Ako riešiť vylúčenie dieťaťa s ADHD zo školskej družiny?
Ahojte baby,potrebujem viesť diskusiu asi s mamičkami čo sú tu lebo už neviem čo a ako ďalej. Malý teraz nastúpil do školy,v Októbri má 7...na školu sa tešil odkedy sme boli na zápise,vedel a učila som ho že to bude iné. Od škôlky cca od 5teho roky sme vedeli že má ADHD aj mu to vlastne cez neurológa a psychologičku potvrdili,takisto sme chodili na CPP kvôli logopedii a k špeciálnej pedagogičke lebo v škôlke sme mali sem tam problém s ovládaním hnevu a stávalo sa že to prešlo do záchvatu agresivity,malý neubližoval deťom ale mal tendenciu hovoriť že je zbytočne na svete že tu nechce byť,nestalo sa nič také čo by nasvedčovalo sebapoškodzovaniu skončilo to vždy takto,vedeli ho ukľudniť a zlepšilo sa to keď sme sa odsťahovali od jeho otca(áno bol to taký nejaký spúšťač)ale samozrejme riešili sme to aj so psychologičkou aj s učiteľkami...keď to prešlo a vedeli sme že už je to na lepšej ceste. Ako som písala nastúpil teraz do školy,prvé dva dni fajn aj družina aj trieda a podobne za čo som bola rada ale štvrtok ako sa teraz bolo v škole vonku v družine hrali florbal a malý keď hrali nechtiac trafil hokejkou chlapca do tváre keď sa snažil trafiť loptičku,nebolo to nič vážne ale už v ten deň mi povedala vychovávateľka že by som mala zvážiť či ho chcem v družine nechať,v piatok sa to vystupňovalo nikto nevedel čo je spúšťač iba vedeli že malý zostal takto že mal záchvat nevedeli ho vôbec ukľudniť a ukľudnil sa až vtedy keď som prišla ja s jeho otcom do školy kedy vlastne nás objal a začal strašne plakať že ho to mrzí že tak kričal hej?....no a čo som chcela riaditeľ mi navrhol aby býval len v škole a v družine nie....v škole vedia aj o tom že malý má mať asistenta aj o tom že toto podobne mali v škôlke aj o tom že jednoducho má ADHD a že sa s tým stále učíme pracovať,chcem tým povedať že vedia že potrebuje tie špeciálne výchovno vzdelávacie...no viete asi čo myslím?...
A tu nastáva problém...ja chápem že vychovávateľka má zodpovednosť za celú skupinu 30 detí ktoré má na starosť a nemôže riešiť jedno dieťa stále a zároveň chápem riaditeľa že nemôže dovoliť aby správaním môjho dieťaťa boli ohrozené všetky deti....ale príde mi to nefér že po jednom takomto incidente ho v podstate chcú vyradiť z kolektívu družiny namiesto toho aby hľadali riešenie tak sa ho chcú akoby zbaviť, malý je výbušný nehovorím že je anjel a všetci sú proti nemu samozrejme že viem čo mám doma ale nepríde mi to fér že raz spraví chybu a skončí to takto a je mi to ľúto kvôli malému nie len kvôli mne samej čiže....no,ja neviem s pánom riaditeľom som to riešila že teraz nastupujem do novej práce a že vzhľadom aj na škôlku som bola vlastne doma,že si nemôžem dovoliť aby chodil malý o 12 domov a že je tu prvý týždeň takže tá adaptácia je zložitá pre neho a aj pre mňa keďže nastupujem do práce a tú prácu skutočne potrebujem.
Ako by ste to riešili? Samozrejme volala som na CPP kam chodíme,budem to riešiť aj so psychologičkou poprípade vyskúšame klinického psychológa alebo pedopsychiatra ale potrebujem počuť že ako matka mám právo na to aby sa mi to nezdalo fér voči tomu malému,keby bol starší a deje sa to polroka nepoviem ani slovo ale je to prvák a ja viem že sa to dialo po dlhom čase aj to spúšťač mohol byť kľudne to že bol prestimulovaný ako bývajú deti s ADHD...prosím poraďte mi🙏🏽
Ďakujem 🫶🏽
Naozaj to bol prvý incident alebo len prvý o ktorom vám povedali? Ja by som sa na tvojom mieste snažila dieťa neospravedlnovať a hľadať riešenie aby bol syn spokojný aj ostatné deti. Do družiny chodiť nemusí, môžeš ho dať na nejaký pohybový krúžok kde vybije energiu alebo opatrovatelku na pár hodín po škole.
