Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@zuzka213, @jancip Ceny jednotlivých mnou spomínaných šatiek sa môžu výrazne líšiť medzi jednotlivými predajňami, či elektronickými obchodmi, takže sa dá prispôsobiť finančným možnostiam a vlastným potrebám, len treba hľadať. Ak by to bolo nad úroveň finančných možností, nebála by som sa ísť do kúpy z druhej ruky, obzvlášť keď v bazári je pestrá ponuka a tie ceny pri niektorých šatkách sú prijateľnejšie: https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl.... Ale som toho názoru, že ak plánujem nosiť často, radšej stavím na overené značky a u týchto šatiek je kvalita overená mnohými užívateľmi. Ak šatka nie je výrazne poškodená a majiteľka sa o ňu dobre starala, tak nosením sa lepšia jej nosiace kvality.
@ivula7, @behulka, @jancip..dakujem dievcata za info., ste zlate, cmuk
Ahojte, toto je nas stvrty pokus s viazanim. Myslite, ze je to dobre? Pri hlavicke satka nebola velmi pevna, nepodarilo sa mi ju utiahnut. Malej sa v nej pacilo ale iba asi 10 minut, potom sa zacala jedovat. Myslite, ze ju to niekde tlacilo alebo nema rada satku alebo si zvykne? Pri prvom pokuse v tom vydrzala spat asi hodinu, ale po zobudeni kricala (koliska). Pri druhom pokuse (koliska) vydrzala hodinu a pol a tiez po zobudeni zacala kricat. Treti pokus bol neuspesny, plac hned od zaciatku 🙂.
@chrumka84 toto je pre 2týždňové ešte skoro viazať, radšej ešte kolísky. a inak veru tú hornú časť treba viac pritiahnuť a popruhy, čo idú popod zadoček - bud ich rozprestrieš na chrbátiku, alebo ich necháš po bokoch pri stehienkach. neboj sa mojim malým sa zapáčilo až na 10. raz a že "viem" viazať som si povedala až pri druhom nosenom dieťati 😉
@chrumka84 ahoj, lepsie ti to bude drzat ked roztiahnes cele tie bocne pruhy. a este finta aby dobre hlavicka drzala: pred tym ako vlozis babetko do satky, naskladaj horny lem satky, (aj 20cm to moze byt), urobis akoby manzetu, ktora bude podopierat hlavicku, to sa potom lepsie dotahuje a paradne drzi. a detickam sa malokedy paci po byte v satke, dlhsie zvyknu vydrzat vonku pri rychlejsej chodzi... tak tolko moj postreh, dufam ze som trochu pomohla 🙂
@chrumka84 Je potrebné, aby šatka bola poriadne utiahnutá pozdĺž celého tela a hlavička u tak malého bábätka, keď viažeš zvislo je obzvlášť dôležitá, nakoľko si ešte nedrží hlavičku samo. Práve tým pevným utiahnutím sa zmenšujú tlaky hlavičky na chrbticu. Dievčatá @veronika1610 a @cacika dobre poradili a ešte doplním caciku, keď namiesto skladania šatky môžeš do zahnutého lemu vložiť napríklad plienku, aby držala zátylok dieťatka. Ja by som odporúčala tiež roztiahnuť oba lemy, aspoň je hlavička, ale aj celé telíčko dobre zafixované a obzvlášť, keď používaš elastickú šatku. Je to veľmi malé bábätko, tak radšej pevnejšie, ako voľnejšie, ono pri elastickej šatke sa aj tak úväz poddá. Nasilu by som nožičky nerozťahovala, u najmenších bábätiek sa odporúča ich mať tak voľne, ako si ich samo uloží, aby to bolo pre nich pohodlné, čo je asi tak v šírke ich panvy, viď http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont....
Čo sa týka toho nosenia v kolískach, u nás sa odporúča táto poloha pre novorodencov. Často je preferovaná aj kvôli možnosti dojčenia, skús to ak budeš viazať kolísku, možno to pomôže na plač 😉 No napríklad v Nemecku (kde nosenie v dnešnej podobe je už dlho podrobované rôznym analýzam) sa odkláňajú od kolísok. Dôvodom je často nesprávne uloženie dieťatka, kde nie každej mamičke sa vždy podarí správne napolohovať dieťatko, aby bola hlava, chrbtica a nožičky v osi, aby sa nelámalo telíčko pozdĺž tela nosiaceho, pozri tu sú nejaké informácie, ako napolohovať dieťatko http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont.... Naviac kolísku nemajú radi deti trpiace na rôzne tráviace problémy ako reflux a neodporúča sa pre deti s problémami bedrových kĺbov. Takže tam môžu mamičky nosiť len zvislo.
@moon197 Záleží od počasia, ale jednoducho oblečieš drobca aj seba o vrstvu menej a máš to ako súčasť oblečenia 😉 Naviac sú šatky z rôznych materiálov, tenšie vhodnejšie pre leto, hrubšie pre zimu...
