icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

cacika
27. júl 2012

@zuzanockamt ahoj, tak ja tento problem riesim s trojrocnym tak ze ked je v nosici mu vyviazem nozky pod kolenami dakym salom aby mu nehompalali... uz ho ale nosim len kratko, napr ked nevlazde domov z obchodu a je to ozaj len take narychlo riesenie.

ivanka.7
28. júl 2012

@verbalinka ad. "umáčklá a brečí" - mozno mi niekedy dieta place aj v satke, ale to v momente, ked sa jej chce spat a to by mi plakala hocikde - v kociku, v postielke, na rukach - a rozhodne najkratsie place v satke. Alebo sa tam jeduje ked vstane, pokuka a chce sa hybat, ale to viem, ze ju musim dat von na nejaky cas a nechat ju si pohybat celym telom 🙂

zuzanockamt
29. júl 2012

@monr
@ivula7 dievcata a da sa v tych nosicoch nosit aj vpredu, ci su len na chrbat?

wewe22
29. júl 2012

@lenkalis ja som mala problem po cisarskom ma tlacila satka ale ked som si ju dala nizsie okolo bedier vsetko drzalo ako malo a mna nic neotlacalo

monr
29. júl 2012

@zuzanockamt aj vpredu, aj vzadu 😉

zuzanockamt
29. júl 2012

@monr nasla som este v slovenskom e-shope nosic patapum todler a vraj je az do 28 kg

monr
29. júl 2012

@zuzanockamt aj ten je dobrý, len pri tých predom spomenutých je výhoda v tom, že majú dosť široké rozpätie medzi nohami, t.j. sú pre deti pohodlné. a väčšina z nich je šitá na mieru. 😉

ivanka.7
30. júl 2012

@zuzanockamt tie, co ti opisovali dievcata, su robene ceskymi maminami, tzn. daju sa upravit na mieru; a da sa v nich nosit aj vpredu samozrejme 🙂

majdula
30. júl 2012

@zuzanockamt Ahoj, v bazarku na ND jsou dve Pandy http://nosenideti.cz/bazar.php?rubrika=vse&bsku...

S PP zkusenost nemam, mame Skaldino a je UZASNE - maximalni pohodlnost, deti v nem v podstate necitim. Nikdy bch neverila, ze to napisu, ale je mi i pohodlnejsi nez satek 😅 a to je co rict. Zadova operka tak siroka, ze i triletak ji ma od kolinka je kolinku a jeste ma rezervu. Mekoucke popruhy, parada. Mam ho z druhe ruky, takze i za prijemnou cenu a nemusela jsem na nej cekat 🙂 Panda bude neco podobneho, rekla bych 🙂
Maleho nosim i vepredu, no problem.

ivula7
30. júl 2012

@zuzanockamt Tak ako píšu @monr a @majdula, široké rozpätie medzi nožičkami umožňuje pohodlné sedenie nielen pre dieťatko, ale tým že je dieťatko pevnejšie usadené a má nožičky podoprené po celej dĺžke, je to stabilnejšie aj pre nosiaceho, nakoľko je váha rovnomernejšie rozložená. Naviac dieťatko nožičkami obkolesí nosiaceho a nemá šancu okopávať nosiaceho ináč visiacimi nožičkami, ako keď nemá nožičky podoprené od jednej kolennej jamke k druhej. Stretla som sa s názorom, kde sa väčšie už hovoriace dieťa samo vyjadrilo, že v porovnaní s nosičom v ktorom nemalo ideálne podoprené nožičky, bol mu nosič, kde malo nožičky podoprené po celej dĺžke pohodlnejší a príjemnejší.
Ináč stála som pred rovnakým rozhodnutím nad väčším nosičom, a keby v čase keď som zháňala takýto nosič, bol dostupný nosič z mnou predom avizovaných za prijateľnú cenu, určite by som do toho vtedy šla. Ono sa vyplatí niekedy aj počkať, ak momentálna ponuka nevyhovuje, z času na čas sa niečo nové z druhej ruky objaví. Myslím si, že jednak sa môžu ponosiť viaceré deti, teda ak plánuješ ďalšie deti, čiže to nie je len jednorázová investícia, a keby aj nie, po týchto nosičoch bude neustále dopyt a určite ho predáš ďalej, ak nebude nejako výrazne poškodený a opotrebovaný. Držím palce pri správnom rozhodnutí 😉