@romcix213 skús si vyžiadať od školy skúšobnú dobu do konca septembra. Ak sa to bude opakovať, syna z družiny odhlásiš. To isté povedz aj synovi, aby skúšal krotiť svoje prejavy, aj keď je to decko a je to pre neho ťažké. Vysvetli mu, že ťa to mrzí, ale nebude môcť chodiť do družiny, keď bude mať záchvaty.
Chápem,že chceš za svoje dieťa bojovať ako každá matka. Ale...vieš, skús si to zobrať zo strany učiteľky,ktorá sa bude možno stále strachovať kedy taký záchvat chytí a budú sa musieť vždy na to dívať aj ostatné deti a pritom sa bude báť, aby niekedy neublížil buď sebe,alebo inému.
budeš ho ospravedlňovať až kým nezačne útočiť aj na vás rodičov alebo učiteľov, mali sme podobný prípad v skole, matka stále synčeka ospravedlňovala, až kým z neho nebol 50-kilový nezvládateľný spratek čo nikoho nerešpektoval a tiež nešli za psychiatrom, až na nátlak rodičov mu dali asistentku (na 1. stupni) a v piatej triede ho prekladali do inej školy, chvalabohu
@romcix213 má asistentku počas školy? Nemôže byť s ním aj v družine? Ako vyzerá jeho záchvat? Lebo podľa mňa nebol problém jeden (prvý) incident, ale to, že ho absolútne nevedeli zvládnuť a ukľudnil sa, až keď si prišla ty. Myslím, že ak sa absolútne nevedel ovládnuť, tak to bol veľký stres nielen pre družinárku, ale aj pre ostatné deti. Sú to prváci, samí vyľakaní z nového prostredia. Skús sa porozprávať s jeho učiteľkou aj družinárkou, ako majú reagovať najbližšie a zvládnuť ho. Ak im to nebude fungovať, až potom ho odhlás z družiny.
Poprosila by som ich o skúšobnú dobu do konca septembra. Na jednej strane chápem tvoje pocity, na druhej strane syn sa takto správať v kolektíve nemôže.
Ak by bol problém aj ďalej hľadala by som dôchodkyňu ktorá mi syna bude chodiť brať o 12tej a počká u nás doma kým prídem z práce.
Naozaj to bol prvý incident alebo len prvý o ktorom vám povedali? Ja by som sa na tvojom mieste snažila dieťa neospravedlnovať a hľadať riešenie aby bol syn spokojný aj ostatné deti. Do družiny chodiť nemusí, môžeš ho dať na nejaký pohybový krúžok kde vybije energiu alebo opatrovatelku na pár hodín po škole.
@mimaapeto nie z rodičov to nikto neriešil a ani ten "hysak" nebol len tak,ono je to aj tou ťažšou adaptáciou v tom jeho smere keďže to ADHD máme a reálne máme problém len s tým že všetko ostatné mu ide a učí sa ale keď príde tá preunava je preňho ťažšie zvládnuť ten hnev,samozrejme ho neospravedlňujem keď viem že spravil chybu ale je to prvák a samozrejme bude pre neho zložité zaradiť sa medzi nové deti do nového kolektívu a do zmeny toho všetkého keď doteraz mal voľnosť a zrazu prišlo proste toto
@januska12323 bol to prvý incident,tie prvé dva dni aj vychovávateľka chválila aký je že je pozorný že dokonca ukľudnoval chlapca v triede po obede keď mu niečo spadlo že je to v poriadku a tak ďalej a potom prišiel vlastne posledný deň prvého týždňa a vybuchol,akože ja chápem aj vychovávateľku ale zároveň aj toho malého že je toho na neho zrazu moc a je veľa tých zmien
Každopádne sa mi nezdá fér že ho chcú vylúčiť z toho kolektívu keď tie deti sa na neho pýtajú a majú ho radi čo mi aj triedny povedal. Ale vyslovene že by on robil zle a bol ten typ dieťaťa ktoré ublíži a je mu to jedno,určite nie je....takže to citové vnímanie on má a preto viem že ak vybuchol muselo to mať nejaký spúšťač a že to nebolo len tak z ničoho nič,ani to ho neospravedlňuje ale vzhľadom na to že škola vie všetky tieto veci,nemali by nejakým spôsobom skôr riešiť problém a nie ho rovno vypoklonkovať?
