Ako zvládať rána s deťmi bez stresu a kriku?
Dcéra 14r. sa nevie vykopať z postele..
Syn 7r. je citlivejší a keď kričím dosť sa bojí. No aj tak musím všetko 100x opakovať.
Ráno vstávame dostatočne skoro, aby to všetko zvládli a ešte by im aj ostal čas. A aj tak meškám a ja nakoniec musím kričať. Tak sa preberú a aspoň trochu zrýchlia.
Ma pocit, že už som skúšala všetko. Tak by som chcela, aby sme mali normálne a pokojné rána 😭
Keď som mala 14r, tak moja mama ani nevedela, kedy vstávam a odchádzam do školy 🙂. Tak možno len zľaviť zo starostlivosti o staršie dieťa. Keď nebude stíhať smola, pešo/autobus. Párkrát príde neskoro, zvykne si, že má byť zodpovednejšie. Mladší uvidí, že to takto bude fungovať aj uňho a pridá na tempe 😅.
Posun vsetky hodiny o 15min dopredu ... Plus skusit xanax.
Ved ak 14rocna bude meskat, tak je to jej problem ... Je dost velka, aby niesla zodpovednost za to, kedy pride do skoly.
Aby to všetko zvládli...
netrvaj na tom a niečo z toho "všetko" vynechaj, musia pocítiť následky svojho konania a tak sa naučia. Možno budú hladné bez raňajok alebo neumyté strapaté, neubudne z nich.
Ak sa budú spoliehať na mamu že im zorganizuje život nenaučia sa samostatnosti a zodpovednosti.
Snazim sa prist na to uz 5 rokov. My aj keby sme vecer sli spat o siestej a vstavali o stvrtej, aj tak nebudeme stihat. A specialne syn - ten aj keby sa vybral do skoly tak, ze by hodinu pred vyucovanim stepoval pred skolou, aj tak nestihne na hodinu, lebo 100x sa vrati do satne pozriet, ci nieco nezabudol alebo sa zakeca s kde kym.
Ja som sa s tym uz asi zmierila. Resp. prisla som do stadia, ze som si povedala, ze sa kvoli tomu nemienim rozculovat a kazit si den od zaciatku. Nie si umyty, si hladny, nie si dostatocne obleceny - tvoj problem - ja odchadzam, zamykam byt a dovi. Kolkokrat uz siel neumyty, s nerovnakymi ponozkami alebo bez ranajok... je mu to jedno. Tak ked je to jedno jemu, tak aj mne. A to je podstatne mladsi, nez tvoja 14tka.
14 rocna by do skoly proste nestihla, raz dostane neospravedlnenu hodinu a mozno si zacne davat pozor. Naco by sa aj snazila sama, ked vie, ze mama ju pekne krasne dokope kde treba. Nechaj ju tak. Ved je to jej elementarna povinnost rano vstat vychystat sa a ist do tej skoly. Ak toto nezvlada, ako chces aby v inych veciach bola samostatna?
Treba začať učiť zodpovednosti za svoje konanie. Nestíhate a mali ste aj dostatočnú rezervu? Odchádzam!!! Choď do školy ako chceš, vyrieš si, zaplať si taxík zo svojho. Ospravedlň sa sám v škole, desiaty si chystajte. Ja mám ráno rýchlu sprchu, raňajky, kávičku, makeup. Ženy kedy to konečne pochopíte, že nie ste slúžky a osobné asistentky niekomu v hotel mama?
Treba ubrat zo starostlivosti, lebo skoncia obaja v 30-ke v detskej izbe a budu cakat, kedy pride mama z roboty a urobi im jest(poznam viacero takych).
