icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

junkfoood
22. jan 2013

@chrumka84 @tea333 inak baby, tusim mame rovnaky vkus..akurat pozeram, ze ste obidve aj v diskusii o kochu.. 😀

chrumka84
22. jan 2013

@junkfoood nemam skusenosti :( Iba som o tom nieco citala. Pozri stranky www.nosenideti.cz, tam je toho v diskusiach do aleluja...Lan, konope by mali byt donre na leto, vela sat a pritom nebyt mokre. Hodvab je taky jemny, priedusny, mozno menej nosny a krasne leskly 🙂. Bambus neviem a este existuju aj satky s primesou vlny alebo kasmiru 😀.

tea333
22. jan 2013

@chrumka84 mam to vzadu iba prekrizene a uzol az vpredu, a to mi zvysi uz len kusok. muzovi som to uz dopredu nedostala, uviazala som mu to na chrbte

tea333
22. jan 2013

@junkfoood
@chrumka84 bol by z nas dobry team, veru 😀

cantharis
22. jan 2013

@chrumka84 dakujem, az teraz som sa sem dostala.. no ja teraz striedam nosic a elasticku satku, vzdy na zvislo. povedala som si, ze ju na to asi budem musiet naucit i ked ma to dost mrzi, ze sa jej to zatial neziada samej od seba... skusam aspon 2x za den, ked sa zobudi, nie tesne po papani, skratka ked je spokojna a cula. uz sme mali aj uspesne pokusy - za uspech povazujem aj to, ked vydrzi v pohodicke 10 minut a evidentne si to vtedy uziva. dokonca sa z casu na cas aj prituli... niekedy ale zacne hned plakat, lutostivo az zufalo :( mrzi ma, ze som ju od zaciatku nenosila omnho viacej, len par krat do tyzdna. niekedy sa vyslovene odtlaca, zaklana hlavicku, ruky rozpazene taha odo mna... najradsej by sa nosila na rukach ale tvarou vpred. snazim sa to ale minimalizovat, lebo myslim, ze aj to by mohol byt dovod preco sa jej nechce az tak byt v satke, ze sa jej viac paci mat este sirsi rozhlad. ci blbost? 😅 na jednej strane si vravim, ze by som ju mozno nemala nutit, ked sa jej proste nechce, na druhej strane, velmi by som ju chcela nosit lebo si myslim, ze to je pre nu to najlepsie...
a dakujem za rady, idem kuknut ten web

baby, mate take skusenosti, ze ste zacali satkovat aj kusok neskor, nie hned od narodenia a babatko si muselo najprv zvyknut? zvykne si? bude sa rado vela nosit?

chrumka84
22. jan 2013

@cantharis skusene satkarky este odporucaju uviazat a ist von...Mne lu zaspi vonku takmer okamzite. Minutku pokuka, potom jej zakryjem vyhlad a o par minut uz spi. V zime nechcem aby kukala von, takze chodime von iba spat. Alebo naopak, v nakupnom centre, ked som ju este mensiu uviazala (ten stres na verejnosti 😀 ), tak zase kukala ako puk dokola, bolo jej jedno, co s nou robim. Mrncat zacala, az ked na nu dosiel hlad. Rak skus este s nou aj niekde mimo domu robit pokusy.
Inak drzim palce.

cacika
22. jan 2013

@cantharis moje si zvyklo. zacinala som asi s dvojmesacnym. a tiez radim ist von, dnu by to ani mna nebavilo 🙂

cantharis
22. jan 2013

@chrumka84 fakt? ja som sa este neodvazila vysjt s nou von.. si vravim, ze ked nam to ani doma nejde na 100%, ze co ked zacne vonku vymyslat. teraz je kosa, nemozem ju len tak barskde vybrat 🙂 teraz je zrovna chora, ale ked vyzdravie tak asi skusim teda 🙂 a pouzivate na von tu ochrannu kapsu alebo sa snazite schovat do jednej bundy spolu?

chrumka84
22. jan 2013

@cantharis bola som asi 2 krat v priatelovej bunde, ale lulu som ju nezapla ani po krk a mna zase vzadu tahala. Kupila som sikovnu zateplovaciu kapsu a ked je pod 5 stupnov, tak ju dovypcham ovcou kozusinkou (vrch z fusaka). Je sikovna ta kapsa, nie privelmi velka, neviaze sa, ale je na pracky, takze netreba viazat, iba to na seba prevleciem cez hlavu a ked dole, tak odopnem dve pracky a kapsa spadne aj sama 🙂. Lulu ma na sebe iba outlastove bodynko (neciti vlhko, ked sa spoti), pancusky a dvoje ponozky alebo papucky. Kapsa je akurat uzsia, ze ked ma lulu nohy po bokoch mojho tela, tak ich nezakryje, ale hrejem ich telom a navrch mam este mikinu a bundu a nohy mala vzdy teple. Na hlavu outlastovu kuklu a ciapku. Este to chce nakrcnik pre mna, ale som nezhnala zatial. Pridam foto zo zimnej prechadzky 🙂.

