icon

Krst dieťaťa v zmiešanom manželstve

Dnes o 09:26

Ahojte, chcela by som počuť váš názor na citlivú vec. Ja som veriaca, praktizujúca katolíčka, manžel je tvrdý ateista. Pred svadbou sme sa dohodli, že deti budeme viesť k viere, on súhlasil, že mu to nevadí. Teraz máme ročnú dcérku a blíži sa krst. Manžel zrazu otočil, že on nechce aby z nej bol "fanatik" a že ju nebudeme krstiť, nech sa rozhodne sama v 18-tich. Moja rodina je z toho zúfalá, ja tiež, pre mňa je to dôležité. Cítim sa oklamaná, lebo sľub daný pred svadbou pre neho zrazu nič neznamená. Máme kvôli tomu neustále hádky, on sa vysmieva mojim hodnotám a hovorí že náboženstvo je pre slabých. Je tu niekto v takomto zmiešanom zvťahu? Ako ste riešili krst a výchovu detí bez toho, aby to zničilo manželstvo?

Strana
z3
anonym_ab3cb7
Dnes o 09:27

@anonym_autor myslis, ze je najvacsi problem vas dvoch krst vasej dcery? precitaj si po sebe... nieco slubil- nedodrziava= vedome klamal, tvoju vieru neakceptuje, akceptovat je neriešit a nechat ta vierovat dalej... on sa ti ale vysmieva... myslim, ze mate iny problem... a svadbu ste mali v kostole?

anonym_8c08fe
Dnes o 09:28

@anonym_autor a kde ste mali svadbu ? Myslim si, že váš problém je väčši, než krst vašej dcéry.

markusrasford
Dnes o 09:29

@anonym_autor keď ti to sľúbil a sa tomu teraz bráni tak dcérku pokrsti bez jeho prítomnosti na krste

kacena4
Dnes o 09:31

krst nie je dovod na znicenie manzelstva, to je presvedcenie tvojho muza ze si evidentne fanatik co je smutne. toto si musite vydiskutovat a krst s tym nic nema, ak on neprijme tvoju vieru a nedodrzi slub, manzelstvo nema velku vahu pre neho, preco si ta bral? praktizujúceho veriaceho cloveka ked je po roku proti?!

zmrzlinka2021
Dnes o 09:32
@kacena4

krst nie je dovod na znicenie manzelstva, to je presvedcenie tvojho muza ze si evidentne fanatik co je smutne. toto si musite vydiskutovat a krst s tym nic nema, ak on neprijme tvoju vieru a nedodrzi slub, manzelstvo nema velku vahu pre neho, preco si ta bral? praktizujúceho veriaceho cloveka ked je po roku proti?!

@kacena4 praveze on je fanatik

janinah
Dnes o 09:32

Na 1.rande som sa pytala na vieru,lebo to pre mna bolo dolezite a s ateistom by som nikdy nežila. Na tvojom mieste dam dieťa pokrstit aj bez neho,sľubil to a to by bolo pre mňa smerodatné.

zmrzlinka2021
Dnes o 09:34

@anonym_autor

Toto sú dôsledky spájania sa s človekom, s ktorým nemáte spoločne duchovné smerovanie.

Fyzická, duševná a duchovná rovina je základ fungovania.

Nešla by som robiť napätie na tvojom mieste. Dobrovoľne si si ho vzala.

anonym_5aea68
Dnes o 09:36

naco krst?? ved ju k viere kolko chces a sama nech sa rozhodne ked bude velka. aky problem??

janinah
Dnes o 09:36
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Toto sú dôsledky spájania sa s človekom, s ktorým nemáte spoločne duchovné smerovanie.

Fyzická, duševná a duchovná rovina je základ fungovania.

Nešla by som robiť napätie na tvojom mieste. Dobrovoľne si si ho vzala.

@zmrzlinka2021 a on dobrovolne nieco sľubil

janinah
Dnes o 09:37
@anonym_5aea68

naco krst?? ved ju k viere kolko chces a sama nech sa rozhodne ked bude velka. aky problem??

