Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
@frzeiovn Čiže z troch detí ste dve počali tak, že si bola v šoku, z jedného tehotenstva si sa aj zrútila (tvoje slová), aj keď si počítala a sledovala, a potom napíšeš, že sa to dá?
Nemám čo sa baviť s kňazom - chlapom o intímnostiach, rovnako by mi to bolo nepríjemné, ako by som to mala rozoberať so svojím kolegom. Čo robíme a ako robíme s muzom patrí iba do našej spálne, nebudem to riešiť s inými chlapmi.
Tiež ako môžeš napísať, že sú zdravotne dôvody, kedy doktor neodporúča, ale je tu niekto vyšší, a to Boh. To si tým myslela čo? Že aj keď to lekár neodporučí tehotenstvo, treba jeho odborný názor ignorovať? Je to dosť silné café to takto napísať. Napr. riskovať v štyridsiatke po troch sekciách ďalšie tehotenstvo metódou ťahania hlienu medzi prsty? Alebo to s mužom nerobiť? (Mne bolo kedysi vysvetlené, že to sa tiež nesmie, vedome sa brániť intímnostiach s vlastným manželom, lebo že to je tiež niečo hriešne či proti principiálne či čo).
Celá tá tzv. prípustná ochrana je iba špekulácia, ktorú niekto vymyslel, aby si našiel zadné vrátka, nič iné. Počítanie, písanie a zaznamenanie, meranie teploty, skúmanie hlienu - plno plno úkonov, ktoré majú ten istý cieľ, ako všetky antikoncepčné metódy: dieťa NEpočať.
@oblecenie99
Ja vôbec s tebou nesúhlasím, poznám rodinu, kde žena rodila 7x cisárskym rezom bolo tam riziko a veľké, no zverili to Bohu, vieš, aj také duchovné veci treba riešiť nie len telesné, že ako ja len chcem...
@anonym_autor Ahoj, myslím si, že je dobré, že hľadáš pravdu. Myslím si, že je to o tom, že chceš byť úprimná a autentická. Klamať sa dá, veď áno, aj neriešiť aj si myslieť svoje, ale kto sme? Sme takí skvelí? Tak s pokorou vravím, že sme slabí a hriešni v toľkých veciach aj tu. V prvom rade ide o dôveru k Bohu. Ja riešim toto isté, čo ty, preto ak chceš, napíš mi súkromnú správu. Pekný deň🙂
@oblecenie99
Ja vôbec s tebou nesúhlasím, poznám rodinu, kde žena rodila 7x cisárskym rezom bolo tam riziko a veľké, no zverili to Bohu, vieš, aj také duchovné veci treba riešiť nie len telesné, že ako ja len chcem...
@frzeiovn Tak na toto ja už neviem čo napísať... asi že pokúšala Boha, keď tak chcela.. a keď nechcela, tak potom tá metóda celkom slušne zlyhala.. opakovane.
@frzeiovn Tak na toto ja už neviem čo napísať... asi že pokúšala Boha, keď tak chcela.. a keď nechcela, tak potom tá metóda celkom slušne zlyhala.. opakovane.
@oblecenie99
Oni nemali myslím, žiadnu metódu, tie deti keď prišli, tak ich prijali...A čo keď sa stane, že otehotnie žena, dieťa ale nechceli, čo má ísť na potrat? Alebo doktor povie, že bude postihnuté...a je zdravé...to je toľko prípadov, mám kamošku, tiež má 6 detí, sú veriaci, ďalšia majú 5 detí a čo teraz mali robiť? Keď nejaká metóda akože zlyhá, čo sa môže stať tak kto jedine ostáva? Nič nie je 100%
@oblecenie99 👏🏼👏🏼👏🏼
@anonym_autor
Ahoj, napísala som ti pár viet tuná, ale mám taký pocit, že sa to už zvrhlo a viera je niekde úplne inde...
@anonym_autor tak ja som tiez katolička, ale máme to v intimite rovnako ako u vas, nikdy sme sa vedome nebranili detom, neurcovali sme si hranice, kolko deti, nikdy by som nezvolila umele prerusenie,nikdy som nebrala horm.antikoncepciu, mame 3 deti, vsetky sme chceli.. nepovazujem za hriech intimne chvile s vlastnym manzelom..ja si jednoducho neviem predstavit podstupovat kazdy mesiac riziko, ze sa mi posunutie cyklus, aj ked ho mam 28 dnovy a pravidelny.. iba par krat za 28 rokov sme sa nechranili / napr. tesne po menzese/.. teraz som vo veku kedy otehotnenie by bolo uz velke zdravotne riziko pre mna aj dieta, t.j. robime, co mozeme a nemam ziadne vycitky preto, na spovedi sa spovedam z hriechov, toto za hriech nepovazujem
@anonym_autor odporúčam knihu - Sex ako ho nepoznáte, pre manželov, ktorí milujú Boha.