@mimaapeto nie z rodičov to nikto neriešil a ani ten "hysak" nebol len tak,ono je to aj tou ťažšou adaptáciou v tom jeho smere keďže to ADHD máme a reálne máme problém len s tým že všetko ostatné mu ide a učí sa ale keď príde tá preunava je preňho ťažšie zvládnuť ten hnev,samozrejme ho neospravedlňujem keď viem že spravil chybu ale je to prvák a samozrejme bude pre neho zložité zaradiť sa medzi nové deti do nového kolektívu a do zmeny toho všetkého keď doteraz mal voľnosť a zrazu prišlo proste toto
@januska12323 bol to prvý incident,tie prvé dva dni aj vychovávateľka chválila aký je že je pozorný že dokonca ukľudnoval chlapca v triede po obede keď mu niečo spadlo že je to v poriadku a tak ďalej a potom prišiel vlastne posledný deň prvého týždňa a vybuchol,akože ja chápem aj vychovávateľku ale zároveň aj toho malého že je toho na neho zrazu moc a je veľa tých zmien
Každopádne sa mi nezdá fér že ho chcú vylúčiť z toho kolektívu keď tie deti sa na neho pýtajú a majú ho radi čo mi aj triedny povedal. Ale vyslovene že by on robil zle a bol ten typ dieťaťa ktoré ublíži a je mu to jedno,určite nie je....takže to citové vnímanie on má a preto viem že ak vybuchol muselo to mať nejaký spúšťač a že to nebolo len tak z ničoho nič,ani to ho neospravedlňuje ale vzhľadom na to že škola vie všetky tieto veci,nemali by nejakým spôsobom skôr riešiť problém a nie ho rovno vypoklonkovať?
@romcix213 vylúčia ho postupne samé deti,keď to budú sledovať
@romcix213 má asistentku počas školy? Nemôže byť s ním aj v družine? Ako vyzerá jeho záchvat? Lebo podľa mňa nebol problém jeden (prvý) incident, ale to, že ho absolútne nevedeli zvládnuť a ukľudnil sa, až keď si prišla ty. Myslím, že ak sa absolútne nevedel ovládnuť, tak to bol veľký stres nielen pre družinárku, ale aj pre ostatné deti. Sú to prváci, samí vyľakaní z nového prostredia. Skús sa porozprávať s jeho učiteľkou aj družinárkou, ako majú reagovať najbližšie a zvládnuť ho. Ak im to nebude fungovať, až potom ho odhlás z družiny.
