von, tie pruhy cez plece sa hlavne pri kolískových úväzoch zvyknú tak preložiť, aby tam kvázi vznikla taká kapsa, čiže tak približne ako píšeš. dieťa je tiež vo zvislej polohe a nôžky má v polohe žabka. tretie video, je v podstate to isté, akurát má drobec nôžky von, na škodu to nie je, ani zle, možno by som trošku roztiahla látku medzi nožičkami, alebo pri takomto drobátku dala nôžky na žabku ako vo videu 2, kde netrčia spod šatky.

tak som zvedavá, či mi dačo poradíte...malá sa mi v šatke v tejto horúčave zaparuje, myslela som si, že náhoda, ale teraz je to isté, aj keď je v nej len 20min, mám dosť hrubú šatku- amazonas brazílsku, zaparuje sa mi v každom úväze, len mi nehovorte, že kúpiť novú. zvažujem manducu, za chvíľu bude dieťa behať, je to praktickejšie, keď treba dieťa každú chvíľu vyberať, ale neviem, či by sa mi aj v manduce nezaparovala 😖