Ktorý kňaz schváli používanie kondómu v manželstve?
Máme už dostatočný počet detí, na ktorých sme sa spolu dohodli a viac detí už nechceme.
Viem, že niekde tu na MK viacero užívateliek spomínalo, že počas spovede dostali od kňaza povolenie, aby mohli s mužom používať kondóm.
Poznáte niektorá takého kňaza?
Píšte kľudne anonymne.
Načo to rozprávať farárovi. Ešte dostane chuť. A to som veriaca.
@anonym_ac9b76 odporúčam ti prečítať si katechizmus katolíckej cirkvi a Bibliu. Neviem v čo si veriaca, ale toto nie je dobrý postoj, ak si kresťanka.
@ivka225 nerozumiem tvojej odpovedi, prepáč. Ja kresťanov určite nepodceňujem a určite by som o nás nepovedala, že sme bigotní hlupáci. Kto nás podceňuje sú napr. ateisti, ale to je ich smola 🤷♀️ za nás bojuje Boh, za vás náhoda.
@mauduska Mýliš sa, Boh sa prišiel obetovať za všetkých, veriacich aj neveriacich. Nerobil rozdiely. Zase tá "kresťanská láska", presne ako u farizejov, ktorí krista uhnali až na kríž😉
@anonym_autor ved je to jednoduche plodne neolodne dni a mas to.
@anonym_584281 nie je to az tak spolahlive, hlavne cas pred ovu, mame tak tretie dieta "v neplodnom" obdobi 🤷♀️
Ja veriaca nie som ale manžel je. Berie to, že najvyššia autorita je Boh a nie kňaz. Boh vie, že nie sme dokonalí. Preto s mužom konáme čo najlepšie podľa svojho svedomia a to nám hovorí, že 2 mesiace po sekcii je určite menšie zlo použiť kondóm ako opäť otehotnieť. A že je určite menšie zlo mať napríklad 3 deti a následne sa chrániť, než sa o deti nevedieť postarať, mať ich 10 a zoberie mi ich sociálka. Lebo neexistuje aby som uživila 10 detí. Prirodzené metódy fungovať nemusia. Takže manžel z toho nemá žiadne výčitky, nepotrebuje žiadne povolenie od farára, lebo je pre neho najvyššia autorita Boh a ten to určite chápe ak existuje. Lebo nemusí a vtedy čo si narobím 10 detí bez rozumu zbytočne miesto toho aby som použila kondóm?
@anonym_39e40a my sme veriaci, kondom patri k antikoncepcii, teda nie je povoleny, ale podobny nazor na tieto veci mam ako Tvoj manzel, zdravy rozumny pohlad na tuto problematiku.
@mauduska Mýliš sa, Boh sa prišiel obetovať za všetkých, veriacich aj neveriacich. Nerobil rozdiely. Zase tá "kresťanská láska", presne ako u farizejov, ktorí krista uhnali až na kríž😉
@enmery Boh sa síce obetovať prišiel, ale nie každý to prijíma - napr tí farizeji nie. Ježiš nám dal na kríži dar. Je naším právom ho odmietnuť a Boh to akceptuje.
@anonym_autor ziaden knaz by to nemal povedat, lebo cirkev to neschvaluje. Ale rozhresenie Ti v pohode moze dat. Greckokat.knazi su v tomto myslim chapavejsi ako rimo, lebo sami maju manzelku a deti.
@enmery Boh sa síce obetovať prišiel, ale nie každý to prijíma - napr tí farizeji nie. Ježiš nám dal na kríži dar. Je naším právom ho odmietnuť a Boh to akceptuje.
@mauduska Ty si napísala, že boh bojuje za veriacich, v zmysle iba za nich...a to je hlúposť. Za všetkých, aj za ateistov, aj za vrahov, aj za hunduistov, za čo chceš, nerobí rozdiely. To bolo jeho učenie.
@anonym_ac9b76 odporúčam ti prečítať si katechizmus katolíckej cirkvi a Bibliu. Neviem v čo si veriaca, ale toto nie je dobrý postoj, ak si kresťanka.