@anonym_453ee6 áno s riaditeľom sme to práve dneska riešili,že by som ho bravala o 1 a potom to postupne ak to bude fungovať zvyšovala o polhodinu ten čas v tej družine aby sa adaptoval a aby sme došli k nejakému kompromisu
@anonym_c19e0d samozrejme to chápem aj z tej druhej strany že tým môže stresovať aj ostatné deti,ale rodičov tých detí poznám a stretli sme sa cez víkend pýtala som sa čo a ako a viem že by tí rodičia neklamali že áno videli že je problém tie deti ale videli že keď sa syn ako tak dal dokopy a prešlo to najhoršie tak ho to mrzelo a strašne plakal
@anonym_d24efa ja ho neospravedlňujem,ako som písala v pôvodnom príspevku viem čo mám doma a že sa stane že sem tam si nedá povedať alebo že sa mu niečo nepáči ale rozhodne nie je ten typ spratka ktoré pokúše druhé dieťa ak mu nechce dať hračku alebo ktoré udrie druhé dieťa ak nie je po jeho,k dospelým by si takisto nedovolil,samozrejme že sme boli za odborníkmi a trojhlasne sa zhodli na tom že sa to dá čakať v škole že to príde na začiatku lebo tam bude obrovsky nápor všetkého nového a jeho hlava to nemusí zvládnuť že z tej únavy príde výbuch
@anonym_902ca1 áno asistentku má,žiaľ škola nemá kapacity počas družiny aby tam bola tá asistentka,takisto som to riešila s riaditeľom a navrhla som že ak sa bude také niečo diať ja mám na škole brata na druhom stupni,že malý ho pozná a že mu stačí aj keby prišlo čokoľvek plač alebo hnev alebo vzdor že ho cez prestávku stačí zavolať že netreba aby ho objímal ani nič ale malému stačí aby tam bol a že by bolo fajn keby bola možnosť toho že učiteľka ho zoberie mimo detí nechá ho na lavičke a len povie mu že nech si oddýchne,nežiadam toho tak veľa a myslím si že nie je taký problém zobrať to dieťa a trochu pochopiť že je nahnevané,väčšinou to vyzerá tak že ho musí niekto nahnevať,nikdy to nejde od neho(samozrejme musí byť unavený alebo prestimulovaný) vtedy ten hnev a výbuch príde rýchlejšie,nechce ublížiť ani sebe ani nikomu len akoby chcel pozornosť tými slovami že nechcem tu byť mňa tu nikto nechce na čo som tu som zlý a neviem čo....preto som cez víkend sa pobavila aj s jeho otcom aby sme našli nejaké spoločné riešenie na túto situáciu
poviem Ti to ako matka z druhej strany,dcéra začala chodiť tento rok do družiny a majú novú skupinu s novým chlapcom. Chlapec vyslovene strká deti, je mu jedno či je to chlapec, dievča, chlapcov pri futbale silno kope do píšťal naschvál, učiteľka je z neho samozrejme v strese,kričí na neho aby ochránila iné deti ale deti sa začínajú učiteľky báť. Dcéra mi povedala že aj ona strčí chlapca ja som jej to vyslovene zakázala avšak som jej povedala ak sa to bude opakovať ja ako rodič sa ozvem aj triednej aj riaditeľovi že si toto vyprosím , družina nie je povinná takže pokiaľ sa žiaľ dieťa nevie správať a svojim správaním ohruzuje iné deti niet divu že škola chce zakročiť a vylúčiť ho z družiny. To že on potom plače potom ako chytí hysák nikomu nepomôže. Možno aj vo vašom prípade sa už ozvali rodičia
@mimaapeto chápem že ospravedlňuješ svoje dieťa ale ak kričí a je agresívne, tak ho prirodzené že ho v družine nechcú nechať.....je tam jedna učitelka na x detí....skús sa dohodnúť že ak sa to bude opakovať tak ho vezmeš z družiny ale je vemľi velmi pradepodobné že opakovať sa to bude a to vieš aj ty......skús hladať študentku/dôchodkyňu čo s ním bude po škole kým budeš ty v práci. Osobu s láskavým prístupom, ktorá bude vedieť čo v takomto konkrétnom prípade robiť a ktorá bude vedieť dieťa ukludniť aby neplakalo/nekričalo kým príde rodič.....ty pochop že ak malo dieťa taký záchvat že kričalo kým ste priši do školy, tak prosím pochop aj ty že ho tam nemôžu nechať.......
nemôžu tam nechať dieťa ktoré kričí a upokojí sa až keď vidí rodičov.....kvôli ostatným deťom.....v škole je to ok, tam ak sa niečo podobné stane, asistentka ho môže zobrať mimo detí ale v družine kde je 1 vychovávateľka je to nemožné.....
