Masturbácia a spoveď
Ahojte, seriozna otazka pre veriace: Som po 40ke, zijem roky sama. Som praktizujuca veriaca, ale nechodim na svate prijimanie ani spovede, lebo sa hanbim sa spovedat z masturbacie.
Co hovorite knazovi? Spovedate sa z toho vobec?
Ak viem, v pisme sa pise, ze len muz by nemal "vyliat semeno". Zeny sa nikde nespominaju.
Dalsia vec, ako mam knazovi slubit, ze to u nebudem robit, ked viem, ze budem, lebo ked nie, tak sa okolo ovulacie zblaznim. Pride mi to pokrytecke sa z toho vobec spovedat, ked je to nieco, coho sa nezbavim, dokial nebudem v menopauze. Ako to riesite?
Dakujem.
@zmrzlinka8 povedala to diskutujúca osky niekde na strane 2-3... Z toho mi ozaj vybuchuje hlava popravde. Ale aj ako akýkoľvek hriech mi to príde absurdné. Skús sa na to pozrieť z praktického pohľadu. Jasné, ono nezosmilnis malo v dobách niekoľko tisíc rokov pnl logický dôvod - keďže matka je vždy istá, otec neistý, dôvodom bolo dostať sa čo najbližšie k stavu, kedy je istý aj otec. Aby muži nemali pochybnosti o otcovstve, a teda mali motiváciu ' svoje ' deti živiť a nedochadzalo tak k zapudeniu a teda úmrtiam detí.jasny cieľ, jasná škoda pachana porušením. Aká škoda vznikne pri krádeži, je snáď každému jasné. Ale aká škoda vznikne pri masturbácii? Veď je to najneskodnejsie vyriešený sexuálny pud. Úplne bez následkov, bez následnej potreby riešiť alimenty atď
@bambulkaaskatulka pri masturbácii vzniká tiez skoda, mentálna. kedze svoju sexuálnu energiu neuvolnujes s druhym clovekom, svojim manželom vo sviatostnom manželstve, neupevnujes s nim puto, ale sústreďuješ ju len sama na seba, co by si mala dat svojmu partnerovi.
táto osamelosť ti len prehlbuje tvoje vnútorneé zranenia a otvára ťa ďalším hriechom. to je môj pohľad
@mizoko cirkev potrebujeme. bez cirkvi sa nedajú prijímať sviatosti. a tie sú velmi dôležité.
@zmrzlinka8 švagriná je tiež veriaca a do kostola nechodí. Nepáči sa jej,že sa cirkev mieša do politiky. Začala sa riadiť striktne bibliou - nemá doma žiadne sväté obrázky ani kríze keďže nemáš mať doma modly a ani sa žiadnej klanať a ďalšie takéto veci. Nechodí na spoved ani na sviatosti ale žije podľa viery tak,ako je to písané v Biblii. Podľa mňa je viera veľmi osobná vec a každý by ju mal prežívať sám a v ústraní. To nemyslím tak že sa má niekto skrývať že je veriaci,ale podľa mňa je to tak osobné že nikto iný sa do toho nemá miešať. Či?
@osky prosím, už sa vykašli na to. Stále opakuješ to isté dookola. Nikoho nemusíš obhajovať,ani katolíkov ani seba.Pokiaľ veríš, nemusíš mať potrebu presviedčať iných o svojej pravde a viere.
@domka222 ale ona MUSI! Nedá jej to. Len keby to nerobila tak útočné ale skôr vysvetľovaním čo viera prináša. Ale ona hneď začne peklom a všetci ateisti sú zlí a urážajú kresťanov a blablabla. Čokoľvek sa opýtas berie ako útok. To nemá cenu.
@zmrzlinka8 švagriná je tiež veriaca a do kostola nechodí. Nepáči sa jej,že sa cirkev mieša do politiky. Začala sa riadiť striktne bibliou - nemá doma žiadne sväté obrázky ani kríze keďže nemáš mať doma modly a ani sa žiadnej klanať a ďalšie takéto veci. Nechodí na spoved ani na sviatosti ale žije podľa viery tak,ako je to písané v Biblii. Podľa mňa je viera veľmi osobná vec a každý by ju mal prežívať sám a v ústraní. To nemyslím tak že sa má niekto skrývať že je veriaci,ale podľa mňa je to tak osobné že nikto iný sa do toho nemá miešať. Či?
