Ako riešiť konflikt detí na detskom tábore?
Ahojte.
Mali sme dcéru v detskom tábore.
V tom istom tábore bol aj syn nasho dobrého známeho (suseda z poschodia nad nami) s ktorými sa pravidelne navštevujeme a deti sa spolu bezne hrajú aj hodiny.
Na tabore sa vsak pohádali pri skakaní cez gumu a naša dcéra zial.situaciu nezvládla a hádku riešila skratovo a to úderom chlapca po tvári. (Spadli mu aj okuliare ktorým sa nic nestalo).
Bolo to posledný den. Na to ze sa jieco stalo nas upozornila aj vedúca tábora a aj dcéra kedze vedela ze sa to dozvieme. Doma sme sa snou porozprávali a vysvetlili jej ze konflikt netreba eskalátory nech mala akykolvek pocit práva a pravdy a ze navyše je chlapec jej dobrý kamarát a jeho rodicia naši priatelia. Bolo jej to ľúto a este ten vecer sa sama ospravedlnila chlapcovi. Prešli dva týždne a deti sa normálne hrajú ako predtým bez problému. Ja som sa vsak pred 4 dňami dozvedel ze mama chlapca (suseda) sa na ihrisku pýtala na konflikt nasho syna (co mi aj sama potvrdila ze s nim mala o tom rozovoror) len nám zabudla povedať (info mam od dcery) ze jej povedala ze to nie jenpekne atď, ale aj poznámku ze ak sa to stane este raz tak bude plakať. Myslela to tak ze ak by to spravila znova tak jej zrejme vylepí ona.
Dosť ma to prekvapilo a uz 4 den neviem ako na toto reagovať. To ze nám povedala sama ze s nou hvoorila a jej povedala ze to bolo posledný krát to chápem. Treba dieta trosku usmerniť a dat mu nejaku hranicu vystrahu, to respetujem. Ale ego ani rozum mi neveim spracovať prečo povedala dcére ze nabudúce bude plakať ak sa to stane znova.
Vychádzame s nimi dobre, navštevujeme sa stále a trocha ma to mrzí.
Dcéra je živá aktívna a svojou povahou medzi detmi ma konflikt aj z opačnej strany a nikdy som nevravel nikomu ze to dieta "zbijem" ak sa dajakú alebo nieco...
Neviem... Aký názor na to máte?
Dakujem
@biba_18 som za. Ja len ci by si povedala dietatu svojej dobrej kamarátky, kde sa niečo take stalo prvy krat ze ju vytrieskas ak sa to stane znova... Asi nie
@volajmajanko počkaj povedala, že ju vytrieska alebo ze môže aj ona plakať
@volajmajanko stava sa, mozno tu chybalo ospravedlnenie tvojej dcery aj pred znamymi, cize aj pred rodicmi chlapca, bolo by to tak definitivne uzatvorene.
Moj syn raz v minulosti sotil spoluziaka, tak som ho zobrala, zazvonili sme u chlapca a ospravedlnil sa aj pred jeho mamou.
@0silvia0 no super prístup
Tak by to malo byt, ešte aj ked ste kamoši
Treba ist za rodičmi a dieťa,nech sa ospravedlni vsetkym a uzavretá vec
@anonym_2c5571
Ale je predsa rozdiel cudzie decko na ihrisku a kamarát, kde sa rodičia poznajú. Boli sme u kamarátky 2 dní napríklad, deti 3 ročne. Môj jej začal otvárať kôš na prádlo pri nej, robila som kávu. Povedala som jej, nech ho pokojne vyhresi alebo mu niečo povie k tomu. Jej byť, jej pravidlá! A viem, že by mu to povedala pokojne bez kriku. Nie. Ona že môjmu dieťaťu nič hovoriť nebude. Keby sa stalo toto nám, riešili by sme to s kľúčom, jasne že by nás to mrzelo aké určite by som sa jej dieťaťu nevyhrážal, že ho zbijem preboha.
@svetlonos ziafna vyhrazka nepadla, bolo to nevinne varovanie. Decko ked sa boji da pokoj.
@anonym_2c5571
Ale je predsa rozdiel cudzie decko na ihrisku a kamarát, kde sa rodičia poznajú. Boli sme u kamarátky 2 dní napríklad, deti 3 ročne. Môj jej začal otvárať kôš na prádlo pri nej, robila som kávu. Povedala som jej, nech ho pokojne vyhresi alebo mu niečo povie k tomu. Jej byť, jej pravidlá! A viem, že by mu to povedala pokojne bez kriku. Nie. Ona že môjmu dieťaťu nič hovoriť nebude. Keby sa stalo toto nám, riešili by sme to s kľúčom, jasne že by nás to mrzelo aké určite by som sa jej dieťaťu nevyhrážal, že ho zbijem preboha.