Bohuzial tak to funguje, ja chapem, ze sa citis ukrivdena, ale bohuzial tvoje dieta nie je uplne standardne v zasade zjednodusene povedane je ine a ma ine potreby.. tak ako dieta, ktore ma tazky mentalny deficit, alebo zrakovy postih ma ine potreby a musia sa tomu prisposobit rodicia a zmenit svoj zivot tak, aby ich vedeli naplnit.. tak ho musis zmenit aj ty.. pokial nemoze byt v kolektive.. lebo ho ohrozuje, alebo znemoznuje pokojny chod vychovno vzdelavacieho procesu ... niektore veci v zivote proste nie su fer, ziadna choroba nie je fer.. treba to prijat a prisposobit sa
@romcix213
@romcix213 Prestimulovany znamená, že potrebuje byť sam a v pokoji. Družinu očividne nezvláda. A poviem ti, ze len raz by ublížil mojmu dieťaťu a druhú šancu by už nikdy nedostal. Hnala by som to so sťažnosťami všade, hoci aj na súd. Deti, ktoré ubližujú inym deťom nepatria do normálneho kolektívu.
@anonym_453ee6 áno s riaditeľom sme to práve dneska riešili,že by som ho bravala o 1 a potom to postupne ak to bude fungovať zvyšovala o polhodinu ten čas v tej družine aby sa adaptoval a aby sme došli k nejakému kompromisu
@anonym_c19e0d samozrejme to chápem aj z tej druhej strany že tým môže stresovať aj ostatné deti,ale rodičov tých detí poznám a stretli sme sa cez víkend pýtala som sa čo a ako a viem že by tí rodičia neklamali že áno videli že je problém tie deti ale videli že keď sa syn ako tak dal dokopy a prešlo to najhoršie tak ho to mrzelo a strašne plakal
@anonym_d24efa ja ho neospravedlňujem,ako som písala v pôvodnom príspevku viem čo mám doma a že sa stane že sem tam si nedá povedať alebo že sa mu niečo nepáči ale rozhodne nie je ten typ spratka ktoré pokúše druhé dieťa ak mu nechce dať hračku alebo ktoré udrie druhé dieťa ak nie je po jeho,k dospelým by si takisto nedovolil,samozrejme že sme boli za odborníkmi a trojhlasne sa zhodli na tom že sa to dá čakať v škole že to príde na začiatku lebo tam bude obrovsky nápor všetkého nového a jeho hlava to nemusí zvládnuť že z tej únavy príde výbuch
@anonym_902ca1 áno asistentku má,žiaľ škola nemá kapacity počas družiny aby tam bola tá asistentka,takisto som to riešila s riaditeľom a navrhla som že ak sa bude také niečo diať ja mám na škole brata na druhom stupni,že malý ho pozná a že mu stačí aj keby prišlo čokoľvek plač alebo hnev alebo vzdor že ho cez prestávku stačí zavolať že netreba aby ho objímal ani nič ale malému stačí aby tam bol a že by bolo fajn keby bola možnosť toho že učiteľka ho zoberie mimo detí nechá ho na lavičke a len povie mu že nech si oddýchne,nežiadam toho tak veľa a myslím si že nie je taký problém zobrať to dieťa a trochu pochopiť že je nahnevané,väčšinou to vyzerá tak že ho musí niekto nahnevať,nikdy to nejde od neho(samozrejme musí byť unavený alebo prestimulovaný) vtedy ten hnev a výbuch príde rýchlejšie,nechce ublížiť ani sebe ani nikomu len akoby chcel pozornosť tými slovami že nechcem tu byť mňa tu nikto nechce na čo som tu som zlý a neviem čo....preto som cez víkend sa pobavila aj s jeho otcom aby sme našli nejaké spoločné riešenie na túto situáciu
@romcix213 neviem ti poradit, iba napisem z druhej strany. Nas mal takeho spoluziaka, dlhodobo "ospravedlnivali" jeho spravanie rodicia, skola, psychologovia. Ublizoval nadalej, vysmieval sa inym detom, ktore nemali taku podporu ako on. Vies ako to dopadlo?, vyzuril sa na mojom synovi, opakovane, zakerne, uskocne, ako vzdy ved o "nic" neslo. Moj syn skoncil na infuzkach. Zo skoly sme odisli my, Rozmaznany ADHD tam zostal a strpcuje zivot okoliu nadalej.