@anonym_5aea68 zjavne nepoznas podstatu krstu a jeho vyznam pre veriacich

zmrzlinka2021
Dnes o 09:39
@janinah

@zmrzlinka2021 a on dobrovolne nieco sľubil

@janinah áno, ale keď ona vstupovala do manželstva, vedela že jeho hlavou nie je Kristus. Takí ľudia žijú podľa toho, čo im ich svedomie dovolí. Keď nechce, nemusí.

Tiež krst bábätiek nemá základ v Biblii.

anjelicek26

Dohodnite sa, ze sa dieta raz rozhodne same, ked bude mat na to vek, je to idealne tak. A vek mozes brat u katolikov orientacne - je na zakladnej skole, ked sa o tieto veci zacnu deti zaujimat a pred prvym svätym prijiimanim. U nas viacere deti (my sme evanjelici) - krstili pred birmovkou, bolo to take pekne, pretoze to islo same od nich, po tom roku pripravy vedeli do coho idu, ciastocne dokonca rodicia ateisti..

Velmi tazka tema, ako je pre teba "strasne" byt neveriaci, rovnako je pre neho problemom to, ze ty veris niecomu, co podla neho neexistuje... miluje ta (preto ti to slubil), ale toto pre svoje dieta nechce.. toto su existencne otazkly, ako pise @janinah ja by som tiez nevedela zit s clovekom, co ma na toto tak rozdielny nazor, ako mam ja.

anonym_10e7b0

Pred vstupom do manželstva sa treba riadiť slovami apoštola Pavla 2. list Korinťanom 6,14

anonym_ab3cb7
Dnes o 09:40
@janinah

Na 1.rande som sa pytala na vieru,lebo to pre mna bolo dolezite a s ateistom by som nikdy nežila. Na tvojom mieste dam dieťa pokrstit aj bez neho,sľubil to a to by bolo pre mňa smerodatné.

@janinah zase ako akym pravom? dieta je aj jeho... nie? krst je rozhodnutim idealne oboch, alebo jedneho s tym , ze druhemu to je jedno.... rozhodnie ako verzia, ja chcem dam a ty nechces a nezaujima ma to... to neznie velmi krestansky

oriesocek
Dnes o 09:41

Poznam jeden pár z dediny, kde pochadzam. Kde sa dohodli pred svadbou, že sa dieta pokrstí vo viere otca. Po narodení sa spustili dohadovacky a zakomponovali sa do toho ešte aj fanatickí veriaci susedia. Výsledok? Rozvod a dieťa žilo iba s matkou… namiesto kompromisu sa manželka vrátila k mame, kde žila potom aj rodina jej sestry- žabomyšie vojny… ak ti je viera dôležitá, tak sa rozved ak nemáš inú cestu. Dieťa bude vyrastať bez otca, ty budeš riešiť celý život iba výživné, striedavú starostlivosť. Je ako partner a otec zlý človek?

janinah
Dnes o 09:44
@anonym_ab3cb7

@janinah zase ako akym pravom? dieta je aj jeho... nie? krst je rozhodnutim idealne oboch, alebo jedneho s tym , ze druhemu to je jedno.... rozhodnie ako verzia, ja chcem dam a ty nechces a nezaujima ma to... to neznie velmi krestansky

@anonym_ab3cb7 pravom sľubu,ktorý bol zaväzny a podstatny pre vznik manzelstva a ktory dotyčny muž nedodržal

anonym_ab3cb7
Dnes o 09:51
@janinah

@anonym_ab3cb7 pravom sľubu,ktorý bol zaväzny a podstatny pre vznik manzelstva a ktory dotyčny muž nedodržal

