icon

Je islam realistickejší pre muža ako kresťanstvo?

Včera o 12:48

Ahojte.zila som dlhodobo na Blízkom východe
Bola som aj som vždy kresťankou. A bavili sme sa s babami o tom, či naozaj islam je realistickejsi ako naše kresťanstvo ktoré vyžaduje striktne monogramiu. Tam može mať muž koľko žien chce. Aj 4 5 bohati maju aj 6. Dokonca. Muž nedokáže byt monogamni. Preto to tak je. Myslite, že to majú realistickejšie? Ako my nastavené? A zaujíma má to. Ďakujem

anonym_2ce747
Včera o 13:52
@anonym_autor

@anonym_2ce747 samozrejme sú aj moslimovia čo majú iba jednu. Ale napr. Môj bývalý manžel z Iraku mál milenky Prave kvôli tomuto

@anonym_autor a myslis, ze keby si mala krestana mal by len teba? Mozno maximalne na papieri ano ale v realite urcite nie. Tiez by ti to nic nezarucilo.

autor
Včera o 13:57
@anonym_2ce747

@anonym_autor a myslis, ze keby si mala krestana mal by len teba? Mozno maximalne na papieri ano ale v realite urcite nie. Tiez by ti to nic nezarucilo.

@anonym_2ce747 však a práve o tom je diskusia. Všimla som si totiž že na SR sa rozmohli nevery riadne

autor
Včera o 13:58
@anonym_d6c139

V Polynezii je kultura, kde ma zena dovolene mat niekoko manzelov naraz. Niekolko manzelov, ktori naplnaju jej potreby po vsetkych strankach aj materialne. Nie je to nahodou lepsie?
A mam este pripomienku k tomu, ze mnohozenstvo u muzov je prirodzene a v podstate oni za to nemozu, len vypocuju imperativ prirody: Vernost je rozhodnutie, je to vitazstvo cloveka nad pudmi.

@anonym_d6c139 viem o ich kultúre... To by sa mibmožno páčilo 🙂))len ako potom riešia deti. Lebo u ženy to je inak...zena má dieťa ale musí vedieť s kým preto nefunguje v islame mnohomuzstvo))

anonym_d6c139
Včera o 14:00
@anonym_autor

@anonym_d6c139 viem o ich kultúre... To by sa mibmožno páčilo 🙂))len ako potom riešia deti. Lebo u ženy to je inak...zena má dieťa ale musí vedieť s kým preto nefunguje v islame mnohomuzstvo))

@anonym_autor deti su matkine, otec nie je dolezity

autor
Včera o 14:01
@anonym_87b33f

@anonym_autor v tomto sa mylis, judaizmis mozno, ale krestanstvo nie! Ak zijes v nejakom inom krestanstve ako ja, tak ma pouc. Ja viem, na co narazas. Ale nebudem o tom.debatovat, lebo na to nemam cas aktualne.
Ale. Ak islam viac respektuje sexualitu muza, tak o to viac podcenuje sexualitu zeny! Doslova sliape po zenskej dostojnosti a to Ty nevidis.
Toto: Berú to asi normálne a pochvaluju si to. - FAKT? ASI? No chudera, skor nemaju na vyber. Ja by som si teda nepochvalovala.
Co ja viem, tak predstava, aha, teraz sa otvaram, lezim, aby som donosila dieta, tak pockam, kym muzicek si odskoci otrtkat druhu zenu a mne tu cely dom, aj deti mozu po hlave skakat? Toto si mam pochvalovat? Vazne?

@anonym_87b33f nechápes o com písem.. A áno aj v krestanstve je žena nižšie. Ved čítaj Bibliu poriadne nie iba to co sa hodí. To nie je môj výmysel. Žena sa pozerá na muža ako napríklad záchrancu má ho poslúchať. A on upiera oci k Bohu a žiada od Boha žena očakáva od manžela. Plus v islame dali ženám neskutočne obrovské prava, ktoré dovtedy na svete nikto nemal. Práve v 7.storoci.zeny mohli podnikať, vydať sa, neboli viac predavane má trhu, mohli dedit, vlastniť dom. To vtedy nebolo nikde. Islam nesliape po ženských právach

autor
Včera o 14:02
@anonym_cda24c

@anonym_autor Čisto teoreticky, možnosť legálneho mnohozenstva v Európe by mohla byť praktická ako obrana proti postupnému poklesu populácie.Z pohľadu mužskej sexuality by sa zlegalizovalo to,co je momentálne nemorálne a spoločensky neprijateľné/musíme uznať, že je veľmi veľa manželstiev ,kde figuruje aj tretia osoba -milenka/milenec.Najvacsi otáznik v otázke legálnej bigamie však je, ze koľko mužov by bolo schopných uživiť navyše +1,2,3 ženy aj s ich deťmi, keď mnohým sa nedarí postarať ani o rodinu s jednou ženou a deťmi, ktoré spolu splodili...