@mizoko Pán Ježiš ale založil svoju cirkev preto, lebo chcel, aby sme boli v spoločenstve a nie aby si každý žil svoju vieru v ústraní 🙂
@zmrzlinka8 ďakujem za vysvetlenie. Takto to dáva logiku. Ale zase mali by to tak potom vykladať aj kňazi ale tí to nerobia. Bavila som sa s viacerými a tí berú bibliu doslovne. Dokonca som dostala odpoveď že to veda má dokázať ako je niečo také možné.
@mizoko knazi sú tiež len ľudia a sú rôzni. Mala som to šťastie natrafiť na fakt dobrých kňazov niektorých.
@mizoko Pán Ježiš ale založil svoju cirkev preto, lebo chcel, aby sme boli v spoločenstve a nie aby si každý žil svoju vieru v ústraní 🙂
@morusha švagriná chodí do spoločenstva ale nie do kostola 😌 je to ale spoločenstvo kde je evanjelik,rimokatolik,gregokatolik,pravoslávny a dokonca aj žid a spolu sa bavia a vysvetľujú a ozrejmuju si svoj pohľad na vieru 🙂 príde mi to zaujímavé. Snažia sa pochopiť pohľad toho druhého na vieru. Za mňa toto je cesta ❤️
@mizoko knazi sú tiež len ľudia a sú rôzni. Mala som to šťastie natrafiť na fakt dobrých kňazov niektorých.
@zmrzlinka8 áno,môže byť. Najlepší akého som stretla bol ten čo ma učil na výške
@morusha jednak to, že v spoločenstve, a jednak dal svojim učeníkom Ducha svätého, cez ktorého pomocou vysvätených kňazov pôsobí aj na nás a to bez sviatostí nejde.
@morusha švagriná chodí do spoločenstva ale nie do kostola 😌 je to ale spoločenstvo kde je evanjelik,rimokatolik,gregokatolik,pravoslávny a dokonca aj žid a spolu sa bavia a vysvetľujú a ozrejmuju si svoj pohľad na vieru 🙂 príde mi to zaujímavé. Snažia sa pochopiť pohľad toho druhého na vieru. Za mňa toto je cesta ❤️
@mizoko táto snaha o zbližovanie náboženstiev je ekumenizmus, mozno aj to je cesta k porozumeniu a láske medzi ľuďmi
Kedysi som hovorila, raz ma za to jeden knaz dusil pomaly 50 min...teraz by som povedala: Zhresila som proti 6. prikazaniu. A ano stalo sa, aj ked som vydata 😅 - no v podstate len 1 knaz z 10 sa opytal ze "ste vydata? A ako ste zhreslili proti 6.prikazaniu?"
@mizoko táto snaha o zbližovanie náboženstiev je ekumenizmus, mozno aj to je cesta k porozumeniu a láske medzi ľuďmi
@zmrzlinka8 podľa mňa určite. Volali aj mňa ale nejako my to nikdy nevyšlo 🙂
Kedysi som hovorila, raz ma za to jeden knaz dusil pomaly 50 min...teraz by som povedala: Zhresila som proti 6. prikazaniu. A ano stalo sa, aj ked som vydata 😅 - no v podstate len 1 knaz z 10 sa opytal ze "ste vydata? A ako ste zhreslili proti 6.prikazaniu?"
@anonym_7bb3d8 tam potom stačí odpovedať, "sama so sebou". a vyriešené
@mizoko Určite, že je to cesta... ale zároveň každý z tejto denominácie má aj svoj chrám, ktorý navštevuje, svoju vlastnú "cirkev alebo nejaké štruktúry", ktorých pravidlá sa snaží dodržiavať, nie je to tom, že si na vlastnú päsť čítajú a vykladajú bibliu po svojom.