Och, ako by sa ľuďom mohlo dobre žiť, keby konečne pochopili, že stačí žiť slušne a morálnych zásad. Skúste na chvíľu vystúpiť z toho bludného kruhu cirkvi a nazrieť na to "z výšky". Zistíte, že nerobíte nič zlé. Tieto pravidlá si vymyslel len človek a vy sa kvôli nim cítite zle. Len problém všetkých veriacich je, že nevedia na to nazerať z nadhľadu. A nie je ani normálne, že o tom "musíte" hovoriť s kňazom. Aj to je len človek. Človek, ktorý navyše nemá ani poňatia o manželskom a rodinnom živote. Je sila, že si myslíte, že keď sa z toho vyspovedáte, môžete to robiť znova... A pri iných tu čítam, že to za hriech nepovažujú, tak sa z toho nespovedajú. Táto naša cirkev má krásne pravidlá. Pre každého iné 🙈 Takže nádych, výdych, je to tvoj manžel. Nikoho nepodvádzaš.
Jediny hriech tu je, ze nemas orgazmus pri sexe s vlastnym manzelom.
@anonym_507121 ja neverím čo sa tu človek nedozvie
Och, ako by sa ľuďom mohlo dobre žiť, keby konečne pochopili, že stačí žiť slušne a morálnych zásad. Skúste na chvíľu vystúpiť z toho bludného kruhu cirkvi a nazrieť na to "z výšky". Zistíte, že nerobíte nič zlé. Tieto pravidlá si vymyslel len človek a vy sa kvôli nim cítite zle. Len problém všetkých veriacich je, že nevedia na to nazerať z nadhľadu. A nie je ani normálne, že o tom "musíte" hovoriť s kňazom. Aj to je len človek. Človek, ktorý navyše nemá ani poňatia o manželskom a rodinnom živote. Je sila, že si myslíte, že keď sa z toho vyspovedáte, môžete to robiť znova... A pri iných tu čítam, že to za hriech nepovažujú, tak sa z toho nespovedajú. Táto naša cirkev má krásne pravidlá. Pre každého iné 🙈 Takže nádych, výdych, je to tvoj manžel. Nikoho nepodvádzaš.
@anonym_2c231b Ja sa len proste snažím.pochopit to celé, prečo je to, čo vyššie popisujú ženy horšie, ako bariérová ochrana. Nemyslím v zlom, len ma za tie roky nedokázal nikto presvedčiť a vyvrátiť môj výklad a pohľad na vec. Ja rozumiem, že v tých ostatných prípadoch ide o fyzickú bariéru, ale v tej jedinej prípustnej metóde tiež ide koniec koncov o to isté: a je to vyšperkované do tej miery, že pri dobrom nastavení to skutočne spoľahlivo funguje, takže sa robí antipočatie.
Však to je čistý hókus pokus, alebo teda hotová veda a milión úkonov a podmienok. Ale stále sme v pohode a v medziach normy, lebo síce sa tu ideme roztrhať, aby sme dieťa ani náhodou nepocali, ale kým tam nie je fyzická bariéra, tak sme v medziach zákona. To fakt sa takto ma praktizovať viera? Chce to dokonale fungujúce telo, ženu, ktorá svoje telo dokonale pozná, sledovanie a počítanie, zapisovanie, meranie si teploty, čítam dokonca o nejakých prístrojoch, ale! toto nie je antikoncepcia. Jak nie je? Však sa celá plejáda úkonov a bezpečnostných opatrení robí len preto, aby sa manželia milovali s cieľom dieťa NEpočať.
A ináč ste s tým ženy v pohode, že robíte to teda vo fáze cyklu, kedy si to užijete najmenej? Chlap ide do Grand final vždy a rovnako, a žene zostáva obdobie, kedy je už libido akurát na ústupe a už to proste nie je to isté, a ako bonus stres do ďalšej menstruacie. Toto je v poriadku?
