icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

cacika
5. jan 2013

@janakkk aky uvaz viazes?? od toho vela zavisí. pri vacsich detoch uz sa to dotahuje vseobecne horsie, kedze sa hrozne hemzia, vyklanaju a tak. skus si pri viazani podskocit alebo vyskusaj ine uvazy. osobne sa mi pri vacsich detoch osvedcil specialny ergonosic pre batolata, je to pre mna ovela pohodlnejsie ako bojovat s dietatom pri viazani do satky.

janakkk
5. jan 2013

@cacika kříž s kapsou 😅 jinej jsem ani nezkoušela,doted mi to vyhovovalo 🙂

cacika
5. jan 2013

@janakkk skus trochu poskakat ked dotahujes kapsu, to pomoze 🙂🙂 a viaz v zaklone aby sa dieta nevyklanalo dozadu, lebo potom ked sa da do normalnej polohy tak uvaz povoli. a uvaz mozes vyskusat aj klokan, pri tazsich detoch sa lepsie rozklada vaha.

janakkk
5. jan 2013

@cacika děkuju za tipy, mám vždycky volný horní lem u kapsy, tak to zkusím a klokana taky, díky 😉

ivula7
5. jan 2013

@janakkk @cacika síce ja vpredu už neviažem a tobôž už nie 12 kg dieťa, to je vpredu na mňa dosť 😕 , ale práve naopak, mne sa ťažšie dieťa lepšie doťahuje, ale to je zas na chrbte...

Ináč pri väčších deťoch je praktický aj dvojitý kríž (aj kvôli tomu, že poskytuje viac voľnosti pre väčšie dieťa s možnosťou u starších detí mať ručičky von, aj sa dá dieťa vyberať a opäť vkladať bez nutnosti rozviazania, aj sa dá kvázi posunúť dieťa akoby na bok, keby si potrebovala) a nebudeš tam mať ten lem ako u kapsy 😉 viď návod tu http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont.... Na kratšie nosenie sú pri starších deťoch aj niektoré bočné úväzy - napr. slučka na bok, čo je uvedená na tejto linke: http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont..., tak veľa zdarných pokusov 🙂

ivula7
5. jan 2013

@sydney07 dosť komplexná otázka, dalo by sa veľa toho napísať, ale myslím si, že podstatné je zhrnuté v tomto príspevku: http://www.nosenideti.cz/china.php?phpbb=phpbb%... a možno stačí prečítať aj prvé stránky tejto diskusie: http://www.nosenideti.cz/china.php?phpbb=phpbb%....

janakkk
5. jan 2013

@ivula7 na záda leda až na jaře, mám jen obyčejnou velkou bundu, takže zimu musím odnosit ještě na břiše 🙂 klokana už jsem zkusila a je to super a zítra odzkouším dvojitý kříž a něco dalšího, děkuju za odkazy 🙂

janakkk
5. jan 2013

ještě mám jednu otázku...které šátky jsou nejměkčí? můj hoppediz je i po víc než půl roce užívání (i když ne každodenního) dost tuhý, tak přemýšlím o koupi jiného, zanošeného... ale přitom dost pevného na 12kg dítě 🙂

romcovaklarka
5. jan 2013

@janakkk Já jsem si koupila v sekáči velkou bundu asi za 50 Kč a prostřihla jsem v ní mezi lopatkama vodorovnou díru a to je na hlavu pro mimi 😀 Ale je to jen tu po vsi se psem, velkou parádu v tom nenaděláme 😀

janakkk
5. jan 2013

@romcovaklarka odvážnej nápad, to by mě asi nenapadlo 😀 😀

romcovaklarka
5. jan 2013

@janakkk Já jsem holt kreativní 😀

ivanka.7
6. jan 2013

Ja som kacir, viazem kriz s kapsou vnutri tak, ze mala ma rucicky z kapsy von, inak by som nemala sancu ju zaviazat. Ale kedze je zima, tak jej ruky schovam tym krizom, cize pohoda a nemusim s nou bojovat pri dotahovani kapsy.

kkl82
7. jan 2013

@ivanka.7 ja nechavam rucky uplne von uz dva mesiace, inak nemam sancu. aj ked sa mi ho podari narvat do kociku aspon na chvilu, musi mat ruky von z fusaka. este ze mi v tej zime znesie rukavice, inak neviem, co by som robila... v satke mi neznesie ani ochrannu kapsu, proste ruky musia pracovat 😉. ked sme spolu zapnuti v bunde, tak vyzera ako votrelec, co mi prave vylieza z hrude 😀. a aj v manduce si musi aspon jednu ruku povytiahnut zhora, inak sa mu to nerata...

ivanka.7
7. jan 2013

@kkl82 presne presne, v satke je tak cca od 5. mesiaca, z fusaku ruky von a presne merino rukavicky jej navliekam, ked nie je ochotna strcit ruky dnu :D

3kitty3
10. jan 2013

kocky co si myslite o satka storchenwiege ulli ?