monika2606
30. júl 2012

aká škoda že som o nosení skoro nič nevedela keď sa nám Lucka narodila :( bola veľmi nespokojné bábätko, nejaký nosič by nám pomohol a asi aj jej, my sme ju stále len na rukách nosili,ale už som si objednala aj ja nosič, dúfam že sa jej bude páčiť a dúfam že nie je ešte neskoro bude mať 4 mesiace

ivanka.7
30. júl 2012

@monika2606 urcite nie je neskoro 🙂 urcite ju skusaj davat dnu, ked bude mat dobru naladu a na zaciatok staci kratsi cas, najlepsie podla mna dat dnu doma, pochodit s nou po byte par minut a na druhy pokus ist von na kratku prechadzku, lebo ten rytmus chodze je na nezaplatenie, moja vacsinou nejaky cas kuka dokola a ked je unavena, parkrat zamrnci, zabori hlavu do mojej hrude a je tuha. A to ju nenosim nijako super casto, rozhodne nie kazdy den hodiny, priemerne tak raz za den na jednu vacsiu prechadzku so psom (cca 30-45 minut).

monika2606
31. júl 2012

@ivanka.7 no dúfam že si zvykne, už ju máme doma 😵 tak sa teším strašne, vyzerala že sa jej tam aj bude páčiť, ale musíme skúšať ešte doma a potom pôjdeme von. Ale pre mňa by to bolo veru super, ani som necítila aká je ťažká, a to má už 7kg hihi, mohla by som si doma porobiť a keby sa tam naučila aj spinkať tak to už ani nehovorím aké by bolo úžasné 😵 😀 ale aj tak mi je lúto že som to už skôr neobjednala...keby som mala ešte niekedy druhé bábätko tak je toľko vecí ktoré by som inak urobila, no ale však človek sa učí celý život 😀

monika2606
31. júl 2012

Prosím vás, hľadám troška podpori, chcela by som malú nosiť v manduce aj vonku, aspoň niekedy, ale v okolí nepoznám nikoho kto by nosil svoje dieťatko, všade samé kočíky, určite budú na mňa všetci kukať ako puci, dokonca keď som manželovi povedala že tak pôjdem aj von tak tak divne zaregoval, Tak by som potrebovala troška povzbudenia, ako vás prijali ľudia vonku, keď ste namiesto s kočíkom vybehli von s nejakým nosičom. Ja by som inak na ľudí kašlala ale keď už aj tak manžel divne zareagoval tak ma to troška sklamalo

ja.na81
31. júl 2012

@monika2606 jejej, to by byla hrozna skoda, kdyby si se s manducou "schovavala" jen doma 🙂 Klidne s radosti vyjdi do ulic 🙂 U nas ve meste je teda noseni naprosto normalni, tak nikdo necumi, ale kdyz prijedu k nasim na vesnici, tak snad i lidi vylejzaj z domu a koukaj, i lidi v autech se otaceli, kdyz jsem sla po silnici 😉
Manzel teda nikdy nic nerikal... pockej, on ten tvuj uvidi taky casem, jak jste spokojene a jak vam to slusi a prestane se tvarit 🙂

ivanka.7
31. júl 2012

@monika2606 manduca sa podoba na bezne nosice a klokanky, takze to podla mna nemusis riesit a ked sa niekto ozve, tak mu povedz, ze to nie je jeho vec.
Mna este nikto nezastavil s negativnou reakciou a to po vonku na sidlisku chodim s satkou jedina, manducu sme videli este jednu za tie tri mesiace, co nosim. Ale tiez mi to na zaciatku trvalo, kym som stratila taky ten ostych...

