icon

Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?

Včera o 13:41

Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?

anonym_950610
Dnes o 06:41

ja žijem na "dolniakoch" a tu je to bežné, že deti absolútne nevedia slovensky. Dôvod - rodičia...

autor
Dnes o 06:43
@haley7897

@anonym_autor čiže nakoniec niesi ani len rodina. Len frajerka 😆 Každopádne som trafila hned do čierneho hned na začiatku, nejde tu.o žiadne dobro dieťaťa, ty len neznášaš svoju radoby svokru 💁🏽‍♀️
Narozdiel od teba už vychovala nejake deti a zdá sa,ze nie úplne zle - sama si si jedno z nich vybrala za partnera. Mozno by bolo namieste ju prestať ohovárať po sociálnych sieťach a opisovať ju ako "neschopnu mater".

@haley7897 no, ak by si poznala detaily, hovorila by si asi inak. Ale nie je mojou úlohou tu riešiť problémy tejto rodiny. Keďže ako píšeš, ešte v nej nie som. Každopádne, ja sama pochádzam z maďarsky hovoriaceho prostredia a hovorím maďarsky rovnako ako slovensky od detstva. Ja som ten typ, čo na mne prízvuk nepočuješ. Ale žijem od narodenia v Košiciach a chodila som do slovenskej MŠ, do slovenskej ZŠ a študovala som slovenčinu/angličtinu. V každom prípade mi tento výchovný prístup nepríde v poriadku a aby žena pred 50tkou nevedela slovensky mi príde zvláštne.

haley7897
Dnes o 06:56
@anonym_autor

@haley7897 no, ak by si poznala detaily, hovorila by si asi inak. Ale nie je mojou úlohou tu riešiť problémy tejto rodiny. Keďže ako píšeš, ešte v nej nie som. Každopádne, ja sama pochádzam z maďarsky hovoriaceho prostredia a hovorím maďarsky rovnako ako slovensky od detstva. Ja som ten typ, čo na mne prízvuk nepočuješ. Ale žijem od narodenia v Košiciach a chodila som do slovenskej MŠ, do slovenskej ZŠ a študovala som slovenčinu/angličtinu. V každom prípade mi tento výchovný prístup nepríde v poriadku a aby žena pred 50tkou nevedela slovensky mi príde zvláštne.

@anonym_autor 48 sa bez slovenciny zaobisla a vychovala 2 deti, z toho jedno ti prišlo tak skvelé, ze si si ho vybrala za budúceho partnera. Je úplne irelevantné čo tebe príde alebo nepríde v poriadku. Toto celé tu, je len o tvojej zášti voči matke tvojho budúceho partnera. To, ak si to nepokazis svojím prístupom 💁🏽‍♀️

autor
Dnes o 06:58
@haley7897

@anonym_autor 48 sa bez slovenciny zaobisla a vychovala 2 deti, z toho jedno ti prišlo tak skvelé, ze si si ho vybrala za budúceho partnera. Je úplne irelevantné čo tebe príde alebo nepríde v poriadku. Toto celé tu, je len o tvojej zášti voči matke tvojho budúceho partnera. To, ak si to nepokazis svojím prístupom 💁🏽‍♀️

@haley7897 ak sa ja nerozídem preto, že nechcem mať starého rodiča, ktorý nevie slovensky a nemá prestrihnutú pupočnú šnúru so svojimi deťmi.

haley7897
Dnes o 07:01
@anonym_autor

@haley7897 ak sa ja nerozídem preto, že nechcem mať starého rodiča, ktorý nevie slovensky a nemá prestrihnutú pupočnú šnúru so svojimi deťmi.

@anonym_autor nepovedala som to hneď na začiatku? Celé je to iba o tom, ze ju máš v zuboch. Rozíd. Urob vám všetkým službu 🤣

vevesh
Dnes o 07:14
@anonym_autor

Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.

@anonym_autor dieta ma vediet hlavne materinsku rec, a tou je primarne madarcina ( a je jedno, ze zije na slovensku). Ak nastupi do skolky, nauci sa po slovensky...

tilly
Dnes o 07:59

Ja som sa predvčerom mierne vytočila, keď som sa 25 km od ba (v Šamoríne) nevedela dohodnúť s asi 30 ročným chlapcom. Nevedel ani prd po slovensky. A nešlo to ani po anglicky ani po nemecky... Nechápem.

haley7897
Dnes o 08:04
@tilly

Ja som sa predvčerom mierne vytočila, keď som sa 25 km od ba (v Šamoríne) nevedela dohodnúť s asi 30 ročným chlapcom. Nevedel ani prd po slovensky. A nešlo to ani po anglicky ani po nemecky... Nechápem.