@0silvia0 ospravedlnila sa, dokonca qj na druhy den 2 krat a kupila mu nejake cukríky atď..
Doma mala monológ o správaní atď..
@svetlonos ved práve. Ak povieš dietatu ze este raz sa to stane a bude plakať ono, tak je jasné ako je to myslene. Ja si vážim ze si chránia dieta ale stalo sa to prvý a verím ze posledný krát. A kebyže je to cudzi fagan niekde na ihrisku o hlavu vacsi tak je to myslim trocha rozdiel
@0silvia0 no super prístup
Tak by to malo byt, ešte aj ked ste kamoši
Treba ist za rodičmi a dieťa,nech sa ospravedlni vsetkym a uzavretá vec
@anonym_7dea81 ak to nabudúce urobíš znova tak BUDES PLAKAT TY!!! Tak asi ako by ste si to vyložila? My sa poznáme tak ja ten jej slovník poznám a viem ako je to myslene.
@anonym_2c5571 m9zeme to brat aj tak
@anonym_7dea81 ja mam pristup rovnaký aj v škole aj v škôlke nie raz sa stalo ze deti sa pohádali na telesnej a inde a vec sa vyriešila. Nerozmaznavam ju ak sa jej niekto dotkne. Jej reakcia vsak bola v tom momente vyhradené a prehnaná a práve preto si myslim ze reakcia matky je trochu mimo.
Ja by som take slova nepoužil.
Ani slova na navsteve ako: nerobte tu bordel lebo dostanete obaja a podobne..
ja proste stale nerozumiem preco ste to vy rodicia vobec riesili. deti mali konflikt vyriesili si ho a hotovo. akoze ja stale rozmyslam ako velmi musela byt emočne zasiahnuta jeho konanim ze sa uchylila k nasiliu a čo ten chalan vyviedol? realne to bolo o tejto jednej udalosti alebo to bol len vrchol z celeho tyždňa. ja som tiez raz dokopala spoluziaka co mi systematicky a dlho robil zle, nenapadne, tahal vlasy, vysmieval…
@0silvia0 ospravedlnila sa, dokonca qj na druhy den 2 krat a kupila mu nejake cukríky atď..
Doma mala monológ o správaní atď..
@svetlonos ved práve. Ak povieš dietatu ze este raz sa to stane a bude plakať ono, tak je jasné ako je to myslene. Ja si vážim ze si chránia dieta ale stalo sa to prvý a verím ze posledný krát. A kebyže je to cudzi fagan niekde na ihrisku o hlavu vacsi tak je to myslim trocha rozdiel
@volajmajanko viem, pisal si, ale odpravedlnila sa len chlapcovi. Ja som pisala o ospravedlneni sa aj pred jeho rodicmi, bolo by to take ukoncenejsie, aj pre chlapcovych rodicov by to bolo tym padom uzatvorene.
Vidis, ze takto to ukoncene nebolo a matka dietata mala potrebu sa v tom este vrtat.
@anonym_c773ba mas pravdu. Modry konik by existovať nemal. Je tu presne 99% takýchto stupidnych tem.
@svetlonos ďakujem za názor. Tu zial vacsina nepochopila ze ma skor zarazilo to ze sa dobre poznáme a skor som čakal niečo iné. Ja som si dom a poriadky urbio a oni to vedia. Myslím ze to douovaranie bol len zbytočný bonus. Ja by som si to osobne nedovolil. Pritom sme sa o tom eiuoravali a vedeli ze pride za to doma postih.
Dalujem za názory.
Štandardné je jedno co tu clovek napíše.
Jedny z vás urobia idiota, druhí plačkoša a podobne. Vlastne je to takto v každom príspevku o hocicom a hocikoho.
@volajmajanko stupidna je tvoja tema
@anonym_7dea81 ak to nabudúce urobíš znova tak BUDES PLAKAT TY!!! Tak asi ako by ste si to vyložila? My sa poznáme tak ja ten jej slovník poznám a viem ako je to myslene.
@anonym_2c5571 m9zeme to brat aj tak
@anonym_7dea81 ja mam pristup rovnaký aj v škole aj v škôlke nie raz sa stalo ze deti sa pohádali na telesnej a inde a vec sa vyriešila. Nerozmaznavam ju ak sa jej niekto dotkne. Jej reakcia vsak bola v tom momente vyhradené a prehnaná a práve preto si myslim ze reakcia matky je trochu mimo.
Ja by som take slova nepoužil.
Ani slova na navsteve ako: nerobte tu bordel lebo dostanete obaja a podobne..
