icon

Ako zvládnuť výlety s novorodencom a staršími deťmi?

25. mar 2026

Ahojte termín pôrodu mám cez leto a mám ešte dve deti, ktoré budú určite chcieť chodiť aj na výlety a von, ako ste to riešili vy keď ste mali novorodenca ale zároveň nechcete aby na to trpeli deti že musia byť stále zatvorené doma?

Strana
z2
galganka
25. mar 2026

chodili sme na výlety. aká veda je v tom? v momente, keď som sa ja cítila v pohode sme vyrazili.

anonym_244037
25. mar 2026

ved ako sa budeľ citiť to nemôžeme vedieť dopredu
ja som už 10 dní po porode robila na záhrade a išli sme k moje mame na tyzden
tak isto máš snad muža a nejaké to príbuzenstvo

zuzubb007
25. mar 2026

Normálne chodiť na výlety, to že sa ti narodí dieťa neznamená že nevyjdes pol roka von, prvý týždeň dva doma a potom vezmem kočík a idem kde chceme

januska12323
25. mar 2026

Deti nemajú otca? Kým nebudeš ok ostanete doma alebo pôjdu s ním. Aká veda.

anonym_ea3951
25. mar 2026

Kocik alebo nosic. A plus delenie rodicov. Jeden s malym, druhy berie vacsie decka.

maryetta
25. mar 2026

Mame 4 deti myslis ze sedime doma? Hlavne pri poslednej.... svokra sa smeje ze za 2roky nacestovala viac nez ona za 60.
Kocik. Nosic... a ides.

kiki68
25. mar 2026

Ja som rodila koncom juna a maly mal vtedy skoro 5 rokov. Normalne sme chodili vsade von, tiez na turistiku okolo, zijeme pod Alpami. Malu som vzala do nosica a isli sme. Tiez k vode, muz s nim isiel do vody a ja som namocila malej iba nohy, tak symbolicky a bola s nou v tieni. Nesli sme v horucave, mame jazera okolo do 5 minut autom. Tiez som isla bezne sama s deckami vlakom par minut niekde na vylet. Maly si hadzal kamienky do jazera, mala spala.

anonym_b6956b
25. mar 2026

@anonym_autor s novorodencom som na vylety nechodila... bez ohladu ci mam alebo nemam ine deti... ak mas potrebu, aby deti netrpeli- neviem , pride mi to zvlastne nastavenie, maju predsa noveho surodenca a nic z toho, co bolo predtym ,uz take nebude.... ak teda nechces aby nieco zameskali, nech idu s otcom a na tvojom mieste by som s novorodencom ostala doma... co ma z takych vyletov male dieta? v lete?

hederamonstera
25. mar 2026

Uvidis ako sa budes citit, no tak nepojdu jedno leto na vylet, vsak mate na to cely zivot, neviem kam sa vsetci tak nahlite a chcete vsetko hned.
Je to tvoje tretie dieta, tak uz urcite vies ako to je s novorodencom. Zbytocne sa tym teraz trapis, ked nevies co bude. A hlavne, na vylet ich moze zobrat ich otec a vasa rodina

moninah
25. mar 2026

@anonym_autor Ja by som ti len chcela pripomenut, ze je uplne normalne, ak ostanes doma s novorodencom. Je normalne sa po porode citit zle, vycerpane. Je normalne chciet byt vo svojej domacnosti. Nemusis sa s nikym predbiehat a nic nikomu dokazovat. Ano, niektore lozili po dvoch tyzdnoch po horach. A niektore nie. A vsetko je to normalne a prirodzene. Mas pravo na to, citit sa unavene. A neboj sa byt sebecka a mysliet par tyzdnov iba na svoje potreby. A starsim detom by som mozno dala nejaky denny tabor. Uvidis, mozno budu aj radi, ze mozete byt spolu doma.

anonym_3309e3
25. mar 2026

@anonym_autor novorodenec môže chodiť normálne von, prespí väčšinu dňa. Dáš do kočíka, pobalis veci a idete.
Ďalšia vec je, že deti majú určite aj otca. Na výlety kde nie je vhodné ísť s novorodencom, pôjde len jeden rodič. Zbytočne robíš z toho vedu.

andrea_82
25. mar 2026
@anonym_b6956b

@anonym_autor s novorodencom som na vylety nechodila... bez ohladu ci mam alebo nemam ine deti... ak mas potrebu, aby deti netrpeli- neviem , pride mi to zvlastne nastavenie, maju predsa noveho surodenca a nic z toho, co bolo predtym ,uz take nebude.... ak teda nechces aby nieco zameskali, nech idu s otcom a na tvojom mieste by som s novorodencom ostala doma... co ma z takych vyletov male dieta? v lete?