Ja keď neberiem HAK, tak mám taký cyklus ako švajčiarske hodinky a nemusím ani nič skúmať či pozerať do kalendára, už len z pocitov presne trafim, ktoré je ktoré obdobie, dokonca, že ktorý je práve TEN deň. A veru že je je proste rozdiel v pocitoch a celkovom nastavení.
Tu už nejdeme proti prírode, či niečomu vyššiemu, ak vedome ignorujeme naše najlepšie obdobie a potláčame naše úprimné, skutočne pocity? Kdežto chlapom umožníme si to užiť rovnako?
Môžem si tipnúť pohlavie tých, ktorí tieto pravidlá vytvárali?
@anonym_2c231b Ja sa len proste snažím.pochopit to celé, prečo je to, čo vyššie popisujú ženy horšie, ako bariérová ochrana. Nemyslím v zlom, len ma za tie roky nedokázal nikto presvedčiť a vyvrátiť môj výklad a pohľad na vec. Ja rozumiem, že v tých ostatných prípadoch ide o fyzickú bariéru, ale v tej jedinej prípustnej metóde tiež ide koniec koncov o to isté: a je to vyšperkované do tej miery, že pri dobrom nastavení to skutočne spoľahlivo funguje, takže sa robí antipočatie.
Však to je čistý hókus pokus, alebo teda hotová veda a milión úkonov a podmienok. Ale stále sme v pohode a v medziach normy, lebo síce sa tu ideme roztrhať, aby sme dieťa ani náhodou nepocali, ale kým tam nie je fyzická bariéra, tak sme v medziach zákona. To fakt sa takto ma praktizovať viera? Chce to dokonale fungujúce telo, ženu, ktorá svoje telo dokonale pozná, sledovanie a počítanie, zapisovanie, meranie si teploty, čítam dokonca o nejakých prístrojoch, ale! toto nie je antikoncepcia. Jak nie je? Však sa celá plejáda úkonov a bezpečnostných opatrení robí len preto, aby sa manželia milovali s cieľom dieťa NEpočať.
A ináč ste s tým ženy v pohode, že robíte to teda vo fáze cyklu, kedy si to užijete najmenej? Chlap ide do Grand final vždy a rovnako, a žene zostáva obdobie, kedy je už libido akurát na ústupe a už to proste nie je to isté, a ako bonus stres do ďalšej menstruacie. Toto je v poriadku?
Ja keď neberiem HAK, tak mám taký cyklus ako švajčiarske hodinky a nemusím ani nič skúmať či pozerať do kalendára, už len z pocitov presne trafim, ktoré je ktoré obdobie, dokonca, že ktorý je práve TEN deň. A veru že je je proste rozdiel v pocitoch a celkovom nastavení.
Tu už nejdeme proti prírode, či niečomu vyššiemu, ak vedome ignorujeme naše najlepšie obdobie a potláčame naše úprimné, skutočne pocity? Kdežto chlapom umožníme si to užiť rovnako?
@oblecenie99 vo vela vela veciach s tebou suhlasim, podla mna maju manzelia plne pravo si planovat kedy a kolko deti budu mat.. nie je to hriech a je to naopak zodpovedne.. pri vsetkych metodach je zamer ten isty: nepocat, preto nemoze nikto nikoho nutit, aku ma zvolit, ktorej napr. nefunguje cyklus, tak ten nemoze mesiac co mesiac trpnut, ci nie je nahodou v tom a bat sa pri chorobe, uziti tabletky, rontgene, vypiti alkoholic.napoju, ci nahodou neublizi svojmu nenarodenemu dietatu - v takom strese zit, no ďakujem pekne - sex si užívame z cistej lasky a tiez fyziologickej potreby pre zachovanie telesneho a dusevneho zdravia a vyrovnanej hormonalnej hladiny - prispieva to ku kvalitnemu zivotu v partnerstve a rodine - su ine veci, co su skutocne hriechy a nie ked je clovek v zivote stastny
A sú ovulačné testy...
@frzeiovn no len ovulacny test Ti povie, ak to vystihnes, ten cas, kedy ho robit, ze ovulacia nastane do 24-48 hodin po poslednom pozitivnom ovu teste. Mne sa stalo, ze podla BT mi prisla az na stvrty den. Stvrte dieta mame uplne mimo vsetkych logickych PPR principov. Mam 42, beriem lieky na tlak a dalsie tehotenstvo moze skoncit zase s preeklampsiou, mala som velke stastie, ze to dobre dopadlo, ale po porode som mala tlaky do 200/135 aj na liekoch, museli mi viackrat menit lieky. Mohla by som umriet ja alebo aj dieta, predcasny porod a tak. Toto ma strasi asi najviac. Inak v principe, keby som bola totalne zdrava, tak kludne aj piate dieta. Ten vnutorny postoj je dolezity za mna. Kazda zena, par, je iny, iny zivotny pribeh, ina financna, bytova situacia...
