icon

Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?

4. máj 2026

Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?

anonym_950610
5. máj 2026

ja žijem na "dolniakoch" a tu je to bežné, že deti absolútne nevedia slovensky. Dôvod - rodičia...

autor
5. máj 2026
@haley7897

@anonym_autor čiže nakoniec niesi ani len rodina. Len frajerka 😆 Každopádne som trafila hned do čierneho hned na začiatku, nejde tu.o žiadne dobro dieťaťa, ty len neznášaš svoju radoby svokru 💁🏽‍♀️
Narozdiel od teba už vychovala nejake deti a zdá sa,ze nie úplne zle - sama si si jedno z nich vybrala za partnera. Mozno by bolo namieste ju prestať ohovárať po sociálnych sieťach a opisovať ju ako "neschopnu mater".

@haley7897 no, ak by si poznala detaily, hovorila by si asi inak. Ale nie je mojou úlohou tu riešiť problémy tejto rodiny. Keďže ako píšeš, ešte v nej nie som. Každopádne, ja sama pochádzam z maďarsky hovoriaceho prostredia a hovorím maďarsky rovnako ako slovensky od detstva. Ja som ten typ, čo na mne prízvuk nepočuješ. Ale žijem od narodenia v Košiciach a chodila som do slovenskej MŠ, do slovenskej ZŠ a študovala som slovenčinu/angličtinu. V každom prípade mi tento výchovný prístup nepríde v poriadku a aby žena pred 50tkou nevedela slovensky mi príde zvláštne.

haley7897
5. máj 2026
@anonym_autor

@haley7897 no, ak by si poznala detaily, hovorila by si asi inak. Ale nie je mojou úlohou tu riešiť problémy tejto rodiny. Keďže ako píšeš, ešte v nej nie som. Každopádne, ja sama pochádzam z maďarsky hovoriaceho prostredia a hovorím maďarsky rovnako ako slovensky od detstva. Ja som ten typ, čo na mne prízvuk nepočuješ. Ale žijem od narodenia v Košiciach a chodila som do slovenskej MŠ, do slovenskej ZŠ a študovala som slovenčinu/angličtinu. V každom prípade mi tento výchovný prístup nepríde v poriadku a aby žena pred 50tkou nevedela slovensky mi príde zvláštne.

@anonym_autor 48 sa bez slovenciny zaobisla a vychovala 2 deti, z toho jedno ti prišlo tak skvelé, ze si si ho vybrala za budúceho partnera. Je úplne irelevantné čo tebe príde alebo nepríde v poriadku. Toto celé tu, je len o tvojej zášti voči matke tvojho budúceho partnera. To, ak si to nepokazis svojím prístupom 💁🏽‍♀️

autor
5. máj 2026
@haley7897

@anonym_autor 48 sa bez slovenciny zaobisla a vychovala 2 deti, z toho jedno ti prišlo tak skvelé, ze si si ho vybrala za budúceho partnera. Je úplne irelevantné čo tebe príde alebo nepríde v poriadku. Toto celé tu, je len o tvojej zášti voči matke tvojho budúceho partnera. To, ak si to nepokazis svojím prístupom 💁🏽‍♀️

@haley7897 ak sa ja nerozídem preto, že nechcem mať starého rodiča, ktorý nevie slovensky a nemá prestrihnutú pupočnú šnúru so svojimi deťmi.

haley7897
5. máj 2026
@anonym_autor

@haley7897 ak sa ja nerozídem preto, že nechcem mať starého rodiča, ktorý nevie slovensky a nemá prestrihnutú pupočnú šnúru so svojimi deťmi.

@anonym_autor nepovedala som to hneď na začiatku? Celé je to iba o tom, ze ju máš v zuboch. Rozíd. Urob vám všetkým službu 🤣

vevesh
5. máj 2026
@anonym_autor

Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.

@anonym_autor dieta ma vediet hlavne materinsku rec, a tou je primarne madarcina ( a je jedno, ze zije na slovensku). Ak nastupi do skolky, nauci sa po slovensky...

tilly
5. máj 2026

Ja som sa predvčerom mierne vytočila, keď som sa 25 km od ba (v Šamoríne) nevedela dohodnúť s asi 30 ročným chlapcom. Nevedel ani prd po slovensky. A nešlo to ani po anglicky ani po nemecky... Nechápem.

haley7897
5. máj 2026
@tilly

Ja som sa predvčerom mierne vytočila, keď som sa 25 km od ba (v Šamoríne) nevedela dohodnúť s asi 30 ročným chlapcom. Nevedel ani prd po slovensky. A nešlo to ani po anglicky ani po nemecky... Nechápem.

