Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
baby, kedze maju akciu na ellevill organicu, ako sa to tu uz spominalo. tak si nejaku diem objednat. ale neviem aku. nejaku vhodnu aj na tazsie babo. mala ma teraz sice len 7 kil, ale dufam ze budem satkovat dostatocne dlho a ona bude teda tym padom tazsia. co taka lara organica? alebo paisley bamboo? alebo norwegian style? fakt netusim. brusila som si zuby na ten paisley ale ze to uz okolo 9 kg reze do ramien. nemate niekto skusenost s larou????
Ahojte mamicky, rada by som sa poradil ohladne cinnosti pocas nosenia v satke. Dcerku nosim v satke (Hoppediz - Santiago) cca od 14. dna zivota, kazdy den cca 2-3 hodinky - typ uvazu kriz s kapsou vnutri, pekne tam spinka, obcas si slastne vzdychne. Zatial som s nou robila take viac menej vertikalne cinnosti ako umyvanie riadu, utieranie prachu, vylozenie nakupu a samozrejme prechadzky, ale chcem sa opytat na cinnosti v predklone - napr. take vysavanie alebo umyvanie podlahy kolenacky - ci je mozne aj nieco taketo prevazdkovat. Priznam sa, ze ked som sa s dcerou v satke parkrat zohla, dostali zabrat moje krzie aj driekova chrbtica a aj jazva po sekcii neprijemne zabolela, takze teraz ked potrebujem nieco zdvihnut napr. z podlahy, idem radsej do drepu. Este by som rada vedela ci aj vase deticky sa za par minut prebudia, ked sa so satkou zastavite na mieste alebo si nachvilku sadnete. Moja sa hned ozve a dozaduje sa chodze. Chcela by som ju naucit v satke vecer zaspavat, kedze mava koliky a cele hodiny preplace, len si neviem predstavit, ze sa len tak bezcielne spacirujem po byte - myslite, ze by mohlo zabrat aj hopsanie na fitlopte? Budem vam vdacna za vsetky rady, pekny dnik 😉
@miskalevica dlhsiu dobu v predklone alebo na kolenach by som nebola - umyvanie dlazky asi nie - iba ak s nejakym mopom ... vysavala som v pohode aj so synom v satke, tam som nebola velmi zohnuta ... dieta vyzaduje pohyb, lebo je nan zvyknute este zo zivota v maternici, takze ak ostane v pokoji, zvykne sa prebrat ... fitlopta je dobry napad, uspavala som tak a syn bol v manduce ... u mojho pomahalo, ked som sedela, tak sa obcas pokyvkat 😀 alebo ho hladit po chrbte, ked sa uz zacal preberat
@miskalevica viem ze niektore baby takto vyuzivaju fitloptu, uvidis ci to babatku vyhovuje.na predklon si vsak daj pozor!
ja som od porodu stale robila nieco v predklone (hlavne sa starala o starsieho syna) a doslova mi odisiel chrbat. viackrat som sa vobec nevedela hybat. vysavala som len tak ze som stala, mam dlhu tyc na vysavac.
@zuzanockamt
@tea333 dakujem vam babulky, to vysavanie skusim - moc sa pri tom nezohybat uvidime ako sa to bude pacit slecne, aj fitlotpu kupime 😉
@miskalevica pozor aj na tie kolená, hlavne drep do kolien ale to Tebe ešte nehrozí, lebo máš drobca. Mne zas koleno raz zaštrajkovalo ale to bolo pri väčšej váhe, keď som išla do podrepu. Odvtedy som nemohla do drepu a musela som si na to dávať veľký pozor.
@ivula7 dakujem za varovanie 🙂
@miskalevica mna z podrepov bolia kolena, takze sa im vyhybam. Tiez sme mali obdobie, ze som uspavala v ergu a to som sa spacirovala hore dole po spalni (aby nemala podnety, v byte iba kukala dokola). A tak som sa pohojdavala v bokoch.
No a ked si sadnem, tak sa obcas tak pokyvkam a to staci. Ak sa prebudza, tak vstanem, trochu pohojdam a zase sadnem.
