Kde kupujete kvalitné kuracie mäso?
Ahojte baby, aké kuracie mäso kupujete? Je toho na trhu veľa a ja sa v tom tak strácam. Bežné zo supermarketu ako domäsko, hyza, kura kráľovské - je v nich taký rozdiel? Kupujem v lidli farmárske (pôvod je Hyza), aj má farbu krajšiu, cena je vyššia, ale viem, že je skutočne kvalitnejšie? Pozerala som lokálne zdroje, ale moc som toho nenašla. Je mi jasné, že najlepšie je domáce, ale z takýchto bežne dostupných kuracích máte niektorá skúsenosti s tým, ktoré je lepšie? Nemáme peňazí tak na rozhadzovanie, aby som platila 3x takú cenu za o nič moc kvalitu navyše. Odkiaľ kupujete a ste spokojné a máte aj pocit, že si ozaj priplácate za kvalitu a nie len nálepku akože farmárske?
@anonym_f225ec aj ja mám dilemu, že sa vlastne moc neviem dopátrať k tomu, v akých podmienkach kurčatá žijú a čím sú kŕmené. Na druhej strane v eu je zákaz, aby boli kurčatá kŕmené antibiotikami či homónmi za účelmi rastu. Vraj sa tým iba zbytočne straší ale tak dramatické to nie je. Ale hádať sa nejdem. Iba neviem čo si vybrať, čo je naozaj škodlivé a kde iba neplatím za nálepku bio alebo farmárske ale rozdiel tam výrazný nie je.
@anonym_autor vyvediem ta z omylu. Sice je to "zakazane" ale sa to bezne robi. Volala som kvoli tomuto na Hygienu a medzi recou mi bolo povedane, ze sa to bezne pouziva v zahr. chovoch ale u nas sa to neskusa lebo su drahe sety. A sama ti na sebe mozem povedat, ze po zjedeni kuraciny ma trasie, lebo mi vybruje nadory NET. Cca dva tyzdne nazad bola v TV akasi peticia, kde v kuracine bolo vidno vlakna... no mozeme len hadat co to asi bolo... zeby stopane kura rastovkami?
Hyza, ale len preto lebo mi najviac chuti, som citliva na pachy/aromy. Kupujem aj zn. kaufland, ktory robi hyza aj lidl, ktory robi hyza (su lacnejsie pod ich znackou, ale vyrobna hyza). Od nich zjem aj stehna.
Ide teda cisto o chut, kurata kupeneho u nas v obchode sa nebojim z hladiska zdravia ziadneho. Ja mam za to, ze z hladiska bezpecnosti je v poriadku v eu KAZDE maso co si kupis v obchode - aj z hladiska “hormonov” a antibiotik. Tato neznalost v kombinacii so sirenim strachu v kazdej diskusii ku kuraciemu masu krasne odrzkadluje zmyslanie ludi… autorka aj ty si to chces zjednodusit - pises same “vraj”, a ze nevies a radis sa na MK, pritom chvilka studia relevantnych zdrojov na internete a zapnutie kritickeho myslenia a mas vybavene. Ale ak sa ti nechce a radsej zo strachu budes kupovat len bio kura lebo niekto na MK povedal tak v poriadku, kazdy mame moznost volby
@bg92 najviac neznalosti si tu predviedla paradoxne ty. Maso z Lidla? Ktore konkretne? Bravcove napichane, hovadzie napichane, kuracie napichane... par rokov sa na Sr maso prebaluje... z Polska, z Ua... to su smakocinky. Pri peceni sa z toho leje tolko chemickeho bordelu ze je to na vyhodenie. Malo by sa to kontrolovat ale nekontroluje. Ty si to kludne jedz ale znalych problematiky nechaj s ich nazorom, ze je to bordel.
@anonym_autor vyvediem ta z omylu. Sice je to "zakazane" ale sa to bezne robi. Volala som kvoli tomuto na Hygienu a medzi recou mi bolo povedane, ze sa to bezne pouziva v zahr. chovoch ale u nas sa to neskusa lebo su drahe sety. A sama ti na sebe mozem povedat, ze po zjedeni kuraciny ma trasie, lebo mi vybruje nadory NET. Cca dva tyzdne nazad bola v TV akasi peticia, kde v kuracine bolo vidno vlakna... no mozeme len hadat co to asi bolo... zeby stopane kura rastovkami?
@maialeo "kde v kuracine bolo vidno vlakna... no mozeme len hadat co to asi bolo... zeby stopane kura rastovkami?"
