icon

Ako zvládnuť situáciu, keď dieťa stále spomína otca?

Včera o 09:51

Ahojte. 3.5rocna dennodenne spomína tatinka. Ráno ako rozlepi oči dovtedy, kým nepríde, čo je vacsinou o 6-7 večer. Ja som z toho unavená. Zničená. Cítim sa ako neschopná matka. Čokoľvek robíme, snažím sa, ona furt mrnčí za ním. Bola som s nimi na výlete, stalo ma to asi všetko. A ked sme prišli domov, veta: “škoda že nebol s nami tatinko”. On veľa pracuje, budúci víkend ide sám na dovolenku(obhajuje si to, že tam ide aj pracovne) a ja už teraz viem, čo nás čaká. Neustále mrnčanie, ako jej chyba. Áno. Keď je s ňou 2 hodiny denne, ani to nie niekedy, keď nemusí riešiť choroby, vzdor, jedlo, domácnosť, dokáže s ňou sedieť pól hodinu a hrať sa na zadku, aj ja by som asi bola ta dokonala mama. Ale jednoducho neviem ňou byt. On príde domov, ja nič nestíham, mame ešte 9 mesačnú. Niekedy ledva žijem. A ešte kladie nároky na partnerský vzťah - sex. Je víkend, soboty doobedie robí, potom sa tvári že je doma, ja už musím ísť na veľký nakup, dorobiť čo nemôžem pri deťoch a on očakáva poobede výlet, pripadne v nedeľu. Keď ja som už totálne vyčerpaná z celého týždňa. Išla som včera na nakup a 2x mi volal, či ma dať menšej jesť a ako sa to pripravuje…. Prepáčte za výlet. Potom kričím, som nervózna, stále riešim len potreby druhých… som vyčerpaná. A pritom sa cítim ako najhoršia matka na svete.

anonym_ef3676
Včera o 10:47

malú daj do mš - čím skôr , a to menšie za chvíľu do jaslí.
Inak s tebou bude amen. Len nezostávaj doma, lebo si tvoj chlap nájde aj milenku - kto by chcel domácu žienku, navyše závislú na chlapovi.

rozculena
Včera o 10:47
@anonym_autor

Povedal mi, že jedine na dovolenke som bola ´normálná. No bodaj by nie. Mohla som sa venovať deťom, mala som z prace voľno, nemusela som prať, variť, mohla som si zacvičiť, vypnúť hlavu..

@anonym_autor nech zaplatí výpomoc v domácnosti,keď sa tak hrdí,kolko zarobí.Je to sebestredný chuj,bože,takýchto chlapov neznášam

anonym_8b4e29
Včera o 10:48

@anonym_autor povedz mu, ze uvazujes, ze das to mensie do jasli a ty chces ist do prace, ze toto ti nevyhovuje. Uvidime, ci panko bude ochotny participovat na domacnosti.

anonym_334b69
Včera o 10:52
@anonym_857bde

@anonym_autor podla mna je to veľmi nefér,ze su na teba kladene take naroky a on sa pohra za tyzden mozno 6h s dietatom a este sam.ide na dovolenku. Ty nepotrebuješ vypnúť? Mna ta sebeckosť muzov sere cim dalej tym viac..a bodaj by si nebola potom podrazdena na deti.

@anonym_857bde veľmi súhlasím s týmto názorom. Aj ja to vidím u veľa mužov toto, túto sebeckosť. Úplne je tá matka vtlacena do väzenia. Akoby to dieťa bolo väzenia

anonym_7f4733
Včera o 10:53

@anonym_autor si vyhoreta, toto sa deje vela zenam. Otecko unika rodine a ty si vsetko zliznes, ziadna podpora ani fyzicka ani psychicka, uz davno ides zo zasob....neviem sa dockat synovej puberty nech uz nezavisi furt na mne. My sme ako decka boli na dvore a cez prazdniny u babky a same doma od 10 tich, od 12 tich sme boli s kamaratkami vonku, to sa nase mamy mali dobre.

anonym_316bb0
Včera o 10:53
@anonym_autor

@anonym_316bb0 povedal mi, že sa môžme vymeniť, ale že mám doniesť rovnaký plat ako on. On zarába 3x viac ako ja v mojom zamestnaní pred RD….