@tilly to pracoval niekde v službách?

anonym_b951e7
Dnes o 08:06
@vevesh

@anonym_autor dieta ma vediet hlavne materinsku rec, a tou je primarne madarcina ( a je jedno, ze zije na slovensku). Ak nastupi do skolky, nauci sa po slovensky...

@vevesh Blbost. A bez dobreho jazyka krajiny v ktorej zije nebude schopne zvladnut vyssie vzdelanie. Kvoli jazyku odpadne na pol ceste.

anonym_fba89e
Dnes o 08:07
@fairyy

@anonym_fba89e mam kolegov, ktori nevedia po slovensky vobec prizenili sa na Slovensko a neucia sa ani slovencinu....v KE je kopec podnikatelov co okolo slovenciny len prejdu... samozrejme niektore povolania bez slovenciny nejde vykonavat, ale uplatnit sa v pracovnom zivote da aj bez slovenciny vacsina sveta nevie ani, ze slovencina existuje

@fairyy ano to s tebou suhlasim avsak ja ked hladam lepsiu poziciu v ke s madarskym jazykom nic zaujimave som nenasla a vacsina mojich spoluziakov skoncila v madarsku, no ale musim uznat ze im slovencina vobec nesla

autor
Dnes o 08:29
@anonym_b951e7

@vevesh Blbost. A bez dobreho jazyka krajiny v ktorej zije nebude schopne zvladnut vyssie vzdelanie. Kvoli jazyku odpadne na pol ceste.

@anonym_b951e7 presne tak, priatel vie slovensky a mal co robit, aby sa v tich rokoch zacal ucit po slovensky. Na skole, kedze jazyk nevedel dobre, tak mal znamky 2,4. Neskor boli radi, ak dokoncil strednu s maturitou a robi vo vyrobe. Sam mi vravel, ze ine jazyky uz nevedel obsiahnut, kedze mal co robit, aby sa nacil po slovensky a na prvom stupni vobec nestihal detom. Pytala som sa, preco ho nedali do madarskej skoly, ze to bolo daleko na dochadzanie. A pritom mama bola doma do jeho 11r, a nikde nepracovala, cize nosit elektrickou 4 zastavky do skoly ho kludne mohla. Kazdopadne teraz sa uz jazyk ucit nechce. Ked som mu chcela sprostredkovat lepsiu pracu s madarcinou, tak sme zistili, ze ta jeho madarcina je na urovni B1, lebo hovoril iba s mamou a otcom max, cize ani pracu s madarskym jazykom - kde musi pisat a ovladat gramatiku - nevie robit.

simca06022011
Dnes o 08:34
@anonym_autor

@anonym_b951e7 presne tak, priatel vie slovensky a mal co robit, aby sa v tich rokoch zacal ucit po slovensky. Na skole, kedze jazyk nevedel dobre, tak mal znamky 2,4. Neskor boli radi, ak dokoncil strednu s maturitou a robi vo vyrobe. Sam mi vravel, ze ine jazyky uz nevedel obsiahnut, kedze mal co robit, aby sa nacil po slovensky a na prvom stupni vobec nestihal detom. Pytala som sa, preco ho nedali do madarskej skoly, ze to bolo daleko na dochadzanie. A pritom mama bola doma do jeho 11r, a nikde nepracovala, cize nosit elektrickou 4 zastavky do skoly ho kludne mohla. Kazdopadne teraz sa uz jazyk ucit nechce. Ked som mu chcela sprostredkovat lepsiu pracu s madarcinou, tak sme zistili, ze ta jeho madarcina je na urovni B1, lebo hovoril iba s mamou a otcom max, cize ani pracu s madarskym jazykom - kde musi pisat a ovladat gramatiku - nevie robit.