@volajmajanko prečo snou o tom normálne sa neporozpravas
Zbytočne to eskalujes v sebe..
Ty si chránis dieťa ako drak za nejasnú vetu
A ona si chrani dieťa za jasný utok
Toto je to najhoršie
rozptytvavas to v sebe, máš hnev miesto rozhovoru, tiež to nieje úplne ok
Asi nechceš urobiť chybu alebo zle reagovať ale stupňuje to v tebe
A na čo to je dobré
Ešte bohvie čo jej ty povieš a ako sa pohadate 🫣
A nakoniec to bude, že dospelí horšie zvládnu situáciu ako deti
Oni budu kamosi a vy sa nenávidieť
@volajmajanko prečo snou o tom normálne sa neporozpravas
Zbytočne to eskalujes v sebe..
Ty si chránis dieťa ako drak za nejasnú vetu
A ona si chrani dieťa za jasný utok
Toto je to najhoršie
rozptytvavas to v sebe, máš hnev miesto rozhovoru, tiež to nieje úplne ok
Asi nechceš urobiť chybu alebo zle reagovať ale stupňuje to v tebe
A na čo to je dobré
Ešte bohvie čo jej ty povieš a ako sa pohadate 🫣
A nakoniec to bude, že dospelí horšie zvládnu situáciu ako deti
Oni budu kamosi a vy sa nenávidieť
@anonym_7dea81 nie som v stave aby som to eskaloval. Len ma to zamrzelo. Ja by som si nedovolil povedať toto dietatu známych ani rodine. Ale tak kazdy ma iny pohľad a ine hranice. Podľa toho co citqm takže ok
@anonym_7dea81 nie som v stave aby som to eskaloval. Len ma to zamrzelo. Ja by som si nedovolil povedať toto dietatu známych ani rodine. Ale tak kazdy ma iny pohľad a ine hranice. Podľa toho co citqm takže ok
@volajmajanko nepíšem, že je to ok, ak to bolo myslené, že by strelila tvojmu dieťaťu
Ale
Bol tu pekný príklad ako pani išla s dieťaťom sa ospravedlnit aj rodičom
Fakt super a to je aj parádna príležitosť sa o tom porozprávať
Viem, že ťa stve jej reakcia ale keď napríklad je taká a by uletela jej ruka napr po zadku? čo by si urobil ty?alebo ked ti povie áno,dala by som jej na zadok? čo spravíš?
@volajmajanko nepíšem, že je to ok, ak to bolo myslené, že by strelila tvojmu dieťaťu
Ale
Bol tu pekný príklad ako pani išla s dieťaťom sa ospravedlnit aj rodičom
Fakt super a to je aj parádna príležitosť sa o tom porozprávať
Viem, že ťa stve jej reakcia ale keď napríklad je taká a by uletela jej ruka napr po zadku? čo by si urobil ty?alebo ked ti povie áno,dala by som jej na zadok? čo spravíš?
@anonym_7dea81 my sme sa o tom rozprávali a navyše oni hneď volali aby sme jej nedávali tresty atď... preto ma ta dodatočná reakcia rozhodla.
Ja osobne by som žiadne cudzie dieta nikdy neudrel. To ze poviem ze sa nespráva vhodné by bola iná vec. U mas boli x krát deti a ani som rodico. Nepovedal co vsetko u nas rozbili atď a uz vôbec nie aby som ja niekoho bil po zadku alebo nieco.. to nie..
Ale tonje jedno.. Zrejme to je jej iny pohľad. Navyse tento postoj pred nami upravila a nam povedľa trochu nieco ime
@anonym_7dea81 my sme sa o tom rozprávali a navyše oni hneď volali aby sme jej nedávali tresty atď... preto ma ta dodatočná reakcia rozhodla.
Ja osobne by som žiadne cudzie dieta nikdy neudrel. To ze poviem ze sa nespráva vhodné by bola iná vec. U mas boli x krát deti a ani som rodico. Nepovedal co vsetko u nas rozbili atď a uz vôbec nie aby som ja niekoho bil po zadku alebo nieco.. to nie..