@chrumka84 dakujeem vyskusam 🙂
Mám otázočku 🙂 nikdy som nemala šatku ani nosič, ale syn sa veľmi rád nosil ale len vo vodorovnej polohe v náručí. (Zvislo nechcel byť.) Takto ho uspávame doteraz (21 mesiacov) a v takej polohe v náručí sa vždy upokojí takmer okamžite a do 4 mesiacov chcel spať len takto v náručí. Existuje nejaký nosič alebo spôsob viazania šatky kde by mohlo byť malé bábo takto vodorovne ako v náručí?
@muffinka8 okrem babyvaku sa da uviazat aj v satke do kolisky (pozri na nete). Zdrave - pre normalne babatko to urcite nie je skodlive a je pri mame, takze je to pren velmi dobre. Niekto ti povie, ze je to zdrave, iny ze nie. Ja som v koliskach a v babyvaku nosila, ale nikdy nie dlho naraz, moja krpana nikde dlho nevydrzala (okrem mojich ruk a mojho brucha, tam spala aj dve hodiny v kuse). Zdrave to nie je v pripade, ze babo nema v poriadku klby - pretoze takouto polohou nemas sancu na dobre postavenie klbov - to zarucuje prave zvisla poloha, nozicky do M pozicie, klasicke ergo nosenie vo vertikalnej polohe.
ahojte, poradite ci je vhodne nosit v klokanke 10 tyzdnove babo? Tak na pol hodku denne so psikmi do terenu, kde kocik nemoze? Neublizime mu tym?
@kacicka01 v klokanke rozhodne nie (a to ani starsie dieta), v ergonomickom nosici alebo satke urcite ano 🙂
@kacicka01 http://www.nosime.sk/sk/vsetko-o-noseni/preco-n... o tom, preco klokanku nie...
@elinka27 ahoj, chcem sa spytat zopar veci ak mozem. Mam trojmesacneho syna. Ked bol novorodenec nosila som ho obcas v satke velmi sa mu tam pacilo..potom mal koliky, nestihala som si ani satku uviazat bolo to narocne obdobie. Teraz som skusala ho dat parkrat do satky do kapsy s krizom alebo ako sa to vola, proste do zvislej polohy,no a plakava mi tak po chvilke...je zvyknuty na nosenie na rukach. Takisto mam pocit ze mu vadia ruky vnutri, ked ich dam von tak ma hlavicka malu oporu.. Moze takto spat? Posediacky? Ako sa da kojit v satke?to ma velmi zaujima lebo on by iba na prse bol. Chcem ho naucit co najviac do satky...v kociku mi nechce byt iba na rukach...dakujem
ahojte, chcem sa poradit - niekolko dni som bola v nemocnici (bez mailnkej ) a ta mi teraz odmieta byt v satke. Ked si ju tam dam niekedy vydrzi cca 5min, niekedy polhodku, ale vzdy je nespokojna, storcuje sa, mrvi, tlaci prdiky a nakoniec sa vzdy roplace, tak ju vyberiem. Myslite, ze pomoze ak to budem stale dookolo skusat? Ze si znova zvykne? Alebo mam na satku uz uplne zabudnut? Nejake finty ako jej to sprijemnit? Robim to ako predtym - pohupy, rozpravam s nou alebo spievam, hladkam chrbatik, ale jej sa v satke uz zjavne nepaci. A mne to je dost luto, lebo mam aj zdravotne problemy a na rukach ju vlacit cele dni nevladzem.
@miskalevica ano, pomalicky, trpezlivo skusaj, ale ked sa jej nepaci, tak to respektuj a skus na druhy den. Deti mavaju take obdobia, kedy sa aj nechcu nosit... casom to prejde. Nic si z toho nerob. Mozno sa len potrebuje spamatat z toho, ze si s nou chvilu nebola, bola to pre nu iste narocna zmena. Odporucam ti aj casto si ju nahu (len v plienke) prikladat na tvoje telo (tiez obnazene, staci hrudnik), napriklad ked sedis, prikryte sa dekou a budte tak spolu, aby ste znovu nadviazali kontakt. Verim, ze aj nosenie pojde potom lahsie.
