Čo robiť, ak dieťa pohrýzlo iné dieťa?
Stalo sa vám to niekedy?
Cudzie dieťa uhryzlo do ruky moje dieťa na ihrisku … môže sa mu niečo stat , či je to medzi deťmi “bežne”
@anonym_autor čo by sa mu malo stať? Besnotu nedostane, neboj. Počula som o Tom , aj v škôlke sa zvyknú takto "značkovať" ...asi sa mu niečo nepáčilo, možno mu váš syn vzal hračku, alebo ho nechcel pustiť na hojdačku, alebo bol ten chlapček chorý a takto vyjadril nesúhlas s niečím. Si sa mala opýtať rodiča, ktorý tam s tým dieťaťom bol...
@kavasmliekom čo som sa ako mala opýtať
Ano deti to robia ked sa citia " ohrozene", ked sa im nepaci spravanie druheho dietata, ked nestoja o spolocnost inych deti. Predpokladam ze dieta este nevie dobre komunikovat- neuviedla si vek. Ale treba jej vysvetlovat ako sa ohradit, ako pocedat, nie nechcem ti pozicat hracku, chcem sa hrat sama......
Mala si upozorniť rodičov
@anonym_autor
Áno stalo sa mi to, bohužiaľ, robí to moje dieťa. Raz mi povedali učiteľky, že ho pokúšal iný chlapec. Odpovedala som, že karma je sviňa 🫣 Ale musím dodať, že si veľmi dobre rozumieme s tou konkrétnou učiteľkou 😁.
Ona jediná to riešila dobre. Vie že sú to malé deti, nie zlomyselni psychopati. Snažia sa ako môžu, ja tiež. Milión krát vysvetľujem, ukazujeme a... Nič nepomáhalo. Keď ho kúsok iný chlapec, celkom ho to vyliečilo na určitú čas. Aj teraz to občas robí. Je mi to hrozne ľúto, keď pokuse aj keď je pokúšajú. Raz ma upozornila jedna mamina. Pozerala som na jedno z našich detí a tento vetroplach hrýzol iné dieťa. Poďakovala som sa, išla ku nemu a vysvetlila, že to nesmie a nech sa chlapcovi ospravedlní.
Pokiaľ by sa mi to stalo vonku, vzala by som svoje dieťa preč alebo dávala lepší pozor (keďže to poznám sama od nášho). Upozornila by som tu maminu ale pokojne. Sama viem, ako mi to vždy bolo ľúto, no keď je mimo domu, nemám tomu ako zabrániť žiaľ. Pokiaľ by to dieťa robilo stále, odišla by som - v oboch prípadoch.
@anonym_autor
A nie to bežné. Starší syn pokúšal len raz - mladšieho od žiarlivosti na začiatku. Potom už nikdy nikoho .
@anonym_autor moju tak v skolke chlapec raz do lica raz do ucha a teda mala dlho znacku na lici vsetky farby. V synovej triede toez bol chlalec ktkry kusal spoluziakov...
Áno, odpadne mu ruka, do ktorej ho to druhé dieťa pohryzlo 😂
@anonym_autor Co robit? Ak rodicia toho dietata nic, tak sa ozvat hned, ze co si dieta neupracu. U nas, ked volaco, slo sa domov. Alebo do kocika. Dcera mala.take obdobie, kedy skrabla mladsie deti. V rozostupe vzdy 3 mesiacov skrabla 3x mladsie deti. Raz sme sli hned domov a ospravedlnila som sa, dvakrat sme boli vonku s rodinou, tak putovala do kocika, cize ziaden slobodny pohyb.
A ked raz maly zhodil mladsie dieta, tak tiez som sa ospravedlnila a sli sme domov.
Ak cudzie dieta ohrozovalo moje dieta, tak som to rieisla bud s tym dieťaťom, ak rodic nebol na blizku alebo s rodicom. Slusne, ale rázne.
@anonym_autor zalezi aj na tom ake silne uhryznutie to bolo. Co "len" ostali otlacky zubov na kozi, alebo tiekla krv
@anonym_autor Bezne to nie je ale stane sa pri match detoch. Zdravotne bude mad dieta modrinu, predpokladam ze do krvi ho neuhryzol. Treba to riesit s rodicom dietata. Je to velmi neziaduce spravanie.
@anonym_autor
Áno stalo sa mi to, bohužiaľ, robí to moje dieťa. Raz mi povedali učiteľky, že ho pokúšal iný chlapec. Odpovedala som, že karma je sviňa 🫣 Ale musím dodať, že si veľmi dobre rozumieme s tou konkrétnou učiteľkou 😁.
