icon

Očistec u katolíkov: čo očakávať po smrti?

26. mar 2026

Zaujíma ma, keď sa narodim ako Katolík pôjdem do smrti do toho očistca a budem sa tam trápiť ? :D lebo napr. my evanjelici nemáme žiadny očistec a ideme rovno do neba ...v poslednej dobe ma s tým moja kamoška veľmi straší a mne to začína behať čim viac hlavou fakt už chcem mať po smrti pokoj :D :D :D

anonym_cc5feb
26. mar 2026

@anonym_autor Tak ale z očistca sa už dostaneš do neba. To je tá lepšia možnosť. Dostať sa tam priamo sa úprimne podarí málokomu. To je dosť také sebavedomé tvrdenie. Hoci neveríš v túto možnosť. V písme sa nespomína lebo je to mimoriadna Božia milosť ten očistec.

patrike
26. mar 2026
@anonym_cc5feb

@anonym_autor Tak ale z očistca sa už dostaneš do neba. To je tá lepšia možnosť. Dostať sa tam priamo sa úprimne podarí málokomu. To je dosť také sebavedomé tvrdenie. Hoci neveríš v túto možnosť. V písme sa nespomína lebo je to mimoriadna Božia milosť ten očistec.

@anonym_cc5feb To su vsetko len veci, ktore mas natlacene v hlave preto, lebo si sa narodil / narodila tu. O par tisic km vedla by si suchala Sivov lingam a verila v prevtelenie. Tak, ako vies minimum o ich viere, tak vedia oni minimum o tom, v co sa veri tu a tak to funguje uz tisicrocia.

anna777115
26. mar 2026
@anonym_24defb

Katolícka náuka o očistci nieje založená na Svätom Písme ale na tradícii.

@anonym_24defb Katolícka cirkev ma veľa vizionarov ktorí podali svedectvo o očistci, takže to nie je len tradicia

anonym_24defb
26. mar 2026
@anna777115

@anonym_24defb Katolícka cirkev ma veľa vizionarov ktorí podali svedectvo o očistci, takže to nie je len tradicia

@anna777115 náuke o očistci verili pohania, staroveký Gréci, katolícka cirkev to začala prijímať pápežom Gregorom Veľkým okolo roku 600 a oficiálne ju uznala na Druhom lyonskom koncile 1274
Očistec nemá nič spoločné s kresťanstvom a Svätým Písmom, nie je tam o ňom žiadna zmienka.

anna777115
26. mar 2026
@anonym_24defb

@anna777115 náuke o očistci verili pohania, staroveký Gréci, katolícka cirkev to začala prijímať pápežom Gregorom Veľkým okolo roku 600 a oficiálne ju uznala na Druhom lyonskom koncile 1274
Očistec nemá nič spoločné s kresťanstvom a Svätým Písmom, nie je tam o ňom žiadna zmienka.

@anonym_24defb Sú svedkovia, vizionari atď ktorí to možu dosvedčit.

patrike
26. mar 2026
@anna777115

@anna777115 Takych svedkov je vsade plno, napriklad svedcili o pravosti Koranu ... Mas velmi uzky obzor a vseobecny rozhlad.

anonym_82d369
26. mar 2026
@anna777115

@anna777115 😂🤦 katolícka cirkev nás stále dokáže niečím prekvapiť, aj vizionármi s očistcom. Len, či tí vizionári niečo predtým nefajčili, alebo nešnupali.

anonym_25d9bb
26. mar 2026
@anna777115

@anna777115 Ja mam viziu, ze uz nebudem viac chodit do prace😄😆

anonym_5e95ad
26. mar 2026

Zaujímavé že teraz sa nezapoji do diskusie nás veľký katolík a expert na sex zároveň, pr85.

larinka552
26. mar 2026

Tak si precitaj alebo pozri svedectva ludi, ktori prezili klinicku smrt a boli vrateni na zem.
Napr. https://www.zachej.sk/produkt/2243/stala-som-pr...
Alebo kniha vypovedi pani, ktorej sa zjavovali duse trpiace v ocistci.
https://www.zachej.sk/produkt/10465/dostante-na...
Je vela zdrojov a literatury kde sa mozes dozvediet viac, ak ta tato tema zaujima 😇

patrike
26. mar 2026
@larinka552

Tak si precitaj alebo pozri svedectva ludi, ktori prezili klinicku smrt a boli vrateni na zem.
Napr. https://www.zachej.sk/produkt/2243/stala-som-pr...
Alebo kniha vypovedi pani, ktorej sa zjavovali duse trpiace v ocistci.
https://www.zachej.sk/produkt/10465/dostante-na...
Je vela zdrojov a literatury kde sa mozes dozvediet viac, ak ta tato tema zaujima 😇