@mizoko Určite, že je to cesta... ale zároveň každý z tejto denominácie má aj svoj chrám, ktorý navštevuje, svoju vlastnú "cirkev alebo nejaké štruktúry", ktorých pravidlá sa snaží dodržiavať, nie je to tom, že si na vlastnú päsť čítajú a vykladajú bibliu po svojom.
@morusha ale títo akutlrat do žiadneho kostola nechodili 😌 len do toho spolocenstva
@bambulkaaskatulka Ja nikde netvrdím, že všetkých nemiluje. Práveže miluje, a preto chce pre nás všetkých to najlepšie. Veď práve preto poslal svojho Syna. To, že niekto dobrovoľne odmietne s Ním byť, je zase len dôkazom Jeho lásky, že nás rešpektuje ako slobodné bytosti so slobodnou voľbou.
@morusha poslala by si niekoho koho miluješ do večného utrpenia? Jednoduchá otázka. Ja nechápem čo je na týchto banálnych veciach také náročné na pochopenie
@morusha poslala by si niekoho koho miluješ do večného utrpenia? Jednoduchá otázka. Ja nechápem čo je na týchto banálnych veciach také náročné na pochopenie
@bambulkaaskatulka večné utrpenie je absencia Boha vo večnosti. a je podla môjho chápania len pre tých, ktorí sami s Bohom byť nechcú. sami ho odvrhli definitívnym spôsobom aj po tom, ako sa im na prahu večnosti zjaví pravda.
@bambulkaaskatulka predstavuješ si to ako ľudskú lásku. Naša láska je len odrazom tej Božej. A hoci Božou podstatou je láska, nie je osamotená. Jeho podstatou je aj svätosť a spravodlivosť. Opäť je to spravodlivosť Božia, nie ľudská. Boh tak miloval svet, že poslal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí. Všetci máme šancu na večné šťastie, na nebo, ale nie všetci si to vyberieme. Boh rešpektuje našu voľbu a po smrti je to voľba konečná, už nie je šanca ju zmeniť, lebo vo večnosti čas ako taký neexistuje. Pojem času máme len my tu na zemi. Vo večnosti je večné teraz. Preto je to naše rozhodnutie byť s Bohom alebo bez neho nastálo.
@bambulkaaskatulka Boh tam ale nikoho neposiela, sám človek sa tam pošle, tým že odmietne byť s Bohom.
@bambulkaaskatulka večné utrpenie je absencia Boha vo večnosti. a je podla môjho chápania len pre tých, ktorí sami s Bohom byť nechcú. sami ho odvrhli definitívnym spôsobom aj po tom, ako sa im na prahu večnosti zjaví pravda.
@zmrzlinka8 asi celkom nerozumiem, skusis to rozviesť? Načo potom všetky tie veci okolo hriechov, smrteľných, nesmrtelnych, spovede atď?
@bambulkaaskatulka pri masturbácii vzniká tiez skoda, mentálna. kedze svoju sexuálnu energiu neuvolnujes s druhym clovekom, svojim manželom vo sviatostnom manželstve, neupevnujes s nim puto, ale sústreďuješ ju len sama na seba, co by si mala dat svojmu partnerovi.
táto osamelosť ti len prehlbuje tvoje vnútorneé zranenia a otvára ťa ďalším hriechom. to je môj pohľad
@zmrzlinka8 mentálna škoda? Ty si psychológ, aby si vedela, u koho a kedy vzniká mentálna škoda? A zlé je všetko, z čoho máš potešenie len ty a nie aj tvoj manžel? Napríklad dobré jedlo, romantický film...proste sa tým nikomu a ničomu neubližuje tak čo by na tom malo byť zlé
@bambulkaaskatulka predstavuješ si to ako ľudskú lásku. Naša láska je len odrazom tej Božej. A hoci Božou podstatou je láska, nie je osamotená. Jeho podstatou je aj svätosť a spravodlivosť. Opäť je to spravodlivosť Božia, nie ľudská. Boh tak miloval svet, že poslal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí. Všetci máme šancu na večné šťastie, na nebo, ale nie všetci si to vyberieme. Boh rešpektuje našu voľbu a po smrti je to voľba konečná, už nie je šanca ju zmeniť, lebo vo večnosti čas ako taký neexistuje. Pojem času máme len my tu na zemi. Vo večnosti je večné teraz. Preto je to naše rozhodnutie byť s Bohom alebo bez neho nastálo.