Normalne synovi vysvetli,ze takto sa k detom nesprava. A aby pochopil akciu a reakciu, do druziny ho nedavaj aspon na mesiac. Potom mu opat zopakuj,ze zacne do druziny chodit, ale ked bude detom ublizovat a kricat, tak tam opat nebude moct ist. On sa to nauci. Len musi spoznat hranicu.
matka bude doma kvôli tomu že nemá kde nechať dieťa? A z čoho bude platiť účty? Si myslíte že plynárne jej odpustia časť platby lebo veď ona nechodí do práce?
Doma pri post. dieťati sedí veľa matiek. aj vzdelaných s vš. živoria, trápia sa.
Štát na nich se*e, lebo ich sa to priamo netýka. Postihnuté deti dávať medzi zdravé deti má každý plnú hubu a keď príde na vec tak učiteľky vypisujú rodičom a odmietajú tieto deti v škole. Samozrejme riad. chytí stranu učiteľkám.
Ale kde má dať matka dieťa aby mohla do práce?
Som si ista, ze ked uz po 1.tyzdni v skole vie o tvojom synovi riaditel a na stole mas navrh na vylucenie z druziny, tak to nebolo ,,LEN RAZ,, a ,,LEN TO,, .. a asistenka pokial viem byva v triede pocas vyucovacich hodin na vypomoc s ucivom a nie na strazenie a vychovavanie deti v druzine.
A este jedna vec k tomu incidentu, tvoj syn trafil hokejkou do tvare chlapca a vychovavatelka tvrdi,ze to bolo omylom, ze nic vazne ale navrhuje preto nechodit synovi do druziny ano?
@romcix213 ja len toľko...práva nema iba tvoj syn, ale aj iné deti. Pokial sa nevie v kolektíve chovat, tak tam jednoducho nepatrí. Prečo by tým iné deti mali trpieť? A tiež aj učiteľky. Ja by som ti dala ešte šancu budúci týždeň, a pokial by sa to opakovalo, je mi ľúto
Tu je tazko povedat, co je a nie je spravne. Lebo matka si vzdy bude hajit svoje dieta. Kazda jedna. Byvala kolegyna riesila nieco podobne, tam ale bola urcita forma PAS okrem ADHD. Dopadlo to tak, ze ho vylucili z druziny aj z kruzkov a ona mala skoro kazdy den HO (nemusela byt fyzicky v praci) ,lebo po obede musela byt s nim doma. On bol od maleho dietata nezvladnutelny, robil zle kazdemu aj sam sebe ublizoval. Na kruzky s nim chodila ona, lebo jej ho tam nechceli nechavat samotneho. Kazdemu robil zle, bil sa, ked mu niekto nieco povedal, tak dotycne dieta zbil.
@romcix213 Prestimulovany znamená, že potrebuje byť sam a v pokoji. Družinu očividne nezvláda. A poviem ti, ze len raz by ublížil mojmu dieťaťu a druhú šancu by už nikdy nedostal. Hnala by som to so sťažnosťami všade, hoci aj na súd. Deti, ktoré ubližujú inym deťom nepatria do normálneho kolektívu.
@anonym_f0d89f ty si riadne prepnuta. Som zvedavá kam by si to hnala na aký súd, keby si bola na druhej strane, všakže 🤮🤮🤮
@romcix213 za komunistov by tvoj syn isiel do specialnej skoly a vybavene, dnes sa s nim hrajkaju a mojkaju psychologovia, asistenti a logopedi, ziadne take, uz ho mali za usi vyviest a dat do ustavu, nenormalne decko medzi zdrave deti nepatri, bodka.
