Ako zvládnuť extrémne záchvaty hnevu u dieťaťa
Musim sa uz obrátiť sem, tu je viac mamiciek a snad mi poradíte. Už som raz pisala o dcére, ze ma extremne vzdory.. narodilo sa nám druhe, uz je tomu polroka, uz si aj zvykla ale začínam mať o starsiu dcéru obavy. Bola som uz u neurologicky, mam termín aj k psychologicke a u psychologickej pedagogicky sme boli raz, zatiaľ viac termínov nema a podla tej hodiny spolu a vyplnenia dotazníku jej nepride ze by bolo dieta chore a malo autizmus alebo nieco take.. ale problém je v tom ze ma extremne zachvaty hnevu. Každé rano vstane a chce saty? Ak jej ich nedam, hodi sa o zem a dokáže aj hodiny vrieskat uz tak, ze sa aj pocika alebo si rozhryzie pery..to ze sa hádže o zem 150 krat denne na každé nie alebo ked odniekiaľ kde sa jej páči odchádzame, to nepočítam.. ale aj v noci sa budi na wc s extrémnym revom, place vrieska ..pritom ja k nej idem pekne, pekne ju na wc dam, uspim ju..rano sa budi vrieska. Pritom uz rok spava uplne sama vo vlastnej izbicke.
Nepomaha krik, nepomaha nic, uz sa priznám ze dostala aj po zadku, ale som zúfalá ked mi doslova vrieska do tváre, budi babatko každý jeden spanok minimálne 2 3 krat..
A trapi ma to lebo babatko tiez stdasne placie, vždy sa trhne ako sa zlakne, a naozaj mam pocit ze to dieta place 90% zo dňa. Keď pri nej spim je dobre ale akonáhle sa postavím, vrieska tak akoby som ju zabijala, pritom sa jej aji nedotkne este jej...odpoveď v komentari
Niektore deti maju tazsie povahy, si tvrdohlave s davaju to rodicom pocitit. Schvalne pisem rodicom, lebo pri cudzich ludoch si to nedovolia, pri starych rodicoch len v odmedzenej forme. Pri rodicoch sa citia bezpecne, neboja sa ukazat cele spektrum emocii. Temperamentnejsie deti sa mozu prejavovat hlucnym placom az krikom, hadzanim veci, hadzanim sa o zem...Zvycajne zabera odputanie pozornosti, fuknutie ci prsknutie vody do tvare (moment prekvapenia), pri tazsich stavoch (strata dychu - tzv. zachadzanie sa od placu ci sebaposkodzovanie) sa doporucuje vlazna sprcha. Na predchadzanie zachvatom doporucuju psychologovia dat dietatu pocit vacsej zodpovednosti a moznost rozhodovania - napr. chces si obliect tieto saty a pancuchace alebo nohavice bez pancuch? Alebo ktoru ruku mi podas (ak sa nechce drzat za ruku pri prechadzani cez cestu). Tiez je dobre nebojovat s dietatom za kazdu hlupost, trvat len na naozaj dolezitych veciach (bezpecnost...). V kritickych situaciach nepolavovat, v menej dolezitych veciach nechat rozhodnut dieta, pripadne hladat kompromis.
Keď som bola u neurologicky, tak mi len povedala ze na co hľadám choroby dietatu ktoré nema chorobu žiadnu..boli sme u nej cca polhodinu, vravela mi ze drzi očný kontakt, pocuva na meno aj s nou spolupracovala, ked sa jej pýtala jej odpovedala aj ked 1 slovom, ukazovala jej na všetko co sa pýtala.. ani nereagovala nejak stresujúco. Rovnako je dobra aj u svokrovcov , u mojich rodičov ju to sem tam chyti ale toto nerobí. Robi to hlavne somnou no a su to naozaj extrémy. Neurologická sa ma pýtala ci aj robi nejaké pohyby rukami, ci chodi po špičkách a neviem co všetko ale to vobec.. tým pádom ak by to bolo autizmus, tak môže byt aj nejaká miernejsia forma? S takým niečím ak máte skúsenosti, deti vedeli potom fungovať samostatné? Dakujem inak za kazdu jednu normálnu odpoved
@anonym_autor je zdravá, ako sa to vezme, môžeš byt však aspoň spokojná, že tieto diagnózy sa vylúčili. Psychológ by mohol pomôcť, lebo emočná zrelosť, zvládnutie obdobia vzdoru, príchod súrodenca, môžu byt veľmi náročné pre dieťa aj okolie. Skus natočiť par videí, ako sa správa, ako reaguješ ty (alebo popros niekoho). To vie byt niekedy viac nápomocné než 10 minút opisu, a aj pre teba.