@maja22 ľudská láska, ľudská spravodlivosť...no áno, som človek, inú nepoznám 😉. A vôbec, prečo by nemal zahynúť len ' nik, kto v neho verí '? Čo ostatní? Ti sú vám jedno?
@zmrzlinka8 asi celkom nerozumiem, skusis to rozviesť? Načo potom všetky tie veci okolo hriechov, smrteľných, nesmrtelnych, spovede atď?
@bambulkaaskatulka je to zložitejšie na pochopenie, ak nepoznáš základy viery. Spoveď ou ťa Boh prostredníctvom kňaza zbavuje tvojich hriechov, ak uprimne ľutuješ. Spoveď je pri ťažkých hriechoch potrebná pre odpustenie hriechov, ľahké vieš oľutovať aj sama, počas svätej omše. Spoveďou sa ti odpúšťajú hriechy, cítiš po nej pokoj, radosť, cítiš sa blízko Ježiša, pretože medzi tebou a ním nestojí tvoj hriech. Spoveďou si očisťuješ dušu tu na tomto svete. Avšak človek bežne pácha hriechy, je slabý. Preto treba často spoveď, ak to clovek myslí úprimne.
@zmrzlinka8 mentálna škoda? Ty si psychológ, aby si vedela, u koho a kedy vzniká mentálna škoda? A zlé je všetko, z čoho máš potešenie len ty a nie aj tvoj manžel? Napríklad dobré jedlo, romantický film...proste sa tým nikomu a ničomu neubližuje tak čo by na tom malo byť zlé
@bambulkaaskatulka to nie je o potešení, že by bolo zlé potešenie, ktoré mám len ja sama, bez partnera. Skús este raz poriadne prečítať, čo som o tom napísala. Tu nejde o kategorizáciu potešenia.
@maja22 ľudská láska, ľudská spravodlivosť...no áno, som človek, inú nepoznám 😉. A vôbec, prečo by nemal zahynúť len ' nik, kto v neho verí '? Čo ostatní? Ti sú vám jedno?
@bambulkaaskatulka určite nijaký človek nie je jedno ani (úprimne) veriacim, ani Bohu.
Ale zatratený človek sám Boha odmietol, odmietol s ním byť, tak kde by mal byť po smrti, keď Boha nechce? Tak logicky na mieste, kde Boh nie je. A keďže Boh je láska, dobro, pokoj, šťastie, radosť, tak bude tým pádom na mieste, kde nie je láska, dobro, pokoj, šťastie, radosť, je tam trápenie, a toto miesto sa volá peklo alebo zatratenie, alebo ako chceš ho nazvi. Je to viac stav duše a to čo cíti, ako miesto.
@derdia vy veríte v boha iba preto,že sa bojíte pekla. Je to zo strachu,nie z lásky. Robíte dobré skutky iba preto,lebo vám to niekto prikazuje. Nie preto že to tak sami cítite.
@mizoko a to si ako zistila?😉Ja nie som z tych.. Ja mam. Uprimny vztah s Bohom. Nik ma nepozna ako on. Vie kto som.
Nie nie je o tom ze sa bojim pekla...vobec.
Ja sa smrti nebojim. Bude co bude.
@anonym_bfa7d2 napis mi prosim co je na druhej strane...kludne aj do spravy🙏😊
Myslim to v dobrom. Velmi by som to chcela vediet.
@derdia už som to tu pisala. Príjemný pocit, nič ťa netrápi, nebolí (pár hodín/minút predtým som zvracala od bolesti, nemala som moc pojem o čase) a osobný rozhovor s veľmi príjemným hlasom, v mojom prípade bol skôr ženský jemný hlas - rozhovor popisovať nebudem bol osobný ale veľmi príjemný, nikdy predtým som s nikým taký nezažila, rozhovor skončil slovami “ešte máš byť tu”, síce som sa opýtala “kde tu?” Ale zároveň som sa aj prebrala - na áre s adrenalínom v ruke a bledým personálom okolo mňa.
