Repasovaný firemný notebook alebo nový lacný model?
Ahojte,
poraďte prosím. Budem potrebovať ďalší notebook. Mám klasický veľký, ťažký a tablet na prenášanie, keďže pracujem aj "v teréne " občas. Tam mi je veľký notebook ťažký a na tablete neviem tak rýchlo a komfortne pracovať. V práci by som sa potrebovala potom napojiť na monitor asi hdmi port potrebujem.
Nechcem veľa investovať, rada by som do 300 eur.
Viete niečo poradiť?
Je lepší repasovany PC niekde z korporátu, alebo kúpiť menej výkonný domov?
Robím hlavne vo worde, upravujem fotky a videá v capcut.
Ďakujem
To mas ako s ojazdenym autom, kupujes 4 roky stary model (kym to firma odpise). Ak je cenova uspora zaujimava, tak kludne do toho chod. Len pocitaj, ze ked kupis novy, tak ti prestane stihat po 10 rokoch. Ten repasovany prestane stihat po 6 rokoch. Lebo ho 4 roky uz pouzival niekto iny.
Ak bezne vydrzi laptop 6 rokov vo firme, tak na domace pouzitie (internet, filmy, bezna praca) s prizmurenim oka prezije 8-10 rokov, viac nie.
Přehled od AI
Nový laptop vydrží výkonnostne stíhať bežné a kancelárske úlohy priemerne 3 až 5 rokov. [1, 2]
Faktor výkonu a využitia
• Kancelárska práca a internet: 4 až 6 rokov. Počítač zvláda prehliadač, dokumenty aj maily bez spomalenia.
• Hry a náročný grafický softvér: 2 až 4 roky. Hardvér rýchlo starne kvôli náročnejším novým aplikáciám a hrám.
• Prémium modely (vysoce výkonné): 5 až 7 rokov. Majú rezervu vo výkone, vo veľkosti pamäte RAM aj v procesore.
Čo ovplyvňuje životnosť
• Morálne zastaranie: Softvér a operačné systémy sú každým rokom náročnejšie na pamäť a procesor.
• Batéria: Stráca kapacitu po 2 až 3 rokoch bežného používania.
• Chladenie a prach: Zanášanie chladenia spôsobuje prehrievanie a spomalenie výkonu
@anonym_autor trosku som zmateny z toho, co kde potrebujes (ci pracujes v terene na firemnom ci ako)... v kazdom pripade, my mame (firemne) relativne male dobre a mame docking station (port replikator), kde su napojene monitory, klavesnice, mysky apod... ci doma ci v praci... tym padom pracujes komfortne a stale mas notebook na prenos...
@anonym_db65de chodím aj za klientami, robím aj z domu a aj v kancelárii, kde nemáme okrem tlačiarne žiadne zariadenie firemné. Takže notebook aj monitor je môj, dokovacie stanice nemáme. Potrebujem niečo, čo budem ľahko prenášať a bude sa na tom dobre robiť a pripojím to k monitoru. Potrebujem niekedy dva monitory k práci.
Potrebujes prenosnu docking station, taketo nieco
https://www.odkarla.sk/usb-hub-szpacmate-12v1-d...
mozno by sa oplatil premiovy repasovany laptop. Pozeraj na velky disk, 32 GB RAM, slusny procesor. Hod do AI je tato kombinacia znacka priklad HP,tolko RAM, taky procesor dostatocna na slusny vykon?
Problem je kvoli AI boom, ceny pamati a cipov vystrelili, preto su slusne laptopy drahe ... aj nove mobily pojdu kvoli pamatiam nahor.
Nový lacný model bude plastový a pomalší.
Lepší je firemný repasovaný, je odolnejší na prenášanie ak je z kovu aj výkonnejší.
Kupovali sme z https://www.pocitarna.sk/ alebo https://techsavers.sk/
Do filtrovania si daj Windows 11 obe varianty, 16 GB RAM, zoraď podľa ceny a pozeraj ktorý sa ti pozdáva.
Predpokladám že videá u zákazníka v teréne nestriháš a ten veľký a ťažký môžeš nechať v kancelárii alebo doma.