ivanka.7
31. júl 2012

@monika2606 A vobec, ja si myslim, ze ti casom manducu manzel ukradne a bude :D

monika2606
31. júl 2012

@ja.na81
@ivanka.7
ďakujem vám babenky, určite s ňou pôjdeme aj von 🙂 dneska sme sa nosili doma a celkom dobre to dopadlo, už len by bolo fajn keby v nej vie aj zaspať ale hádam aj to príde hihi, inak to bolo super, tie volné ruky joj a fakt mi ani neprišla taká ťažká

ivanka.7
31. júl 2012

@monika2606 To pride, moja teraz ked ideme von v satke, tak pokuka a ked sa unavi, zacne mrnkat alebo pretacat hlavu zo strany na stranu a to uz viem, ze o chvilku zalomi. Aj dnes tak bolo a ked sme prisli domov, tak este 20 minut pospala. Ale ked sa zobudila, tak musela ist von, to sa potrebuje pohybat 🙂 a manzel, ked ju mal v manduce v zoo, tak to bolo rovnake 🙂

Inak, manzel odkazuje tvojmu, ze mu manduca vobec nepride divna, naopak, ze sa citi strasne hrdo a tak spravne otcovsky, ked ma malu v manduce a nosi si ju po svete 🙂 Ze si to jednoducho uziva 🙂 Na satku si netrufol (ani na latkove plienky, prebalujem zatial len ja), ale manduca tym, ako je jednoducha, tak mu sadla a je strasne rad, ze moze s malou takto pomoct a ukazovat jej svet 🙂

monika2606
3. aug 2012

@ivanka.7 no zatiaľ nevie ako sa má tváriť v nej hihi, chvíľku vyzerá že chce plakať potom smiať sa 😀 ale skúšame ďalej nech si pekne zvyká, no ale ak budem mať ešte niekedy druhé tak ho budem na tú manducu hneď učiť to bude určite lepšie ako teraz od 4.mesiaca.

Jeeej dobre odkážem, to je super že aj tvoj manžel takto nosí, to musí veru dobre vyzerať, ten môj to tiež skúšal ale len po dome a celkom sa mu to páčilo, a možno by šiel aj von ale asi skôr až keď ju budeme na chrbte nosiť

blandik
5. aug 2012

@majdula - ahojky, vím, že jsem se už před časem ptala, ale chtěla jsem tě poprosit o radu ohledně nošení, já chci naše druhé dítě nosit, příjde mi to praktické i ke strašímu a vůbec po všech stránkách fajn..jen absolutně nemám "nervy" se prokousávat tou teorií a přemýšlet, co bych měla vybrat..chtěla jsem se tě zeptat na tvoje zkušenosti - v čem se ti děti dobře nosí - jestli v šátku, elastickém pro mimi a pak neelastickém pro starší (a od kolika měsíců) a jestli je "nutné" mít oba šátky, a pak jestli manduca nebo jaké jiné nosítko - a hlavně jaké značky \těch je taky tolik ,že nezvládám si vybrat/, nechci utrácet příliš mnoho peněz, tak pak uvažuji, že koupím jen manducu, ale zase nevím..vůbec se v tom nevyznám...prosím, help:o)

veronika1610
6. aug 2012

@blandik ak ti môžem poradiť z mojej skúsenosti, ja by som kúpila len manducu (alebo iný ergo nosič), moje deti ani jedno nechcelo byť v kolíske, len vo vertikálnych úväzoch, na čo stačí aj manduca, je to rýchlejšie ako viazanie šatky, nepováľaš ju po zemi, keď viažeš vonku a keď začne bábo behať veľmi ľahko ho vyberieš a zase dáš naspäť.