Úprimne, až vtedy som sa prestala akokoľvek báť smrti a keď aj niekto blízky umrie (či mladý, či starý) viem, že sa cítili dobre.
Odvtedy sa však v mojom živote zjavujú ľudia, svojim spôsobom zvláštni ale velmi múdri a milí - zjavujú akože doslova 😅. Naposledy ma úplne cudzí pán zastavil a pol hodinu sme sa rozprávali. 🙂
@bambulkaaskatulka “Tí sú vám jedno?” Komu “nám”? Tvoja otázka vo mne vyvoláva pocit, že ti nejde o pravdu, ale o to, aby sme ti my niečo dokazovali, pričom v skutočnosti o to ani záujem nemáš. Lebo mne môže byť fakt jedno, kto bude spasený a kto nie, čo ja s tým mám? Keby bol sudcom človek, nie je spasený zrejme nikto, lebo my sa neustále posudzujeme, odsudzujeme, nedoprajeme druhému a najmä nemáme v sebe pokoru. Myslíme si, že sme lepší ako tí druhí, vyzdvihujeme seba, opovrhujeme inými. Vďaka Bohu, že spása nezávisí od nás! My nevieme často odpustiť krivdu, ak aj odpustíme, ostáva v nás niečo, čo sa občas vyplavuje. Len Boh dokáže odpustiť tak, že sa k tomu človek už nikdy nemusí vracať. Ak chceš hľadať pravdu o Bohu, hľadaj ju na kolenách, v pokore a bázni pred Bohom a postupne ti budú zodpovedané všetky otázky, ktoré v sebe máš. Neboj sa pýtať priamo Boha, on je tvoj Otec a dá ti, čo budeš potrebovať 😉
@bambulkaaskatulka “Tí sú vám jedno?” Komu “nám”? Tvoja otázka vo mne vyvoláva pocit, že ti nejde o pravdu, ale o to, aby sme ti my niečo dokazovali, pričom v skutočnosti o to ani záujem nemáš. Lebo mne môže byť fakt jedno, kto bude spasený a kto nie, čo ja s tým mám? Keby bol sudcom človek, nie je spasený zrejme nikto, lebo my sa neustále posudzujeme, odsudzujeme, nedoprajeme druhému a najmä nemáme v sebe pokoru. Myslíme si, že sme lepší ako tí druhí, vyzdvihujeme seba, opovrhujeme inými. Vďaka Bohu, že spása nezávisí od nás! My nevieme často odpustiť krivdu, ak aj odpustíme, ostáva v nás niečo, čo sa občas vyplavuje. Len Boh dokáže odpustiť tak, že sa k tomu človek už nikdy nemusí vracať. Ak chceš hľadať pravdu o Bohu, hľadaj ju na kolenách, v pokore a bázni pred Bohom a postupne ti budú zodpovedané všetky otázky, ktoré v sebe máš. Neboj sa pýtať priamo Boha, on je tvoj Otec a dá ti, čo budeš potrebovať 😉
@maja22 pravda👍❤️

@mizoko na cely tento koment ti napisem iba NIE
Nie-nemyslim si,ze sa vyjadrujem zle
Nie,nesrsi zo mna nenavist
Nie-necitim sa byt viac.
Nie....nepoznas ma,neposudzuj ma.
Za to ty tu perlis,urazas,provokujes a cakas,ako na teba ludia zareaguju.
Byt katolikom neznamena byt ticho a nechat do seba z kazdej strany kopat.
O mojej pokore ci viere nehovor,nic o mne nevies.
Pozri sa na tu svoju,ak nejaku pokoru mas...
@osky prosím, už sa vykašli na to. Stále opakuješ to isté dookola. Nikoho nemusíš obhajovať,ani katolíkov ani seba.Pokiaľ veríš, nemusíš mať potrebu presviedčať iných o svojej pravde a viere.