icon

Ktorý kňaz schváli používanie kondómu v manželstve?

27. feb 2026

Máme už dostatočný počet detí, na ktorých sme sa spolu dohodli a viac detí už nechceme.

Viem, že niekde tu na MK viacero užívateliek spomínalo, že počas spovede dostali od kňaza povolenie, aby mohli s mužom používať kondóm.

Poznáte niektorá takého kňaza?

Píšte kľudne anonymne.

Strana
z6
anonym_346918
27. feb 2026

Kňaz nemá právomoc udeliť všeobecné povolenie na používanie antikoncepcie v tomto prípade kondómu. Môže sa s manželmi rozprávať o ich situácii, svedomí a zodpovednom rodičovstve, prípadne odporučiť prirodzené metódy plánovania rodičovstva, ale nemôže zmeniť oficiálne učenie Cirkvi.
Ale... zároveň tá istá encyklika v bode 10 hovorí o zodpovednom rodičovstve a uznáva, že manželia môžu mať vážne dôvody na odklad ďalšieho dieťaťa – zdravotné, psychické, ekonomické či sociálne. Ak sa z toho vyspovedáš, každý kňaz to pochopí. Aj Boh to pochopí, ver mi.

btus
27. feb 2026

a čo kňaza do toho, č použije kondóm? Veď to by som mu ani nekvačkala na nos.

belllinka
27. feb 2026

@anonym_autor to ako pojdes za nejakym konkretnym knazom na druhy koniec republiky, aby ti udelil povolenie pouzivat antikoncepciu? Chore toto uz fakt

tenerifka
27. feb 2026

Toto akoze fakt zije niekto stale v stredoveku?

anonym_39e40a
27. feb 2026

Ja veriaca nie som ale manžel je. Berie to, že najvyššia autorita je Boh a nie kňaz. Boh vie, že nie sme dokonalí. Preto s mužom konáme čo najlepšie podľa svojho svedomia a to nám hovorí, že 2 mesiace po sekcii je určite menšie zlo použiť kondóm ako opäť otehotnieť. A že je určite menšie zlo mať napríklad 3 deti a následne sa chrániť, než sa o deti nevedieť postarať, mať ich 10 a zoberie mi ich sociálka. Lebo neexistuje aby som uživila 10 detí. Prirodzené metódy fungovať nemusia. Takže manžel z toho nemá žiadne výčitky, nepotrebuje žiadne povolenie od farára, lebo je pre neho najvyššia autorita Boh a ten to určite chápe ak existuje. Lebo nemusí a vtedy čo si narobím 10 detí bez rozumu zbytočne miesto toho aby som použila kondóm?

anonym_e8cb1f
27. feb 2026

Boh ani sväté písmo nezakazuje používať antikoncepciu pri ktorej zabrániš počatiu a nezabiješ už počatý život.

S tým učením prišla katolícka cirkev dávno po smrti apoštolov v roku 401 n.l. vymyslel to Augustín že údajne antikoncepcia je horší hriech ako nevera.
Zaujímavé že o takom podľa Augustína "veľkom hriechu" sa nezmieňuje ani mojžišovský zákon ani Ježiš ani apoštoli kresťanom.

anonym_05e4be
27. feb 2026

@anonym_autor poviem to na rovinu. Najväčší hriech by bolo mať počet detí, ktorý nevieš uživiť. Nech si vraví kto chce, čo chce. Podstatné je mať poriadne morálne hodnoty a viesť k tomu deti, ktoré máš. Amen. Boh ti odpustí.

titla
27. feb 2026

V zivote som sa nespovedala z toho, ze pouzivam atikoncepciu. Necitim sa preto vinna, preto by to bolo pokrytectvo a neplatna spoved. Celkovo zakaz antikoncepcie nema ziadnu opru ani v Biblii ani v uceni Jezisa Krista a tiez som sa stretla s tymto nazorom u niektorych knazov.

Rovnako je podla mna pokrytecke schvalovat metodu plodných a neplodych dni, ale kondom, HAK a prerusovana suloz je hriech! Preco? Umysel je rovnaky, ci mam sex umyselne v dni, ked viem, ze k tehotenstvu nepride alebo hocikedy len s fyzickou barierou, aby k tehotenstvu nedoslo... Nevidim v tom rozdiel.

beata_k
27. feb 2026
anonym_584281
27. feb 2026

@anonym_autor ved je to jednoduche plodne neolodne dni a mas to.

anonym_6c7bab
27. feb 2026

@anonym_autor ja som sa osobne stretla, ale islo o to, ze v obdobi po porode, kedy sa pouzivanie metody STM obmedzi na sledovanie nastupu plodnosti pri zmenach na krcku a nastupe hlienu, sme radsej preventivne zvolili abstinenciu, co bolo asi 7_8 m a bolo to narocne _ pri spovedi mi knaz nepovolil priamo pouzitie kondomu, v zmysle ze to.hriech nie je, ale povedal, ze sex patri manzelom a ze 6.prikazanie sa precenuje voci inym a ze spovednica je na vyznanie hriechov a teda, ked sa stane, ze abatinencia bude neunosna, tak nam rozhresenie od hriechu pouzitia kondomu da. Takze chapem to tak, ze ma upozornil na to, aby sme neboli prilis uzkostni v zalezitostiach hriechu okolo sexuality a zaroven hresili voci sebe a voci druhym inymi hriechmi, ktire nam nepridu vazne. Zaroven chcem Ta poczbudit urobit si s manzelom dobry kurz napr. Creighton model alebo STM. Tie metody chcu disciplinu, ale su spolahlive, ked sa ich clovek nauci pouzivat a konzultuje s lektormi. Chapem vsetky pocity a dilemy. Kazdopadne myslim ze toto forum nie je uplne priestor na diskusiu o tychto intimnych rozhodnutiach, skuste s manzelom poradnu Liga par paru alebo ine zdruzenie. Ja osobne som musela prijat fakt, ze ako ppr, ani kondom ani antikoncepcia nie je bez rizika, a ze jednoducho zaklad je disciplina, poznanie seba, a prosit o mudrost.