Pred smogom: pravidla, rezim, vysvetlenie situácie - ideme tam, čaká nás toto, urobíme toto, budeme tam toľkoto, môžeš /nemozes.. Áno, vidím, chceš tie saty; chcies tie, ktoré sú mokré, špinavé, ešte by si zostala dlhšie, bola by si celý deň, aj do večera. Pochopenie znižuje hnev o polovicu, ale neznamená súhlas s konaním.
Počas amoku - nezatvárať, neignorovať, nekričať, netrestat, len “počkať”, byt zostať pokojná, zostať prítomná, minimum slov (pod sem; počkám; chapem..).
Po amoku (nie bezprostredne) - opis situácie (napr. boli sme na ihrisku, ja som chcela ísť domov, ty si chcela zostať, hnevala si sa, začala si plakať, potom som ta vzala, išli sme preč), pochopenie (asi to bolo náročné, chcela si sa dohrať, bolo ti tam dobre,..), riešenie (nabudúce ti môžem povedať skôr, ty sa ešte naposledy zahráš s jednou vecou, potom pojdeme). Ja sama na to riešenie často zabúdam 🫣, ale už aj “následne vrátenie a rozhovor - s 3 ročným sa už dá, skôr nema význam) - pomáha postupne, nie hned čarovne zlepšiť reakcie.
Najviac zo všetkého asi to, že “áno, viem”: chceš autíčko, princeznovske saty, zostať, odísť, cukrík, viac cukríkov, celý balík a potom len nedovoliť, bez prehovárania/dlheho vysvetlovania/ospravedlnovania/urazania/vysmievania/vyhrazania/trestania
Skuste spravit vsetky situacie velmi prehladne, hovorit velmi jednoducho na dieta, opakovat rezim a vysvetlit ten rezim, co sa bude diat. To moze pomoct v tom, ze dieta pochopi a nema potrebu tak protestovat.
@anonym_autor bud je len nevychovana alebo autistka
No riadne si ju rozmaznala. Dúfam, že nemáte susedov, lebo ak áno, úprimne ich ľutujem. Aby so mnou 3-ročný spratek takto cvičil? Neexistuje! Akonáhle by začala jačať, bez slova by som ju zdrapla za ruku a zatvorila do nejakého kumbálu a bola by tam zatvorená, kým by neprestala. Žiadne chlácholenie, žiadne dohováranie, proste nič. Veď ona by rýchlo pochopila, kde je sever.
@anonym_de66cc jezisi, toto tu ani nepis, ze by si nejakému nevychovanemu správcovi dáka na zadok 🙈 lebo matky vyznávajúce kult dietata ta tu hneď zhehtuju
@anonym_de66cc Koľko detí v takomto stave sa ti podarilo "prevychovať"? Koľko "deciek sa ti poštávalo" a ty si ich dokázala dať do poriadku? Samozrejme, ty si také deti nemala. Takže vieš prd makový ako s takýmito deťmi pracovať. A preto nechápem prečo sa tu k autorkinej téme vyjadruješ. Väčšinou tu ženy majú plné ústa urážok a osočovania ako by si s takto rozmaznaným deckom poradili, ale skúsenosť nulová. Ak s takýmto dieťaťom budeš pracovať a zvládneš jeho výchovu, potom máš nárok vyjadriť sa takýmto spôsobom. Mám dve deti, našťastie ani s jedným nič podobné zažívať nemusím. Ale v rodine takéto dieťa máme a rozmaznané nie je ani náhodou. Vidím čo všetko jeho výchova obnáša.