@hradnapani dakujem za radu, vyskusame aj to nahe prikladanie 😉
@bagira89 prosim napis mi na mail diana.eliasova@nosmesa.eu, alebo pozri www.nosmesa.eu, je tam odkaz aj na facebook. Tu moc nechodim. Skusime najst riesenie. 😉
Ahojte, v tejto teme som nova, rovnako ako v noseni, takze by som velmi ocenila, keby mi niekto poradil. Mam 6tyzdnovu dcerku, zaciname sa nosit v satke. Na kontrole u ortopeda sme este neboli - nemal volny termin + prisli do toho statne sviatky, takze neviem, v akom stave ma klbiky. Zatial striedam kolisku s krizom s kapsou...viem, ze koliska nie je vhodna ak je problem s klbikmi, ale vertikal zasa nie je vhodny ak dieta este nedrzi hlavicku, na druhej strane sa ho snazim viazat dost precizne, ale predsa, nemozem tym nieco poskodit? Dalsia otazka smeruje na nozicky pri krizi s kapsou - zhruba dokedy treba babatku schovavat nozicky a davat ich pod seba? Vraj ich netreba nasilu roztahovat - ako spoznam, kedy uz je ten spravny cas davat nozky fest nasiroko, alebo ich este nechat tak, ako je na tomto videu? http://www.nosenideti.cz/navod.php ? Mne sa zda u tej mojej, ze uz by som ich aj mohla roztahovat, ale radsej sa opytam, nechcem nieco pokazit...
A este jedna otazka - je normalne, ze ma pri 4 kilovom babatku pri noseni bolia krize? 😅 vsade sa vychvaluje, ze to nosenie a specialne maleho babatka takmer ani necitit a ake je to super pohodlne, tak neviem, kde robim chybu, ci sa pri viazani nejako prilis prehybam dozadu alebo co...:
Dakujem za rady 🙂
Ahojte, neporadite jake ergonomicke nositko by bylo dobre pro skoro devitimesicni batole (momentalne 8,5kg)? Malej se chce casto nosit a vsechno videt a ruce uz mi muzou upadnout, tak si rikam, ze nositko by nebyl spatny napad 🙂 Dekuji za tipy.
@mirusak1 ahoj, popozeraj tu: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/cacika/album...
odporučam bud klasiku Manduca, Ergo alebo o nieco širšia Boba alebo este lepsie Kibi.
@wewe22 treba kapsu povoliť a bábo vložiť šikmo do šatky. teda chrbatik nie je rovnobezne s farebnymi pruhmi na šatke ale hlavička je uložená na kraji šatky a nozicky smeruju sikmo dovnutra. hlavicka musi byt v satke volne, nie pritlačená do strany ani dopredu. pruh satky ktorým fixujes hlavicku mozes viest aj popod hlavičku aby ju to netlačilo o tvoju hrud ako je to tu: http://www.sashe.sk/KMENT/journal/viazeme-teda-.... popozeraj aj tu: http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=92 je tam velmi pekne vysvetlené ako správne uviazat kolísky.
@gashtanka ahoj, nazory odbornikov na horizontálnu/vertikálnu polohu sa dost líšia. niektorí preferujú cakat s vertikálnymi uvazmi do tych 3 alebo 6 mesiacov dalsí zasa vobec kolisky neodporucaju a suhlasia s vertikálnou polohou od narodenia. pokial je evertikálny uvaz dobre naviazaný nemozes babetku nijako ublizit. ale musi mat kolienka vyssie ako zadoček, zaoblený chrbátik, fixovanú hlavičku. polohu nožičiek treba nechať na bábetko, samé ti naznačí ked uz bude schopné nozicky nosit roztiahnuté. ja som uz 6 tyzdnové nosila normalne obkročmo. a ak ta boli chrbát je velmi pravdepodobné ze más nieco zle uviazané. zrajme zle dotiahnuté, alebo slabo podsadené dieta alebo neroztiahnuté pruhy na chrbte, alebo más dieta velmi nízko... na vsetky otazky co si dala sme uz diskutovali v skupinke, tak skus pokukat a urcite najdes podrobnejsie odpovede. a ak vlozis fofo uvazu, budeme ti vediet aj lepsie poradit. 😉 https://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

@kukucg Zasielam pre info http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont..., skús popozerať videá na pravej lište pri pevnej ale aj elastickej šatke, hlavne tie horizontálne úväzy.