@anonym_cda24c na toto narazam. Si asi jediná z diskusie ktorá pochopila môj zámer

autor
Včera o 14:03
@minenkaa

@anonym_autor no tebe stačil jeden muz ,inej nestaci
Veď a aký je rozdiel keď ma muz viac manželiek a tie sú s tým nie moc stotožnenie ale proste kultúra a jedna manželka a kopec mileniek ,keď s tým nienjenta manželka stotoznena

@minenkaa kvôli chorobám a statusu žien si ich musi zobrať za manželky. Nesmú byť milenkami. Musí sa o ne starať.

autor
Včera o 14:05
@tiezjedna

@anonym_autor a naozaj veríš tomu, že títo muži majú len oficiálne manželky?? To, že tam legitimizujú kurevníctvo neznamená, že si nevrznú aj mimo svojich 4 manželiek, nebuď naivná...

@tiezjedna ale prosím tá. Možno ako ano. Ale to už naozaj sexuálne by musel byť nejaký nýmf oman aby zvládal 4 manželky ukojit pravidelne a ešte mat pomimo aj milenky však by celý život iná presexoval a nič iné. Kde je práca biznis hobby iné veci v živote :D

autor
Včera o 14:06
@anonym_453f02

@anonym_autor to bude tým, že si tam žila a také kudy ti promiskuitní muži vtlkali do hlavy. Ja žijem na SR a na pracovisku mám kolegyne, presne je ich 5 a 3 z toho majú milencov a dokonca 2 na pracovisku, takže tých chlapíkov poznám. Žena a muž sú si rovní, sú to rovnaké živočíšne druhy s rovnakou túžbou. Niektoré jedince s väčšou a iné s menšou, nezávisle od pohlavia. Tie islamské ženy by možno tiež chceli, ale sa neodvážia, lebo sa chudery narodili, tak ako sa narodili.

@anonym_453f02 tak nikto nic nevtlkal. Videla som na vlastné oči

anonym_2ce747
Včera o 14:06
@anonym_autor

@anonym_2ce747 však a práve o tom je diskusia. Všimla som si totiž že na SR sa rozmohli nevery riadne

@anonym_autor nie ty v tom vykreslujes, ze tym ze krestania musia mat jednu manzelku, ze ci islam z toho dovodu by nebol lepsi. Ja pisem, ze krestania nie vsetci to dodrziavaju a samotne nabozenstvo s tym nic nema. Je uplne jedno, ci clovek je krestan, moslim, zid, ateista nic nezaruci polygamiu ani monogamiu. Takze z toho dovodu urcite islam nie je realistickejsi, mozno v inych aspektoch ano ale v tomto urcite nie. Vzhladom nato, ze to nie je u nich povinnost mat viac manzeliek ale slobodna volba.

anonym_2ce747
Včera o 14:09
@anonym_autor

@anonym_autor a tiez moslim z Pakistanu, Saudskej Arabie alebo Blizkeho Vychodu vseobecne nebude zastavat uplne rovnake nazory ku polygamii/monogamii ako moslim narodeny a zijuci v Europe alebo Amerike, Azii... Vsade je mentalita ludi ina, ine zakony, ina spolocnost, ktora ten postoj k tomu znacne ovplyvni.

anonym_6026ea
Včera o 14:09

Ach, zase si sa vratila a zase tu pises tieto tvoje nezmysly. Ano mala si takeho manzela. Mal ine zeny. Ty si sedela doma na zadku, bez deti a muz ta zivil. Rozviedli ste sa, a hladas dalsieho co by ta zivil. Kedy ty konecne dostanes rozum a zacnes si vazit seba? Alebo si najdi dalsieho moslima, ved ked ti vyhovuje, ze pcha aj do inych, to uz je len tvoja vec. A nie nepodvadzaju vsetci muzi.

minenkaa
Včera o 14:11
@anonym_autor

@minenkaa kvôli chorobám a statusu žien si ich musi zobrať za manželky. Nesmú byť milenkami. Musí sa o ne starať.