@tilly to pracoval niekde v službách?

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@anonym_autor dieta ma vediet hlavne materinsku rec, a tou je primarne madarcina ( a je jedno, ze zije na slovensku). Ak nastupi do skolky, nauci sa po slovensky...

@vevesh Blbost. A bez dobreho jazyka krajiny v ktorej zije nebude schopne zvladnut vyssie vzdelanie. Kvoli jazyku odpadne na pol ceste.

anonym_fba89e
5. máj 2026
@fairyy

@anonym_fba89e mam kolegov, ktori nevedia po slovensky vobec prizenili sa na Slovensko a neucia sa ani slovencinu....v KE je kopec podnikatelov co okolo slovenciny len prejdu... samozrejme niektore povolania bez slovenciny nejde vykonavat, ale uplatnit sa v pracovnom zivote da aj bez slovenciny vacsina sveta nevie ani, ze slovencina existuje

@fairyy ano to s tebou suhlasim avsak ja ked hladam lepsiu poziciu v ke s madarskym jazykom nic zaujimave som nenasla a vacsina mojich spoluziakov skoncila v madarsku, no ale musim uznat ze im slovencina vobec nesla

autor
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@vevesh Blbost. A bez dobreho jazyka krajiny v ktorej zije nebude schopne zvladnut vyssie vzdelanie. Kvoli jazyku odpadne na pol ceste.

@anonym_b951e7 presne tak, priatel vie slovensky a mal co robit, aby sa v tich rokoch zacal ucit po slovensky. Na skole, kedze jazyk nevedel dobre, tak mal znamky 2,4. Neskor boli radi, ak dokoncil strednu s maturitou a robi vo vyrobe. Sam mi vravel, ze ine jazyky uz nevedel obsiahnut, kedze mal co robit, aby sa nacil po slovensky a na prvom stupni vobec nestihal detom. Pytala som sa, preco ho nedali do madarskej skoly, ze to bolo daleko na dochadzanie. A pritom mama bola doma do jeho 11r, a nikde nepracovala, cize nosit elektrickou 4 zastavky do skoly ho kludne mohla. Kazdopadne teraz sa uz jazyk ucit nechce. Ked som mu chcela sprostredkovat lepsiu pracu s madarcinou, tak sme zistili, ze ta jeho madarcina je na urovni B1, lebo hovoril iba s mamou a otcom max, cize ani pracu s madarskym jazykom - kde musi pisat a ovladat gramatiku - nevie robit.

simca06022011
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_b951e7 presne tak, priatel vie slovensky a mal co robit, aby sa v tich rokoch zacal ucit po slovensky. Na skole, kedze jazyk nevedel dobre, tak mal znamky 2,4. Neskor boli radi, ak dokoncil strednu s maturitou a robi vo vyrobe. Sam mi vravel, ze ine jazyky uz nevedel obsiahnut, kedze mal co robit, aby sa nacil po slovensky a na prvom stupni vobec nestihal detom. Pytala som sa, preco ho nedali do madarskej skoly, ze to bolo daleko na dochadzanie. A pritom mama bola doma do jeho 11r, a nikde nepracovala, cize nosit elektrickou 4 zastavky do skoly ho kludne mohla. Kazdopadne teraz sa uz jazyk ucit nechce. Ked som mu chcela sprostredkovat lepsiu pracu s madarcinou, tak sme zistili, ze ta jeho madarcina je na urovni B1, lebo hovoril iba s mamou a otcom max, cize ani pracu s madarskym jazykom - kde musi pisat a ovladat gramatiku - nevie robit.