luccys
27. feb 2026

Povolenie na kondom...ufff. A takto si tu zijeme...

simona20201309
27. feb 2026
@anonym_584281

@anonym_584281 preto máte všetci nasekanych po 7 deti?

simona20201309
27. feb 2026
@titla

V zivote som sa nespovedala z toho, ze pouzivam atikoncepciu. Necitim sa preto vinna, preto by to bolo pokrytectvo a neplatna spoved. Celkovo zakaz antikoncepcie nema ziadnu opru ani v Biblii ani v uceni Jezisa Krista a tiez som sa stretla s tymto nazorom u niektorych knazov.

Rovnako je podla mna pokrytecke schvalovat metodu plodných a neplodych dni, ale kondom, HAK a prerusovana suloz je hriech! Preco? Umysel je rovnaky, ci mam sex umyselne v dni, ked viem, ze k tehotenstvu nepride alebo hocikedy len s fyzickou barierou, aby k tehotenstvu nedoslo... Nevidim v tom rozdiel.

@titla tak ak si taka krestanka ktorá sa zúčastňuje spovede a omši a celého cirkusu tak je ti svatokradez. Cirkev vyslovene odsudzuje antikoncepciu, prerušovanu súlož aj kondóm. Všetko, čo zabraňuje počatiu. Plodné neplodné dní sú o inom - nesexujes keď môžeš otehotnieť.
Toto nám bolo prízvukovane milión krat

simona20201309
27. feb 2026

A budem ešte citovať pána farára- ,,sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"! Takze máš sexovať len ak tie deti chceš, nie si uzivat👌🫶
Žeby sa za 10r toho toľko zmenilo, ze sa uz majú veci inak???

Autorka - ak naozaj potrebuješ v tejto veci povolenie kňaza, tak potom nemôžeš byt svojpravna. Vrat obciansky

anonym_480a9f
27. feb 2026

bozemoj, a kde zostal zdravy rozum?to ste si nevsimli ze nie je rok 1500?
najmodernejsi mobil mate v rukach, a pytate sa ci mozete pouzit kondom....uuuuu

autor
27. feb 2026
@beata_k

@beata_k Ale ja chcem reálneho, nie nejakú AI.

autor
27. feb 2026
@anonym_584281

@anonym_584281 A keď nefunguju, čo radíš?

anonym_35aff0
27. feb 2026

skor odporucam psychológa, nech zacnes konecne zit a neverit hlupostiam

luccys
27. feb 2026

Mne vzdy prisne smiesne, ze kdesi nejaky Boh striehne na ludi, ze ci sexuju s kondomom, s tabletkami, alebo maju prerusovany sex...vsak to je uplne bizarne😃

anonym_39e40a
27. feb 2026
@anonym_35aff0

skor odporucam psychológa, nech zacnes konecne zit a neverit hlupostiam

@anonym_35aff0 psychológa len za to, že verí v Boha? Veď si nejde naflákať 10 detí bez rozumu. Potom psychológa odporúčam aj ľuďom, ktorí nie sú schopní poňať, že existujú ľudia s iným názorom

kiki68
27. feb 2026

Je to podla toho, ako sa vyjadril knaz a nie jeden prispustne napr ked je zena kratko po porode, napr po cisarskom, ma problemy a tehu by mohlo znamenat ohrozenie celej rodiny ako takej. Ako da sa z toho vyspovedat

anonym_aca99d
27. feb 2026
@titla

@titla treba ti ešte veľa prečítať a vypočuť, kým to pochopiš. A mozno nepochopis...

mauduska
27. feb 2026

@anonym_autor ahoj, pokojne mi napíš súkromnú správu. Rada ti na všetko odpoviem. Tu písať nebudem, lebo sa tu vyjadrujú aj ľudia, ktorí tomu nerozumejú a vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov.

ivka225
27. feb 2026

"... vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov" ... Nepodceňuj kresťanov, nie všetci sú bigotní hlupáci.

viestta
27. feb 2026
@anonym_584281

@anonym_584281 az na to, ze staci nejaky soplik a plodne dni sa posunu, alebo trochu stresu. Metoda plodnych dni je najmenej spolahliva, ak nemas púo ruke USG aby si sledovala vyvoj folikulu a ovulaciu. Metoda plodnych dni ma najvyssie percento zlyhania

queendixie
Autor odpoveď zmazal
viki99999
27. feb 2026

@anonym_autor ja len dufam ze je to vymyslena tema

anonym_ac9b76
27. feb 2026

Načo to rozprávať farárovi. Ešte dostane chuť. A to som veriaca.

mauduska
27. feb 2026
@ivka225

"... vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov" ... Nepodceňuj kresťanov, nie všetci sú bigotní hlupáci.

@ivka225 nerozumiem tvojej odpovedi, prepáč. Ja kresťanov určite nepodceňujem a určite by som o nás nepovedala, že sme bigotní hlupáci. Kto nás podceňuje sú napr. ateisti, ale to je ich smola 🤷‍♀️ za nás bojuje Boh, za vás náhoda.

Strana
z6