Ona jediná to riešila dobre. Vie že sú to malé deti, nie zlomyselni psychopati. Snažia sa ako môžu, ja tiež. Milión krát vysvetľujem, ukazujeme a... Nič nepomáhalo. Keď ho kúsok iný chlapec, celkom ho to vyliečilo na určitú čas. Aj teraz to občas robí. Je mi to hrozne ľúto, keď pokuse aj keď je pokúšajú. Raz ma upozornila jedna mamina. Pozerala som na jedno z našich detí a tento vetroplach hrýzol iné dieťa. Poďakovala som sa, išla ku nemu a vysvetlila, že to nesmie a nech sa chlapcovi ospravedlní.
Pokiaľ by sa mi to stalo vonku, vzala by som svoje dieťa preč alebo dávala lepší pozor (keďže to poznám sama od nášho). Upozornila by som tu maminu ale pokojne. Sama viem, ako mi to vždy bolo ľúto, no keď je mimo domu, nemám tomu ako zabrániť žiaľ. Pokiaľ by to dieťa robilo stále, odišla by som - v oboch prípadoch.
@svetlonos Nestaci dietatu vysvetlit a povedat aby sa ospravedlnil. Vidis ze to vobec nezabera. Musi znasat nasledky ktore budu pre neho neprijemne. Ak pohryznes ideme hned domov, budes sediet vela mna na lavicke 10 minut. Podla mna je hryzenie velmi zavazny utok. To som riesila zakazom a trestom. Ziadna rozpravka, sladkost v ten den. Jasne ze si treba odsledovat preco dieta hryzie. Ak je to preto ze ma pretlak senzorickych vnemov ktore nevie inac regulovat, tak treba dbat na to aby sa hra stopla kym to nie je za hranicou unosnosti. Ak hryzie lebo sa hneva, brani, treba ho ucit pouzit nieco ine. Hryzenie zakazat.
@svetlonos Nestaci dietatu vysvetlit a povedat aby sa ospravedlnil. Vidis ze to vobec nezabera. Musi znasat nasledky ktore budu pre neho neprijemne. Ak pohryznes ideme hned domov, budes sediet vela mna na lavicke 10 minut. Podla mna je hryzenie velmi zavazny utok. To som riesila zakazom a trestom. Ziadna rozpravka, sladkost v ten den. Jasne ze si treba odsledovat preco dieta hryzie. Ak je to preto ze ma pretlak senzorickych vnemov ktore nevie inac regulovat, tak treba dbat na to aby sa hra stopla kym to nie je za hranicou unosnosti. Ak hryzie lebo sa hneva, brani, treba ho ucit pouzit nieco ine. Hryzenie zakazat.
@andreatytler
Keď s tým začal, mal asi 1,5 roka. Sladkosti takmer nemávajú. On takto pohrýzol mnoho krát nečakane. Pekne sa hral, pozeral knihu, jedol a zrazu iné dieťa pokúšal. Alebo sa naháňal kolom dookola a prišiel k dieťaťu a kúsok. Alebo doma sa pekne hral s malou hladkal ju, bozkával a zrazu kúsol. Aj učiteľky mi hovorili, že to xy krát takto nečakane bezdôvodne robí.
Ja som hore napísala, že ho beriem a ideme domov. Alebo sedí zapnutý v kocari. Pokiaľ som videla, že chce kusnut z hnevu, to som vždy vedela zabrániť. Riešila som to aj s doktorkou. Povedala, že to má rovnako a nič nepomáha. Ani takéto tresty. Proste dávať veľký pozor a počkať. Vziať hračku a podobne, je mu úplne jedno. Teraz je to už oveľa lepšie. Občas to ešte urobí ale minimálne. Skôr mi tak vážne vysvetľuje, ako niekto zo škôlky kusal a že sa to nesmie nie nie. A všetci hovoria len vysvetľovať dokola.
Je to pomerne bezne u deti do 3 rokov, kym nezacnu dobre komunikovat. Ja mam jedno dieta, co bola obet kusancov a druhe zase kusave, ta hned ide ako stena po kazdom, ked sa jej nieco nepaci, ale nema ani rok. Cize faza
Okolo 2-3 rokov normalne... nie bezne, ale stane sa to, deti nevedia poriadne komunikovat ci riesit konflikty, niektore capne, ine soti, tretie pohryzie... moja hryzla po nastupe do skolky, vzali sme ju teda zo skolky (neakceptovatelne v mojich ociach, ze to robila inym detom), bola tri mesiace u opatrovatelky a prestalo to zo dna na den, urcite to bolo aj tym, ze sa jej rozviazal jazycek a vedela lepsie komunikovat...

@anonym_autor čo by sa mu malo stať? Besnotu nedostane, neboj. Počula som o Tom , aj v škôlke sa zvyknú takto "značkovať" ...asi sa mu niečo nepáčilo, možno mu váš syn vzal hračku, alebo ho nechcel pustiť na hojdačku, alebo bol ten chlapček chorý a takto vyjadril nesúhlas s niečím. Si sa mala opýtať rodiča, ktorý tam s tým dieťaťom bol...