@kvietok1984 ak to nerobia dôsledne, je to možné. Aj antikoncepciu keď neužívaš podľa pravidiel tak otehotnieš.
@anonym_5b0dff lenze nemusi ist o chybu, ze to nerobia dosledne. Ale napriklad taky spanok/nespanok, zmena prostredia, stres, choroba, vsetko toto vie zenu riadne ovplyvnit. U mna napriklad aj covid sposobil, ze som ovulaciu mala, ani o nej neviem, ziadny hlien, teplota nestupla, nic. A dieta uz bolo na ceste...🙃
@oblecenie99 ja som pisala uz vyssie, ze mam v tom uz jasno, ja som toho nazoru, ze vnutorny pocit, to nastavenie je dolezite. Ja som stale nastavena, ze ak by dalsie dieta prislo, tak ho chcem prija. Sex mame este par dni po MS klasicky nechraneny (toto je risk riadny, takto mame 2 deti, som si myslela, ze este je to bezpecne, mavam dlhe cykly a ovulaciu neskor), takze fakt len max. 8-my den cyklu. Neskor uz nie po skusenostiach. A potom prerusovane a po potvrdenej ovulacii naostro. Aj vlk syty, aj ovca cela. Naozaj, v tom najplodnejsom obdobi sa citim najlepsie, aj ten sex si zena viac uzije, po ovulacii uz ani nemam chut ktovie aku. Tu este ide aj o to, ze by sa manzelia mali vediet aj zdrziavat, ovladat atd...ale toho ma podla mna priemerny muz, co sa stara o rodinu, naozaj dost a zena tiez. Staci, ze jedno az 3 deti ochoreju, nevyspime sa, potom ja ochoriem, muz ochorie a hla, uz je tu MS alebo plodne dni, ahaaa, tak keby sme uz mohli, tak sa neda a ked sa zas da, ze je pohoda, cas, chut, tak mam plodne dni a teda nic nebude...a prejde mesiac a sex nebol ani raz. Tak to je co potom?
Ja sa sice z toho spovedam, muz povedal, ze to nespomina. Ale len v tom zmysle poviem, ze nemame uplne ciste manzelske spoluzitie a viac sa na to nepyta knaz.
Mna zaraza ale to, ze autorka ani nema orgazmus, to je uplne divne, tak jasne, ze ona to ma ako nejaku prijemnu povinnost. No ja po 4 detoch a po 40-ke by som sa na taky sex vytoto uplne, kebyze nemam mat orgazmus. Toto je tiez hriech a na strane chlapa teda, ze je nepozorny k manzelke.
A naozaj, tie testy, meranie teploty, sledovanie hlienu, otvorenosti a tuhosti krcka (toto vobec nedokazem robit, nerozumiem tomu, vzdy mi pride inaksi vzhladom na fazu cyklu, ale tak po 4 porodoch mozno ho mam uz takyyyy, no...🤣), ze fakt je to cela veda ako neotehotniet a vlastne je to rovnake antikoncepcne myslenie a astavenie, ako jed si chlap da kondom.