ivula7
10. jan 2013

@3kitty3 Nemám priamu skúsenosť, ale dočítala som sa, že sú vhodné pre ťažké deti a keďže podľa váhy máš riadneho bubáka, ak sa páči vzor, nie je čo riešiť... Storchenwiege je šatka dobrej kvality 😉

cantharis
11. jan 2013

ahojte, chcela by som vas poprosit o radu, prip aspon povzbudenie 🙂 malicka ma 3 a pol mesiaca a od cca 2-3 tyzdnov od narodenia satkujeme. nie vsak non-stop ale ako nam to vyjde. niekedy aj kazdy den, niekedy mame aj tyzden pauzu, niekedy len 2-3 krat do tyzdna... doteraz tam chcela byt len na spinkanie. pred 2 tyzdnami sme kupili aj ergo nosic. 2-3 krat mi v nom hodinku pospala ale poslednych par pokusov je neuspesnych. aj tie predosle nosenia boli raz uspesne, raz nie. neviem v com by mohol byt problem. myslim, ze ju uvazujem spravne, nic ju netlaci, nozicky ma spravne. za bdeleho stavu sa jej tam byt moc nechce. aku ju navyknut aby sa jej pacilo viac? ci proste kaslat na to a nenosit? dakujem za kazdu radu

chrumka84
11. jan 2013

@cantharis skus sa pozriet aj na www.nosenideti.cz, mne tie stranky velmi pomohli "sa nevzdat" 😀
Poviem Ti za seba. Lucka mi prve mozno tri mesiace takmer stale plakala/protestovala, ked som ju viazala. Viazala som ksk ale na kojenie/nalezato. Po uviazani sa uz ale ukludnila - mala cicik.
Zvisle uvazy som prestala skusat, lebo to vzdy skoncilo zalostnym placom. Skusila som to teda neskor a postupne si asi zvykla (alebo dospela?) a teraz uz dokonca trpezlivo caka, kym uviazem. Mrnci uz iba ked je fest unavena.
No ale tiez sa obcas stane, ked ju doma zaviazem, ze zacne mrncat a chce ist von. Vtedy vacsinou chce cicik. Za bdeleho stavu vydrzi mozno pol hodinku, ale to sa nieco musi diat, zehlenie by som asi neustala 😀. Narychlo viem umyt riad, poupratovat rozhadzane vec, vyvesit pradlo, pozbierat pradlo...a take akcne veci, aby sa nenudila 🙂.

A co presne znamena, ze bol neuspesny pokus?

bubka22
13. jan 2013

Maminky, prosim poradte, nemam moc casu tu vsetko precitat, mam doma novorodenca, kt sa "dozaduje" nosenia, potrebovala by som poradit elasticku satku - s akou mate dobre skusenosti? pozerala som na satky moby, nakolko nie su za par centov, nechcela by som len tak vyhodit peniazky
Dakujem

monr
13. jan 2013

@bubka22 osobne som mala liliputi, a za tu cenu som s ňou bola náramne spokojná. časom som aj tak kúpila pevnú, takže nebol najmenší problém. ( a keďže som mala ľahké a krpate dietko, tak som mohla nosiť v elastiku aj v 9 mesiacoch malej. )

junkfoood
15. jan 2013

@bubka22 keby si chcela, ja mam uplne novu moby satku cervenu, predala by som ti ju..moj sa nosit nechce..

bubka22
15. jan 2013

@junkfoood vdaka moc, objednala som si pouzitu, uvidim aky bude mat satka uspech... Potom budem chciet mozno este inu

chrumka84
15. jan 2013

Baby, kde v BA zozeniem take protismykove oneee na topanky? Byva to z gumy s kovovymi hrotmi..

tea333
16. jan 2013

@chrumka84 http://protismyku.eu/580-protismykove-navleky-n... na nete asi najskor. ak myslis tieto turisticke
oneee 😎

chrumka84
16. jan 2013

@tea333 hej, diky 🙂 Uz som od nich objednala, dufala som ze najdem normalny kamenny obchod, ale ee...Tito maju strasne drahe postovne, ale pojdem to vybrat osobne.

lucikan
17. jan 2013

zienky, mozno ste to tu uz preberali, ale nestiham teraz precitat vsetko - mate niektora realnu skusenost s nosenim v satke po cisarskom reze. Ako skoro je to v pohode, myslim, co sa tyka jazvy, bolesti a podobne? Dnes mi pride z posty balicek, ale asi je este skoro (zajtra je tyzden od porodu), v kazdom pripade hned skusim. Ale zaujimalo by ma, ako ste to mali vy, kedy to bolo uz bez problemov mozne.

ivanka.7
17. jan 2013

@lucikan Ono to asi zavisi aj do toho, aky cisarsky to bol. Ja som mala ten porod vlastne dva v jednom, najskor normalny a po polhodine tlacenia a vykrikov "vidim vlasky" nakoniec sekcia. Cize ja som bola uplne grogy a ta rekonvalescencia mi trvala dlho. Satkovat som zacala, ked mala mala mesiac, ale skor preto, ze som sa bala a jazvou som si to trosku ospravedlnovala. Ale aspon u mna minimalne 2-3 tyzdne boli treba, dovtedy som naozaj nebola ok, na prvu prechadzku s malou sme sli az po 20 dnoch a ta polhodinka ma totalne odrovnala.

mvkoty
17. jan 2013

@lucikan já jsem nosila v šátku 4dny po císaři a naprosto v pohodě....dítko máš o dost výš takže ti nezasahuje do jizvy je to ještě prcík který ani na těle pořádně neucítíš, jak se jeho váha rozloží....nebála bych se toho, jizva mě nebolela vůbecco se týče jako námahy při nošení..
A tady foto 4.den na světě

romcovaklarka
17. jan 2013

@lucikan Já jsem nosila až 3 týdny po - ale ne kvůli bolesti apod., ale dřív mě to nenapadlo 😅

tea333
18. jan 2013

@lucikan mna to tiez hned nenapadlo. manducu som skusila az po 1-2 mesiacoch, tu by som neodporucala, lebo ten bedrovy pas je na jazve, ale satka je uplne ok. pokial sa ti nenarodilo 7 kg dieta tak je to ok 😀