@anonym_autor bohuzial toto je rizikove, vela slovenskych/madarskych zmiesanych domacnosti. Myslia si ako vedia madarsky = nevedia, myslia si ako vedia slovensky = nevedia. Bohuzail mam podobne skusenosti s tym, ze ani ta madarcina velakrat nie je ono.. velmi je to zatazujuce pre deti a rodicia co deti neucia riadne jazyk by si zasluzili... len bohuzial,viditelne napr ani tie mamy si neuvedomuju, ze ten jazyk nevedia,vediat to tak "kadejako" z domu. preto je fakt nutne aby zakrocil druhy rodic, ked toto vidi..

vevesh
Dnes o 08:35
@anonym_b951e7

@anonym_b951e7 ak si studovala jazyky, tak toto je zakladne pravidlo, ktore sa uci na lingvistike, len tak medzi recou....
A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!

anonym_b951e7
Dnes o 08:35
@anonym_autor

@anonym_autor Nema sancu robit inu ako manualnu pracu. Ani jeden z jazykov nevie na vyssej urovni a dufat, ze skola nauci jazyk je absolutna kravina. Ja to tu vidim u pristahovalcov na kazdom kroku.

vevesh
Dnes o 08:40
@anonym_autor

@anonym_autor a toto je blbost na mraky- tvoj muz by mal problemy, aj keby s nim hovorili po slovensky. A mal by problem s madarcinou aj v madarskej skole- nema nadanie na jazyky (alebo je lenivy). A sam si je na vine, na praci aku vykonava, ked nie je ochotny sa naucit poriadne jazyk-akykolvek....

anonym_b951e7
Dnes o 08:40
@vevesh

@anonym_b951e7 ak si studovala jazyky, tak toto je zakladne pravidlo, ktore sa uci na lingvistike, len tak medzi recou....
A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!

@vevesh Tak neviem v akom zahranici ty zijes, ale u nas pri nastupe do skoly malo dieta prijimaci pohovor (aj z jazyka krajiny v ktorej zijeme). A cela komisia nas pochvalila, ako sme dietatu pomohli, lebo sa vsetci snazime hovorit v rodine primarne jazykom tejto krajiny, kde zijeme. Ze v porovnani s inymi zmiesanymi rodinami ma nase dieta obrovsku vyhodu. (A zopar deti ani nedostali sancu sa kvoli jazyku na tu skolu dostat).

anonym_b951e7
Dnes o 08:43
@vevesh

@vevesh A hovorim o privatnej skole, nie skole kde vacsina ziakov medzi sebou aj tak vacsinu casu hovori turecky, srbsky, polsky atd. A deti nemaju sancu. Proste si to treba pripustit. Krakaj jazykom krajiny, ktora ta zivy a prisposob sa. Mas s tym problem?

vevesh
Dnes o 08:47
@anonym_b951e7

@vevesh Tak neviem v akom zahranici ty zijes, ale u nas pri nastupe do skoly malo dieta prijimaci pohovor (aj z jazyka krajiny v ktorej zijeme). A cela komisia nas pochvalila, ako sme dietatu pomohli, lebo sa vsetci snazime hovorit v rodine primarne jazykom tejto krajiny, kde zijeme. Ze v porovnani s inymi zmiesanymi rodinami ma nase dieta obrovsku vyhodu. (A zopar deti ani nedostali sancu sa kvoli jazyku na tu skolu dostat).

@anonym_b951e7 🫣🫣🫣v takej ako vacsina ludi. Je to lingvisticke odborne odporucanie, ktoreho sa drzi aj Bildungsministerium v nemecku, ako aj v inych statoch podobne institucie.

anonym_b951e7
Dnes o 08:47
@vevesh

@vevesh "A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!"
To v akom zapade ty zijes? Nikdy som nikde taky letacik nedostala. Prepac ale siris tu absolutne hluposti. To mozno v nejakom uprclickom ghette, ale nie v normalnej spolocnosti, kde sa ocakava zdrava asimilacia.

vevesh
Dnes o 08:48
@anonym_b951e7

@vevesh A hovorim o privatnej skole, nie skole kde vacsina ziakov medzi sebou aj tak vacsinu casu hovori turecky, srbsky, polsky atd. A deti nemaju sancu. Proste si to treba pripustit. Krakaj jazykom krajiny, ktora ta zivy a prisposob sa. Mas s tym problem?

@anonym_b951e7 moje deti chodia do nemeckej skoly a maju nemeckych spoluziakov🤔🤔🤔🤔ziadny turci, srbi, poliaci. Mame akurat ukrajincov, mozno 5 rusov na skole a par azylantov (tiez zratas na ruke...).

vevesh
Dnes o 08:52
@anonym_b951e7

@vevesh "A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!"
To v akom zapade ty zijes? Nikdy som nikde taky letacik nedostala. Prepac ale siris tu absolutne hluposti. To mozno v nejakom uprclickom ghette, ale nie v normalnej spolocnosti, kde sa ocakava zdrava asimilacia.