Z toho, čo tu píšete, zastáva rozum. V skutočnosti spoveď bola zavedená do cirkvi historicky nedávno a to koncom 15. storočia. Dôvodom bola skutočnosť, že katolícka cirkev veľmi ochudobnela. A to v dôsledku toho, že cirkevný majetok dedili deti farárov. To, čo sa dialo v tých dobách nemá obdoby. Prečítajte si knihy napr. o Borgiovcoch a pod. Samotní pápeži mali kopec detí a to aj so svojimi súrodencami,... A tak sa zaviedol pre katolíckych farárov celibát, ktorý zabezpečil nedeliteľnosť cirkevného majetku medzi deti farárov. A následne sa zaviedla spoveď. Najprv pre najbohatších, ktorý sa z hriechov vykúpili peniazmi. Trest (peňažný) bol podľa závažnosti hriechu. No prišlo sa na to, že zbohatnúť sa dá aj kvantitou a postupne sa na spoveď pripúšťali aj chudobnejší, ktorí si zakúpili podľa výšky hriechu tzv. odpustky a mohli ísť na spoveď pre pokoj svojej duše. Odpustky neboli až tak drahé. Kupovalo ich však oveľa väčšie množstvo ľudí. Človek je a aj bol tvor vynaliezavý a tak cirkev prišla na to, že ľudí môže udržať v silnejšej moci a v lepšej poslušnosti ak o ľuďoch bude všetko vedieť a po nejakej dobe odpustky sa zrušili a každý mohol ísť na spoveď. Odpustky nahradila modlitba a ako odmena za spoveď sa vymyslelo prijímanie. Tak sa zabezpečilo, že na spoveď išiel každý veriaci ,cirkev o skutkoch ľudí sa všetko dozvedela a ľahšie ich držala v poslušnosti. Nikdy v minulosti cirkev neriešila počatie a sex v manželstve. Je to to najmodernejšie, čo zaviedla. A možno odvtedy, odkedy ...... Rodičia, ktorí zistili, že ich dieťa je inak orientované, vyvíjali obrovský tlak, aby šlo študovať za farára a hanba rodiny by sa schovala za celibát. Postupne štúdium bolo lacnejšie a dostupnejšie. Mali sme dobrého rodinného priateľa, úžasného farára, ktorý bol dekanom našej farnosti. Bol to starý, ale úžasný človek, s ktorým sa dalo o všeličom rozprávať. A on sa raz vyjadril na na adresu mladých študentov kňazského seminára, čo všetko tam stvárali. Veľa ich bolo opačne orientovaných a ich zaujímal hlavne sexuálny život bežných ľudí. Takže bacha, ak sa v spovedi zverujete tými najintímnejšími informáciami o sebe. Možno sa tým niektorí ukájajú. Ale nikde v žiadnom písme, atď. neexistuje zmienka o tom, že je treba sa farárovi zverovať so svojim sexuálnym životom. Ani sa to tisíce rokov nerobilo. Je to trend posledného storočia od 2. sv. vojny. O tom sme sa tiež bavili s tým rodinným priateľom - dekanom, ktorý mal veľké výhrady voči tomu a považoval získavanie takýchto informácií od svojich veriacich za perverznosť. On patril k starej cirkevnej škole a trval na zachovaní dôstojnosti svojich veriacich. No ľudia sami sa stavajú do pozície tupých baranov a vôbec si neuvedomujú, že všetko má svoje hranice. Ak sa ľudia brali z lásky, potom sa dobrovoľne rozhodli pre manželský život, ktorý im nemôže riadiť niekto cudzí. To, že sú možnosti zabránenia tehotenstvu, ktoré neškodia žene ani počatému plodu, je len chválihodné. Zabráni sa počatiu a tým nikto nie je zabíjaný, len tá spermia neoplodní vajíčko a k počatiu nedôjde. Je to čistý a etický spôsob ako regulovať počet detí, ktoré bez ujmy dokážeme vychovať. Tisíce rokov sa to riešilo primitívnymi vyvolaniami potratov, vyhodením novorodencov na ulicu alebo najčastejšie ich zabíjaním. Nerátajúc tie milióny detí, ktorých rodičia nedokázali uživiť a vyhodili ich na ulicu a tvorili najväčšiu skupinu žobrákov, ktorí sa dožívali max. do 10 rokov. My si ich itrpenie, zneužívanie, hlad, zimu, atď. nedokážeme ani predstaviť. A to trvalo tisíce rokov, kým sa nevynašla účinná, neškodná antikoncepcia. Trvá to však naďalej v zaostalých juhoam. krajinách. Či má žena rodiť tak ako v minulosti a vyhadzovať deti, ktoré neuživí ako v minulosti? Buďme radi, že žijeme v tejto dobe, kde nikomu nič nehrozí, okrem zastrašovania niektorými farármi. No je aj množstvo takých, ktorí sú rozumní a nemiešajú sa do sexuálneho života rodín, ale poctivo vykonávajú svoju prácu pastiera a sú prínosom pre veriacu komunitu. Veď kvalitný sexuálny život manželov bez strachu z niečoho, čo ani sami nepoznajú je prínosom pre spokojný a láskyplný život rodiny.