@anonym_autor .... No tak si si vzala debila a bol aj taký predtým, len si to ignorovala. Ako čo na toto povedať.

katkazatka
Včera o 10:57
@anonym_722e34

@anonym_240f7a ked mas striedavku tak nedostanes alimenty 😏

@anonym_722e34 to nie je pravda.

anonym_3dae1b
Včera o 11:08
@rozculena

@anonym_autor nech zaplatí výpomoc v domácnosti,keď sa tak hrdí,kolko zarobí.Je to sebestredný chuj,bože,takýchto chlapov neznášam

@rozculena Ked sa vedla pani hrdi bytom od rodicov a kolko zarobi, nikto jej nie je dobry, tak je sebestredna pi..? 🙂 Tam jej nastastie povedali iba, ze je namyslena princezna.
Inak to naserie, ak si zena najde muza s 3nasobnym platom, povie si, aka je sikovna a potom z toho platu nic nema ...
Tu sa stretli dvaja, co sa predhanaju, koho zasluhy su vyssie. Ci tie, co platia ucty, alebo tie pri starosti o deti a domacnost. Obaja sa citia unaveni a nedoceneni a ponukaju sa navzajom, nech si druhy skusi to iste.

anonym_6a0e4a
Včera o 11:28

Veľa ľudí v mojom okolí žije podobne a ja to úprimne nechápem. Keď si človek plánuje deti mal by sa rozprávať aj o týchto veciach. Jasne že sa cítiš takto keď si 4 rok doma a riešiš deti, nemáš čas na seba.
Ja si napríklad vôbec nemyslím že problém je chlap. Píšeš že väčšinu času ktorý si ty sama s deťmi je on v robote. To asi veľmi zmeniť nemôže keďže je hlavný živiteľ rodiny aktuálne.
Tak ako potrebuješ čas pre seba ty, potrebuje čas pre seba aj on. Nič divné mi nepríde na požiadavke že ide na víkend sám. Však si niečo naplánuj aj ty a nech sa postará on.

Ja mám tiež chlapa ktorý má časovo ale aj psychicky náročnú prácu, zarobí ale dobre. Počas týždňa chodí domov o 17, dcéra chodí spať o 19. Takže veľmi mi s starostlivosťou počas týždňa nepomôže. Na druhú stranu vďaka jeho práci môžem ja robiť na 6 hodinový úväzok a komfortne sa starať o dieťa.
Tiež zvykne mať vlastný program 3-4 krát mesačne. Nemám mu to za zlé, každý potrebuje čas pre seba. Ja mám tiež raz za čas potrebu stráviť poobedie/deň podľa svojich predstáv.
Aj moja dcéra 100 krát za deň rieši čo ocko, teraz je už väčšia, chápe ako to máme nastavené a pochopila že ocko je proste viac zaneprázdnený. Nemyslím si že by ho mala radšej ako mňa, myslím si že som dobrá mama ale je proste so mnou viac tak je jej on vzácnejší.
Ja ale viem že druhé dieťa nechcem kým dcéra nebude mať aspoň 6-7 rokov. Lebo som si vedomá že takéto fungovanie s 2 malými deťmi by bolo ťažké - takto sme si to aj my odkomunikovali.

anonym_7d2c9a
Včera o 11:39

Ty vobec nemas problem s ufnukanou dcerou za tatinkom, alebo s detmi a starostlivostou.
Tvoj problem je niekde inde - nefunkcny vztah. Neviem ako to teda nazyvas Ty, vase manzelstvo, ale podla mna tam mate ovela vaznejsie a zasadnejsie problemy v absolutnych zakladoch vasej rodiny. Ci co to je akoze za partnerstvo? Laska? 🧐
Pravdepodobne s tymto chlapom ostavas preto, lebo vam vsetko financuje. To je moj nazor z precitaneho.

anonym_857bde
Včera o 11:44
@anonym_334b69

@anonym_857bde veľmi súhlasím s týmto názorom. Aj ja to vidím u veľa mužov toto, túto sebeckosť. Úplne je tá matka vtlacena do väzenia. Akoby to dieťa bolo väzenia