@anonym_b6956b vobec nejde o to, aby z toho novorodenec nieco mal. Ale ostatni clenovia domacnosti nemusia sediet doma len preto, ze je tam babo. Aj mame padne dobre, ked stravi den inde nez medzi styrmi stenami.

anonym_198d8d
25. mar 2026
@anonym_b6956b

@anonym_b6956b tomuto názoru som nikdy nerozumela. Veď ten novorodenec, malé dieťa, z toho aj tak nič nemá. S prvorodenou dcérou sme boli pri mori, keď mala 5 mesiacov. Presne som od rodiny dostala otázku, že to načo, zbytočne vyhodené peniaze, veď ona z toho nič nemá. No a?? Ale ja mám! Aj manžel. Boli sme spolu ako rodina, bez zhonu, bez stresu, bez povinnosti. Len mi traja. Bola to úplne skvelá dovolenka. Zmenili sme vzduch, vykupali sa, dali si skvelé jedlo, hlavne iné. Tá dovolenka bola maximálne prínosná. A čo z toho mala dcéra? Úprimne neviem. Ale určite mala spokojných, odpočinutých rodičov, ktorý jej venovali omnoho viac pozornosti.

anonym_861e6e
25. mar 2026

Mam termin v auguste, v juli pojdu deti po taboroch a mladsi k starkym, ja tiez s nimi, manzel ich zoberie na kupko, starki uz urcite nepojdu, (termalne, takze ja nic a musim si davat pozor, lebo mam vysoky tlak, takze to bude trochu obmedzene). Vylety po okoli podla situacie. A ked sa narodi, nebudem ja nikam aspon ten mesiac s malym behat, mam rada svoj pokoj, klud, dodrzim sestonedelie, normalne prechadzky u nas na zmrzku, na ihrisko pojdem, ale v dosahu domu. Neznasam sa trepat s malinkym babom, a zvlast v horucavach. Ale leto je inak idealne na toto, v zime je to s drobcom este horsie podla mna.
Na dovcu a tak, pojdeme o rok, ked bude mat drobec rok, nic nikomu neutecie. To som ja.

anonym_861e6e
25. mar 2026
@andrea_82

@anonym_b6956b vobec nejde o to, aby z toho novorodenec nieco mal. Ale ostatni clenovia domacnosti nemusia sediet doma len preto, ze je tam babo. Aj mame padne dobre, ked stravi den inde nez medzi styrmi stenami.

@andrea_82 dobre, ale ist dajme tomu autom 2 tyzdne po porode, ked mi mlieko tecie aj usami, krv sa zo mna vali, v horucavach, tak toto fakt nemusim. Napriklad. Ved starsie deti pojdu s otcom, starkymi,...nemusia sediet doma.

bluka2
25. mar 2026

Ja mam termin koncom maja, dalsie deti 11 a 7 rokov a na leto mam naplanovany solidny road trip, lebo mam matersku iba na 3 mesiace (ina krajina EU) takze moje posledne volne leto a to planujem vyuzit na 105 percent. Moj plan: zaciatkom prazdnin nocnym lozkovym vlakom do Nemecka, nove mesto, kde je vela super ihrisk a atrakcii pre starsie deti (1 tyzden). Inak vtedy este v Nemecku nebudu prazdniny, tak sa vyhneme tlaceniciam. Kazdy den chcem robit 1 vec, zvysok oddychovat, tak som vybrala taky hotel, kde maju aj stolovy futbal a blbosti pre nich na recepcii, nech sa nenudia a ja mozem byt v pokoji s 1-1,5 mesacnym. Potom pokracujeme TGV do Francuzka, tam si chcem prenajat auto a tam ich dam na tyzden do tabora na zaciatok na poriadny oddych :D potom pokracujeme 2 tyzdnovym vyletom po Bretagne, tak po 2 nociach v kazdom mieste. Prida sa kamoska, ktora bude robit rovnaku trasu na bicykli, cize aspon na rano a vecer budeme mat spolocnost a ja budem vozit veci autom. Potom sa prida este 1 jej kamoska, nejako sa to spontanne nabaluje, takze nakoniec budeme 3 na 3 deti. Potom odtial sadneme na lietadlo do Portugalska, kde mozeme u niekoho byt aj s jej autom, takze planujem nejaky kompromis medzi tyzdnom na plazi a platenim babysitterku, co tam nestoji vela. A potom je uz koniec leta 😢 🌞

lubina
25. mar 2026

@anonym_autor neviem kolko maju tie starsie deti rokov, ale je vela moznosti, aby niekam mohli ist aj bez teba, napr. denne tabory a ak su starsie tak aj normalny tabor pre deti. Alebo nech pomoze rodina, nemozu ist k starym rodicom na tyzden, a dalsi tyzden ku druhym? Nakoniec aj ty mozes ist na prechadzku so vsetkymi detmi. Novorodenec nie je choroba. Ma svoje potreby a ked su tie naplnene, tak ho daj do kocika a chodte sa prejst, alebo chodte do parku, kde sa starsie deti pohraju. Ved nemusite ist daleko ....