@anonym_autor ty beres len tu svadbu,teraz sa pytam na pocity tých žien

anonym_d6c139
Včera o 14:12
@anonym_autor

@tiezjedna ale prosím tá. Možno ako ano. Ale to už naozaj sexuálne by musel byť nejaký nýmf oman aby zvládal 4 manželky ukojit pravidelne a ešte mat pomimo aj milenky však by celý život iná presexoval a nič iné. Kde je práca biznis hobby iné veci v živote :D

@anonym_autor a institucie ako haremy si v tom svojom poznavani muslimskeho sveta prehliadla. Kto na to mal mohol mat 4 manzelky a k nim desiatky, mozno stovky konkubin. Konkubina nie je manzelka, je to majetok muza. jej synovia nemali ani taku cenu ako synovia manzeliek, a ta hodnota sa este znizovala poradim manzelky, dcery konkubin boli tovar, s ktorym sa obchodovalo. Len tolko k tomu "pokrokovemu" islamu, ktory si ceni zeny viac ako muzov.

nicegirl369
Včera o 14:17

@anonym_autor je ti asi jasné, že zien a mužov sa rodí rovnako… takže, keď má niekto 5 manzeliek, sú štyria, ktorí nemajú ziadnu. Čiže asi tak.

martinka13
Včera o 14:28

Nie som dobytok, aby som bola jedna zo stáda.

abbey1
Včera o 14:49
@anonym_autor

@tiezjedna nie. Pytam sa seriózne. Islam je veľmi realisticky v každom aspekte. Žiadne rozprávky. Preto vlastne muža vníma ako toho čo má vyššie libido a Alláh mu v ich náboženstve povolil teda 4 ženy resp viac. Aj. Pokiaľ stíha, zvláda a dokáže ich zabezpečiť. Tam otvorene majú rôzne ženy lenže musia si nich brat. Pointa je v tomto že naozaj islam realistickejšie chápe mužskú sexualitu alebo proste v Európe sa vám to zdá lepšie? Lenže pozrime sa na to. Muži v Európe majú milenky väčšinou čiže nežijú monogamne aj tak.. Teraz nehovorim o rovnoprávnosti žien. Len že či je táto idea realistickejsia. Aj keď nám sa to ťažko chápe a mne tiež. Ale napr. Môjmu bývalému manželovi ktorí bol z Iraku, to prišlo uplne normálne. Že áno však jasné muz môže mať veľa žien. Že to je normálne a bežne. Tam sa to tak chapem. kamoskin manžel z Egypta tiež to tak. Má. Má 3 manzelky ďalšie. Berú to asi normálne a pochvaluju si to. Nemyslím že by to bolo kvôli rovnoprávnosti.
@anonym_453f02
@minenkaa
@anonym_2ce747
@anonym_453f02

Ja neviem ale zene.som žena s väčším libidom ale mne jeden manžel stacil bohato. Nechcela som nikdy viac. Asi tak. A na sex uplne. Ale všimla som si, že na Blízkom východe naozaj mužom nestačí jedna manželka z hľadiska sexuality. To som si tam tiež všimla.

@anonym_autor Kde si si to všimla? U nich doma v spálni?Na ulici? V reštaurácii?
Kde konkrétne sa dá táto vec všimnúť?

tiezjedna
Včera o 15:14
@anonym_autor

@anonym_autor ak budú tie manželky len na rodenie detí, tak zvládne bez problémov aj bokovky...

matus229
Včera o 15:20

Práve mi vravel jeden muž z Blízkeho východu, že už veľmi muži nechcú mat viac žien, lebo sa o ne musia starať. A ženy začínajú byť náročné. Hlavne v tých trochu vyspelých krajinách. Nehovorím o krajinách, kde je ISIS a ženy nemôžu ani len vyjsť z domu.