Ale tonje jedno.. Zrejme to je jej iny pohľad. Navyse tento postoj pred nami upravila a nam povedľa trochu nieco ime
@volajmajanko ty bud hlavne rad ze tvoja dcera, ktora je vinna, chlapcovi uderom do tvare okrem bolesti neublizila, ze mu neznicila okuliare a uz to teraz nechaj
@volajmajanko prepac, ale nerozumiem.
pisal si, ze Tvoja dcera udrela susedovho chlapca.
ale dalej v texte pises, ze:
"Ja som sa vsak pred 4 dňami dozvedel ze mama chlapca (suseda) sa na ihrisku pýtala na konflikt nasho syna (co mi aj sama potvrdila ze s nim mala o tom rozovoror) len nám zabudla povedať (info mam od dcery)."
takze ty mas este syna? a ten, co s tym mal? nechapem
Ries to s kamaratkou.. Ziadna ina cesta nie je.. vykaslat sa na to evidentne nevies, comu aj rozumiem. Tak v tom pripade sa budes uzierat, neodpustis, budes citit krivdu a vztah je uz aj tak pokazeny... takze sa o tom s kamoskou porozpravaj. Btw, o akych velkych detoch hovorime? Lebo je asi dost rozdiel, ci maju 8 alebo 15..
@volajmajanko prepac, ale nerozumiem.
pisal si, ze Tvoja dcera udrela susedovho chlapca.
ale dalej v texte pises, ze:
"Ja som sa vsak pred 4 dňami dozvedel ze mama chlapca (suseda) sa na ihrisku pýtala na konflikt nasho syna (co mi aj sama potvrdila ze s nim mala o tom rozovoror) len nám zabudla povedať (info mam od dcery)."
takze ty mas este syna? a ten, co s tym mal? nechapem
@anonym_43796b ved dcéry, nemôžem sa pomýliť?
Ries to s kamaratkou.. Ziadna ina cesta nie je.. vykaslat sa na to evidentne nevies, comu aj rozumiem. Tak v tom pripade sa budes uzierat, neodpustis, budes citit krivdu a vztah je uz aj tak pokazeny... takze sa o tom s kamoskou porozpravaj. Btw, o akych velkych detoch hovorime? Lebo je asi dost rozdiel, ci maju 8 alebo 15..
@akrobrab 8 a 7
Ja mám deti , ktoré sa nebijú, ale raz sa v škôlke stalo, že dcéra pohrýzla chlapca do líca... Mňa napríklad zaujímal aj dôvod , keďže som vedela, že len tak, z ničoho nič by to nespravila. Bol to chlapec so značnou fyzickou prevahou a všetci videli, že jej neustále berie hračky, dcéra bola za učiteľkou, neriešila, keď neprestával, ona ho o loptu prosila, kričala a on stále nič, tak ho pohrýzla. Priznal sa chlapec, videli to deti. Rodičia nič nepovedali , dcéra sa mu ospravedlnila, ale aj on jej. Tie deti sa nevedia ovládať ako dospelí a keď si nevedia pomôcť ,( hovorím o inak mierumilovných deťoch, nie malých agresoroch), tak pristúpia k fyzickému násiliu. Dcére jasné, že dohovoriť , ale možno má aj chlapec za ušami. Známych by som požiadala, aby problémy s mojou dcérou riešili so mnou, lebo je viac ako nevhodné vyhrážať sa dieťaťu.
Ja mám deti , ktoré sa nebijú, ale raz sa v škôlke stalo, že dcéra pohrýzla chlapca do líca... Mňa napríklad zaujímal aj dôvod , keďže som vedela, že len tak, z ničoho nič by to nespravila. Bol to chlapec so značnou fyzickou prevahou a všetci videli, že jej neustále berie hračky, dcéra bola za učiteľkou, neriešila, keď neprestával, ona ho o loptu prosila, kričala a on stále nič, tak ho pohrýzla. Priznal sa chlapec, videli to deti. Rodičia nič nepovedali , dcéra sa mu ospravedlnila, ale aj on jej. Tie deti sa nevedia ovládať ako dospelí a keď si nevedia pomôcť ,( hovorím o inak mierumilovných deťoch, nie malých agresoroch), tak pristúpia k fyzickému násiliu. Dcére jasné, že dohovoriť , ale možno má aj chlapec za ušami. Známych by som požiadala, aby problémy s mojou dcérou riešili so mnou, lebo je viac ako nevhodné vyhrážať sa dieťaťu.
@kristina2412 konecne niekto co chapem co sa tu snazim napisat😂 dakujem
@volajmajanko pomýliť si syna s dcérou? Za mňa vymyslená tema
@volajmajanko pomylit sa moze kazdy, staci pokojne napisat. netreba byt hned v obrannom postoji.
to co urobila matka syna nie je v poriadku.
mne ako matke syna by ospravedlnenie uplne stacilo.
ano, bola by som uz v pozore.
mozno sa medzi nimi deje aj nieco o com vy neviete...

Deti nemám, ale celkom ma prekvapilo, že väčšina tu beriete bitie sa medzi deťmi za normu na vyriešenie si konfliktov. Zvláštne. Ešteže dospelí sa medzi sebou nebijú, to by už len dopadlo.