blandik
6. aug 2012

@veronika1610 - děkuji za zkušenost. To je to, že člověk dopředu neví, co se tomu miminku bude líbit..chci se zeptat, jak to u manducy funguje, když by člověk dal novorozence do vertiklání polohy, přeci jen se mi to nějak nezdá..dneska jsem koukala na haipa daipa baby vak a pak na látkový baby vak - ringsling..docela se mi to líbilo, jenže jak píšeš, co když tam nebude chtít být...

veronika1610
6. aug 2012

@blandik ja som mala manducu požičanú, keď mala 8 mesiacov, takže s novorodencom neviem ako, ale bola tam novorodenecká vložka, skús pokukať nejaké návody na youtube. ešte som mala babyvak, to nie je taká veľká investícia, kúpila som na koňovi za 12 eur a predala potom za 10, malej sa tam vôbec nepáčilo. pripadá mi zbytočné kupovať šatku len na novorodenecké obdobie, ani sa nenazdáš a bude mať 3 mesiace 😀, vertikálne som nosila od 6 týždňov, ale saška bola veľké bábo

blandik
6. aug 2012

@veronika1610 a prosím tě, ten babyvak jsi měla od jakého stáří malé? To je právě to, že člověk nikdy neví, jaké to mimi bude a v čem se mu bude líbit 😨

veronika1610
6. aug 2012

@blandik babyvak je od narodenia, kamoška v ňom nosila aj ročnú 😀

blandik
6. aug 2012

@veronika1610 - a jak jsi psala, že se tam malé vůbec nelíbilo, zkoušeli jste to od narození, nebo až později? Já tedy pevně věřím, že se ji tam líbit bude, protože nemám doma žádné jiné vozítko, a ten baby vak se mi zdá takový jednoduchý oproti šátku..přeci jen potřebuji stíhat i čtyřltáka, který se mnou bude doma celou zimu a jaro 😎

katren
6. aug 2012

Ahojte maminky, mozem poprosit o radu???
Cakam tretie babatko a kedze sa bude treba venovat domacnosti a dvom detom popri, uvazujem o nosici.....Satku mam, pri Miskovi este vyuzivam, ale chcela by som aj aby sa mm zapojil a teda hladam nosic pre Miska a babatko budem zo zaciatku len satkovat 😉 ....
Len neviem, co je lepsie....ci Manduca alebo Liliputi.....priznam sa, skor sa priklanam k Liliputi /ale len kvoli tej kolekcii Folk-tale, tak je krasna 😵 / ale ak mi napisete, ze je manduca lepsia, nebudem ani vahat.... 😉
a este mam taku podotazocku: daju sa niekde vyskusat? nejaky tip na predajnu kde by mali obidva nosice na vyskusanie??? bo mm ma 115kg a brucho a kvoli tomu ma problem s vacsinou nosicov.... 😠

ivula7
7. aug 2012

@katren Odporúčam sa pozrieť po čerstvej novinke, a to českom nosítku Kibi, ktoré sa vie údajne prispôsobiť od 4 mesačného bábätka až na 3 ročné dieťa a zatiaľ sú tie ohlasy veľmi pozitívne od českých šatkárok. Je veľmi prispôsobivé na všetky typy postáv (ale odporúčam sa predom informovať, píše sa že maximálna veľkosť obvodu pásu je 135 cm). Vedela by si ho pravdepodobne využiť aj na malého drobčeka a aj na väčšie detičky. Dúfam, že som nezamotala hlavu pri výbere, ale hoci je tento nosič nový, vyzerá byť veľmi sľubný 😉

Ešte nedávno som písala ohľadom ergonomických nosičov pre väčšie deti aj @zuzanockamt, keby som vtedy vedela o tejto novinke (je fakt čerstvá), určite by som jej ju spomenula ako jednu z možných variánt, lebo vyzerá byť veľmi zaujímavo riešená aj kvôli tomu, že dbá na podoprenie nožičiek ako pri šatke a toto podoprenie je možné väčšiemu dieťatku prispôsobiť, tak aby nožičky neviseli dole.