Ahojte prosím vás dá sa aj v manduce spraviť nejaká chyba? či mám dať na niečo pozor aby tam bola dcérka správne?
@monika2606 ahoj, skúsenejšie mamičky poradia lepšie,z mojich skúseností akurát toto:
- mať dieťa napolohované skor vyššie ako nižšie
- dostatočne utiahnuté pásy, aby bolo dieťa plus mínus telo na telo a nie tak voľne - aby pri zmene polohy bábo v nosítku "nelietalo"
- správne prestrčené nožičky cez bočné popruhy
- zapínať poriadne,tzn. cez tie bezpečnostné gumičky
Ahojte mamičky.Chcela by som svojho 6 týždňového drobca nosiť no čím viac o tom čítam tým viac si neviem vybrať aký nosič je ten správny.. :( rada by som ho využila čo najdlhšie a zároveň ale aj tak aby som ho využila už teraz. Na stránke nosime.sk som pozerala manducu a ergo no naozaj si neviem vybrať čo je lepšie.. viete mi nejak poradiť ako sa v tom vyznať a správne si vybrať? Ďakujem za každú cennú radu 🙂
Dievcata, viazem klasiku KSK vnutri. Akurat posledne tyzdne mam s mladou problem, ze ked utahujem kapsu, strasne sa vrti, nevyhovuje jej to pevnejsie utiahnutie, lebo chce vidiet na vsetky strany a podobne. Takze ked takto spolu "bojujeme, casto je ta kapsa uvolnenejsia ako by som chcela... Ciastocne to spravi roztiahnutie krajnych popruhov (co som v teple nerobila a vyzeralo to vselijako). Dnes som prisla na "zlepsovak", kapsu vytiahnem malej len pod ramena a ruky ma von - nie uplne, lebo zas cez to natiahnem tie dva krajne pruhy. Je to ok? Nevadi, ze to nema cez cely chrbatik, ked este nesedi (je na styroch, lozi dozadu, ale este nesedi)? Bola rozhodne spokojnejsia ako s rukami vnutri. No a po doviazani a vonku uz s nou problem nie je ziadny, ale to je uz druha vec :D
@ivanka.7 Pozri si nasledujúcu diskusiu, nie je dlhá 😉 : http://w.nosenideti.cz/china.php?phpbb=phpbb%2F...
@didiky ahojky, nemám skúsenosť s ergom, ale mám manducu a som s ňou spokojná, chcela som aj šatku ale nejako som si netrúfla na to viazanie, ale čo som tak čítala tak je dobré si nosič vyskúšať, nemáš kde? lebo niekomu lepšie sedí manduca a niekomu ergo, ja som nemala možnosť si to vyskúšať tak som sa nakoniec rozhodla pre manducu a fakt je fajn, malú skoro vôbec necítim, bála som sa že mi bude ťažká ale váha sa naozaj pekne rozložila. Dokonca sa mi v nej aj naučila spinkať čo som si myslela že nehrozí hihi A dá sa skvele prispôsobiť postave, no a už je to na tebe asi 🙂
@nae ďakujem veľmi pekne za rady, mala by som ju mať teda dobre 🙂
@didiky ahojky, ja som fanúšik nosenia, ale moj osobný názor je, že na tak malé bábatko je najvhodnejšia šatka...nemusíš ju hneď kupovať, skús si ju požičať z obchodu či od nejakej kamarátky. Pokiaľ bábo nevie samo držať hlavičku, nepripadá mi proste správne nosiť detičky v ergonomických nosítkach vertikálne...Po 3 mesiacoch už to bude ok.
Manduca aj Ergo sú principiálne rovnaké a kvalitné nosítka, aj v nich majú deti dobrú polohu. Ja mám Manducu, ale super mi sedelo aj Ergo od kamošky. Viem, že do Erga sa dá kúpiť ešte taká špeciálna vložka na úplne malé deti (Manduca má takú malú vložku všitú, ale zase - je to vertikálna poloha).
@ivanka.7 Diskusia sa volá "Odkdy ruce ven?", keď si skopíruješ tú linku a tak dáš do webu, tak by si mala diskusiu otvoriť. Neviem prečo mi to občas pri kopírovaní odkazu robí 😕 , ale čo som si všimla, stáva sa to v prípade že adresa odkazu sa rozloží na dva riadky.
@didiky, @nae, súhlasím s názorom, a keď na celé obdobie, tak radšej rovno pevnú šatku, nie elastickú.
@nae
Veľmi pekne ďakujem za rady moc mi pomohli. No ten môj škrátek malý už hlavičku drží sám veľmi pekne tak v tom by som až taký problém nevidela..on sa už teraz pýta na vertikálnu polohu a dokonca chrbátikom ku mne je najspokojnejší na svete. Len viem že to nie je v jeho veku ešte vhodné tak rozmýšlam nad nosením no.
@monika2606
Aj tebe ďakujem za cenné rady. Nemám možnosť si ich niekde nejak vyskúšať takže preto je každá rada cenná. Porozmýšlam a uvidím ako sa nakoniec rozhodnem..