@anonym_f3e11b ono podsystne je s tým vychovávanim začať už od maká. A nie keď už sa mi decko pravidelne hádže o zem. Moja keď sa prvý krát hodila o zem, dostala po zadku s tým.ze ešte raz, dostane znova. Myslíš, že to urobila? Deti skratka skúšajú, co si môžu dovoliť a kam až zajst. Presne ako potom. Neskôr teenageri. Napríklad.
No riadne si ju rozmaznala. Dúfam, že nemáte susedov, lebo ak áno, úprimne ich ľutujem. Aby so mnou 3-ročný spratek takto cvičil? Neexistuje! Akonáhle by začala jačať, bez slova by som ju zdrapla za ruku a zatvorila do nejakého kumbálu a bola by tam zatvorená, kým by neprestala. Žiadne chlácholenie, žiadne dohováranie, proste nič. Veď ona by rýchlo pochopila, kde je sever.
@anonym_de66cc suhlasim ze dieta je rozmaznane.. ale zatvarat ho niekam? Wau.. vy ste museli mat tiez paradnu vychovu od rodicov s takymto pristupom.. chudak vase deti
autorka ja ti uplne neporadim, ale udivuje ma ze tu nazyvate (a este anonymne) niektore 3rocne dieta - nevychovany rozmaznany spratek.
akoze ozaj? dieta v 3 rokoch ma nezrely, nevyvinuty mozog a NEVIE ovladat svoje emocie. To znamena ano, ze sa rozculuje a hadze o zem lebo to nevie ovladat
Ak ho zbijete alebo zavrete, alebo cokolvek co ste tu mudro napisali, tak ho len vystrasite a nebude to robit, lebo sa boji ze ho opat zbijete zavrete alebo cokolvek.
Nie preto , ze mu dozrel mozog, alebo pochopilo situaciu, ale preto ze vas boji.
Takze nie takto sa dieta nevychovava, takto sa dieta uci byt poslusne ako pes zo strachu.
Dietatu sa daju hranice nastavit aj inak, neuznavam tu teda kult dietata ani mi neskace dieta po hlave, ale teda toto je naozaj hnusne a nechutne.
Nabuduce, ked vam dospelym niekto vynada, alebo sa rozculi (lebo ani dospely clovek niekedy neovladne emocie), tak mu jednu plesknite. Ci dieta sa moze bit, ale dospely nie? Toto nikdy nepochopim naozaj …
Plus teda bitka od vas su opat nezvladnute emocie, ale vase. To sa to dieta uci prikladom
Tam je problém aj v tom, že chýba otec, ktorý by mal možno väčšiu autoritu, ako táto precitlivelá matka.
@anonym_de66cc presne tak pani psychologička, neurologička a neviem ešte aká ička

@anonym_de66cc nehnevajte sa, ale v mojich očiach ste nenormálna uz len len preto, ako sa vyjadrujete.. co ste vy zac? Odkiaľ beriete ze ja jej všetko dovolím? No priznám sa, do kumbalu ju nezatvaram, ale hádam nebudem bit 3 rocne dieta preboha.. robi to hlavne posledného polroka odkedy ma sestričku, mozno som ju rozmaznávať, ale taketo veci som ju nikdy naučila ani jej nedovolila..od začiatku som jej vždy pripravila oblečenie, jest a všetko si dala to co som pripravila len proste prišlo toto, rak sa chcem.poradit..ak k tomu nemáte čo povedať, a neviete mi dat normalnu radu, viac ma nezaujíma.. nepotrebujem počúvať ze som nenormálna ani ze mam nenormálne decko.
Potrebujem ak tak kludne aj kritiku ale taku, ktorá mi aj reálne pomoze. Dakuje.
@anonym_autor skus ju čím ďalej zapájať do príprav, pomoci v domácnosti, kontrole nad situáciou, rozhodovania… nie typu dáš si rožok alebo chlebík/biele či ružové saty.. Skôr ideme robiť raňajky, čo by sme si dali, môžeš mi pomôcť natrieť, milovať.. ideme na ihrisko, vonku je teplo, poďme pripraviť veci.. Sestricka je povolaná, poďme ju prebaliť, ty urobíš toto, ja toto. Ale nenut ju, ak sa jej v tej chvíli nebude chcieť, akceptuj, počkaj, skôr sa jej častejšie pýtaj a zapajaj.