@anonym_autor A čo tak vykašlať sa na vieru? Ved sama vidis, že to nedáva zmysel. Bohov je tak vela a aj toho jedneho si každý interpertuje inak. Nechapem, ako si ludia možu takto ničiť život....inak neplodne dni nie su absolutne žiadna zaruka. Chodit autom neni hriech? = lenivost, dat si kolač neni hriech? Užívať lieky neni hriech? ved kedysi neboli a ked ti da boh rakovinu a chce teba alebo tvoje dieta do nebíčka, tak hadam sa mu nebudeš priečiť nie? Toto triedenie hriechov, je tak vtipne, že až. Ked bežne bereš liek na bolave hrdlo či soplik, kludne si už dajte aj tu gumu pri sexe...
Z toho, čo tu píšete, zastáva rozum. V skutočnosti spoveď bola zavedená do cirkvi historicky nedávno a to koncom 15. storočia. Dôvodom bola skutočnosť, že katolícka cirkev veľmi ochudobnela. A to v dôsledku toho, že cirkevný majetok dedili deti farárov. To, čo sa dialo v tých dobách nemá obdoby. Prečítajte si knihy napr. o Borgiovcoch a pod. Samotní pápeži mali kopec detí a to aj so svojimi súrodencami,... A tak sa zaviedol pre katolíckych farárov celibát, ktorý zabezpečil nedeliteľnosť cirkevného majetku medzi deti farárov. A následne sa zaviedla spoveď. Najprv pre najbohatších, ktorý sa z hriechov vykúpili peniazmi. Trest (peňažný) bol podľa závažnosti hriechu. No prišlo sa na to, že zbohatnúť sa dá aj kvantitou a postupne sa na spoveď pripúšťali aj chudobnejší, ktorí si zakúpili podľa výšky hriechu tzv. odpustky a mohli ísť na spoveď pre pokoj svojej duše. Odpustky neboli až tak drahé. Kupovalo ich však oveľa väčšie množstvo ľudí. Človek je a aj bol tvor vynaliezavý a tak cirkev prišla na to, že ľudí môže udržať v silnejšej moci a v lepšej poslušnosti ak o ľuďoch bude všetko vedieť a po nejakej dobe odpustky sa zrušili a každý mohol ísť na spoveď. Odpustky nahradila modlitba a ako odmena za spoveď sa vymyslelo prijímanie. Tak sa zabezpečilo, že na spoveď išiel každý veriaci ,cirkev o skutkoch ľudí sa všetko dozvedela a ľahšie ich držala v poslušnosti. Nikdy v minulosti cirkev neriešila počatie a sex v manželstve. Je to to najmodernejšie, čo zaviedla. A možno odvtedy, odkedy ...... Rodičia, ktorí zistili, že ich dieťa je inak orientované, vyvíjali obrovský tlak, aby šlo študovať za farára a hanba rodiny by sa schovala za celibát. Postupne štúdium bolo lacnejšie a dostupnejšie. Mali sme dobrého rodinného priateľa, úžasného farára, ktorý bol dekanom našej farnosti. Bol to starý, ale úžasný človek, s ktorým sa dalo o všeličom rozprávať. A on sa raz vyjadril na na adresu mladých študentov kňazského seminára, čo všetko tam stvárali. Veľa ich bolo opačne orientovaných a ich zaujímal hlavne sexuálny život bežných ľudí. Takže bacha, ak sa v spovedi zverujete tými najintímnejšími informáciami o sebe. Možno sa tým niektorí ukájajú. Ale nikde v žiadnom písme, atď. neexistuje zmienka o tom, že je treba sa farárovi zverovať so svojim sexuálnym životom. Ani sa to tisíce rokov nerobilo. Je to trend posledného storočia od 2. sv. vojny. O tom sme sa tiež bavili s tým rodinným priateľom - dekanom, ktorý mal veľké výhrady voči tomu a považoval získavanie takýchto informácií od svojich veriacich za perverznosť. On patril k starej cirkevnej škole a trval na zachovaní dôstojnosti svojich veriacich. No ľudia sami sa stavajú do pozície tupých baranov a vôbec si neuvedomujú, že všetko má svoje hranice. Ak sa ľudia brali z lásky, potom sa dobrovoľne rozhodli pre manželský život, ktorý im nemôže riadiť niekto cudzí. To, že sú možnosti zabránenia tehotenstvu, ktoré neškodia žene ani počatému plodu, je len chválihodné. Zabráni sa počatiu a tým nikto nie je zabíjaný, len tá spermia neoplodní vajíčko a k počatiu nedôjde. Je to čistý a etický spôsob ako regulovať počet detí, ktoré bez ujmy dokážeme vychovať. Tisíce rokov sa to riešilo primitívnymi vyvolaniami potratov, vyhodením novorodencov na ulicu alebo najčastejšie ich zabíjaním. Nerátajúc tie milióny detí, ktorých rodičia nedokázali uživiť a vyhodili ich na ulicu a tvorili najväčšiu skupinu žobrákov, ktorí sa dožívali max. do 10 rokov. My si ich itrpenie, zneužívanie, hlad, zimu, atď. nedokážeme ani predstaviť. A to trvalo tisíce rokov, kým sa nevynašla účinná, neškodná antikoncepcia. Trvá to však naďalej v zaostalých juhoam. krajinách. Či má žena rodiť tak ako v minulosti a vyhadzovať deti, ktoré neuživí ako v minulosti? Buďme radi, že žijeme v tejto dobe, kde nikomu nič nehrozí, okrem zastrašovania niektorými farármi. No je aj množstvo takých, ktorí sú rozumní a nemiešajú sa do sexuálneho života rodín, ale poctivo vykonávajú svoju prácu pastiera a sú prínosom pre veriacu komunitu. Veď kvalitný sexuálny život manželov bez strachu z niečoho, čo ani sami nepoznajú je prínosom pre spokojný a láskyplný život rodiny.