14r by som absolutne neriesila, ale ze vobec je dost stara nato aby sa prichystala sama ked bude meskat do skoly jej problem. Ale ani by ma nehlo riesit tak stare dieta kazde rano, treba trocha motivovat aj k zodpovednosti a samostatnosti. Urcila by som jej jasne pravidla za kazde meskanie napriklad den alebo vikend bez mobilu alebo podla toho co by na nu najlepsie platilo. Co sa tyka 7rocneho pokial nema nejaku poruchu uz dokaze vnimat na prvy raz co povies a tiez v tom veku si neviem predstavit, co treba 100x opakovat. Moj vie, ze len raz poviem, druhy raz upozornim, treti raz pride "trest". Deti za nezvladnutu vychovu zo strany rodicov naozaj nemozu. Ja za 11rokov som ani raz nic 100x nepovedala ale doslova od prvych mesiacov mam nastavene iste pravidla a cez ne neustupim. Ked zakricim je to maximalne par krat do roka, respekt mam vybudovany bez toho.
sorry ale 14r. zobudim, pridem este raz a koniec, ak nestihne prist do skoly, jej problem.
toto 7r by som zobudila, urcite by som s nim vecer poriesila este oblecenie, vyberie si co chce, vecer proste pozries pocasie a spolu to nachystate a rano len oblecie.
14 r. neriesit !!!!!
vozis ich, tak im povedat ze 7:30 odchod, je tam pri aute / nie je tam , nestaram sa, urobis to raz, druhy raz ..... a uz bude vediet, ze proste odides.....
tak bude mat neospravedlneny prichod....... musi sa to sama naucit, obehavas okolo nich ako mesiac okolo slnka..... naco? samostatnosti sa nenaucia takto.....
Ta 14rocna bude problem... moja 13ka vstava prilis skoro, lebo sa musi 'nachystat' (vlasy, make up - nie, neriesim, ja uz kricat nemienim...
My byvame od skoly cca 7 minut peso a decka mi odchadzaju o 7 rano :D netusim naco tak skoro, ale som rada ze ziaden krik uz byt nemusi. Maju 13 a 10. Radsej len rano checknem ci sa zobudili (obcas sa stane ze prespia budik alebo si ho zabudnu zapnut, ale to je tak 3x za polrok.
mne raz niekto povedal ze to ze rano nestiham akricim je moje zlyhanie, cakam od deti tempo ktore niesu schopne stihat a je to pravda. polav trosku z narokov
nič iné len magnézium alebo neurol si daj predpísať.
Včera sme tu tiež riešili vreštiacu matku - tá jačala po malinkých deťoch do 3 r. Kde to žijete dámy, to ste to videli aj u vás doma? Potom s tým pokračujete aj na deťoch.
Mam to uplne rovnake u 16 a 10r. Mladsie ako tak vstane, ale starsie by sa najradsej hodiny preberalo. Je to aj tym, ze ta zodpovednost je presunuta na mna, cize ja im sledujem cas. Ja som vstavala a chodila do skoly sama, tak som si aj sama musela kontrolovat, ci vsetko stiham.
Systémy bez spätnej väzby degenerujú (veď nevstávaj, ale potom znášaj následky). Moja dlhodobá skúsenosť s ľuďmi (nielen tínedžermi) je aj taká, že posúvači budíkov (viacbudíkáči) "veď ešte chvíľu podriemem" sa z toho časom stávajú nestíhačmi a meškačmi, nespoľahlivými. Nastavím si budík na taký čas, kedy naozaj chcem (musím) vstať a bez prieťahov vstanem. Ak chcem mať ráno kľud, vstanem aj hodinu, hodinu a pol pred potrebným odchodom.
A základom je, samozrejme, dostatočný počet hodín nočného spánku (chodiť spať v rozumnú hodinu).
Byť tebou ja by som 14r neriešila, mňa ani moje deti v 14 tich nikto nevidel nenahaňal ani nekričal.po mne. Mama chodila do práce o piatej busom, otec opolhoďku neskôr. A dokázala som vstať a ísť busom do školy, ak som zmeškala bus nikto ma nevyvážal. Pracujem na zmeny keď mám nočnú ani nie som doma v čase jej odchodu, keď mám dennú tiež nie.
Ne na čase prestať ju vodiť za ručičky do školy
14-ročnú by som neriešila. A mladší ešte nemá vžitý rytmus/režim aj z čias chodenia do škôlky?
Nechala by som ich tak jeden dva razy. Nech pochopia, ze to nehovoris vsetko len tak. Nech meskaju. Ono v skole sa zase svet kvoli tomu nezruti.
Taska zbalena, bunda a topanky pri dverach, oblecenie na rano vylozene a desiatu si robia vecer, len to rano zbalia do tasky z chladnicky... 90% stresu odpadava... ja nekontrolujem nic, ked im zdrhne autobus, nech si to riesia... jedine, co robim, ze ich rano budim a ranajky stoja na stole uz pred tym nachystane...