@mauduska daj nám odkaz zo svätého písma Biblie na základe čoho veríš, že kresťanský manželia keď majú obaja chuť na sex cez plodné dni na základe čoho nemôžu použiť kondóm pri sexe
prečo sa nemôžu radovať zo sexu kedykoľvek to obaja chcú, ale majú sledovať teplotu, kalendár kedy majú "povolené" dni na sex a iné dni si majú odopierať sex, hoci by ho obaja vtedy chceli mať
@anonym_39e40a my sme veriaci, kondom patri k antikoncepcii, teda nie je povoleny, ale podobny nazor na tieto veci mam ako Tvoj manzel, zdravy rozumny pohlad na tuto problematiku.
@euka210 presne. Ak viem, že nám ako manželom niečo nevyhovuje a malo by to negatívny dopad na našu rodinu, tak to nerobím. Nie je to sebecný čin. Je to čin aj zohľadňujúci toho druhého (manžel mňa pár mesiacov po pôrode, kedy som mala hrôzu opäť otehotnieť) a plus zohľadňujeme deti. Nie aby sa ich 6 tlačilo v jednej izbe.
@mauduska Ty si napísala, že boh bojuje za veriacich, v zmysle iba za nich...a to je hlúposť. Za všetkých, aj za ateistov, aj za vrahov, aj za hunduistov, za čo chceš, nerobí rozdiely. To bolo jeho učenie.
@enmery ja som narážala na to, čomu veríme. Pochybujem, že ateisti si myslia, že za nich bojuje Boh. Skôr by som povedala, že sú schopní sa za to uraziť.
@viestta prečo zavádzaš? Prečo hovoríš o tom, čomu nerozumieš, čo si nepraktizovala? Metóda sledovania plodných a neplodných dní je veľmi spoľahlivá, porovnateľne s kondómom. Dokonca určité formy tejto metódy sú rovnako spoľahlivé ako hormonálna antikoncepcia.
@mauduska je ak by ju každá žena praktizovala dokonalo. Ale to väčšina nedokáže. Ja som z tých, ktorá má ráno na ovulačnom slabú čiarku a večer je pozitívny, takže sa na ovulačné spoliehať nemôžem. Na výtok sa spoliehať celkom môžem, ale to zo skúseností mojich kamošiek tak nemá každá. Niektoré zmeny vo výtoku skoro vôbec nevidia. Stačí prvý plodný deň kedy si žena ešte nestihla na sebe všimnúť zmeny a ovulačné testy nesilnejú a už môže spermia prežiť dnu 3 dni a byť z toho nechcené dieťa. Túto metódu sme používali jedine keď nám nevadilo tehotenstvo ale vyslovene sme ho neplánovali. A to si viem plodné dni odsledovať jednoznačne lepšie ako 90% žien. Stále sa na ňu odmietam spoliehať.
@anonym_autor Ja ti to schvaľujem 🙂 Pozri, použijem tvoju logiku: povedala si si, že ak nájdeš takého kňaza, čo ti to schváli, tak môžeš. Mám pre teba novinku: na svete je okolo 400 000 katolíckych kňazov. Na 100 % nájdeš kopu takých, čo ti to schvália. Ty si si teraz dala za úlohu, že ak ho nájdeš, tak môžeš… To ťa baví hrať sa na schovávačku, keď vieš, že takého určite nájdeš? Na čo je toto? Koli poteseniu z hladania?
@anonym_584281 A keď nefunguju, čo radíš?
@anonym_autor vedela by si konkretizovat, co myslis pod tym konkretne?
@mauduska daj nám odkaz zo svätého písma Biblie na základe čoho veríš, že kresťanský manželia keď majú obaja chuť na sex cez plodné dni na základe čoho nemôžu použiť kondóm pri sexe
prečo sa nemôžu radovať zo sexu kedykoľvek to obaja chcú, ale majú sledovať teplotu, kalendár kedy majú "povolené" dni na sex a iné dni si majú odopierať sex, hoci by ho obaja vtedy chceli mať
@anonym_e8cb1f
tak napríklad Kniha Kazateľ: svoj čas má objímať sa, svoj čas má zdržovať sa objatia.
Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo.
Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle.
Sexuálny pud nás nemá ovládať, nie sme zvieratká.
@viestta prečo zavádzaš? Prečo hovoríš o tom, čomu nerozumieš, čo si nepraktizovala? Metóda sledovania plodných a neplodných dní je veľmi spoľahlivá, porovnateľne s kondómom. Dokonca určité formy tejto metódy sú rovnako spoľahlivé ako hormonálna antikoncepcia.
