icon

Cestovanie s dojčatami: Je správne brať ich na dovolenku?

Dnes o 05:59

Ahojte, viete mi prosim vysvetlit jednu vec, pretoze jej nerozumiem. Ja som s mojou malou cakala do 4 rokov, kym sme s nou sli na dovolenku lietadlom. Aj kvoli tomu, ze z dovolenky by sme nic moc nemali, aj kvoli jej bezpecnosti, aj kvoli tomu ze by si aj tak nic nepamatala ale hlavne kvoli ohladuplnosti k ostatnym. Vcera sme sa vratili z dovolenky s manzelom, bol to takmer 4h let. Cely let, od nastupu do lietadla az po vystupenie, tam neskutocne plakalo, doslova az škriekalo male, mozno 4 mesacne dieta. Nepomohli ani sluchadla s ANC, ani štuple do usi, bolo to na nevydrzanie. Matka s otcom nervozna a pasazieri vratane letusiek otraveni, nahnevani, tie pohlady, ked vystupovali nikdy nezabudnem a myslim, ze ani rodicia😀 viete mi teda prosim vysvetlit, preco su niektori rodicia takto sebecki a nevedia pockat? Ked som ja s manzelom vedela a nebola to katastrofa.. a komentare ze mozno cestuju za rodinou - da sa to vyriesit tym, ze prispejete na letenky a pridu za vami. Naozaj si nemyslim, ze je toto potrebné. Ja mam rada deti a sama mam vlastne, ale ta bezocivost druhych ma vytaca. A nie, nie je to o tom aby matka sedela doma, ale daju sa spoznavat okolite miesta, kde je klima, aj mikroby babatku viacmenej zname. Ale toto? Predstavuje to rizika jednak pre babo, a po druhe diskomfort pre spolucestujucich. Napiste mi svoje nazory, ale prosim slusne, nech to je normalna diskusia. Som otvorena aj inym nazorom😇 pekny den a vela pevnych nervov.

Strana
z5
anonym_f4fff9
Dnes o 06:06

Isli sme s pol rocnym a ten mi let aj prespal,aj sa najedol,aj sa usmieval na spolucestujucu aj sa po toto.Spät let uz prespal leteli sme na noc,raz muzovi zamrncal,ked mu spadol dudel a kym ho nasli,tak mrncal.Potom zase zaspal.
Ked mal 2 a pol roka,zase na letisku nie a nie zaspat,zaspal az v lietadle.Teraz ma 3 a pol roka a dufam,ze to vydrzi.
Ale ked sme leteli minuly rok tiez tam bolo babo,co skoro celu cestu preplakalo.

biba_18
Dnes o 06:07

sú takí ľudia, no ... oni sa nebudú obmedzovať ... aj tuto na MK som sa s tým stretla, že dovolenka s malým dieťaťom je niečo super ...

anonym_627b8e
Dnes o 06:07

Ono v prvom rade treba vedieť ako dieťa zvládne cestu. Keď zvláda dlhé cesty autom, zvládne aj lietadlo. My sme leteli s našou malou prvý krát, keď mala 2 roky a leteli sme do Španielska (3 hodiny let) a nebol žiadny problém. Lebo sme vedeli, že sa dá a keď sa jej venujete je to OK. Potom sme s nou leteli 10 hodín na Maurícius (už mala 3 roky) a tiež nebol problém, aj keď to bolo náročnejšie 🙂 . Ako dva krát tam začala mrnčať kvoli nejakej hračke (taký asi 10-15 sekundový plač), už sa ľudia začali pozerať ale hned sa utíšili a koniec. Ale keby mi vreštala celú cestu, tak ma asi drblo, to by som nechcela zažiť. A ani by som s takým dieťaťom nikam nešla. Teda každý rodič by si mal zvážiť, či jeho dieťa cestu zvádne alebo nie. Bohužiaľ, sú rodičia čo ich deti to nezváldnu a tí idú aj tak, lebo si povedia, že no a čo, nejak to dáme...no nedáme

anonym_f4fff9
Dnes o 06:10
@anonym_627b8e

Ono v prvom rade treba vedieť ako dieťa zvládne cestu. Keď zvláda dlhé cesty autom, zvládne aj lietadlo. My sme leteli s našou malou prvý krát, keď mala 2 roky a leteli sme do Španielska (3 hodiny let) a nebol žiadny problém. Lebo sme vedeli, že sa dá a keď sa jej venujete je to OK. Potom sme s nou leteli 10 hodín na Maurícius (už mala 3 roky) a tiež nebol problém, aj keď to bolo náročnejšie 🙂 . Ako dva krát tam začala mrnčať kvoli nejakej hračke (taký asi 10-15 sekundový plač), už sa ľudia začali pozerať ale hned sa utíšili a koniec. Ale keby mi vreštala celú cestu, tak ma asi drblo, to by som nechcela zažiť. A ani by som s takým dieťaťom nikam nešla. Teda každý rodič by si mal zvážiť, či jeho dieťa cestu zvádne alebo nie. Bohužiaľ, sú rodičia čo ich deti to nezváldnu a tí idú aj tak, lebo si povedia, že no a čo, nejak to dáme...no nedáme