@evkatk Odhliadnuc od toho, že sa to nedá čítať, lebo je to ako jedna guča textu, tak je tam kopa manipulatívnych poloprávd (i keď iste, v každej organizácii tvorenej ľuďmi sa vyskytli a vyskytujú v určitom počte chyby a zvrátenosti, nota bene keď funguje tak dlho a má toľko členov).
Tak zareagujem len na úvod: Deti kňazov (už len to, že používaš výraz "farár" o všeličom svedčí) nemohli dediť cirkevný majetok podobne ako tvoje deti nezdedia tvoje firemné auto. Účel celibátu je iný, jednak lepšie umožňuje "vojenskú" organizáciu kléru, ale má oporu aj v Biblii, hoci nie ako priamy príkaz, ale odporúčanie (1Kor 7:33-34).
@anonym_autor ahoj prepac, necitala som celu diskusiu.. ale ja som kedysi bola na duchovnych cviceniach, kde sme tieto veci rozoberali celkom podrobne.. bolo nam vysvetlene, že aj žena má mat zo sexu pôzitok, ak neprezije orgazmus pocas sexu, muž ju moze uspokojit aj inym sposobom. Muz by mal mat orgazmus pri sexe, nema sa potom uspokojovat inym sposobom… a boli by ste prekvapene, do akych podrobnosti maju prikazanie manž.cistoty rozpracovane 😉 Normalne vysokoškolske skripta su o tom 😄
@ninka123 tak ak pises ze to tam preberali do podrobna asi by som sa tam necitila vobec dobre...
@evkatk Horšie ako klamstvo je polopravda. Klamstvo sa dá od pravdy oddeliť, ale polopravda je ako jed v pohári vody… Zamiešaš do vody, už to nikdy neoddelíš a otráviš každého, kto sa napije, lebo navonok je voda čistá… Pomiešala si to riadne… Ale vyzerá to celé tak pravdivo, že ti bežný čitateľ uverí… Čo už… Raz sa budeme zodpovedať za všetky naše slová a skutky…
@anonym_autor Ak máte prerušovaný styk, na prijímanie ísť nemôžete. Ale tie plodné a neplodné dni to nie je nič ťažké. Posielam linky, kde sú odborníci, ktorí Ti to vysvetlia:
https://www.plodar.sk/
https://www.lpp.sk/
Normálne napíš nejakému páru, ja som tiež takto spravila po 2. dieťati, lektorka mi poslala na seba číslo, zavolali sme si, vysvetlila mi čo a ako.
@anonym_autor Keby si nevedela z tých stránok vyjsť, kľudne napíš do súkromnej správy.
Až do cca polovice 15. stor. (1450 - 1470) deti kňazov dedili cirkevný majetok, ktorý získal ich otec. Treba hlbšie preštudovať dejiny. Nešlo o firmu a firemný majetok, cirkev majetok neevidovala. Práve preto ani dnes sa nedá určiť presne jej majetok ani po stáročia, z čoho je oslobodenie od daní. Kto slepo verí, odporúčam mu prečítať a preštudovať dejiny jednotlivých cirkví a najmä tej katolíckej od jej vzniku. Potom o rozdieloch nebude možné pochybovať.
