icon

Krst dieťaťa v zmiešanom manželstve

Včera o 09:26

Ahojte, chcela by som počuť váš názor na citlivú vec. Ja som veriaca, praktizujúca katolíčka, manžel je tvrdý ateista. Pred svadbou sme sa dohodli, že deti budeme viesť k viere, on súhlasil, že mu to nevadí. Teraz máme ročnú dcérku a blíži sa krst. Manžel zrazu otočil, že on nechce aby z nej bol "fanatik" a že ju nebudeme krstiť, nech sa rozhodne sama v 18-tich. Moja rodina je z toho zúfalá, ja tiež, pre mňa je to dôležité. Cítim sa oklamaná, lebo sľub daný pred svadbou pre neho zrazu nič neznamená. Máme kvôli tomu neustále hádky, on sa vysmieva mojim hodnotám a hovorí že náboženstvo je pre slabých. Je tu niekto v takomto zmiešanom zvťahu? Ako ste riešili krst a výchovu detí bez toho, aby to zničilo manželstvo?

lucia147852
Včera o 10:58

Vy máte viac problémov ako krst. Toto nie je ani o viere a ateizme. Je to o vašom vzťahu a jeho charaktere.

simca06022011
Včera o 11:05

Ak ti to slubil a bola to dohoda, vyprosila by som si jeho spravanie a duplom posmesky, dieta by som si pokrstit dala a kludne by som sa pri takom postoji jeho s nim aj rozviedla kvoli tomu. Ako sa tu pisalo, tu nejde iba o ten krst dietata, ale celkovo jeho pristup k tebe. A to som naozaj neveriaci clovek, ale ak sa raz nejak dohodnu dvaja na niecom, idu do zmiesaneho vztahu, to nie je ze teraz manzelka otocila, ale bola taka, on ma drzat slovo a spravat sa s patricnou uctou k nej a nie si robit zarty a nebodaj cirkus robit za takuto naozaj zakladnu vec pri veriacich rodicoch akou je krst

anonym_b8a08b
Včera o 11:08

Bola som na tom podobne ako ty aj v tej istej pozicii..Keď prišlo k téme krst boli hádky. Nakoniec sme nekrstili. A vieš čo? Ja som sa konečne uvedomila a prišla na to, ze cele to kresťanstvo je postavené na hlavu. Na všetko ohľadne toho som sa vykaslala a som nesmierne vďačná môjmu mužovi, ze mi otvoril oči. A vieš prečo? Lebo veriť niečomu, čomu chcem ja, môžem aj bez tejto celej šaškarne. Viera predsa nieje o podmienkach, ale v kresťanstve ich je milión. Prečo by mne mal niekto určovať co mam, kedy mám a ako mam. Keď clovek najde lásku a svetlo v srdci a vieru v Boha, či v Stvoriteľa, či vo vesmír tak to je ta správna cesta. A vďaka tomuto poznaniu som tisic krát lepší človek a v tomto duchu vedieme aj dcéru. Vyskúšala ísť do kostola, no cítila sa tam zle, lebo sak uz kto sa v kostole cíti dobre, kde ti nejaký cudzí muz káže o tom ako mas žiť😅 aj tak najväčší kresťania páchajú najhoršie činy.. v nedeľu na omši ako dokonalá rodina a zabuchnu sa doma dvere a začne tyrania. Vykašli sa na to, porozmýšľaj nad tym, ze fakt to je cele zbytočná kravina a ak bude chcieť ked bude mat na to rozum, tak bude poslušná ovečka ako ty..😅 tym, ze ju ušetris celého tohto, jej dáš tak strašne veľa do života, ze si to nevieš ani predstaviť..

januska12323
Včera o 11:35

Záleží ti až tak na krste, že si kvôli tomu rozhádaš rodinu? Prestaňte na seba kričať a skúste sa dohodnúť. Vy dvaja nie tvoja rodina. Nikde v biblii sa nepíše o krste krpatých detí. Pokiaľ ale celkovo kritizuje teba, rozmýšľaj skôr či s ním ostaneš.

anonym_d714ea
Včera o 11:55

@anonym_autor prečo si si zobrala za muža tvrdého ateistu?