@anonym_627b8e joj,ten nas vzdy v aute zaspal,vzdy.Ale ono celkovo ked je kludne babo,ze ozaj najest,prebalit a spat tak sa da ist s takym vsade.Mam 5 deti a vsetky boli take ukazkove.Ziadne koliky,refluxy a ine srandy som naozaj nepoznala.Vzdy som spala,ked aj deti.

michaelam2
@biba_18

sú takí ľudia, no ... oni sa nebudú obmedzovať ... aj tuto na MK som sa s tým stretla, že dovolenka s malým dieťaťom je niečo super ...

@biba_18 a preco by dovolenka s malym dietatom nemala byt super? 🙂

anonym_43d5b1

A presne z tohto dôvodu si rada priplatím za službu že only adults fly keď to začnú aerolinky ponúkať

anonym_d00341
Dnes o 06:12

Sú ľudia, ktorí sa nebudú obmedzovať na úkor pohodlia iných, cudzích ľudí. A potom sú ľudia, ktorí nad tým krútia hlavou a zakladajú o tom diskusie.

biba_18
Dnes o 06:12
@michaelam2

@biba_18 a preco by dovolenka s malym dietatom nemala byt super? 🙂

@michaelam2 lebo ak ti dieťa preplače 3 hodiny v lietadle, to je fakt super vec. nič lepšie nepoznám ...

ivicatolic
Dnes o 06:13

@anonym_autor a ja s tebou úplne súhlasím a dávam 👍, ja by som to dala i do cestného poriadku lietadla, preprava tak malých osôb iba zo závažných dôvodov!!!!

ivik4
Dnes o 06:13

Ja mam rovnaky nazor . Nas syn bol velmi narocne dieta ked bol malinky, no tazke to bolo. Preto sme sli na prvu dovolenku s nim ku moru az ked mal 4roky a aj to schvalne autom keby nieco. Jednak by som si to neuzila ani ja a aj ludi by to obtazovalo. Ale ja som si na ten cas odpustila aj navstevy restauracii napriklad aby sa ludia v klude najedli a nemuseli pocuvat vkuse umrncane dieta. Objednavali sme si ked sme chceli

anonym_10d163
Dnes o 06:14

ja som raz cestovala so 6m dietatom cestu zvladlo v pohode no neslo o dovolenku ale navstevu rodiny a ukazat im babatko. na dovcu by som nesla trápiť babatko cestou zmenou prostredia klimy... za mna je to o sebeckosti rodicov ze chcu si uzivat a dieta maju ako privesok neberu ohlad na jeho potreby len svoje

michaelam2
Dnes o 06:15
@biba_18

@michaelam2 lebo ak ti dieťa preplače 3 hodiny v lietadle, to je fakt super vec. nič lepšie nepoznám ...

@biba_18 na dovolenku sa da ist aj autom a vela deti zvlada lietadlo bez problemov…tak preco nie

biba_18
Dnes o 06:15
@michaelam2

@biba_18 na dovolenku sa da ist aj autom a vela deti zvlada lietadlo bez problemov…tak preco nie

@michaelam2 toto zjavne nezvládlo. ty nečítaš o čom je téma? 😒

michaelam2
Dnes o 06:17
@biba_18

@michaelam2 toto zjavne nezvládlo. ty nečítaš o čom je téma? 😒

@biba_18 ty si napisala vseobecne o dovolenkach s malymi detmi. Tak sa potom necuduj, ze na to niekto zareaguje 🙂

anonym_154e90
Dnes o 06:18

Uplny suhlas, s takym malym dietatom netreba lietat. Kvoli dietatu aj okoliu. Bodka.

biba_18
Dnes o 06:19
@michaelam2

@biba_18 ty si napisala vseobecne o dovolenkach s malymi detmi. Tak sa potom necuduj, ze na to niekto zareaguje 🙂

@michaelam2 ja sa nečudujem. ja som písala čo si niektorí ľudia myslia o dovolenkách s deťmi - a ty zjavne medzi nich patríš tiež ... 😒
sú ľudia ktorí situáciám predchádzajú, a sú ľudia ktorí nie ... o tom to celé je ...

thereisabear
Dnes o 06:20

Niektoré deti zvládnu lietadlo od narodenia bez problémov a tak si viacerí myslia, že aj to ich. Nie vždy sa to dá dopredu predpovedať.

