Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@janakkk @cacika síce ja vpredu už neviažem a tobôž už nie 12 kg dieťa, to je vpredu na mňa dosť 😕 , ale práve naopak, mne sa ťažšie dieťa lepšie doťahuje, ale to je zas na chrbte...
Ináč pri väčších deťoch je praktický aj dvojitý kríž (aj kvôli tomu, že poskytuje viac voľnosti pre väčšie dieťa s možnosťou u starších detí mať ručičky von, aj sa dá dieťa vyberať a opäť vkladať bez nutnosti rozviazania, aj sa dá kvázi posunúť dieťa akoby na bok, keby si potrebovala) a nebudeš tam mať ten lem ako u kapsy 😉 viď návod tu http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont.... Na kratšie nosenie sú pri starších deťoch aj niektoré bočné úväzy - napr. slučka na bok, čo je uvedená na tejto linke: http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont..., tak veľa zdarných pokusov 🙂
@sydney07 dosť komplexná otázka, dalo by sa veľa toho napísať, ale myslím si, že podstatné je zhrnuté v tomto príspevku: http://www.nosenideti.cz/china.php?phpbb=phpbb%... a možno stačí prečítať aj prvé stránky tejto diskusie: http://www.nosenideti.cz/china.php?phpbb=phpbb%....
ještě mám jednu otázku...které šátky jsou nejměkčí? můj hoppediz je i po víc než půl roce užívání (i když ne každodenního) dost tuhý, tak přemýšlím o koupi jiného, zanošeného... ale přitom dost pevného na 12kg dítě 🙂
@janakkk Já jsem si koupila v sekáči velkou bundu asi za 50 Kč a prostřihla jsem v ní mezi lopatkama vodorovnou díru a to je na hlavu pro mimi 😀 Ale je to jen tu po vsi se psem, velkou parádu v tom nenaděláme 😀
@romcovaklarka odvážnej nápad, to by mě asi nenapadlo 😀 😀
@janakkk Já jsem holt kreativní 😀
Ja som kacir, viazem kriz s kapsou vnutri tak, ze mala ma rucicky z kapsy von, inak by som nemala sancu ju zaviazat. Ale kedze je zima, tak jej ruky schovam tym krizom, cize pohoda a nemusim s nou bojovat pri dotahovani kapsy.
@ivanka.7 ja nechavam rucky uplne von uz dva mesiace, inak nemam sancu. aj ked sa mi ho podari narvat do kociku aspon na chvilu, musi mat ruky von z fusaka. este ze mi v tej zime znesie rukavice, inak neviem, co by som robila... v satke mi neznesie ani ochrannu kapsu, proste ruky musia pracovat 😉. ked sme spolu zapnuti v bunde, tak vyzera ako votrelec, co mi prave vylieza z hrude 😀. a aj v manduce si musi aspon jednu ruku povytiahnut zhora, inak sa mu to nerata...
kocky co si myslite o satka storchenwiege ulli ?
ahojte, chcela by som vas poprosit o radu, prip aspon povzbudenie 🙂 malicka ma 3 a pol mesiaca a od cca 2-3 tyzdnov od narodenia satkujeme. nie vsak non-stop ale ako nam to vyjde. niekedy aj kazdy den, niekedy mame aj tyzden pauzu, niekedy len 2-3 krat do tyzdna... doteraz tam chcela byt len na spinkanie. pred 2 tyzdnami sme kupili aj ergo nosic. 2-3 krat mi v nom hodinku pospala ale poslednych par pokusov je neuspesnych. aj tie predosle nosenia boli raz uspesne, raz nie. neviem v com by mohol byt problem. myslim, ze ju uvazujem spravne, nic ju netlaci, nozicky ma spravne. za bdeleho stavu sa jej tam byt moc nechce. aku ju navyknut aby sa jej pacilo viac? ci proste kaslat na to a nenosit? dakujem za kazdu radu
@cantharis skus sa pozriet aj na www.nosenideti.cz, mne tie stranky velmi pomohli "sa nevzdat" 😀
Poviem Ti za seba. Lucka mi prve mozno tri mesiace takmer stale plakala/protestovala, ked som ju viazala. Viazala som ksk ale na kojenie/nalezato. Po uviazani sa uz ale ukludnila - mala cicik.