@anonym_334b69 presne tak ako pises. A tatinko pokracuje vo svojich hobby a mamička nema kedy :/

anonym_3ac35c
Včera o 11:51

Radsej 2 normalne platy,spolu krasny prijem a aj starostlivost o domacnost a deti rovnocenne rozdelene.Je otec ako aj ja matka,a platy mame plus minus rovnake.
Zase dalsia rodina,kde otec je len na rodnom liste a vyhovara sa,ze on zaraba.A o rodinu ani nezakopne,este chudacik aj dovolenku potrebuje.
Jaj,zeny,zeny mate to tazke.

anonym_722e34
Včera o 12:49
@katkazatka

@katkazatka aha tak sa ospravedlnujem za nespravnu informaciu. Mala som za to, ze alimenty ma clovek len ked ma deti vo vyhradnej starostlivosti. A ked maju deti tyzden-tyzden tak ai to kazdy financuje sam.

anonym_722e34
Včera o 12:55
@anonym_3ac35c

Radsej 2 normalne platy,spolu krasny prijem a aj starostlivost o domacnost a deti rovnocenne rozdelene.Je otec ako aj ja matka,a platy mame plus minus rovnake.
Zase dalsia rodina,kde otec je len na rodnom liste a vyhovara sa,ze on zaraba.A o rodinu ani nezakopne,este chudacik aj dovolenku potrebuje.
Jaj,zeny,zeny mate to tazke.

@anonym_3ac35c aha, takze ked chlap dostane ponuku na lepsi plat tak ma povedat, ze nechce lebo manzelka snad pojde za 6 rokov do prace a on nechce mat viac ako ona? 🤔 To ti pride normalne?
Ved vacsinov to tak je, ze ked jeden zaraba viac tak ten druhy uz tolko nemusi chodit do prace a zarabat ale moze si dovolit byt viac s detmi, starat sa o domacnost, rodinu, skolu, skolku,kruzky,...

katkazatka
Včera o 13:02
@anonym_722e34

@katkazatka aha tak sa ospravedlnujem za nespravnu informaciu. Mala som za to, ze alimenty ma clovek len ked ma deti vo vyhradnej starostlivosti. A ked maju deti tyzden-tyzden tak ai to kazdy financuje sam.

@anonym_722e34 Môže to tak byť a nemusí. Ak muž zarába výrazne viac, tak žena si môže zažiadať alimenty na deti aj na seba. A je jedno, ze maju deti podelene fifty-fifty.

anonym_09b48c
Včera o 13:05

Mne sa veľmi prieči tento model. Žena doma obstaráva deti, domácnosť a všetko okolo toho a muž, pán tvorstva, doma váľa šunky, lebo nosí peniaze a domácnosť je ženská práca. Bodaj by si nebola vyhoretá, keď sa o všetko staráš ty. A on, chudáčik, si ešte musí dopriať jednu dovolenku len osamote, aby si riadne oddýchol.
Moje obe deti tiež viac bažia po tatínkovi, ale mne to vôbec nevadí. Je s nimi menej než ja a je im vzácnejší. Keďže som s nimi ja väčšinu dňa, ja ich viac napomínam, upozorňujem, vychovávam, takže majú pocit, že si u tatka môžu dovoliť viac. Nevadí mi to, ja to využívam vo svoj prospech. Oni sa zabávajú s manželom, ja si zoberiem knihu a čítam si, dám si sprchu, idem sa prejsť, idem si v kľude do DMky na nákup. Nikdy tento čas nevyužívam na domáce práce, vždy len na oddych. Manžel deti okúpe, nakŕmi a uloží do postelí a potom spolu urobíme v domácnosti čo treba a večer máme čas pre seba. A preto nie som vyhoretá a večne podráždená, lebo mám partnera, ktorý sa podieľa rovnako. A vôbec sa necítim ako zlá matka, alebo že by ma deti mali radi menej než muža.
Prepáč, ale žiješ s hňupom.

anonym_90aa6f
Včera o 13:08

Decko dajte do škôlky, ty do roboty, lebo ti už šibe doma .