@didiky nemáš za čo, a čítala som či ti písala nae, ja som vlastne tiež nenosila Lucku keď bola taká maličká, takže ani neviem či by sa jej tam páčilo, ona nechcela byť v manduce ani keď mala 3 mesiace, ja som len teraz začala, takže možno bude naozaj lepšia šatka, ale stále je to len na tebe, a ak chceš predsa len ergonomický nosič tak ja som zas toho názoru že čím skôr tým lepšie, ale každá máme iný názor, ja som si vždy vravela že škoda že som o tom už dávnejšie nepočula a že som si manducu nekúpila hneď keď sa narodila...ja som si ju kúpila keď mala 3 mesiace a myslela som si že už asi nikdy nevyužijem lebo sa jej tam vôbec nepáčilo....až teraz keď má 5 mesiacov...to sú moje skúsenosti
@monika2606
no ja sa teraz už neviem rozhodnúť lebo ten môj je už taký že sa chce pozerať na svet a keď si ho otočím hlavičkou k sebe tak spustí strašný ale strašný krik a hneď ako ho otočím "do sveta" sa pozerať tak je kludný a spokojnučký..ale začína vymýšlať takto aj keď sme v kočári a to neni bohviečo nosiť ho a tlačiť kočár zároveň 🙂 v tej manduce sa asi nedá aby bol otočený opačne však?
@didiky nie, v žiadnom ergonomickom nosiči sa nedá byť otočený tvárou vpred, to sa dá iba v klokankách. Ale to poznám Lucka nechcela byť vôbec v kočiari, iba si v ňom pol hoďku pospala a potom keď sa zobudila to bolo krikuuuu, všetci sa za mnou obzerali ako keby som ju týrala alebo čo ☹ potom som ju začala nosiť iba vo vajíčku, vraj to neni vhodné ale tak čo, ja som bola rada že je spokojná, a ako som ti písala, tiež nechcela byť v manduce, to bolo tiež plaču zo začiatku, terza je ale už väčšia, takže vidí z nej aj keď je otočená ku mne tak preto je teraz asi spokojná....ono asi len skúšať a skúšať, vraj by si bábätko malo zvyknúť .. ale zaručiť ti to neviem, my sme na to potrebovali až 2 mesiace...a aj v kočíku teraz vydrží, ale to za to že už je v športovej časti a už z neho aj pekne vidí
@ivula7 Dakujem, precitala som si, len ja nemam problem s tym, ze ked ma ruky von, tak ze by sa prehybala alebo co 🙂 No a na chrbat neviazem este vobec.
Naopak, ked sa ju snazim napchat do kapsy celu aj s rukami, tak sa jeduje a odtlaca (pri tom utahovani), takze vo finale tam ma vacsiu dieru a je to cele povolene. Ked ju tam dam tak, ze ma ruky von, tak kym sa ona vytesuje ze ide von (celym telom :D), tak ju mozem pekne utiahnut. A nasledne si uz necha dat ruky niekam na moje klucne kosti a prikryjem ich krajnymi popruhmi a tam ich uz drzi a nema tendenciu si ich davat von. No a krajne pruhy kriza ma rozprestrene, cize jej drzia chrbatik a kapsu ma vytiahnutu pod pazuchy najvyssie ako to ide.
Posledne dni si ju viazem len takto a nemusim s nou uz vobec bojovat a paradoxne mam dojem, ze je viac pritiahnuta ku mne ako predtym, ked sme sa "bili" pri zatahovani kapsy 🙂
@ivanka.7 Pokiaľ je fixovaný chrbátik ešte bočnými pruhmi, tak je to potom OK 😉 To máš v podstate ako dvojitý kríž, len ešte doplnený o tú kapsu, čo je v podstate pevnejšie, akoby to bol samotný dvojitý kríž. Už začína rásť zvedavosť, je to normálne, že sa deťom postupne niektoré tesné spôsoby viazania prestávajú páčiť, lebo ich začínajú tak trochu obmedzovať v skúmaní okolia. A "nebite" sa 😀
@ivula7 ved sa snazim sa s nou nebit :D ale ona je tak strasne po mne, ze to niekedy inak nejde :D jedna tvrdohlavejsia ako druha :D Ale je to ozaj lepsie takto, lebo v tom povodnom uvaze som ju domov niesla niekedy uz ako vytahany batoh na bruchu, co si usilovne robila miesto... a teraz je spokojna 🙂

@zuzka213 Značek je hodně, které se liší hodně převážně cenou. Ale neznamená to, že když je něco dražší, je to i lepší. Já mám šátek od českého výrobce a jsem spokojená. Délka se moc odhadnout nedá. Nejlepší je to vyzkoušet. Konfekčním velikostem to vůbec neodpovídá. Paní v kurzu byla hodně hubená, při tom potřebovala šátek dlouhý. Taky je potřeba zvážit, jak je vysoký manžel, aby to pasovalo i jemu.