Nerozumiem čo riešiš so 14 ročnou veľkou slečnou. Má mobil tak má aj budík a vie kedy má byť v škole. Ak ju vozíš jednoducho daj termín dokedy má stáť pri aute a keď tam nebude nech sa zariadi ako chce. 7 ročnému nachystaj oblečenie, jogurt do ruky a za 10 minút je nachystaný. Nemusia raňajkovať keď nestíhajú ani sa učesať. Neboj sa, párkrát dodržíš čas a naučia sa.
14. ročná je spachtoš od narodenia. Ju zobutiť to je neskutočný výkon. Ide spať okolo desiatej. Učí sa jej ťažko a tak sa učí aj dlho.
Par krát si už aj volala taxík za svoje peniaze, lebo nestihla autobus. No máva aj problémy so žalúdkom... Keď sa vystesuje je jej zle.. Má to po manželovej strane. Snažím sa jej stále vysvetľovať, že si nesmie veci tak pripúšťať, no nie vždy sa jej to dá.
Aj desiatu jej robím, lebo keď si ju mala robiť sama nič nejedla. Aleže rok! Tak som si povedala, že jej ju radšej spravím sama🫣
No akurát dnes som im povedala, že od budúceho šk.roka si už budú robiť sami.
Treba ubrat zo starostlivosti, lebo skoncia obaja v 30-ke v detskej izbe a budu cakat, kedy pride mama z roboty a urobi im jest(poznam viacero takych).
@anonym_9adcff toto poznám, 30 ročný nezamestnaný chlap čakal doma kým prišla mama z práce aby mu nabrala na tanier jesť a položila pred nos
14. ročná je spachtoš od narodenia. Ju zobutiť to je neskutočný výkon. Ide spať okolo desiatej. Učí sa jej ťažko a tak sa učí aj dlho.
Par krát si už aj volala taxík za svoje peniaze, lebo nestihla autobus. No máva aj problémy so žalúdkom... Keď sa vystesuje je jej zle.. Má to po manželovej strane. Snažím sa jej stále vysvetľovať, že si nesmie veci tak pripúšťať, no nie vždy sa jej to dá.
Aj desiatu jej robím, lebo keď si ju mala robiť sama nič nejedla. Aleže rok! Tak som si povedala, že jej ju radšej spravím sama🫣
@anonym_autor pre boha desiatu robis ty? Akoze ja mam 10 a 13 rocnu a robime desiatu na striedacku. Kedze aj ja obcas chodim do officu tak sa my 3 striedame. Raz spravi 10rocny nam 3, druhykrat dcera 13rocna vsetkym trom, ak som na rade ja, tak samozrejme ja. Akoze ja mam deti lenive, ale na tomto bazirujem. Rano neranajkuju, do obeda daleko. Zaved robenie desiatej na striedacku... aj ju budu robit aj nie a hlavne to nenechavaj na rano. Sprav z toho vecernu rutinu
@anonym_autor si si istá že ide spať o desiatej a nesedí na nete s mobilom a nečetuje do druhej v noci?
nech ti večer keď ide spať donesie vypnutý mobil a ráno keď vstane si ho príde zobrať, možno bez mobilu v izbe sa lepšie vyspí
@anonym_autor jaj jaj, sama robíš chybu že jej dávaš všetko pod zadok
Ja keď som mala 14, moja mama ani nevedela, kedy vstávam do školy. Môj syn má 12 a ráno vstane, ešte sa balí do školy, umýva, oblieka atd a stíha odísť o pól 8 z domu
@anonym_9adcff toto poznám, 30 ročný nezamestnaný chlap čakal doma kým prišla mama z práce aby mu nabrala na tanier jesť a položila pred nos
@anonym_b28047 🤯
@anonym_autor vstante skôr, aby nemal 7 rocny stres, 14 ročnú už nerieš, nech sa zobudí a vychysta sama.
@anonym_autor rok nejedla v škole lebo bola lenivá robiť desiatu?

@anonym_autor 14r by som už nebudila, má mobil, budík. 7r prísnejší večerný režim, keď sa nevie vypratať z postele. 2x poviem a 3x už by išli pešo, autobusom, stopom.