farebnypapagaj
Včera o 15:33
@anonym_autor

@tiezjedna nie. Pytam sa seriózne. Islam je veľmi realisticky v každom aspekte. Žiadne rozprávky. Preto vlastne muža vníma ako toho čo má vyššie libido a Alláh mu v ich náboženstve povolil teda 4 ženy resp viac. Aj. Pokiaľ stíha, zvláda a dokáže ich zabezpečiť. Tam otvorene majú rôzne ženy lenže musia si nich brat. Pointa je v tomto že naozaj islam realistickejšie chápe mužskú sexualitu alebo proste v Európe sa vám to zdá lepšie? Lenže pozrime sa na to. Muži v Európe majú milenky väčšinou čiže nežijú monogamne aj tak.. Teraz nehovorim o rovnoprávnosti žien. Len že či je táto idea realistickejsia. Aj keď nám sa to ťažko chápe a mne tiež. Ale napr. Môjmu bývalému manželovi ktorí bol z Iraku, to prišlo uplne normálne. Že áno však jasné muz môže mať veľa žien. Že to je normálne a bežne. Tam sa to tak chapem. kamoskin manžel z Egypta tiež to tak. Má. Má 3 manzelky ďalšie. Berú to asi normálne a pochvaluju si to. Nemyslím že by to bolo kvôli rovnoprávnosti.
@anonym_453f02
@minenkaa
@anonym_2ce747
@anonym_453f02

Ja neviem ale zene.som žena s väčším libidom ale mne jeden manžel stacil bohato. Nechcela som nikdy viac. Asi tak. A na sex uplne. Ale všimla som si, že na Blízkom východe naozaj mužom nestačí jedna manželka z hľadiska sexuality. To som si tam tiež všimla.

@anonym_autor ako ved rak kludne si najdi muza s 3 manzelkami,budes 4 .Ako co je na tom realne?Ako pre muza ano vyhoda pre tenu ale skor potupa a odriekanie ziteho zivota,ved sa pozei v Afganistane je radikalny islam a co s tymi zenami chuderaˇi porobili.Ty budes nejaka submisivna ze sa ti toto zda realne,ano tak pre miza ak ma plnu penazenku pre zenu ale potupa.

anonym_6026ea
Včera o 15:45
@farebnypapagaj

@anonym_autor ako ved rak kludne si najdi muza s 3 manzelkami,budes 4 .Ako co je na tom realne?Ako pre muza ano vyhoda pre tenu ale skor potupa a odriekanie ziteho zivota,ved sa pozei v Afganistane je radikalny islam a co s tymi zenami chuderaˇi porobili.Ty budes nejaka submisivna ze sa ti toto zda realne,ano tak pre miza ak ma plnu penazenku pre zenu ale potupa.

@farebnypapagaj Ona mala takeho. Ma tu uz vela diskusii. Vyhovovalo jej, ze nemusela pracovat a zivil ju. A chce takeho dalsieho. Je to hnida, robit nechce a radsej si takto moslima najde co ju bude zivit.

anonym_87b33f
Včera o 17:00
@anonym_autor

@anonym_87b33f nechápes o com písem.. A áno aj v krestanstve je žena nižšie. Ved čítaj Bibliu poriadne nie iba to co sa hodí. To nie je môj výmysel. Žena sa pozerá na muža ako napríklad záchrancu má ho poslúchať. A on upiera oci k Bohu a žiada od Boha žena očakáva od manžela. Plus v islame dali ženám neskutočne obrovské prava, ktoré dovtedy na svete nikto nemal. Práve v 7.storoci.zeny mohli podnikať, vydať sa, neboli viac predavane má trhu, mohli dedit, vlastniť dom. To vtedy nebolo nikde. Islam nesliape po ženských právach

@anonym_autor nemusis ma poucovat o tomto. A co pocity zien, na to neodpovedas? Citila by si sa v pohode s tym, ako som pisala, ze lezis, lebo mas rizikove tehotenstvo, domacnost Ti stoji, deti Ti skacu po hlave a muz Ti chodi sexovat k inej? A Ty poslusne cakas? Ake mas z toho POCITY? Prijemne?

catherin4
Včera o 17:12

Rodi sa priblizne rovnako dievcat ako chlapcov. Cize ak ma jeden muz 4-5-6 zien, zakonite zostane vela takych, co nebude mat ani jednu. Okrem toho, tie zeny v polygamii nie su stastne. Je to proti prirode.

catherin4
Včera o 17:25

Mormoni to vyriesili tak, ze mnozstvo mladych muzov obvinia z homosexuality alebo niecoho a vylucia ich zo svojej spolocnosti, doslova vyhodia na ulicu. V Amerike su organizacie, ktore pomahaju takto vyhodenym chlapcom. Moslimovia sa zas pokusaju klofnut Europanky a mnohi sa uskromnia aj so starymi a skaredymi.