Potrebujes prenosnu docking station, taketo nieco
https://www.odkarla.sk/usb-hub-szpacmate-12v1-d...
mozno by sa oplatil premiovy repasovany laptop. Pozeraj na velky disk, 32 GB RAM, slusny procesor. Hod do AI je tato kombinacia znacka priklad HP,tolko RAM, taky procesor dostatocna na slusny vykon?
Problem je kvoli AI boom, ceny pamati a cipov vystrelili, preto su slusne laptopy drahe ... aj nove mobily pojdu kvoli pamatiam nahor.
@anonym_e5ada7 tak toto som netušila. A tú dokovaciu načo potrebujem? Keby to nemalo ten port na hdmi?
máme PC repasované.Nikdy viac.
@rozculena no u nás doma je okolo toho tiež dusno. Dcéra nastupuje na vysokú , manžel sa zaťal, že jej kúpime repasovaný ja som proti ...tak neviem
@anonym_e5ada7 tak toto som netušila. A tú dokovaciu načo potrebujem? Keby to nemalo ten port na hdmi?
@anonym_autor ak chces pripojit dva monitory, potrebujes dva hdmi vystupy ... na laptope mas jeden. No mozno by sa to dalo este nejako prepojit monitor na monitor, chcelo by to pospekulovat ...
@anonym_autor ak chces pripojit dva monitory, potrebujes dva hdmi vystupy ... na laptope mas jeden. No mozno by sa to dalo este nejako prepojit monitor na monitor, chcelo by to pospekulovat ...
@anonym_e5ada7 jaj. Chápem
pre dva monitory, existuje aj prevodnik usbc na hdmi, ale to uz rovno mozes kupit ten usbc hub a je tam nasobne viac roznych vystupov.
https://allegro.sk/produkt/kabel-adapter-prevod...
Jedna vec tu zapadla - na dva monitory nepotrebujes dva HDMI porty. Staci HDMI plus USB-C, ak ten USB-C vie DisplayPort Alt Mode. Vtedy z neho ide obraz priamo a druhy monitor pripojis obycajnou redukciou USB-C na HDMI za par eur.
Hacik je, ze na lacnych domacich notebookoch byva USB-C iba datovy, bez obrazu. Na biznis radoch typu ProBook, ThinkPad alebo Latitude ho obraz vie skoro vzdy. Ked si teda nejaky kus vyhliadnes, vygoogli si presne oznacenie modelu a pozri specifikaciu portu. Je to jedna veta a rozhodne za teba cely ten spor novy verzus repasovany.
A pozor na tie huby 12v1 s dvomi HDMI. Ak to nie je MST hub alebo DisplayLink, obe obrazovky ukazu to iste. Rozdelit jeden vystup na dva rozne obrazy vie len MST, obycajny rozbocovac obraz iba duplikuje.
K samotnemu vyberu: do 300 eur je vyradeny firemny kus takmer vzdy lepsi ako novy plastovy. Len sa netrap 32 GB RAM, to v tej cene nedas a ani to na Word a Capcut nepotrebujes. Realne staci 8 az 16 GB, SSD a procesor od Intel 8. generacie vyssie. Capcut na 1080p to utiahne, 4K uz nie. Opotrebovane su na tych strojoch typicky dve veci, baterka a teplovodiva pasta, tak sa pytaj na stav baterie a ci to cistili.
Ked uz tu padla pocitarna a techsavers, biznis repasy ma aj iguru.sk, ProBooky a ThinkPady tam vychadzaju zhruba na 200 az 250 eur a zaruka je 12 az 24 mesiacov podla konkretneho kusu. Beru aj stary notebook na vykup, takze ak mas nieco doma lezat, znizi ti to doplatok. Porovnaj si to ale u vsetkych troch, ceny sa tam kus od kusu lisia.

@anonym_autor trosku som zmateny z toho, co kde potrebujes (ci pracujes v terene na firemnom ci ako)... v kazdom pripade, my mame (firemne) relativne male dobre a mame docking station (port replikator), kde su napojene monitory, klavesnice, mysky apod... ci doma ci v praci... tym padom pracujes komfortne a stale mas notebook na prenos...