Keďže nevieš je správne sa pýtat. Takže odpovedám: 1. sú to tukové vlákna, vznikajú pri rýchlom raste, sú na to vyšľachtené, tak ako z pôvodne malých lesných jahôd máme teraz obrie 2. rastové hormóny sú zakázané mnoho rokov
@bg92 najviac neznalosti si tu predviedla paradoxne ty. Maso z Lidla? Ktore konkretne? Bravcove napichane, hovadzie napichane, kuracie napichane... par rokov sa na Sr maso prebaluje... z Polska, z Ua... to su smakocinky. Pri peceni sa z toho leje tolko chemickeho bordelu ze je to na vyhodenie. Malo by sa to kontrolovat ale nekontroluje. Ty si to kludne jedz ale znalych problematiky nechaj s ich nazorom, ze je to bordel.
@maialeo "napichane... Pri peceni sa z toho leje tolko chemickeho bordelu ze je to na vyhodenie."
Čerstvé mäso ktoré kupuješ zo zákona nesmie byť nijako upravované a teda ani nejako napichované. Žiadny chemický bordel z neho nemá ako liať.
@maialeo "napichane... Pri peceni sa z toho leje tolko chemickeho bordelu ze je to na vyhodenie."
Čerstvé mäso ktoré kupuješ zo zákona nesmie byť nijako upravované a teda ani nejako napichované. Žiadny chemický bordel z neho nemá ako liať.
@hiro dalsi co veri tomu co “zo zakona nesmie byt” ? Su tu ludia co tomu neveria a na zaklade vlastnych skusenosti vedia, ze to tak nie je. Tebe prajem dobru chut a naozaj uprimne bez zdravotnych problemov
@anonym_5030c7 akože prebalia a napíšu chované na Slovensku, zabité na Slovensku, aj keď to tak nie je? Tomu veľmi neverím.
@mirage veď ja ti to ani nevnucujem ..len opisujem realitu
@hiro 😂😂😂😂 urcite. To vsetko sa nesmie a veselo sa to robi.
Ja som v tej reportazi nezachytila nic o tukovych vlaknach ale urcite som tam zachytila rastove hormony. Tusim k tomu bezi aj peticia.
Ver mi, ze prave ja nie som ten typ ovce za ktore nas tu v diskusii povazujes a mam slusne odbor endokrinologie nastudovany. Mam neuroendo rakovinu a mam bohate informacne zdroje k tejto problematike nielen zo SR zdrojov. Pripadne skus sadnut do cakarne endokrin, tam ti tiez ludia co to porozpravaju. A obcas aj v mediach najdes informavie od odbornikov ake shit potraviny na Sr mame.
@hiro dalsi co veri tomu co “zo zakona nesmie byt” ? Su tu ludia co tomu neveria a na zaklade vlastnych skusenosti vedia, ze to tak nie je. Tebe prajem dobru chut a naozaj uprimne bez zdravotnych problemov
@stormie "a na zaklade vlastnych skusenosti vedia, ze to tak nie je"? Ty máš doma labolatórium? Ak máš mäso ktoré podľa teba nespĺňa zákon tak to je to najmenej poslať naň kontrolu zo štátnej veterinárneho a potravinovej správy. Spravia rozbor a namiesto svojich dojmov budeš mať istotu.
@hiro 😂😂😂😂 urcite. To vsetko sa nesmie a veselo sa to robi.
Ja som v tej reportazi nezachytila nic o tukovych vlaknach ale urcite som tam zachytila rastove hormony. Tusim k tomu bezi aj peticia.
Ver mi, ze prave ja nie som ten typ ovce za ktore nas tu v diskusii povazujes a mam slusne odbor endokrinologie nastudovany. Mam neuroendo rakovinu a mam bohate informacne zdroje k tejto problematike nielen zo SR zdrojov. Pripadne skus sadnut do cakarne endokrin, tam ti tiez ludia co to porozpravaju. A obcas aj v mediach najdes informavie od odbornikov ake shit potraviny na Sr mame.
@maialeo "Ja som v tej reportazi nezachytila nic o tukovych vlaknach ale urcite som tam zachytila rastove hormony." aha a nevedela by si tú takzvanú reportáž zazdieľať? Ja som googlil a nikde som nenašiel správu že by sa niekde nejaké hormóny našli.
@stormie "a na zaklade vlastnych skusenosti vedia, ze to tak nie je"? Ty máš doma labolatórium? Ak máš mäso ktoré podľa teba nespĺňa zákon tak to je to najmenej poslať naň kontrolu zo štátnej veterinárneho a potravinovej správy. Spravia rozbor a namiesto svojich dojmov budeš mať istotu.