Opora celibátu v biblii? Neuveriteľné. Veď biblia vznikla v židovskom náboženstve. A u židov najmä pred našim letopočtom a tesne po ňom bolo potrebné každého chlapca oženiť do 23 rokov. Nevestu a ženícha vyberali rodičia, čo aj doteraz je u ortodoxných. Každý chlapec v 23 rokoch musel byť ženatý. Výnimku mali iba gayovia. Inaká orientovanosť sa nezaznávala v tom čase, bralo sa to ako samozrejmosť a nevyvádzali sa z toho dôsledky až cca do 8. storočia.
Opora celibátu v biblii? Neuveriteľné. Veď biblia vznikla v židovskom náboženstve. A u židov najmä pred našim letopočtom a tesne po ňom bolo potrebné každého chlapca oženiť do 23 rokov. Nevestu a ženícha vyberali rodičia, čo aj doteraz je u ortodoxných. Každý chlapec v 23 rokoch musel byť ženatý. Výnimku mali iba gayovia. Inaká orientovanosť sa nezaznávala v tom čase, bralo sa to ako samozrejmosť a nevyvádzali sa z toho dôsledky až cca do 8. storočia.
@evkatk A to, že má Biblia dve časti, z ktorých len jedna pochádza z judaizmu, to vieš? Predpokladám, že ani tie divné písmenká a číselká, čo som uviedol, ti nič nehovoria, keď si zareagovala len všeobecnými rečami o Biblii...
Ale pasovať sa za odborníka na históriu kresťanstva, to ti ide sebavedomo.
@anonym_autor Ak máte prerušovaný styk, na prijímanie ísť nemôžete. Ale tie plodné a neplodné dni to nie je nič ťažké. Posielam linky, kde sú odborníci, ktorí Ti to vysvetlia:
https://www.plodar.sk/
https://www.lpp.sk/
Normálne napíš nejakému páru, ja som tiež takto spravila po 2. dieťati, lektorka mi poslala na seba číslo, zavolali sme si, vysvetlila mi čo a ako.
@anonym_2717d9 normálne chodím na prijimanie,nie je to ťažký hriech, ťažký hriech je zabiť dieťa
Tú druhú časť písali mnísi v kláštoroch od 7. storočia podľa potreby (objednávky) katolíckej cirkvi. Ako sa sexom nedopustiť hriechu a pri tom nepočať? Jediný osvedčený recept: Dať si urobiť na mieru pás cudnosti a kľúčik zahodiť minimálne do rozbúrenej rieky. Celý život bude bez hriešnych problémov.
@anonym_2717d9 normálne chodím na prijimanie,nie je to ťažký hriech, ťažký hriech je zabiť dieťa
@kvietok1984 Prečítaj si morálnu teológiu. Každé manželské spojenie musí byť otvorené životu. Prerušovaným stykom sa otvorene brániš počatiu.

@anonym_autor ahoj prepac, necitala som celu diskusiu.. ale ja som kedysi bola na duchovnych cviceniach, kde sme tieto veci rozoberali celkom podrobne.. bolo nam vysvetlene, že aj žena má mat zo sexu pôzitok, ak neprezije orgazmus pocas sexu, muž ju moze uspokojit aj inym sposobom. Muz by mal mat orgazmus pri sexe, nema sa potom uspokojovat inym sposobom… a boli by ste prekvapene, do akych podrobnosti maju prikazanie manž.cistoty rozpracovane 😉 Normalne vysokoškolske skripta su o tom 😄
@ninka123 ak je milovanie z čistej úprimnej lásky, čistej príťažlivosti, s otvoreným srdcom tak dve bytosti v prepojení a následným splynutím dosiahnu orgazmus naraz, neexistuje orgazmus že ho iba jeden z partnerov dosiahne...to nieje orgazmus..ľudia to zvyknú takto pomenovať ale to je iba telesné vyvrcholenie..nie pravý orgazmus...orgazmus nieje len vyvrcholenie, je to preniknutie do danej bytosti a úplne božské prepojenie pri milovaní... Toto málokto žiaľ zažije pretože si ľudia žijú rôzne bloky a plus výber partnerov častokrát býva buď z mysle alebo si lásku zamieňajú za niečo iné, napríklad keď cítiš také motýliky v bruchu a myslia si že to je láska...láska skutočná je pokojná, kľudná s pocitom domova pri milovanej bytosti a nie drámy či túžobne vzplanutia