pr85
Včera o 12:01

@anonym_10e7b0 Ak jeden z manželov bráni tomu druhému vychovávať dieťa vo viere, hoci s tým počas sobáša oficiálne súhlasil, tak áno.
Info pre autorku: Ináč klamstvo, ktoré muž spravil tým, že ťa oklamal, že to nebude brániť v náboženskej výchove detí a robí to, je dôvod na anuláciu manželstva. Takisto nás sv. Pavol v 2. liste Korintanom (6:14) nabáda, aby sme neťahali jarmo s neveriacimi.

pr85
Včera o 12:02
@januska12323

Záleží ti až tak na krste, že si kvôli tomu rozhádaš rodinu? Prestaňte na seba kričať a skúste sa dohodnúť. Vy dvaja nie tvoja rodina. Nikde v biblii sa nepíše o krste krpatých detí. Pokiaľ ale celkovo kritizuje teba, rozmýšľaj skôr či s ním ostaneš.

@januska12323 Ale píše, v Biblii sa jedia celé rodiny (aj s malými deťmi).

anjelicek26
Včera o 12:10
@pr85

@anonym_10e7b0 Ak jeden z manželov bráni tomu druhému vychovávať dieťa vo viere, hoci s tým počas sobáša oficiálne súhlasil, tak áno.
Info pre autorku: Ináč klamstvo, ktoré muž spravil tým, že ťa oklamal, že to nebude brániť v náboženskej výchove detí a robí to, je dôvod na anuláciu manželstva. Takisto nás sv. Pavol v 2. liste Korintanom (6:14) nabáda, aby sme neťahali jarmo s neveriacimi.

Samozrejme, manzelstvo anulujme! Chudak rocne dieta prijde o otca kvoli krstu... ktoreho manzelka predpokladam miluje, maju zazemie, domacnost, malicke dieta, ale anulujme manzelstvo, lebo krst. @pr85 pocuvas sa vobec... Co to dieta urobilo, ze kvoli 1 (ano velkej!) nezhode nie su rodicia schopni najst kompromis? Bude to mat ta zena lahsie ho pokrstit bez suhlasu otca po anulacii? Nie, lebo otec stale nebude s krstom suhlasit. Vyriesila co? Okrem toho, ze je na dieta sama (alebo ho dostane otec) a kazde druhe cirkevne sviatky nebude oslavovat vobec, lebo bude s otcom. Kompromis je, ze si to dieta najde vplyvom matky a rodiny cestu ku viere aj same a o krst poziada a rozhodne sa vedome.

januska12323
Včera o 12:10
@pr85

@pr85 a kde sa tam spomína krst? Viesť k viere sa dá aj bez neho.

krasneleto
Včera o 12:16

kompromisom je viest dieta vo viere a ked same bude chciet, necha sa pokrstit... urcite nie krstit ho proti muzovej voli a krstit ho potajme a podobne... to mi nepride velmi krestanske... a to co slubil pred a po.... to si musite doma doriesit samy

anonym_9610da
Včera o 12:19

Presne tento problém mal môj blízky príbuzný. On katolík, ona ani Boh nevie čo, ale nejaká iná viera.
Aj ona aj jej rodičia pred svadbou súhlasili, že dieťa bude pokrstené v kostole po manželovi - dáma už bola celkom slušne tehotná, svadba bude taktiež v kostole - katolíckom.
Svadba bola v kat. kostole - aj keď jej rodina odmietla sa zúčastniť svadby v kostole - bola len nevesta, ale keď sa narodilo dieťa tvrdila že ona sa na takú zmluvu a sľub môže zvysoka vys*ať, že pre ňu je to len zdrap papiera , ktorý môže kedykoľvek rozthať . A skončila.
Dieťa odmietala dať pokrstiť v kat. kostole. Ani nedala.
O pár rokov sa rozviedli. Bol pokus o anulovanie sobáša, ale myslím, že sa to nepodarilo.

anonym_9610da
Včera o 12:23

Za mňa je to podraz. Dohoda je dohoda. Rozmýšľala by som nad rozvodom.
sme s manželom každý inej viery , ale tieto veci sme si poriešili že boli spokojní aj svokrovci , aj moji rodičia. Všetky deti máme krstené.