@anonym_autor bohuzial toto je rizikove, vela slovenskych/madarskych zmiesanych domacnosti. Myslia si ako vedia madarsky = nevedia, myslia si ako vedia slovensky = nevedia. Bohuzail mam podobne skusenosti s tym, ze ani ta madarcina velakrat nie je ono.. velmi je to zatazujuce pre deti a rodicia co deti neucia riadne jazyk by si zasluzili... len bohuzial,viditelne napr ani tie mamy si neuvedomuju, ze ten jazyk nevedia,vediat to tak "kadejako" z domu. preto je fakt nutne aby zakrocil druhy rodic, ked toto vidi..

vevesh
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@anonym_b951e7 ak si studovala jazyky, tak toto je zakladne pravidlo, ktore sa uci na lingvistike, len tak medzi recou....
A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!

anonym_b951e7
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nema sancu robit inu ako manualnu pracu. Ani jeden z jazykov nevie na vyssej urovni a dufat, ze skola nauci jazyk je absolutna kravina. Ja to tu vidim u pristahovalcov na kazdom kroku.

vevesh
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a toto je blbost na mraky- tvoj muz by mal problemy, aj keby s nim hovorili po slovensky. A mal by problem s madarcinou aj v madarskej skole- nema nadanie na jazyky (alebo je lenivy). A sam si je na vine, na praci aku vykonava, ked nie je ochotny sa naucit poriadne jazyk-akykolvek....

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@anonym_b951e7 ak si studovala jazyky, tak toto je zakladne pravidlo, ktore sa uci na lingvistike, len tak medzi recou....
A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!

@vevesh Tak neviem v akom zahranici ty zijes, ale u nas pri nastupe do skoly malo dieta prijimaci pohovor (aj z jazyka krajiny v ktorej zijeme). A cela komisia nas pochvalila, ako sme dietatu pomohli, lebo sa vsetci snazime hovorit v rodine primarne jazykom tejto krajiny, kde zijeme. Ze v porovnani s inymi zmiesanymi rodinami ma nase dieta obrovsku vyhodu. (A zopar deti ani nedostali sancu sa kvoli jazyku na tu skolu dostat).

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@vevesh A hovorim o privatnej skole, nie skole kde vacsina ziakov medzi sebou aj tak vacsinu casu hovori turecky, srbsky, polsky atd. A deti nemaju sancu. Proste si to treba pripustit. Krakaj jazykom krajiny, ktora ta zivy a prisposob sa. Mas s tym problem?

vevesh
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@vevesh Tak neviem v akom zahranici ty zijes, ale u nas pri nastupe do skoly malo dieta prijimaci pohovor (aj z jazyka krajiny v ktorej zijeme). A cela komisia nas pochvalila, ako sme dietatu pomohli, lebo sa vsetci snazime hovorit v rodine primarne jazykom tejto krajiny, kde zijeme. Ze v porovnani s inymi zmiesanymi rodinami ma nase dieta obrovsku vyhodu. (A zopar deti ani nedostali sancu sa kvoli jazyku na tu skolu dostat).

@anonym_b951e7 🫣🫣🫣v takej ako vacsina ludi. Je to lingvisticke odborne odporucanie, ktoreho sa drzi aj Bildungsministerium v nemecku, ako aj v inych statoch podobne institucie.

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@vevesh "A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!"
To v akom zapade ty zijes? Nikdy som nikde taky letacik nedostala. Prepac ale siris tu absolutne hluposti. To mozno v nejakom uprclickom ghette, ale nie v normalnej spolocnosti, kde sa ocakava zdrava asimilacia.

vevesh
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@vevesh A hovorim o privatnej skole, nie skole kde vacsina ziakov medzi sebou aj tak vacsinu casu hovori turecky, srbsky, polsky atd. A deti nemaju sancu. Proste si to treba pripustit. Krakaj jazykom krajiny, ktora ta zivy a prisposob sa. Mas s tym problem?

@anonym_b951e7 moje deti chodia do nemeckej skoly a maju nemeckych spoluziakov🤔🤔🤔🤔ziadny turci, srbi, poliaci. Mame akurat ukrajincov, mozno 5 rusov na skole a par azylantov (tiez zratas na ruke...).

vevesh
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@vevesh "A ano, je to aj dokazane, aj odporucane, v zapadnych statoch toto dostanes ako letacik pri nastupe do skolky- neucit jazyk, pokial nie je materinsky!!"
To v akom zapade ty zijes? Nikdy som nikde taky letacik nedostala. Prepac ale siris tu absolutne hluposti. To mozno v nejakom uprclickom ghette, ale nie v normalnej spolocnosti, kde sa ocakava zdrava asimilacia.

@anonym_b951e7 nech sa paci, vydane ministerstvom skolstva..