chrumka84
22. jan 2013

@cantharis postoj tam mam ako tululo, no nevadi 🙂

ivanka.7
22. jan 2013

@cantharis Ja chodim teraz v zimnom kabate, co som nosila ako tehotna minuly rok a ten zapnem Eli skoro az ku krku (teda zapla by som, keby nechcela kukat von :D). Ak idem von vo svojej bunde a hrozi ze by som malu musela dat do satky alebo manducy, tak si nosim ochrannu kapsu - nechala som si usit od jednej kocky na fleri.
Inak to s tym zaklananim, mne sa Eli niekedy zaklana, aj ked nema nic proti noseniu :D Myslim si, ze je to preto, lebo chce viac vidiet, takze cakam kedy dorastie na chrbat - pockam do jari, v zimnej bunde sa mi to fakt nechce riesit :D

cantharis
23. jan 2013

@chrumka84 @ivanka.7 no dakujem teda 🙂 tak idem pokukat tu ochrannu kapsu a ked vyzdravieme tak vybehneme trenovat von 🙂

cantharis
24. jan 2013

@cacika @chrumka84 @ivanka.7 a prosim vas, ake kapsy pouzivat teraz? celorocne alebo zimne?

chrumka84
24. jan 2013

@cantharis nemala som celorocnu v ruke, ale domyslam si, ze asi nebude aj tepla, kedze sa da pouzit aj v teplejsom pocasi. Skor sluzi ako ohrana proti vetru a vode a v zime ju bude treba dovypchat. Ja mam zateplenu, ale pod cca 5 stupnov uz dovypchavam tiez. Ale zase babo nebabusim.

tea333
24. jan 2013

@cantharis celorocna je teraz dobra iba ak je pod tym dieta teplo oblecene, v overale
ja mam celorocnu. bud pod nu naobliekam ale rychlejsie je zapnut dieta do bundy

tea333
24. jan 2013

posielam motivacnu pre oteckov 🙂 ja mam chory chrbat a manzel nosi. uz aj viazat vie

kkl82
24. jan 2013

@tea333 este aj s varechou v ruke, no super si si ho vychovala 😝

tea333
24. jan 2013

@kkl82 nemusela som. on sa narodil so zmyslom pre poriadok aj varenie 😀

cantharis
24. jan 2013

@tea333 no ako si tam hovie... 🙂 ked tak na to kukam, tak vidim, ze malu zle viazem (sa mi to uz vcera zacalo zdat, ze by v tom mohol byt problem). musim to vychytat este 🙂

chrumka84
24. jan 2013

@tea333 v takej vzacnostinsa nesmie varit, aaach 😀

tea333
24. jan 2013

@chrumka84 ta vzacnost je uz ogrckana aj oslintana

helikoptera
24. jan 2013

@kolinia ahoj. tak ako sa ti osvedcil ergobaby? zvazujem presne ten co mas aj ty 🙂 pouzivala si aj novorodenecku vlozku alebo len bez nej?

cacika
24. jan 2013

@cantharis ja ziadnu, uz mam vacsie dieta tak sa mi tam ani nezmestí. ale ak by som pouzívala kapsu tak zimnu pri takom malom babetku.

kolinia
24. jan 2013

@helikoptera ahoj, vyuzila som ho pri vareni, ked sme sa prestahovali do noveho domu, lebo mala bola furt na mne nalepena, ona uz davno chodi a teda az tak mic som ho nevyuzila, neskoro som kupila, no verim, ze ho este vyuzijeme na jar ci leto na nejake prechadzky po prirode, ale na chrbat, inak teraz ked uz byvame sami, tak by som ho isto vyuzila pri 2. babu od malicka. Je to dobra vec, no taketo vacsie deti sa nerady nosia, okrem toho su uz tazke, mala neobsedi 5 minut 🙂

ivanka.7
24. jan 2013

@cantharis ja mam handmade a je zrejme ako ta celorocna (softshell + flis), ale pouzivam ju najma ked musim mat svoju bundu do ktorej nezapnem malu alebo snezi/prsi a musim nosit - vtedy pouzivam kvoli kapucni, ktora tam je a nepremokavosti, kedze bundy do ktorych zapnem malu nie su nepremokave a do svojich nepremokavych zas nenatrepem malu :D takze teraz v zime davam do satky bodynko, pancusky, na to flisovy tenky overal, kuklu a navrch ciapocku, zvycajne aj navleky na nohy. Takto zapnem bud do bundy alebo dam tu kapsu.

helikoptera
25. jan 2013

@kolinia 🙂 dik za info. este popozeram na nete recenzie ale som fakt na ten nosic namotana 🙂

brumka
25. jan 2013

@tea333 prosim ta aku ju mas dlhu? ja uvazujem nad jednou ze 4,6m je akurat pre mna aj premuza

cacika
25. jan 2013

@brumka ja som muza zamotala aj do 4,6 a to ma 110kil a 190cm, sice to vyslo natesno ale podarilo sa. 😀 ale bola to hoppediz, ellevillka by mu nestacila kvoli tym skosenym koncom.

tea333
25. jan 2013

@brumka ja mam 4,2 a zaviazem tam muza. vid foto, na chrbte ma este dost latky, tie skosene konce mu visia.
muz ma 88kil a 184cm. Ja som teraz trosku vacsia, a uplne to staci. a to nehovorim ked schudnem 😀

brumka
25. jan 2013

@tea333 dakujem ja uvazujem muz ma 176 a dakych 73kg a ja mam momentalne 54 a 159cm ale po prvom porode som mala 65kg tak uvazujem ale tu co chem malju len 4,6 a 5,2 sa mi zda. cheme ju pre oboch