anonym_a0f8a5
Včera o 12:25
@pr85

@pr85 áno, tiež si myslím, že je to dôvod na anuláciu, lebo to bolo podvodné. Ak by jej to vtedy neslubil, tak by si ho zrejme nezobrala

anonym_10e7b0
Včera o 12:26
@pr85

@pr85 kde presne sa to píše v Biblii?

majlo1234
Včera o 12:31

My sme pokrstili. Manzel mal podmienku, ze s tym nebude mat ziadne starosti, jedine co musel, je ist do kostola. Tak aj bolo. Ale asi nie je tak presvedceny ateista, iba si mysli, ze je to blbost🤣

anonym_7b549f
Včera o 13:07
@janinah

Na 1.rande som sa pytala na vieru,lebo to pre mna bolo dolezite a s ateistom by som nikdy nežila. Na tvojom mieste dam dieťa pokrstit aj bez neho,sľubil to a to by bolo pre mňa smerodatné.

@janinah
Ja keby som bol nim tak sa s tebou rozvediem a je to vybavene, podla ma to aj spravi ked si taka presvedcena

janinah
Včera o 13:17
@anonym_7b549f

@janinah
Ja keby som bol nim tak sa s tebou rozvediem a je to vybavene, podla ma to aj spravi ked si taka presvedcena

@anonym_7b549f to mne nehrozi,ja s ateistom nežijem ani deti nemám...a osobne radšej rozvod ako priviesť na svet dieťa a nepokrstiť ho

anonym_94d36f
Včera o 13:19

Áno, som v takom manželstve. Jasne sme si nastavili hranice a určili kompromisy a tie dodržiavame. Máme iba take menšie konflikty ale to skôr každý slušne argumentuje svoj názor, nie že by sme si ničili manželstvo.

marijan2025
Včera o 13:27

@anonym_autor Ako píšu niektoré mamičky - krst nie je hlavný problém.Krst je bod,kde zrkadlí neúcta, nedôvera voči tebe.Vysmieva sa ti a to by zranilo každú ženu.Nielen v otázke krstu,ale aj v iných životných potrebách a situáciách.Tam je to o rešpekte.Ty si rešpektovala a verila, že dodrží sľub.On slovo muža zmietol zo stola.Štýlom, už si " moja" už ťa " môžem" manipulovať.
Pýtaš sa ako bojovať bez toho,aby to zničilo manželstvo.To sa v tejto situácii nedá.Nehovorim, že máš zničiť manželstvo,ale určite sa postaviť za seba a svoju DÔSTOJNOSŤ. To je cieľom Božieho kráľovstva - mať dôstojný život a žiť ako Božia milovaná dcéra v slobode a nie sa len uhýbať,aby bolo "dobre".

pr85
Včera o 13:43
@anjelicek26

Samozrejme, manzelstvo anulujme! Chudak rocne dieta prijde o otca kvoli krstu... ktoreho manzelka predpokladam miluje, maju zazemie, domacnost, malicke dieta, ale anulujme manzelstvo, lebo krst. @pr85 pocuvas sa vobec... Co to dieta urobilo, ze kvoli 1 (ano velkej!) nezhode nie su rodicia schopni najst kompromis? Bude to mat ta zena lahsie ho pokrstit bez suhlasu otca po anulacii? Nie, lebo otec stale nebude s krstom suhlasit. Vyriesila co? Okrem toho, ze je na dieta sama (alebo ho dostane otec) a kazde druhe cirkevne sviatky nebude oslavovat vobec, lebo bude s otcom. Kompromis je, ze si to dieta najde vplyvom matky a rodiny cestu ku viere aj same a o krst poziada a rozhodne sa vedome.

@anjelicek26 Nikde tu ženu nenútil sa rozviesť s tým mužom. Ale toto je čistý prípad na anuláciu manželstva v katolíckej Cirkvi. Ty nie si katolícka (si evanjelicka - luteranka, ak sa nemýlim), tak sa nevyznas v cirkevnom práve katolíckej Cirkvi. Ak muž zamlci podstatnú vec (v tomto prípade súhlas s krstom) a vie, že žena by si ho nikdy nezobrala, ak by to nesplnil (z toho, čo tu píše autorka to tak vyzerá), tak je to dôvod na anuláciu manželstva Cirkvou. Civilný rozvod si už žena musí vybaviť sama. Napr. ak by žena podmienila súhlas so sobášom ukončením vysokej školy u muža a muž by jej to sľúbil, hoci nikdy vo svojom srdci neplánoval výšku ukončiť, aj vtedy je dôvod na anuláciu.