@larinka552 Dokazom existencie troch prasiatok nie je rozpravkova knizka od Cigera Hronskeho. Tie knihy nedokazuju vobec nic, to su subjektivne zazitky.

larinka552
27. mar 2026
@patrike

@larinka552 Dokazom existencie troch prasiatok nie je rozpravkova knizka od Cigera Hronskeho. Tie knihy nedokazuju vobec nic, to su subjektivne zazitky.

@patrike ano v knihach su subjektivne zazitky, rovnako ako videa, mozno podcasty a ine svedectva. Vela ludi co prezili klin. smrt su pritomno medzi nami. Je to opakovana skusenost mnohych, nie iba nejakeho jednotlivca. Jasne verit nemusis, kazdy nech sa rozhodne sam, co je pre neho rozpravka a co realita 😉

patrike
27. mar 2026
@larinka552

@patrike ano v knihach su subjektivne zazitky, rovnako ako videa, mozno podcasty a ine svedectva. Vela ludi co prezili klin. smrt su pritomno medzi nami. Je to opakovana skusenost mnohych, nie iba nejakeho jednotlivca. Jasne verit nemusis, kazdy nech sa rozhodne sam, co je pre neho rozpravka a co realita 😉

@larinka552 Porozmyslaj : klinickou smrtou prejde plno ludi na celom svete. Zahadne vzdy veriaci v bozstvo XY maju "zazitky" zodpovedajuce tomu, co sa o tom bozstve naucili doma alebo v chrame.
Aky je logicky zaver ?

anna777115
27. mar 2026
@anonym_25d9bb

@anna777115 Ja mam viziu, ze uz nebudem viac chodit do prace😄😆

@anonym_25d9bb Tak nechoď. Trocha mimo témy nemysliš?

anonym_a583f9
27. mar 2026
@anonym_autor

@13uzivatelka11 ja sa nehadam len chcem vedieť že ako to je

@anonym_autor tak toto sa nikdy nedozvies so 100%nou pravdou

maja22
27. mar 2026
@patrike

@larinka552 Porozmyslaj : klinickou smrtou prejde plno ludi na celom svete. Zahadne vzdy veriaci v bozstvo XY maju "zazitky" zodpovedajuce tomu, co sa o tom bozstve naucili doma alebo v chrame.
Aky je logicky zaver ?

@patrike sú ľudia, ktorí majú nadprirodzené zážitky, aj keď neverili a dokonca proti cirkvi bojovali…

pr85
27. mar 2026
@anonym_5e95ad

Zaujímavé že teraz sa nezapoji do diskusie nás veľký katolík a expert na sex zároveň, pr85.

@anonym_5e95ad Už sa zapajam, lebo len teraz som našiel túto tému. 🙂 Nabudúce ma prosím tagni, keď ti chýbajú moje názory. Vieš, má 2 deti, tak nestíham. 🙂

Do ocistca ide duša, ktorá unikla peklu (mala túžbu po Bohu), ale mala hriechy, ktoré nevyznala počas sv. spovede, a tak nebola hodná ísť priamo do neba. Preto skončí v ocistci, kde sa očisťuje. Čas, ktorý tam strávil, je individuálny. Vraj, keď Panna Mária príde do ocistca, tak to veľmi uľahčuje utrpenie dusiam. Aj ocistec má viacero stupňov, ten najhorší je skoro ako peklo, ale s tým rozdielom, že peklo je večné a ocistec je dočasný.

anonym_de9d17
27. mar 2026
@pr85

@anonym_5e95ad Už sa zapajam, lebo len teraz som našiel túto tému. 🙂 Nabudúce ma prosím tagni, keď ti chýbajú moje názory. Vieš, má 2 deti, tak nestíham. 🙂

Do ocistca ide duša, ktorá unikla peklu (mala túžbu po Bohu), ale mala hriechy, ktoré nevyznala počas sv. spovede, a tak nebola hodná ísť priamo do neba. Preto skončí v ocistci, kde sa očisťuje. Čas, ktorý tam strávil, je individuálny. Vraj, keď Panna Mária príde do ocistca, tak to veľmi uľahčuje utrpenie dusiam. Aj ocistec má viacero stupňov, ten najhorší je skoro ako peklo, ale s tým rozdielom, že peklo je večné a ocistec je dočasný.