@anonym_b951e7 nech sa paci, vydane ministerstvom skolstva..

anonym_b951e7
Dnes o 08:57
@vevesh

@anonym_b951e7 moje deti chodia do nemeckej skoly a maju nemeckych spoluziakov🤔🤔🤔🤔ziadny turci, srbi, poliaci. Mame akurat ukrajincov, mozno 5 rusov na skole a par azylantov (tiez zratas na ruke...).

@vevesh Ved aj moje dieta chodi do skoly kde sa hovori vyhradne jazykom krajiny kde zijeme. Ale nie je to tak v kazdej skole...tema je niekde inde moja, uz sa trochu stracas.

anonym_b951e7
Dnes o 09:02
@vevesh

@anonym_b951e7 nech sa paci, vydane ministerstvom skolstva..

@vevesh A inac toto je taky uvitaci Merkelovksy "optimizmus ktory (a teraz to uz vsetci vieme a mame potvrdene), evidentne skrachoval. Europa je za takyto asimilacny prisup ministerstvu skolstva velmi vdacna. Dosledky sa este len dostavia (momentalne sme asi tak na pol ceste).

tilly
Dnes o 09:10
@haley7897

@tilly to pracoval niekde v službách?

@haley7897 mimo práce som ho stretla.

anonym_45ed65
Dnes o 09:13

No a čo? Je maďarská rodina. Prečo ti vadí? My sme tiež Maďari, hovoríme doma pomaďarsky, deti sa naučili postupne poslovensky v škôlke a škole. O nič sme neprišli

sisska96
Dnes o 09:19
@anonym_b951e7

@kiki68 Nesuhlasim. Poznam z okolia mojej dcery vela deti, kde sa tlacilo na "materinsky" jazyk. Nie jazyk krajiny v ktorej vyrastaju. Ze akoze skola nauci. Skola nic nenauci a este k tomu treba skolu zvladnut v nematerinskom jazyku (krajiny v ktorej sa vzdelavaju). To je iny zahul. Tie deti odpadaju a koncia bez vzdelania. Ale hlavne ze materinsky jazyk rodicov si udrzali. Ja toto fakt nikdy nepochopim.

@anonym_b951e7 Trepeš hlúposti. Ja som z maďarskej rodiny, maďarské školy a slovenská VŠ druhého stupňa , štátne skúšky na B a úspešne podnikám.

anonym_832ed2
Dnes o 09:21
@anonym_b951e7

@anonym_b951e7 staci ak sa dieta nauci anglicky a vychodi na Slovensku zs, ss aj univerzitu... aj ked asi by som sa vybrala radsej studovat do zahranicia...a ked sa rozhodnes argumentovat, ze neexistuje... tak v rodine mame 4 deti co slovensky nevedia dobre a ani nikdy nebudu vediet a ziju na Slovensku v tejto chvili....slovencinou rozprava hrstka ludi na tomto svete ci sa vam zeny paci alebo nie a nezijeme v sociku so zatvorenymj hranicami ani s iba statnymi slovenskymi skolami...

anonym_b951e7
Dnes o 09:23
@anonym_832ed2

@anonym_b951e7 staci ak sa dieta nauci anglicky a vychodi na Slovensku zs, ss aj univerzitu... aj ked asi by som sa vybrala radsej studovat do zahranicia...a ked sa rozhodnes argumentovat, ze neexistuje... tak v rodine mame 4 deti co slovensky nevedia dobre a ani nikdy nebudu vediet a ziju na Slovensku v tejto chvili....slovencinou rozprava hrstka ludi na tomto svete ci sa vam zeny paci alebo nie a nezijeme v sociku so zatvorenymj hranicami ani s iba statnymi slovenskymi skolami...

@anonym_832ed2 Ja sa tu nebavim o Slovencine. Ja zijem v zahranici, hovorim ich jazykom a tak isto aj moje dieta.

anonym_b951e7
Dnes o 09:24
@sisska96

@anonym_b951e7 Trepeš hlúposti. Ja som z maďarskej rodiny, maďarské školy a slovenská VŠ druhého stupňa , štátne skúšky na B a úspešne podnikám.

@sisska96 A tvopji rodicia vobec nehovoria po Slovensky?

anonym_832ed2
Dnes o 09:25
@anonym_b951e7

@anonym_832ed2 Ja sa tu nebavim o Slovencine. Ja zijem v zahranici, hovorim ich jazykom a tak isto aj moje dieta.

@anonym_b951e7 ved to plati pre akukolvek krajinu... dieta nemusi studovat len v jazyku krajiny v ktorej zije