@hiro vecou zakaznika nie je posielat na niekoho kontrolu 🙂 Ak mam vlastnu skusenost, ze ma z hormonov trasie a volam urgent, tak nepotrebujem testy z hygieny... ktore ti aj tak neurobia... iba ze by si si ich zaplatila. A platit si ich nebudem, lebo zo zahr. laboratorii viem, ze sa umele rastove pouzivaju. Ja som paradoxne na Hygienu volala aby mi taketo testy dali ak sa robili a chlapik sa smial ze sa nerobia lebo su drahe ale vsetci vedia, ze tam su.
A cim su napichane tiez nema zmysel diskutovat... si jednoducho naivny spotrebitel.
@maialeo "Ja som v tej reportazi nezachytila nic o tukovych vlaknach ale urcite som tam zachytila rastove hormony." aha a nevedela by si tú takzvanú reportáž zazdieľať? Ja som googlil a nikde som nenašiel správu že by sa niekde nejaké hormóny našli.
@hiro narazili sme na tvoju mentalnu kapacitu pouzitim AI... UK napr. hydinu v skolach zakazala... Jamie Olivier k tomu robil mega kampan prave kvoli rastovkam. GMO kurca je rovnaky bordel... ak ti to nevadi, kludne tym vyzivuj celu rodinu. Tukove vlakna 🙂 co vsetko dokaze laik vyhodnotit ako pravdu.
@maialeo a máš na to aj fakty, či len “na hygiene medzi rečou povedali”? Nerýpem, skutočne sa pýtam. Lebo čo som ja čítala, tak je na to robených veľa štúdii a úplne si to protirečí s tým, čo píšeš. A nedaj prosím argument, že sú všetky štúdia zmanipulované, lebo to fakt nepovažujem za argument.
@hiro narazili sme na tvoju mentalnu kapacitu pouzitim AI... UK napr. hydinu v skolach zakazala... Jamie Olivier k tomu robil mega kampan prave kvoli rastovkam. GMO kurca je rovnaky bordel... ak ti to nevadi, kludne tym vyzivuj celu rodinu. Tukove vlakna 🙂 co vsetko dokaze laik vyhodnotit ako pravdu.
@maialeo "Ak mam vlastnu skusenost, ze ma z hormonov trasie a volam urgent, tak nepotrebujem testy z hygieny" :D Aha, dojmy sú viac ako pravda, dobre :D
"na tvoju mentalnu kapacitu pouzitim AI" - tomuto nechápem, aké AI? Akým spôsobom si skombinovala moju mentálnu kapacitu s AI?
"lebo zo zahr. laboratorii viem, ze sa umele rastove pouzivaju" - a nejaké info by k tomuto tvrdeniu nebolo? Teda máš výsledky testov? Ukážeš ich?
"Jamie Olivier k tomu robil mega kampan prave kvoli rastovkam"
Áno, robil. Ale proti možnému dovozu kuracieho mäsa s hormónmi z krajín mimo EU.
"GMO kurca je rovnaky bordel."
Až na to že žiadne GMO kurča neexistuje. Odkiaľ máš takú hlúposť?
"Tukove vlakna 🙂 co vsetko dokaze laik vyhodnotit ako pravdu." - to netvrdím ja ale štátna správa:
Štátna veterinárna a potravinová správa v reakcii zdôrazňuje, že nie je dôvod na obavy. "Biele čiary sú tukového pôvodu a vznikajú ako dôsledok zvýšeného ukladania tuku vo svalstve, môžu byť viditeľné na povrchu kuracích pŕs. Mäso nepredstavuje zdravotné riziko pre spotrebiteľa. Neexistuje dôkaz, že by biele pruhy ovplyvňovali zdravotnú bezpečnosť mäsa a nebola preukázaná ani mikrobiologická závadnosť. Biele pruhy nie sú predmetom konfiškovania suroviny a v žiadnom prípade neovplyvňujú bezpečnosť hydinového mäsa," konštatuje veterinárna správa.
@hiro ja nemam dojmy ale dokaz v podobe zdravia mojho dietata ktoremu presli zdravotne prejavy len preto ze sme vyradili kuracie maso z jedalnicka. A nie sme sami… nemusis verit, evidentne ti treba dokaz cierne na bielom s peciatkou (doveryhodnej) institucie. Ja uz istotu mam
@hiro ja nemam dojmy ale dokaz v podobe zdravia mojho dietata ktoremu presli zdravotne prejavy len preto ze sme vyradili kuracie maso z jedalnicka. A nie sme sami… nemusis verit, evidentne ti treba dokaz cierne na bielom s peciatkou (doveryhodnej) institucie. Ja uz istotu mam
@stormie To je úplne v poriadku že vyradením kuracieho mäsa mu prešli určité problémy. Veľa ľudí má najrôznejšie problémy s rôznymi potravinami. Ja narážam na to tvrdenie že tam sú hormóny.