Zvisle uvazy som prestala skusat, lebo to vzdy skoncilo zalostnym placom. Skusila som to teda neskor a postupne si asi zvykla (alebo dospela?) a teraz uz dokonca trpezlivo caka, kym uviazem. Mrnci uz iba ked je fest unavena.
No ale tiez sa obcas stane, ked ju doma zaviazem, ze zacne mrncat a chce ist von. Vtedy vacsinou chce cicik. Za bdeleho stavu vydrzi mozno pol hodinku, ale to sa nieco musi diat, zehlenie by som asi neustala 😀. Narychlo viem umyt riad, poupratovat rozhadzane vec, vyvesit pradlo, pozbierat pradlo...a take akcne veci, aby sa nenudila 🙂.
A co presne znamena, ze bol neuspesny pokus?
Maminky, prosim poradte, nemam moc casu tu vsetko precitat, mam doma novorodenca, kt sa "dozaduje" nosenia, potrebovala by som poradit elasticku satku - s akou mate dobre skusenosti? pozerala som na satky moby, nakolko nie su za par centov, nechcela by som len tak vyhodit peniazky
Dakujem
Baby, kde v BA zozeniem take protismykove oneee na topanky? Byva to z gumy s kovovymi hrotmi..
@chrumka84 http://protismyku.eu/580-protismykove-navleky-n... na nete asi najskor. ak myslis tieto turisticke
oneee 😎
zienky, mozno ste to tu uz preberali, ale nestiham teraz precitat vsetko - mate niektora realnu skusenost s nosenim v satke po cisarskom reze. Ako skoro je to v pohode, myslim, co sa tyka jazvy, bolesti a podobne? Dnes mi pride z posty balicek, ale asi je este skoro (zajtra je tyzden od porodu), v kazdom pripade hned skusim. Ale zaujimalo by ma, ako ste to mali vy, kedy to bolo uz bez problemov mozne.
@lucikan Ono to asi zavisi aj do toho, aky cisarsky to bol. Ja som mala ten porod vlastne dva v jednom, najskor normalny a po polhodine tlacenia a vykrikov "vidim vlasky" nakoniec sekcia. Cize ja som bola uplne grogy a ta rekonvalescencia mi trvala dlho. Satkovat som zacala, ked mala mala mesiac, ale skor preto, ze som sa bala a jazvou som si to trosku ospravedlnovala. Ale aspon u mna minimalne 2-3 tyzdne boli treba, dovtedy som naozaj nebola ok, na prvu prechadzku s malou sme sli az po 20 dnoch a ta polhodinka ma totalne odrovnala.
@lucikan já jsem nosila v šátku 4dny po císaři a naprosto v pohodě....dítko máš o dost výš takže ti nezasahuje do jizvy je to ještě prcík který ani na těle pořádně neucítíš, jak se jeho váha rozloží....nebála bych se toho, jizva mě nebolela vůbecco se týče jako námahy při nošení..
A tady foto 4.den na světě
@lucikan Já jsem nosila až 3 týdny po - ale ne kvůli bolesti apod., ale dřív mě to nenapadlo 😅

@janakkk aky uvaz viazes?? od toho vela zavisí. pri vacsich detoch uz sa to dotahuje vseobecne horsie, kedze sa hrozne hemzia, vyklanaju a tak. skus si pri viazani podskocit alebo vyskusaj ine uvazy. osobne sa mi pri vacsich detoch osvedcil specialny ergonosic pre batolata, je to pre mna ovela pohodlnejsie ako bojovat s dietatom pri viazani do satky.