janinah
Včera o 13:16

Maš zlý system. Ideš sa rozkrájat,aby vsetko fungovalo.Uber,pozmen priority a rob kompromisy. Na nakup bude chodit vylucne manzel najlepsie cestou z prace. Varit na dva dni. Mala slečna sa nauci v školke spať ako ine deti,nebudes pre nu chodiť. Parkrat ju vyzdvihne zo skolky otecko. Mala sa po teši,z neho neubudne. Na HO zabudni,financne na to nie si odkazana. Porozmyslaj ako vies " vyuzit" babky. A hned sa najde priestor na kadernicku aj oddych.

danielahamar
Včera o 13:17

Žiarlis, ale to bude únavou, kt. zazivas.

matkahelka
Včera o 13:35
@katkazatka

@katkazatka naopak, to je pravda.pri striedavej starostlivosti je vyzivne velmi ojedinely jav. musi byt extremne vyrazny rozdiel prijmov medzi rodicmi a ak aj otec vyzivne plati, tak bud su to fakt zanedbatelne peniaze (70€/dieta) alebo je otec zaviazany prispievat dietatu na tvorbu uspor, co v preklade znamena, ze matka bez suhlasu sudu s tymi peniazmi nemoze narabat.

katkazatka
Včera o 13:44
@matkahelka

@katkazatka naopak, to je pravda.pri striedavej starostlivosti je vyzivne velmi ojedinely jav. musi byt extremne vyrazny rozdiel prijmov medzi rodicmi a ak aj otec vyzivne plati, tak bud su to fakt zanedbatelne peniaze (70€/dieta) alebo je otec zaviazany prispievat dietatu na tvorbu uspor, co v preklade znamena, ze matka bez suhlasu sudu s tymi peniazmi nemoze narabat.

@matkahelka ved ja nikde netvrdím, že je to automatické,ale na druhej strane určite to nie je ojedinelý zjav. To určite nie. Poznám zopar prípadov a tam nebol rozdiel v platoch ani nejaký gigantický.

matkahelka
Včera o 13:45

Pri prvom dietati to bol otec roka, ci si silou-mocou chcela cim skor druhe dieta a nad faktom, ze tvoj muz je strasny sebec a neschopny otec si jednoducho zavrela oci? nebolo by jednoduchsie pockat s druhym dietatom a nepadat teraz na hubu pri 2 malych detoch? nemyslim, ze pri chlapoch ako je ten tvoj existuje ine riesenie ako ticho suchat nozickami, kym deti vyrastu a potom mu dat pa pa. pretoze aj ked by si sla okamzite do prace na plny uvazok, stale starostlivost o deti zostane na tebe, pretoze pre neho nezarabas dostatocne a svoj nizsi prijem budes musiet kompenzovat plnou starostlivostou o deti a domacnost. a rozvod v tvojom pripade tiez aktualne nevidim ako riesienie, pretoze s 2 malymi detmi navyse so zdravotnymi obmedzeniami budes padat na hubu ovela viac ako padas teraz. a take individua ako ten tvoj si deti neberu ani kazdy druhy vikend v mesiaci. suma sumarum- velmi, naozaj velmi zly vyber chlapa.

matkahelka
Včera o 13:46
@katkazatka

@matkahelka ved ja nikde netvrdím, že je to automatické,ale na druhej strane určite to nie je ojedinelý zjav. To určite nie. Poznám zopar prípadov a tam nebol rozdiel v platoch ani nejaký gigantický.

@katkazatka pracujem v tejto oblasti. v krajskom meste. opakujem, je to velmi ojedinely jav.

