Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@tea333 ja tiez zvazujem aku velkost objednat, ja mam 174 a normalne nosim 38micku, teraz som sice tiez trosku pevnejsia po porode, ale do jari to snad bude fuc, myslis ze si mam 4,2 alebo 4,6 objednat..? lebo ked zaviazem moby 5metrovu na kriz s kapsou vnutri tak mam tie konce satky az pri clenkoch pomaly..
@tea333 sranda ze ja viazem didymoskou 5tkou (4,2m) KsK dnu a viazem za chrbtom na dvojity uzol a mam to tak ze dopredu by som to nedostala - mam 52kg/175cm :D
Takze ja som si ellevillku objednala 6tku velkost, nech si to prave mozem viazat nabok alebo dopredu, nech to pekne vyzera na jar a v lete 😅
@junkfoood mne to poradila @kkl82 ... didymosku uviazem v pohode tu 5ku, ale ked viazem na sveter, resp. ked si vezmem, ako Elianka porastie este, tak keby som stale viazala KsK, verim, ze to casom bude na knap. No a ellevillka ma skosenejsie tie konce, tak si asi netrufnem ist do velkosti 5. A keby sa raz naaahodou manzel rozhodol skusit satku (nosi v manduce), tak aby nemal vyhovorku :D
pri satkach treba mysliet aj na to, ze deticky ako rastu, tak budu potrebovat viac latky. takze 4,2 je podla mna malo, mozno len tak pre drobnejsie a chuducke maminky. najuniverzalnejsia je ta 4,6m, ale zas ak planujete viazat jednoduchsie uvazy (dvojity kriz, batoh na chrbat), tak staci aj 4,2m. ja napriklad velmi lutujem, ze som bambusovu ellevillku nekupila 5,1 m, ale to len kvoli tomu, ze sa mi hrozne paci, ked sa kriz s kapsou vnutri uviaze vpredu a tie cipy tak krasne visia 😉. pri tych tenuckych ellevilkach (bambus, hodvab) to vyzera jednoducho uzasne (vid foto http://www.ellevill.com/en/products/paisley-sil...)
a inak, viete niekto, ako uviazat tento uvaz? je to aj s kruzkom, no ani za svet na to neviem prist...
http://www.ellevill.com/en/products/paisley-sma...
@tea333 no tak ja neviem, prosto ked si uviazem kriz s kapsou vnutri, tak didymos 4,2m si vzadu zaviazem na dvojity uzol a este mi kusok visi, ale dopredu by som to asi nedostala. Mozem skusit, nikdy mi nenapadlo skusit to pchat este dopredu...
Takze dufam, ze s ellevillkou 4,6 to dam tak krasne ako na tych fotkach :D
@junkfoood priamo cez ellevill.com 🙂 tak cakam ci mi to pride ok :D
@kkl82 k tomu úväzu, neviem či si myslím správne, ale jedine mi to vychádza tak, že viažeš kríž s kapsou dnu, ale jeden cíp si necháš dlhý, druhý kratší - klasicky kapsu uviažeš, kratší cíp nechám za chrbátom voľne a s dlhším cípom idem klasicky jeden kríž zvrchu dole, potom vzadu okolo pása a s tým istým cípom druhý kríž zo spodu hore - prídem k vrchu, kde zozadu zoberiem voľný pás a ten druhý cíp kríža - a tam mi to vychádza na uviazanie do krúžka... Vzadu máš dvojitý kríž aj vpredu mám dvojitý kríž... Neviem, je to zrozumiteľné? Malá teraz spí, takže skúšam len teoreticky, ale myslím si, že by to vcelku šlo, chce to trochu cviku ale mohlo by to byť, čo ty na to?
baby, ked vas tu takto citam tak by som normalne chcela aby sa mi to moje dieta zmensilo, aby sme este trochu posatkovali 🙂🙂 teraz uz satky rozpredavam, zostala mi uz len jedina kratka ellevillka a nosime uz len v ergonosici. jááj ale este by som chela trosku poviazat, len to moje sidlo male sa uz dlhsie nosit nenecha a behat chce 🙂
@ivula7 dakujem, si poklad 😉 moja fantazia bola teraz par dni na bode mrazu, takze ma ani neprekvapuje, ze je to take lahke 😝 skusala som podla toho tvojho popisu, aj to dobre vychadza, zajtra to musim vyskusat s malym. hlavne, ci je to pohodlne, co sa tyka rozlozenia vahy. zatial to budem musiet uviazat na uzol, lebo este nemam kruzky. zhanam tie medene, tie sa mi hodia najviac, no nikde okrem didymosu ich nemaju. a postovne 18 eur na tovar za 6 eur nemienim platit 😖. asi vezmem tie strieborne z nd, resp. neviete, kde by sa na slovensku dali objednat v normalnej dodacej lehote (nie 2-4 tyzdne)?
@kkl82 a keby si sa spýtala tejto pani, či Ti nepredá krúžky samostatne https://www.modrykonik.sk/bazar/satky-nosice-kl... - to som len teraz narýchlo pozrela, čo je v bazári a viem, že túto šatku už dlho predáva, možno nebude chcieť predať samostatne, ale za opýtanie nič nedáš a mala by si ich skôr ako v tej dodacej lehote 😉 ešte niečo potom pokukám, ak mi vydá čas neskôr, ak niečo nájdem, ozvem sa 🙂
ahojte chcem sa poradit nasla som na bazare satku ellevill za dobru cenu ale je to dlzka 4,2m a bojim sa ze bude mala ja mam takmer 170cm a nosim 38 velkost ale pri troch detoch sa chystam schudnut aj som rozmyslala ze na zaciatok na kolisku by aj stacila a potom by som ju popripade vymenila co vy na to?
@wewe22 ellevill maju oproti inym satkam dlsie cipy, az 60 cm. Pozri si par prispevkov vyssie, @tea333 si akurat kupila 4,2m ellevillku a staci jej. @tea333 ked na chrbte prekrizis satku, tak uz je to v casti, kde je zuzena satka?
Ja si ale kvoli cipom beriem 4,7, pretoze teraz mam taku didymos a vidim, ze mi to vyjde s tymi cipmi na ellevill akurat tak, aby som uzol viazala po celej sirke satky a ostanu mi volne cipy. Didymos by mi stacila 4,2. Mam 185 a konf co ja viem 38-40.
@chrumka84 presne tak. ak chces visiace cipy tak vezmi 4,7. pri tvoheh velkosti. mne sa ta satka zuzuje samozrejme uz odtial kde si to davam do kriza na chrbte, cize este taham dopredu cipy a tam viazem. ale ked schudnem 10 kg mozno mi bude aj nieco vysiet 😀 minimalne koza na bruchu,nie? 😝

@brumka 4,2, podla mna. ste stihly obaja