Spermiogram a jeho súlad s katolíckou vierou
Ako môžu muži katolíci, ktorí sú ženatí, absolvovať vyšetrenie spermiogramu?
Viem, že sa používa perforovaný kondóm (ako napr. tu: https://www.lpp.sk/ponuka/produkt/91-nespermici...), ale keď sa prepichne na 5-6 miestach obyčajným špendlíkom, nevytečie z neho všetko semeno a nekontaminuje sa vzorka s vaginálnymi sekrétami?
@anonym_autor ja neverim, ze je na planete chlap, ktory si ho nikdy nevyhonil. Ci uz s volou bozou,alebo bez.
hovadina, ja som sa o IVF a celej tej problematike bavila s knazom ktorý dokonca ma vystudovanu bioetiku v rime, už to nie je take ako to bolo pred rokmi. Ide to dopredu a aj cirkev sa meni. Druha vec su nasi farari ktorí skratka nejdu s dobou a ucenim.
hovadina, ja som sa o IVF a celej tej problematike bavila s knazom ktorý dokonca ma vystudovanu bioetiku v rime, už to nie je take ako to bolo pred rokmi. Ide to dopredu a aj cirkev sa meni. Druha vec su nasi farari ktorí skratka nejdu s dobou a ucenim.
@bykaterina kto teda vlastne tie pravidla prikazania a vsetko vymysla? ked sa to meni?
@bykaterina kto teda vlastne tie pravidla prikazania a vsetko vymysla? ked sa to meni?
@natalka13 "vykladaci Pisma" Zazila som 2 kazne kratko po sebe kde z rovnakej casti evanielia vysli 2 rozne vyklady a 2 rozne poucenia pre bohabojny lud
@natalka13 vola sa to bioetika a aj kodex - zakon ako narabat s bunkami.
aj nas zakon identifikuje ako narabat s bunkami ako ich pouzivat atd... nie len pri asistovanej reprodukcii ale kmetove bunky atd.
jasne ze sa to posuva ved co pred 50 rokmi ani neexistovalo tak teraz je ako napri IVF,
a co sa tyka cirkvi mavaju stretnutia a vola sa to synodalita.
tak isto sa riesia ine otazky ako LGBT, kultura,postavenie ženy,....
papez Frantisek sa napriklad pricinil k tomu aby bolo viac žien vo vedeni cirkvi...
je to siroka tema a neviem vsetko, ale je rozdiel napriklad v CZ ked si pozries rozhovor s bioetikom a slovenskym.
otazne je vzdy ako si to ludia vysvetlia , to mas aj u nas niekto si precita vetu a co clovek to iny pohlad na vec a danu vetu,,,
@natalka13 "vykladaci Pisma" Zazila som 2 kazne kratko po sebe kde z rovnakej casti evanielia vysli 2 rozne vyklady a 2 rozne poucenia pre bohabojny lud
@viestta nie su to vobec vykladaci. su to lekari, vedci,... ty stanovuju zakon a ano aj z kruhov cirkvi. ved v rime sa studuje rozne zameranie. Ale otazne je ako si to kto zreprodukuje, ako v hoc čom inom.
pozri relaciu pecie cele slovensko: dostanu recept vsetci rovnaky a keby si nepomahali tak ver že každí to robi uplne inak a výsledok by bol uplne iny.
@viestta nie su to vobec vykladaci. su to lekari, vedci,... ty stanovuju zakon a ano aj z kruhov cirkvi. ved v rime sa studuje rozne zameranie. Ale otazne je ako si to kto zreprodukuje, ako v hoc čom inom.
pozri relaciu pecie cele slovensko: dostanu recept vsetci rovnaky a keby si nepomahali tak ver že každí to robi uplne inak a výsledok by bol uplne iny.
@bykaterina ano, ale napriek tomu bezny veriaci ma toto sprostredkovane cez svojho knaza a ten nie vzdy interpretuje to co zaznelo v Rime tak ako v Rime zaznelo.
@bykaterina ano, ale napriek tomu bezny veriaci ma toto sprostredkovane cez svojho knaza a ten nie vzdy interpretuje to co zaznelo v Rime tak ako v Rime zaznelo.
@viestta to suhlasim na 100 %
Žiadni diabli nie sú. Tí boli vymyslení na strašenie ľudí a ich udržiavanie v poslušnosti. Nahradili represívne orgány. Ako môže dospelý človek veriť v nadprirodzené bytosti vymyslené ľuďmi v dávnoveku poriadne primitívnymi a veriť tomu napriek výdobytkom vedy a vedeckým poznatkom? Zrejme musia pochádzať z poriadne zaostalých rodín, kde výdobytky vedy neboli prioritou v poznávaní všetkého na svete. Je mi takých veľmi ľúto a škodia sebe aj druhým ešte aj vedome a úmyselne napr. popieraním možnosti dať sa vyšetriť v rozpore s ich vymyslenou vierou a pomôcť človeku v zložitej životnej situácii. Veď žijeme iba raz, tak len teraz sa môže za pomoci lekárov dočkať dieťaťa.

@anonym_c9243c prosím toto mi tu nepíš. Ja som bibliu čítala,mala som aj seminár z biblických dejín a teda takto ako ty nám to rozhodne kňaz nevysvetloval. Sú to hlúposti. Inak tie vaše krížiky na krku,medailony s pannou Máriou a kde kým,sochy v kostoloch a obrazy - to je modlosluzobnictvo. Vy sa nemáte klamať socham ani obrazom. Lebo práve to je to zlaté tela.
@mizoko ktorá kresťanská cirkev zabraňuje ženiť sa napríklad duchovným
a jesť pokrmy, ktoré Boh stvoril, napríklad v piatok mäso