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@anonym_b951e7 moje deti chodia do nemeckej skoly a maju nemeckych spoluziakov🤔🤔🤔🤔ziadny turci, srbi, poliaci. Mame akurat ukrajincov, mozno 5 rusov na skole a par azylantov (tiez zratas na ruke...).

@vevesh Ved aj moje dieta chodi do skoly kde sa hovori vyhradne jazykom krajiny kde zijeme. Ale nie je to tak v kazdej skole...tema je niekde inde moja, uz sa trochu stracas.

anonym_b951e7
5. máj 2026
@vevesh

@anonym_b951e7 nech sa paci, vydane ministerstvom skolstva..

@vevesh A inac toto je taky uvitaci Merkelovksy "optimizmus ktory (a teraz to uz vsetci vieme a mame potvrdene), evidentne skrachoval. Europa je za takyto asimilacny prisup ministerstvu skolstva velmi vdacna. Dosledky sa este len dostavia (momentalne sme asi tak na pol ceste).

tilly
5. máj 2026
@haley7897

@tilly to pracoval niekde v službách?

@haley7897 mimo práce som ho stretla.

anonym_45ed65
5. máj 2026

No a čo? Je maďarská rodina. Prečo ti vadí? My sme tiež Maďari, hovoríme doma pomaďarsky, deti sa naučili postupne poslovensky v škôlke a škole. O nič sme neprišli

sisska96
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@kiki68 Nesuhlasim. Poznam z okolia mojej dcery vela deti, kde sa tlacilo na "materinsky" jazyk. Nie jazyk krajiny v ktorej vyrastaju. Ze akoze skola nauci. Skola nic nenauci a este k tomu treba skolu zvladnut v nematerinskom jazyku (krajiny v ktorej sa vzdelavaju). To je iny zahul. Tie deti odpadaju a koncia bez vzdelania. Ale hlavne ze materinsky jazyk rodicov si udrzali. Ja toto fakt nikdy nepochopim.

@anonym_b951e7 Trepeš hlúposti. Ja som z maďarskej rodiny, maďarské školy a slovenská VŠ druhého stupňa , štátne skúšky na B a úspešne podnikám.

anonym_832ed2
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@anonym_b951e7 staci ak sa dieta nauci anglicky a vychodi na Slovensku zs, ss aj univerzitu... aj ked asi by som sa vybrala radsej studovat do zahranicia...a ked sa rozhodnes argumentovat, ze neexistuje... tak v rodine mame 4 deti co slovensky nevedia dobre a ani nikdy nebudu vediet a ziju na Slovensku v tejto chvili....slovencinou rozprava hrstka ludi na tomto svete ci sa vam zeny paci alebo nie a nezijeme v sociku so zatvorenymj hranicami ani s iba statnymi slovenskymi skolami...

anonym_b951e7
5. máj 2026
@anonym_832ed2

@anonym_b951e7 staci ak sa dieta nauci anglicky a vychodi na Slovensku zs, ss aj univerzitu... aj ked asi by som sa vybrala radsej studovat do zahranicia...a ked sa rozhodnes argumentovat, ze neexistuje... tak v rodine mame 4 deti co slovensky nevedia dobre a ani nikdy nebudu vediet a ziju na Slovensku v tejto chvili....slovencinou rozprava hrstka ludi na tomto svete ci sa vam zeny paci alebo nie a nezijeme v sociku so zatvorenymj hranicami ani s iba statnymi slovenskymi skolami...

@anonym_832ed2 Ja sa tu nebavim o Slovencine. Ja zijem v zahranici, hovorim ich jazykom a tak isto aj moje dieta.

anonym_b951e7
5. máj 2026
@sisska96

@anonym_b951e7 Trepeš hlúposti. Ja som z maďarskej rodiny, maďarské školy a slovenská VŠ druhého stupňa , štátne skúšky na B a úspešne podnikám.

@sisska96 A tvopji rodicia vobec nehovoria po Slovensky?

anonym_832ed2
5. máj 2026
@anonym_b951e7

@anonym_832ed2 Ja sa tu nebavim o Slovencine. Ja zijem v zahranici, hovorim ich jazykom a tak isto aj moje dieta.

@anonym_b951e7 ved to plati pre akukolvek krajinu... dieta nemusi studovat len v jazyku krajiny v ktorej zije