anonym_3d2789
25. mar 2026

@anonym_autor žeby išli s mužom alebo s niekym iným z rodiny?

bluka2
25. mar 2026
@anonym_198d8d

@anonym_b6956b tomuto názoru som nikdy nerozumela. Veď ten novorodenec, malé dieťa, z toho aj tak nič nemá. S prvorodenou dcérou sme boli pri mori, keď mala 5 mesiacov. Presne som od rodiny dostala otázku, že to načo, zbytočne vyhodené peniaze, veď ona z toho nič nemá. No a?? Ale ja mám! Aj manžel. Boli sme spolu ako rodina, bez zhonu, bez stresu, bez povinnosti. Len mi traja. Bola to úplne skvelá dovolenka. Zmenili sme vzduch, vykupali sa, dali si skvelé jedlo, hlavne iné. Tá dovolenka bola maximálne prínosná. A čo z toho mala dcéra? Úprimne neviem. Ale určite mala spokojných, odpočinutých rodičov, ktorý jej venovali omnoho viac pozornosti.

@anonym_198d8d Uplne suhlasim, ja si pamatam doteraz ako som vyuzivala kazdy den room service na jedlo na Kanarskych so 6-tyzdnovou. A to, ze hotel meni postelne pradlo, aj po 11. rokoch na to spominam ako na super prinosny tyzden a prvu dovolenku v zivote s dietatom. To ma takpovediac nastartovalo, lebo co je s malym dietatom lepsie nez maly unik z plienkovej rutiny

anonym_d396af
25. mar 2026

To leto sme nechodili.Prázdniny sme si užili doma.Stary rodicia zobrali starsie deti na pár hodinový vylet.

anonym_864420
25. mar 2026

Kým sa dáš dokopy, tak bude po výletoch s deťmi behať iba muž. Keď sa budeš na to cítiť, tak dáš dieťa do kočíka, do nosiča a ideš. Ak bude nosič aj kočík odmietať, tak sa tomu prispôsobite. Nie je žiadny problém ísť takto do zoo, na ihrisko, do parku aj na kúpalisko. Môžeš kúpiť samorozkladací stan, bábo bude spinkať v stane, prestriedate sa pri deťoch a vybavené. Ale neplánuj moc dopredu, netušíš, aké bude bábätko. Prispôsobite sa, ale určite nemusíte sedieť celé leto na zadku.

bluka2
25. mar 2026

A s poslednym novorodencom som ten balans nasla tak, ze namiesto celeho dna vonku sme boli pol dna vonku. Mensi problem sa mi zdali len dni, kedy bolo treba nieco vybavit: kontrola s novorodencom, ist urobit RL, pas; to v tie dni uz neostavalo energie na vylety ani nic

zuzi0911
25. mar 2026

Nám keď sa narodil maly . Dcery mali v tom čase 14 a 12 rokov . keď mal 3 mesiace sme išli na chatu ,chodili sme kadetade. Kocik,nosič uplna pohoda . Ale zas ,neviem aké máte stare deti ..no zabavia sa isto aj samé a navyše výlety a iné srandy ani nie sú povinné. Ak sú menšie na ihrisko zvládnete a podobne . Samozrejme prvých 6 týždňov sa snaž dávať dokopy a vsetko nech počká. Potom už si ten režim nájdete.

anonym_b6956b
25. mar 2026
@anonym_198d8d

@anonym_198d8d ale nazor iny mozem mat nie? ja som ja, robila som to, co vyhovovalo mne. ak iny lieta, cestuje s malym dietatom a dvomi k tomu, klobuk dole

viestta
25. mar 2026
@anonym_b6956b

@anonym_b6956b malemu dietatu je uplne jedno kde je pokial je nakrmene, ma suchu plienku a moze spat. Vsetky tieto potreby ma naplnene aj doma aj v kociku na vylete, dokonca aj v nosici. Ale zvysok rodiny nemusi kvoli tomu zabudnut na svoje potreby a sediet len doma. Vylet sa da zorganizovat aj s ohladom na babatko.