anonym_f4fff9
Dnes o 06:21

Raz sme cestovali autobusom do Chorvatska,uz ked sme cakali na autobus tak nastupoval jeden par s nami.Divali sa po nas,ze Boze 4deti no to bude 18hod cesta hororu.Nakoniec si ich vsetci chvalili,ze ani nevedeli ze su tam deti.Len muz povedal nikdy viac,takze aj preto clovek chce letiet.Auto clovek aj ked da skontrolovat tak ako naschval sa pokazi.Tiez tento pripad poznam a rovno na kruhaci zostali stat a to si dali v servise skontrolovat pred cestou.

michaelam2
Dnes o 06:22
@biba_18

@michaelam2 ja sa nečudujem. ja som písala čo si niektorí ľudia myslia o dovolenkách s deťmi - a ty zjavne medzi nich patríš tiež ... 😒
sú ľudia ktorí situáciám predchádzajú, a sú ľudia ktorí nie ... o tom to celé je ...

@biba_18 ja si myslim, ze rodic by mal vediet odhadnut co dieta zvladne a co nie. Ja by som s tak malym dietatom neletela ale na druhej strane vo vseobecnosti dovolenka s malym dietatom moze byt super. My sme boli prvykrat ked mala dcera 10 mesiacov (autom) a uzili sme si vsetci

janinah
Dnes o 06:22

Rodičom nedochadza ako malé dieťa môze v lietadle trpieť kvôlu zmenam tlaku a bolestiam v uškach.A potom v preklimatizovanom hoteli. Hlavne,že " dovolenka"musi byť. Teraz som videla v mori namačať 3mesacné,viac nemalo,verim,ze aspon boli miestni...

vladi4444
Dnes o 06:24

Dievčatá, letela som 2x s ročnou dcérkou, teraz s mladšou pred tým so staršou. K moru na dovolenku, na koľko to majú ako ozdravny pobyt, mladšia ma diagnózu a 2 operaciecza sebou, pobyt pri mori mal skvelé účinky na dýchacie cesty a ekzem . Naschvál sme vybrali krajinu tak do hodiny a pol - 2 letom. Jednu cestu zvládla, druhu občas porevala. Možno by bolo fajn, sa pozrieť na to aj takto. My sme deti nebrali k moru kvôli nám ale kvôli nim, a oba razy to veľmi pomohlo. 🙂 A moje deti revali len občas a kratko, ale dopredu to nevie nikto predpovedať. Ja si myslím, že Vás do toho nič, jednoducho to treba akceptovať, máte právo na adults only hotely, možno to tak bude aj s letmi.

biba_18
Dnes o 06:25
@michaelam2

@biba_18 ja si myslim, ze rodic by mal vediet odhadnut co dieta zvladne a co nie. Ja by som s tak malym dietatom neletela ale na druhej strane vo vseobecnosti dovolenka s malym dietatom moze byt super. My sme boli prvykrat ked mala dcera 10 mesiacov (autom) a uzili sme si vsetci

@michaelam2 aj to je individuálne ... ale tiež si myslím že ak by ste na tej dovolenke neboli, nič by sa nestalo a užili by ste si aj babkinu záhradu 😉

madeincssr
Dnes o 06:27
@anonym_f4fff9

Raz sme cestovali autobusom do Chorvatska,uz ked sme cakali na autobus tak nastupoval jeden par s nami.Divali sa po nas,ze Boze 4deti no to bude 18hod cesta hororu.Nakoniec si ich vsetci chvalili,ze ani nevedeli ze su tam deti.Len muz povedal nikdy viac,takze aj preto clovek chce letiet.Auto clovek aj ked da skontrolovat tak ako naschval sa pokazi.Tiez tento pripad poznam a rovno na kruhaci zostali stat a to si dali v servise skontrolovat pred cestou.

@anonym_f4fff9 ziadna kontrola auta v servise pred vyjazdom nemoze zarucit, ze sa na aute nic nepokazi. Ma vyznam skor u zanedbaneho auta, ked zaroven odstrania zistene nedostatky. Ale ani to nezaruci bezporuchovost.

vladi4444
Dnes o 06:31

Ešte sa vyjadrím aj ako špeciálny pedagog k pobytu k moru, keď hovoríte ako z toho dieťa nič nema - pobyt pri mori ma úžasné stimulačné účinky, piesok, more a biely šum. Taktilne podnety, zvukové a vizuálne. Veľmi sa odporúča na podporu CNS, celkového vývoja aj u deti s postihnutím. Ci tie tiež nemajú nikdy právo chodiť lietadlom,? Tie deti môžu vrieskat aj 10 ročné lebo to nechápu. Pokiaľ doktor uzná, že dieťa lietať môže, rodicia majú s nim byť celý život doma? Nie ja nebudem tieto názory akceptovať, aj keď som sama letela 4 hodky a za mnou vrieskajuce dieťa. Lobujte za adults only lety a hotovo. 🙂

anonym_d66674
Dnes o 06:36

@anonym_autor my ideme teraz v lete s rocnym babatkom na dovolenku na siciliu lietadlom. Budu nenavistne pohlady aj noziky do chrbta pri vystupovani z lietadla, s tym ratam.

anonym_f4fff9
Dnes o 06:38
@madeincssr

@anonym_f4fff9 ziadna kontrola auta v servise pred vyjazdom nemoze zarucit, ze sa na aute nic nepokazi. Ma vyznam skor u zanedbaneho auta, ked zaroven odstrania zistene nedostatky. Ale ani to nezaruci bezporuchovost.