Pozerám sa na to očami špec.pedagóga a ak píšeš pravdu, že sa stali len tieto dva incidenty, tak s vylúčením nesúhlasím. Zdá sa mi to skoro a tiež by som navrhla postupné navykanie si. Ak máš ešte možnosť brať ho domov skôr, tak to urob. Napr. po naobedovaní sa. Všetky deti sú na začiatku školy v strese, možno sa to časom upokojí. A možno nie. Ak je prestimulovaný, potrebuje stíšenie, nie ďalšie podnety. A tu do hry vstupuje môj druhý pohľad, pohľad matky. Môj syn je veľmi citlivý, chvíľami až úzkostný. Miluje matematiku, angličtinu, je veľmi zvedavý a do školy chodí rád. Má v triede podobného spolužiaka. Tiež veľa vrieskal, dodnes vykrikuje. Keď boli prváci, mal z neho taký stres, že po prvom týždni v škole každý večer zvracal a ráno odmietal ísť do školy. U nás ale perfektne zareagovala triedna, aj poobedná vychovávateľka a situácia sa časom ukľudnila. Každá minca má dve strany. Napriek všetkému platí, že všetky deti majú právo byť spokojné a šťastné.
Ak je prestimulovany, tak mu ostať v ŠKD nepomôže. Práve naopak, pomôže mu ostať doma. Takéto hysaky chytal už aj v škôlke. Nie je to pre teba novinka a neriešia ich. Bude mať 7 rokov. Rozhodne je to na terapie u psychológa ( či filialna, či hrova terapia). A ak s tým nepohnete, tak pedopsychiater.
Nevylúčili ho, keď navrhli, aby sa v ŠKD adaptoval postupne. To je dobrý nápad. Ja sa však vylúčeniu nečudujem. Vieš o dvoch incidentoch, mohol ich mať viac menších predtým. Viem to pochopiť z oboch strán. Avšak ja som aj v školke povedala, že ak bude problém, bude dieťa len hodinu denne. Je to pre nás veľmi náročné, ale žiaľ, ak sa inak nedá.
na jednej strane vies co mas doma, a na druhej strane povazujes za nefer ak ti toto navrhnut v skole? urcite maju na to dovody. precitaj si skolsky poriadok/vzdelvaci program pre ŠKD ci ako sa to vola. ma tam byt presne napisane za ake a kolko prestupkov mozu vylucit dieta z SKD. urcite by som ho nebrala. vasou chybou je ze viete co mate doma a doteraz ste to neriesili, maly ked je agresivny, a nezvladatelny uz ste davno mali byt u klinickeho psychologa na terapiach + pedopsychiater na liekoch aby sa lahsie zaclenil v skole kde sama vies ze su naroky na dieta extremne vysoke. skolka = hranie, skola = 45 min. x 4 hodiny v lavici a v SKD je ako utrhnuty z retaze... dohodni sa s riaditelom, ze to chcete riesit, nech zatial chodi k skolskej psychologicke na sedenia a hladajte cim skor odbornika mimo skolstva. dajte synovi hranice a ak ich porusi tak nasledky. to ze dietatu trafil do tvare s hokejkou TO FAKT??? to je "nahodou"!!! v ziadnom pripade, hokejka patri na zem a nedviha sa do vzduchu. takze to nebolo nahodou. a amok v skole? z coho? nieco muselo byt spustacom. nieco mu nedovolili? on nieco chcel a nemohol??? toto je chyba rodicov, ze vedia ze je problem a neriesili ho odborne. necudujem sa ze to skola chce riesit a chranit sa aby sa nieco horsie nestalo. drziim palceky
Toto je ta absolutne nestastna inkluzia. Staci jedno take dieta v triede a trpia vsetky ostatne deti..

poviem Ti to ako matka z druhej strany,dcéra začala chodiť tento rok do družiny a majú novú skupinu s novým chlapcom. Chlapec vyslovene strká deti, je mu jedno či je to chlapec, dievča, chlapcov pri futbale silno kope do píšťal naschvál, učiteľka je z neho samozrejme v strese,kričí na neho aby ochránila iné deti ale deti sa začínajú učiteľky báť. Dcéra mi povedala že aj ona strčí chlapca ja som jej to vyslovene zakázala avšak som jej povedala ak sa to bude opakovať ja ako rodič sa ozvem aj triednej aj riaditeľovi že si toto vyprosím , družina nie je povinná takže pokiaľ sa žiaľ dieťa nevie správať a svojim správaním ohruzuje iné deti niet divu že škola chce zakročiť a vylúčiť ho z družiny. To že on potom plače potom ako chytí hysák nikomu nepomôže. Možno aj vo vašom prípade sa už ozvali rodičia