@janinah preto hovorim, ze problem maju inde ako krst... napriek tomu si myslim, ze nie je to spravne

anonym_5aea68
Dnes o 09:53
@janinah

@anonym_5aea68 zjavne nepoznas podstatu krstu a jeho vyznam pre veriacich

@janinah a ty nepoznas asi podstatu toho ze krst neznamena v konecnom dosledku vela. ludia krstia svoje deti vo vedomi dodrziavania pravidiel cirkvi. kopu ludi sa v dospelosti nehlasi k ziadnej viere a boli krsteni

ljmmm
Dnes o 10:02

ak je o tom presvedceny nevyhadas nic. Skor ho musis presvedcit na kompromis napr krst bude a onsa nemusi vobec zucastnit a v ten den moze istna ryby/ chatu/ kdekolvek a ty ho pekne ospravedlnis pred tvojou stranou, ze takto ste sa dohodli

anonym_91a614
Dnes o 10:03

Nechaj rozhodnutie na dceru, nech si sama vyberie, ked bude mať na to vhodný vek.

pr85
Dnes o 10:07
@janinah

@janinah Presne tak. Ja som takto riešil vieru na 1. rande tiež.

glorikarebeka
Dnes o 10:07

Ja by som dieťa pokrstila a ostatné sviatosti nechala na dcéru ako sa rozhodne

pr85
Dnes o 10:08

@anonym_autor Autorka, daj dieťa pokrstiť a ona tam nemusí byť prítomný.

anjelicek26
Dnes o 10:13
@pr85

@anonym_autor Autorka, daj dieťa pokrstiť a ona tam nemusí byť prítomný.

@pr85 Nemyslim, ze problem je v tom, ci tam on pojde-nepojde, ale v krste samotnom.

oriesocek
Dnes o 10:20
@ljmmm

ak je o tom presvedceny nevyhadas nic. Skor ho musis presvedcit na kompromis napr krst bude a onsa nemusi vobec zucastnit a v ten den moze istna ryby/ chatu/ kdekolvek a ty ho pekne ospravedlnis pred tvojou stranou, ze takto ste sa dohodli

@ljmmm prepáč, ale on nesúhlasí s obradom. Takže riešenie, že on pôjde na ryby a ona urobí s čím nesúhlasí je úplne mimo.

anonym_a10378
Dnes o 10:45

nuz, najsmutnejsie je, ze ta oklamal. My sme tiez tak, ze manzel sa do krstu nehrnie a chce, aby si dieta same neskor vybralo svoje nabozenstvo. Ja verim v boha, ale nezakladam si striktne na vsetkych cirkev. obradoch, hoci ma to trosku mrzi lebo ano, krst babatka je jedna z jeho prvych krasnych udalosti, ktore by mohlo mat. No nasli sme v tomto kompromis, nikto nikoho neklamal a nenastoji si na svojom. Respektujeme jeden druheho, ja by som teda bez jeho vedomia nekrstila urcite. Dieta vies viest k nabozenstvu aj bez toho, ze ho obleju vodou, krstit mozes aj neskor. Mozno sa len velmi upinas na to, co si o tom mysli rodina 🤷‍♀️ Ja som toto odstrihla, ano, nebudeme krstit mesacne babatko a ano, stale to neznamena, ze nikdy tu sviatost nepodstupi.

pr85
Dnes o 10:48
@anjelicek26

@pr85 Nemyslim, ze problem je v tom, ci tam on pojde-nepojde, ale v krste samotnom.

@anjelicek26 A on to musí vedieť, že dcéra bola pokrstená? Ak by som bol v takejto situácii, tak si to ananás jem sám bez účasti manžela.

anonym_91a614
Dnes o 10:50
@pr85

@anjelicek26 A on to musí vedieť, že dcéra bola pokrstená? Ak by som bol v takejto situácii, tak si to ananás jem sám bez účasti manžela.

@pr85 a dieta je len matky??? Hadam su dvaja rodicia.

anjelicek26
Dnes o 10:51

Spravte oslavu pre rodinu - uvitanie do zivota - krst ked bude dieta neskor same chciet. Vo viere ho vies vychovavat aj tak. Nie je to idealne, ale na rozvod to tiez nie je...

anonym_10e7b0
Dnes o 10:54
@pr85

@pr85 správny katolícky kresťan má klamať svojmu manželskému partnerovi a zatajovať čo robí?

Strana
z3