anonym_dc202c
Včera o 17:37

Nevyjadrujem sa. Mna len zaraza ze tu citim istu nevolu voci muzom. V zmysle co by este nechceli, ja som myslel som ze im zelate vzdy len to najlepsie 😉

zuzana76
Včera o 17:50

nerozumiem ako moze niekto povazovat islam za realisticky a dobry, nepisem o viere v Boha/Allaha atd. ale o nabozenstve, ktore je spiatocnicke

anonym_3cde5a
Včera o 18:01

Realistické je aj to, že aj sú takí čo môžu mať viac žien ale nechcú 🙂
Poznám takých 🙂

zuzana76
Včera o 18:06

@anonym_autor a milujuci muz dokaze byt monogamny, pozri si statistiky nevier, nepodvadza 100 percent muzov (zeny sa v nevere uz vyrovnavaju muzom) a najnevernejsou krajinou je vraj thajsko

hopsas
Včera o 22:06

@anonym_autor bolo koze dobre išla na ľad tancovať. Len smelo do islamu aký je fajny, to ti bude potom sveta žiť, keď tu bude šaría.

dahliaa
Včera o 22:40

@anonym_autor Co se týká Islámu, tak prorok Muhammad, ani Bůh/Allah, nikde nesdělil, z jakého důvodu jsou mužům povolené až 4 manželky. Samozřejmě důvodů může být více než jen (u někoho) zvýšené libido. Důvodem mohou/mohly být války, kdy muži umírali častěji než ženy a bylo potřeba, aby se o ženy a děti někdo postaral a nezůstávaly samy bez mužů. Případně kvůli vyšší porodnosti. Pro někoho může být důvodem třeba i to zvýšené libido, aby muž předešel cizoložství... Má to samozřejmě oproti milenkám své výhody. Manželka ví, s kým její muž je a on musí být spravedlivý ke svým ženám stejně. Trávit s nimi čas stejně, stejně je finančně a materiálně zabezpečovat. Manžel svým ženám nemá důvod lhát a vztah tajit... U milenek bývá problém v tom, že chlap začne často ženu a děti zanedbávat, věnuje se více milence (více času s ní, drahé restaurace, šperky, dovolené atd... Doma ho to s manželkou nudí, lže jí a zapírá...). Kdežto v Islámu to takto nefunguje. Ale zase záleží na člověku a jeho opravdové víře. Praktikující muslim se samozřejmě cizoložství vyhýbá, ale jsou tací ,,muslimové", které Boží zákon nezajímá a klidně bude mít i 10 milenek... V tomto je jedno, jestli je muslim, Žid, křesťan nebo ateista. Většina mužů muslimů je spokojených i s jednou ženou a po více manželek ani netouží. Můj manžel (muslim) má jen mě a více (zatím) neplánuje. Já bych si za sebe uměla představit i další manželku/y. Je to Sunnah a odměna u Boha (pro muže i jeho první manželku), vzít si další ženu rozvedenou nebo vdovu, ale manžel i tak zatím nechce. Milenku bych ale netolerovala a to by byl jasný rozvod.
V rodině mám případ, kdy si muž vzal dvě manželky a pak příbuznou (rozvedená žena se 2 dětmi), která se druhou manželkou stala. V tom prvním případě byla rodina (zejména rodiče) toho muže dlouho naštvaná, že si vzal druhou ženu, ale nakonec se s tím smířili. U té rozvedené jsou s tím všichni v pohodě. Narodilo se jim i miminko. I první manželka toho muže je s tím v pohodě. Pak mám ještě známou, která nemohla mít dlouho děti a tak si její muž vzal druhou manželku, aby alespoň on děti měl. Ta zase říkala, že jí to tak vyhovuje, jelikož si od muže na chvíli alespoň odpočine. 😁 Nakonec se i jim asi po 10 letech snažení narodilo miminko.
Mnohoženství může fungovat, ale i nemusí. Může to vyhovovat manželkám, ale některým ženám naopak ne. Stejně tak pro muže je to obrovská zodpovědnost a není to jednoduché. Tím se muž může velice rychle dostat do hříchu. Myslím si, že tohle je nejlepší si ujasnit na začátku ještě před svatbou. Často to bývá součástí předmanželských smluv. Muž ale má podle islámského práva (Šaría), právo na další manželku, pokud dokáže být ke všem stejně spravedlivý a zabezpečit je. Pro ženu bude její případná trpělivost odměnou v soudný den. A nebo pokud se s tím smířit nedokáže, pak je možný rozvod. To je zase právo ženy. Pokud ale muž svou ženu miluje, tak dá na její pocity a přání. 😊