@madeincssr prave preto by sme toto neriskovali.A este s malymi detmi.

mandzula
Dnes o 06:43

Sucitim s tebou, je to peklo, ked mas x hodin pocuvat ziapuce dieta a nemas kam ujst. Leteli sme s dcerou len do Spanielska a hned sme po lietadle kukali, co za potencialne riziko v podobe malych deti hrozi. Ak raz bude moznost vybrat si let bez vrestanov, rada si priplatim.

anonym_b87c6c
Dnes o 06:45

@anonym_autor kým nepoznám celú pravdu, tak nesúdim. Možno má už dieťa let za sebou, ktorý zvládlo, tak si trúfli, len to zle vypálilo. Ja som veľa krát letela a často boli v lietadle malé detičky a zvyčajne boli kľudné alebo len zamrnkali, to aj na 10 hodinovom lete. Ja tiež čakám, kým mi dieťa podrastie ale nesúdim nikoho kto cestuje aj s menším, lebo sú deti, ktoré to bez problémov zvládnu. Tak to neodhadli. Som dospelák, prežijem ten plač nie vlastného dieťaťa.

anonym_cbe81f
Dnes o 06:49

My sme minulý rok leteli s čerstvo 2 ročnou dcérou, ktorú som pripravovala na let lietadlom plus sme jej zobrali veci aby sa vedela zabaviť. V lietadle bola úžasna neskutočne sa jej to páčilo. Cestu tam prespala a cestu spať pozerala rozprávky. Cestou naspäť za nami sedel asi 7 ročný chlapec. Celé dve hodiny nám za chrbtom vrieskal ako ho pália a štípu oči miesto toho aby mu rodič zatiahol okienko a nedival sa tam poprípade ho upozornil aby sa správal normálne, že tam nieje sám. Podotýkam že v lietadle boli ešte maličke detičky do pol roka možno aj zo 10 a ani jedno neceklo.

abbey1
Dnes o 07:28
@vladi4444

Ešte sa vyjadrím aj ako špeciálny pedagog k pobytu k moru, keď hovoríte ako z toho dieťa nič nema - pobyt pri mori ma úžasné stimulačné účinky, piesok, more a biely šum. Taktilne podnety, zvukové a vizuálne. Veľmi sa odporúča na podporu CNS, celkového vývoja aj u deti s postihnutím. Ci tie tiež nemajú nikdy právo chodiť lietadlom,? Tie deti môžu vrieskat aj 10 ročné lebo to nechápu. Pokiaľ doktor uzná, že dieťa lietať môže, rodicia majú s nim byť celý život doma? Nie ja nebudem tieto názory akceptovať, aj keď som sama letela 4 hodky a za mnou vrieskajuce dieťa. Lobujte za adults only lety a hotovo. 🙂

@vladi4444 Zažili sme let s dieťaťom s postihnutím. Bohužiaľ, mal sedadlo rovno za mojou dcérou. Bol to des, na ktorý nezabudneme do konca života. Už pri nastúpení vkuse dieťa sadalo si a vstávali tak, že sa držalo sedadlá pred sebou a treoalo nim. Pri štartovanie lietadla začalo peklo. Chlapec začal neskutočne vrieskat ako zviera na bitúnku. Hlavu si grurskal o okienko lietadla. V živote som také zvuky nepočula a už ani nechcem počuť. Vydržali sme to par minút a išli sme za letuškou, aby nás presadila.
Mali sme šťastie a usadila nás v prednej časti lietadla, kde i tak bolo toho chlapca počuť.
Pasažieri sa obzerali, netušili, čo sa deje. Trvalo to skoro celý let a mne bolo úprimne ľúto všetkých ľudí, ktorí museli zostať sedieť okolo nich a ešte viac toho úbohé ho chlapca.
Poviem ti úprimne, že nám bolo zle pri spomienke na to ešte niekoľko dní.
Nie, toto nie je nikto povinný zažiť a strpieť v lietadle, v hoteli.
Ak rodičia deti s diagnózami majú mať určitú súdnosť s ohľadom na ich vlastne deti, ale i ľudí okolo seba.

Strana
z5