@mauduska s tymi metodami plodnych neplodnych dni vobec nemas pravdu. A to Ti hovorim ako praktizujuca krestanka. Nie su take spolahlive. Kludne mozem mat s manzelom sex v stredu ked sa vsetko tvari ako ok, stvrtok ale uz mi nastupi plodny hlien (co bolo v stredu nebadatelne) a ovulacia bude trebars v sobotu alebo v nedelu a tie spermie pekne krasne vedia prezit az dovtedy, z takehoto styku. A prosim o tomto sa nehadajme, venujem sa reprodukcii profesne a zaroven som praktizujuca krestanka, ale nesuhlasim s tym, ze priprodzene planovanie je take krasne spolahlive, ked uz naozaj vies, ze dieta nechces alebo nemozes (z akychkolvek dovodov) mat.
@anonym_autor Ja ti to schvaľujem 🙂 Pozri, použijem tvoju logiku: povedala si si, že ak nájdeš takého kňaza, čo ti to schváli, tak môžeš. Mám pre teba novinku: na svete je okolo 400 000 katolíckych kňazov. Na 100 % nájdeš kopu takých, čo ti to schvália. Ty si si teraz dala za úlohu, že ak ho nájdeš, tak môžeš… To ťa baví hrať sa na schovávačku, keď vieš, že takého určite nájdeš? Na čo je toto? Koli poteseniu z hladania?
@anonym_f8fdde Aj toto je na tom krasne- 1.a 2. a 5. neschvali, ale ten dalsi uz ano, a potom uz bude spokojna😃 to je proste super nabozenstvo, kazdy si to vylozi po svojom a vsetci spokojni🙂
A budem ešte citovať pána farára- ,,sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"! Takze máš sexovať len ak tie deti chceš, nie si uzivat👌🫶
Žeby sa za 10r toho toľko zmenilo, ze sa uz majú veci inak???
Autorka - ak naozaj potrebuješ v tejto veci povolenie kňaza, tak potom nemôžeš byt svojpravna. Vrat obciansky
@simona20201309 Tvoje nazory mam sice rada (uprimne), ale vzdy v takychto podobnych temach vytahujes dookola tu istu kravinu: "sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"
Toto uz je davno prekonane. Sex sluzi aj na potesenie manzelov a naplnanie zvazku, nie je iba za ucelom plodenia deti. Mrzi ma, ze si mala stastie na nejakeho spiatocnickeho farara ak realne tuto hlasku povedal, nie je to pravda, nie je to ucenie cirkvi. Tak uz si to raz a konecne zapamtaj... je to zavadzanie od Teba - a uz nie raz Ti to povedali. Nie je ziadna senzacia ze to stale vytahujes len preto, aby si si "kopla", takze kludne sa uz tejto myslienky vzdaj, len siris hluposti.
@anonym_f8fdde Aj toto je na tom krasne- 1.a 2. a 5. neschvali, ale ten dalsi uz ano, a potom uz bude spokojna😃 to je proste super nabozenstvo, kazdy si to vylozi po svojom a vsetci spokojni🙂
@anonym_8f1025 tak nech sa páči, sex až po ovulácii. Jednoduché, nevidím v tom židen problém.
@luccys A presne takto to nemá byť. Máme katechizmus, ktorý je veľmi presný a konkrétny. To, že sa ho ľudia a aj niektorí kňazi nedržia, je smutné, ale neznamená to, že celá RKC je zlá.
@anonym_autor vedela by si konkretizovat, co myslis pod tym konkretne?
@blaazi Ak žena porodila deti, keď jej apka ukazovala neplodne dni.
@anonym_8f1025 tak nech sa páči, sex až po ovulácii. Jednoduché, nevidím v tom židen problém.
@luccys A presne takto to nemá byť. Máme katechizmus, ktorý je veľmi presný a konkrétny. To, že sa ho ľudia a aj niektorí kňazi nedržia, je smutné, ale neznamená to, že celá RKC je zlá.
@mauduska sex cez ovulaciu je najlepsi, takto sa zena dobrovolne ochudobnuje mat sex vtedy, kedy si ho telo aj prirodzene z hormonalneho hladiska ziada, a kedy si ho vie ozaj najlepsie uzit. Zase len zena na tie katolicke zakazy doplaca...
@anonym_e8cb1f
tak napríklad Kniha Kazateľ: svoj čas má objímať sa, svoj čas má zdržovať sa objatia.
Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo.
Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle.
Sexuálny pud nás nemá ovládať, nie sme zvieratká.
@mauduska ako rozumieš tomuto textu Príslovia 5,18-19
Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti!
Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!
1 Korinťanom 7,3-5 ako sa majú správať kresťanský manželia
Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi.
Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena.
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
/ Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle. /
Napríklad zle dopadol kráľ Šalamún, ale on porušil príkaz že si nemá brať za manželky ženy z cudzích národov lebo ho odvedú od boha a porušil druhý príkaz že kráľ nemá mať veľa manželiek a on si zobral 700 manželiek a 300 konkubín.
Kresťania dostali pokyny že majú mať len jednu manželku.
1 Korinťanom 7,2 Ale vzhľadom na nebezpečenstvo smilstva nech má každý svoju ženu a každá nech má svojho muža.
1 Timotejovi 3,2 Ale biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť;
1 Timotejovi 3,12 Diakoni nech sú muži jednej ženy a nech dobre vedú svoje deti a svoje domy.
Títovi 1,6 nech je každý z nich bez úhony, muž jednej ženy, má mať veriace deti, ktoré nemožno obviniť z neviazanosti a neposlušnosti.
/ Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo. /
prečítala si si celý príbeh Tamary a Onana? Prečo sa to Bohu nepáčilo?
@mauduska ako rozumieš tomuto textu Príslovia 5,18-19
Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti!
Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!
1 Korinťanom 7,3-5 ako sa majú správať kresťanský manželia
Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi.
Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena.
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
/ Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle. /
Napríklad zle dopadol kráľ Šalamún, ale on porušil príkaz že si nemá brať za manželky ženy z cudzích národov lebo ho odvedú od boha a porušil druhý príkaz že kráľ nemá mať veľa manželiek a on si zobral 700 manželiek a 300 konkubín.
Kresťania dostali pokyny že majú mať len jednu manželku.
1 Korinťanom 7,2 Ale vzhľadom na nebezpečenstvo smilstva nech má každý svoju ženu a každá nech má svojho muža.
1 Timotejovi 3,2 Ale biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť;
1 Timotejovi 3,12 Diakoni nech sú muži jednej ženy a nech dobre vedú svoje deti a svoje domy.
Títovi 1,6 nech je každý z nich bez úhony, muž jednej ženy, má mať veriace deti, ktoré nemožno obviniť z neviazanosti a neposlušnosti.
/ Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo. /
prečítala si si celý príbeh Tamary a Onana? Prečo sa to Bohu nepáčilo?
@anonym_e8cb1f Toto už je diagnóza😲
Mne vzdy prisne smiesne, ze kdesi nejaky Boh striehne na ludi, ze ci sexuju s kondomom, s tabletkami, alebo maju prerusovany sex...vsak to je uplne bizarne😃
@luccys ha, kedysi striehol len tak, ale teraz ked ma aj GPS aj AI, kamery s rozoznavanim tvari- to uz duplom nebude s kostolnym poriadkom...😍😂👽 netreba to brat na lahku vahu...
Nechapem čo kto rieši s kňazom ochranu pokiaĺ nemá abortativny účinok. Akého hriechu sa dopúšťa. Ktore božie prikazanie porušuje?
@mauduska ja mám niekedy aj 40 dňové cykly. A niekdy mi už krátko po skončení MS nastupi plodny hlien. Ako by som to teda mala robiť? Pri tom 40 dňovom cykle by som prvých 26 dní vôbec nemala mať styk?
Toto akoze fakt zije niekto stale v stredoveku?
@tenerifka Nonsens uplny 🙈
Kňazi sa tiež nepýtali rodičov, keď,,ubližovali ich,, deťom.
@anonym_584281 A keď nefunguju, čo radíš?
@anonym_autor sleduj si hlien priamo z krcka maternice hned po menzese, kazdy den si zapis, a velmi pekne budes vidiet, ako sa ti z najplodnejsieho (ked prebehne ovulacia) za 3 dni zmeni na neplodny a potom mozes spokojne mat styk az do dalsieho menzesu

@anonym_584281 az na to, ze staci nejaky soplik a plodne dni sa posunu, alebo trochu stresu. Metoda plodnych dni je najmenej spolahliva, ak nemas púo ruke USG aby si sledovala vyvoj folikulu a ovulaciu. Metoda plodnych dni ma najvyssie percento zlyhania