pr85
Včera o 13:46
@janinah

@anonym_7b549f to mne nehrozi,ja s ateistom nežijem ani deti nemám...a osobne radšej rozvod ako priviesť na svet dieťa a nepokrstiť ho

@janinah Presne, keby mi toto spravila žena (ale ja žijem s katolíckou), tak nasleduje rozvod a podanie žiadosti o anuláciu na cirkevný tribunál. Chvála Pánu Bohu, v nedeľu ideme krstiť syna a jediné, čo moja žena rieši, je akú košeľu a kravatu si dám k obleku, aby sme vraj boli zladeni. 🙂

vroni
Včera o 14:01

Tiež som tuhý ateista a krst je pre mňa udalosť výsostne spoločenská. Ale keby si môj muž takto, prepytujem, z huby rit robil, vytočil by ma do nepricetna. Snáď je dáky chlap a jeho slovo má vahu. Máme zmiešané manželstvo, ale veriaci je muž, krst bol pre neho esencialny, pre mňa bezobsazny, dohoda bola že deti budú krstené a ďalej vedené každým rodičom po svojom. Inak, po mne sľub, že budem deti viesť vo viere (akej?) nikto nechcel.

anonym_72c046
Včera o 14:14

Možno aj úprimne predtým chcel ti vyhovieť len možno niečo sa stalo a je to zrazu o ,,fanatizme,,
Takže bude chyba na oboch stranách

bielasovicka
Včera o 14:23

Ani môj muž nebol s nami v kostole pri krste našich detí, a co je natom, nikomu sa nič nestalo.

sara07
Včera o 14:34

žili ste pred svadbou spolu ? ako často bol s rodinou
možno to inak vnimal ked ste len spolu chodili ako teraz ked spolu žijete
takže ano mohol zmenit názor ... skus vnimat čo ti hovori , skus sa ho spytat prečo zmenil názor
otázne je keby chcel civilny obrad bol by pre vašu rodinu a teba prijatelny , či tam to bolo jasné , vyriešené ..
ak by manžel pokrstil poza môj chrbat tak strati absolutne dôvoru moju

sara07
Včera o 14:35
@pr85

@janinah Presne, keby mi toto spravila žena (ale ja žijem s katolíckou), tak nasleduje rozvod a podanie žiadosti o anuláciu na cirkevný tribunál. Chvála Pánu Bohu, v nedeľu ideme krstiť syna a jediné, čo moja žena rieši, je akú košeľu a kravatu si dám k obleku, aby sme vraj boli zladeni. 🙂

@pr85 dúfam že minule manželka čitala a vie že si bol v diskusii o ženskom orgazme

sara07
Včera o 14:37
@anjelicek26

@anjelicek26 pr85 je totálne nabožensky fanatik, ale pritom si otvori diskusie také že by si nečakala že do nich napíše

sara07
Včera o 14:40
@janinah

@zmrzlinka2021 a on dobrovolne nieco sľubil

@janinah o tej dobrovolnosti by sa dalo diskutovat
pre dobro v rodine a pre klud sa už tolko slubilo, ustupilo .. ani sa to nemuselo tyka viery
chyba mi vyjadrenie či vôbec uvažovali o civilnom sobaši alebo to bolo jasné a hotovo

sara07
Včera o 14:42
@pr85

@anonym_autor Autorka, daj dieťa pokrstiť a ona tam nemusí byť prítomný.

@pr85 mile od manžela , po za chrbat , klamat , podvadzat 😂
základ vztahu, vivat

777januska777
Včera o 17:02

Zaujímalo by ma preco si myslí, ze po krste s dieťaťa bude fanatik? Ako vnimas vieru ty? Ako je viera riešená vo vašom živote? Aka je tvoja rodina?
Lebo podla mna ak s tym predtym nemal problem a teraz otočil, tak ho muselo nieco v prežívani viery u teba alebo u tvojej rodiny nahnevať. Skúste sa o tom porozprávať bez emocii a ano my veriaci mame tendenciu byt fanatickí, takze skus ho pocuvat s otvoreným srdcom.