@anonym_autor celý modrý konik kupuje len BIO mäso od farmárov čo domáce. Zaujímalo by potom kto teda kupuje to mäso v reťazcoch keď je v akcii… prázdne boxy bývajú. Inak ja osobne domáce kura nezjem. Smrdi mi viac ako z obchodu….
@stormie To je úplne v poriadku že vyradením kuracieho mäsa mu prešli určité problémy. Veľa ľudí má najrôznejšie problémy s rôznymi potravinami. Ja narážam na to tvrdenie že tam sú hormóny.
@hiro ano, kedze tie problemi suviseli s hormonami a nepresli len tak same od seba, stacilo vyradit kuracie maso. Dovtedy sme ho jedli kazdy tyzden niekolko x a tiez som verila ze ved na slovensku, so vsetkymi tymi eu normami nekupujem bordel…
@anonym_autor celý modrý konik kupuje len BIO mäso od farmárov čo domáce. Zaujímalo by potom kto teda kupuje to mäso v reťazcoch keď je v akcii… prázdne boxy bývajú. Inak ja osobne domáce kura nezjem. Smrdi mi viac ako z obchodu….
@anonym_09a30c my máme domáce, nemá to žiadny pach, zato v práci ked pecu kuracie stehna, to nedokazem ani dychat.
@stormie tiež sme mali problém, kde som aj lekárke povedala, že je nefér že, o tomto neinformujú rodičov detí, nám ale pomohlo kupovanie kuracieho m. na overenej farme, kde vieme čím sú krmené, problém zmizol
@anonym_09a30c keby si mala probém alebo tvoje deti tak by si ho nemohla kupovať
@anonym_autor kupujeme kura kralovske, chovaju ho iba cistym krmivom bez umelych prisad s bez hormonov
@anonym_autor kupujem kuracie maso, ktore maju v obchode, precitam si odkial to je, ale posledne mali vzdy iba slovenske, to som kupila a je mi jedno aka to je znacka, ci Hyza alebo co, ale najcastejsie som teraz videla Hyzu.
@marianarem
@zeldia ahojte, nemám momentálne čas čítať všetko, dá sa táto značka kúpiť aj v kamennom obchode prosím?
@ivicatolic
@domkakvet Hyža má v ktorých predajniach prosím?
@anonym_autor nikde kuracie na sk nie je kvalitne pokial nemas vlastne kurence
@marianarem
@zeldia ahojte, nemám momentálne čas čítať všetko, dá sa táto značka kúpiť aj v kamennom obchode prosím?
@ivicatolic
@zvieratko31 väčšinou Coop Jednota
@anonym_autor nikde kuracie na sk nie je kvalitne pokial nemas vlastne kurence
@klotildabazarik toto nebola moja otázka. Aj som to uviedla do príspevku, lebo mi bolo jasné, že to niekto spomenie. Domáce nemám, pýtala som sa na kupované. Admini zmenili názov diskusie.
@marianarem
@ivicatolic
@zvieratko31 jednota.
no, my máme dom, a momentálne 20 kureniec brojlerov "v procese". Toto je jediný chov, kde viem povedať, čo jem. Ale to mäso je iné, treba naň dobré zuby 🙂

My sme kura doma nejedli niekolko rokov koli antibiotikam ktorymi ich krmia. Pre rypalky - dieta malo urcite problemy, podla dr povod boli hormony a odporucila vyradit kura z jedalnicka a problemy prestali. Takze za mna moze maso “vyzerat” a “vonat”, moze byt slovenskeho povodu a neviem akej “top” kvality, ale pokial neviem cim bolo krmene (co nikdy neviem) tak nekupujem, v restike zasadne neobjednavam a v skole maju na vyber z dvoch jedal. A aj v nasej skole sa robil prieskum ohladom jedalne a viacero rodicov z rovnakeho dovodu pisalo ze kura nejedia… Domace farmarske sa da kupit v bio obchodoch ale za tu cenu kupim radsej ine maso
@anonym_f225ec mam to rovnako. Musela som vysadit hormonmi stopane vsetko... vajicka, mlieko, syry.