betulinka1
25. mar 2026

@anonym_autor za mna nic neplánuj. Nevies ako sa budes ty ake bude dieta. Jednodňové vylety by som vyslala muza, babku, dedka. Moze byt horúce leto s vysokými teplotami a podla mna, nie je vodné aby bolo dieta vystavené horúčavám. V nosiči uz vobec nie nejake týždňové babo a v šatke za mna tiez nie. Clovek na teplotu okolo 36,5, vonku je 35, dieta zabalene v šatke a nalepené na matke za mna nie. Ak to nie je nevyhnuté ani nejake davy ludi by som neriesila. Rano vezmeš deti niekam, cez obed doma a potom vecer zase mate ihriska alebo nieco. Alebo denny tabor. Detom vysvetlit, ze toto leto sa budu musiet trosku prisposobit babatku.

andrea_82
25. mar 2026
@anonym_861e6e

@andrea_82 dobre, ale ist dajme tomu autom 2 tyzdne po porode, ked mi mlieko tecie aj usami, krv sa zo mna vali, v horucavach, tak toto fakt nemusim. Napriklad. Ved starsie deti pojdu s otcom, starkymi,...nemusia sediet doma.

@anonym_198d8d presne. My sme boli pri mori s 3-mesacnym. A dieta tam spalo oooovela lepsie ako doma. Oddychla som si a aj sme sa ako rodina lepsie zomkli.

@anonym_861e6e ale ved samozrejme, 2 tyzdne po porode nemusi ist nikam. Ale to neznamena, ze musi doma sediet cele leto, niekolko mesiacov.

tiezjedna
25. mar 2026

@anonym_autor úplne normálne... aj na dovolenky sme chodili. Proste mimino sa prispôsobilo rytmu rodiny, nie rodina jemu, keď to poviem veľmi zjednodušene 🙂

anonym_b6956b
25. mar 2026
@viestta

@anonym_b6956b malemu dietatu je uplne jedno kde je pokial je nakrmene, ma suchu plienku a moze spat. Vsetky tieto potreby ma naplnene aj doma aj v kociku na vylete, dokonca aj v nosici. Ale zvysok rodiny nemusi kvoli tomu zabudnut na svoje potreby a sediet len doma. Vylet sa da zorganizovat aj s ohladom na babatko.

@viestta ja hovorim ale o novorodencovi a lete... nie 3 mesacnom babatku... a neviem co je to za modu, vysvetlovat druhemu jeho nastavenie a nazor na vec

anonym_198d8d
25. mar 2026
@anonym_b6956b

@anonym_198d8d ale nazor iny mozem mat nie? ja som ja, robila som to, co vyhovovalo mne. ak iny lieta, cestuje s malym dietatom a dvomi k tomu, klobuk dole

@anonym_b6956b názor Ti nikto neberie. Poznamenala som, že nerozumiem tomuto argumentu. Možno od niekoho, kto ide na dovolenku raz za 10 rokov, áno. Chápem, že vtedy sa snaží z toho vyťažiť 120%. Ale i ak je pre mňa zarážajúce, že rodina nepôjde nikam, lebo malé dieťa by z toho nič nemalo.
Ale iste... Kto chce, nech sedí doma. Cestovať nie je povinné.

anonym_b6956b
25. mar 2026
@anonym_198d8d

@anonym_b6956b názor Ti nikto neberie. Poznamenala som, že nerozumiem tomuto argumentu. Možno od niekoho, kto ide na dovolenku raz za 10 rokov, áno. Chápem, že vtedy sa snaží z toho vyťažiť 120%. Ale i ak je pre mňa zarážajúce, že rodina nepôjde nikam, lebo malé dieťa by z toho nič nemalo.
Ale iste... Kto chce, nech sedí doma. Cestovať nie je povinné.

@anonym_198d8d ja som ale nepovedala ze rodina nepojde nikam.. iba ze deticky mozu ist kludne s otcom na vylet to je cele... ja som rodila na konci maja... to leto sme dovolenku vynechali... pretoze bolo teplo extremne a ja som bola po sekcii skutocne rada, ze zijem .... kazde dalsie obdobie sa nic nevynechavalo, s malou som chodila v nosici atd... ale potencila v 30 tkach sa s novorodencou a vlozkou trepat na turistiku, tak to nie... ale kazdy nech sa zariadi ako mysli... navyse autorka ani netusi ake bude mat babo, uz ale planuje, ake to bude v lete a o co budu ochudobnene deti... o NI

Strana
z2