anonym_0ead4d
Včera o 14:33
@matkahelka

Pri prvom dietati to bol otec roka, ci si silou-mocou chcela cim skor druhe dieta a nad faktom, ze tvoj muz je strasny sebec a neschopny otec si jednoducho zavrela oci? nebolo by jednoduchsie pockat s druhym dietatom a nepadat teraz na hubu pri 2 malych detoch? nemyslim, ze pri chlapoch ako je ten tvoj existuje ine riesenie ako ticho suchat nozickami, kym deti vyrastu a potom mu dat pa pa. pretoze aj ked by si sla okamzite do prace na plny uvazok, stale starostlivost o deti zostane na tebe, pretoze pre neho nezarabas dostatocne a svoj nizsi prijem budes musiet kompenzovat plnou starostlivostou o deti a domacnost. a rozvod v tvojom pripade tiez aktualne nevidim ako riesienie, pretoze s 2 malymi detmi navyse so zdravotnymi obmedzeniami budes padat na hubu ovela viac ako padas teraz. a take individua ako ten tvoj si deti neberu ani kazdy druhy vikend v mesiaci. suma sumarum- velmi, naozaj velmi zly vyber chlapa.

@matkahelka Preco 2 male deti? Pockaj, hmm...lebo": 1. aby starsi nebol sam a mal sa s kym hrat a maly vekovy odstup je lepsi,
2. "pri prvom som to vsetko este zvladala".
Nie je to nic, co by tu uz nebolo 100 a bohuzial este x-krat bude🙄

matkahelka
Včera o 14:45
@anonym_0ead4d

@matkahelka Preco 2 male deti? Pockaj, hmm...lebo": 1. aby starsi nebol sam a mal sa s kym hrat a maly vekovy odstup je lepsi,
2. "pri prvom som to vsetko este zvladala".
Nie je to nic, co by tu uz nebolo 100 a bohuzial este x-krat bude🙄

@anonym_0ead4d este existuje 3 moznost, ze druhe dieta nebolo planovane. v podobnych pripadoch ako je ten autorkin sa zeny zijuce s neschopakmi si druhe-tretie-x te dieta obhajuju tym, ze dieta sa pritrafilo a onk nemali to srdce ist na upt.

terezia74
Včera o 14:46

@anonym_autor u mňa by toto neprešlo. A reči typu - zarob, koľko ja? 😅 Si pán manžel myslí o sebe mega veľa

evkatk
Včera o 15:09

A prečo nezarobíš 3 x viac? Je to len o tebe. Ja som popri 3 malých deťoch ako vdova skončila popri už ukončenej VŚ za slobodna ďalšie 3 VŠ a potom skvelo zarábala. Chcelo to iba obetovať noci na učenie a prejsť na 2 - 3 hod nočný spánok. Všetko sa dá.

ankare
Včera o 15:31

@anonym_autor Treba manžela viac zapájať do chodu domácnosti a starostlivosti o deti.
Len si s ním neurob ďalšie dieťa, prosím.
Manžel ide sám na dovolenku??? No akoze úžas, čo si dovoluje. Ty tiež chodíš sama na dovolenku??? Nečudovala by som sa, keby tam išiel s milenkou. 😔

anonym_5cabac
Včera o 15:46
@anonym_autor

Povedal mi, že jedine na dovolenke som bola ´normálná. No bodaj by nie. Mohla som sa venovať deťom, mala som z prace voľno, nemusela som prať, variť, mohla som si zacvičiť, vypnúť hlavu..

@anonym_autor teda ak tak vela zaraba, tak si zaplatte upratovacku / chyznu a na dovolenku snad mozes ist s nim (aj ked je to "polopracovna cesta"... on bude robit ksefty a ty sa zatial poprechadzas s detmi... ked je taky velky manazerko...)...
Inac milujem tieto typy ludi, co si myslia, ze su dzem, lebo akoze vela zarabaju, ale su v praci od nevidim do nevidim (cize "hodinovka" je vlastne prd vo vetre)... a este robia machra...

anonym_652279
Včera o 15:52
@evkatk

A prečo nezarobíš 3 x viac? Je to len o tebe. Ja som popri 3 malých deťoch ako vdova skončila popri už ukončenej VŚ za slobodna ďalšie 3 VŠ a potom skvelo zarábala. Chcelo to iba obetovať noci na učenie a prejsť na 2 - 3 hod nočný spánok. Všetko sa dá.

@evkatk zato, že ty si trpela a ničila si si zdravie, nemusíš to radiť/priať iným ženám. Vysoká škola stačí jedna, keď je poriadna, netreba 4. Ide z teba zlosť a nenávisť.