@pr85 fiha , pises ako keby si tam chodil na brigadu :D

pr85
27. mar 2026
@anonym_de9d17

@pr85 fiha , pises ako keby si tam chodil na brigadu :D

@anonym_de9d17 No niekedy sa tak cítim. 🙂 Nie som tu jeden deň, objaví sa náboženská téma a ja sa nezapojim do diskusie a už ma tu volajú, že kde som.

anonym_5e95ad
27. mar 2026
@pr85

@pr85 ok😉

jananovotna88
27. mar 2026

Keď zomrel dedo to som mala 8,9 rokov, babke sa s ním snívalo a pri nedeľnom obede nám referovala, že dedko je v očistci, ale nepovedal jej to priamo v sne musela mu dávať trefné otázky lebo vo sne len kýval hlavou. Ja som nad tým tak úpenlivo rozmýšlala , že som nezaspala a časom som pochopila, že treba žiť tak aby sa človek za svoje skutky nehanbil, a tých páŕ hriechov pán Boh pochopí.

patrike
27. mar 2026
@pr85

@pr85 Skus sa informovat u moderne zmyslajucich knazov a teologov, tieto stredoveke blaboly uz neficia u vzdelanych ludi. To, co si napisal, je verzia pre dedinske babky.

patrike
27. mar 2026
@jananovotna88

Keď zomrel dedo to som mala 8,9 rokov, babke sa s ním snívalo a pri nedeľnom obede nám referovala, že dedko je v očistci, ale nepovedal jej to priamo v sne musela mu dávať trefné otázky lebo vo sne len kýval hlavou. Ja som nad tým tak úpenlivo rozmýšlala , že som nezaspala a časom som pochopila, že treba žiť tak aby sa človek za svoje skutky nehanbil, a tých páŕ hriechov pán Boh pochopí.

@jananovotna88 Co myslis, ma take sny nejaka babka v Irane alebo Afganistane ?

maja22
28. mar 2026
@patrike

@patrike Čo myslíš, keby mala, dozvedel by si sa o tom?

pr85
28. mar 2026
@patrike

@pr85 Skus sa informovat u moderne zmyslajucich knazov a teologov, tieto stredoveke blaboly uz neficia u vzdelanych ludi. To, co si napisal, je verzia pre dedinske babky.

@patrike No že mi povedz, čo vravia moderní teológovia, pán ateista. Lebo ocistec je stále súčasťou katolíckej náuky.

777januska777
28. mar 2026
@patrike

Aky je logicky zaver ?

@patrike suhlasim, toto bolo pre mna vzdy zaujimave a nevedela som si to nikdy vysvetlit. Ale teraz si to vysvetlujem, ze kazdy z nas moze mat určitú pravdu. Ved život sam je zložitý a rovnako kazdy z nas je komplexný, tak preco ak je Boh dobry a dokazal stvorit tak zlozity svet, kde aj mucha je v nom dokonala a zlozita, mal by byt po smrti ohraničený do jednej predstavy? Ved toto ohraničenie pravou dokonalou cestou v konecnom dosledku z Boha robi slabého a krutého. Ak ma byt Boh laska, nemoze byt taky jednoduchy pri tak komplexnom svete.

jananovotna88
28. mar 2026
@patrike

@patrike môže mať aj v Indii, prečo nie...

anonym_07485b
28. mar 2026
@anonym_ab7507

@anonym_24defb ale katolícka viera vychádza v prvom rade z tradície až potom zo Svätého Písma.

@anonym_ab7507 a to je práve ten problém.

amalka07
28. mar 2026
@pr85

@pr85 a prečo, kedy tam prichádza panna Mária?

anonym_871fe5
28. mar 2026

Predstav si to tak, ze si pozvany na svadobnu hostinu (do neba). Co urobis? No najprv sa osprchujes, oblecies do najlepsich siat, uceses. A tak nejako vnimaj ocistec.