Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?
Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?
@adri266 no ale tam by to bolo tak, ze by nevedeli anglicky v UK a prvy krat by sa naucili az po prichode do pripravky. Tu matka zamerne neuci dieta iny jazyk, iba madarsky.
@anonym_autor mam neter a synovca 10,12 a po slovensky ani slovo.Ja zas po madarsky.Podla mna normalne to nie je.Ked raz ziju na Slovensku, mali by ovladat aj jazyk
@haley7897 mame tu svoju slovensku komunitu.mam tu sestru a svagra, neter a synovec a vsetci su Slovaci, komunikujeme po slovensky.Kamoska Slovenka zije 5 minut od nas, stretavame sa casto. Dalsia kamoska (obaja s muzom su Slovaci) s doma detmi, tiez sa vidime casto, rozpravame iba po slovensky. Citala som mu knizky na dobru noc, tiez po slovensky. Naozaj neviem kde som urobila chybu. A teraz mi syn uz vela krat povie nech rozpravam normalne, rozumej po anglicky 😑
@jablkovastrudla neudělala jsi nic špatně- proste je to tak, jak to je- pokud tvoje deti jednou slovenštinu budou potrebovat a nebo dojdou k tomu, ze se ji z jakéhokoliv důvodu naucit chteji, tak maji zaklad, na kterem to postavi.
My do Nemecka prisli, kdyz dceri bylo 5 a synovi 2,5. Dcera mluvi cesky krasne, ale v určitém veku, kdyz mi treba chtela vypravet zazitky ze skoly, s kamaradkami, o svych pocitech, zacala mluvit nemecky. Zezacatku jsem ji opravovala, ale casem jsem ji musela tak casto prerusovat, az mi jednou rekla- tak ja ti radeji nebudu vykladat nic.
U 2,5 leteho to zase probehlo tak- vyvoj reci uz v cestine mel opozdeny, vlastne se pořádně rozmlouval prave v dobe, kdy jsme sem prisli. A do toho cizi jazyk, udelalo mu to poradny zmatek v hlavicce. Cesky se dorozumi, intonace a gramatika jsou ale legracni. Opravuju ho s citem, ale nedelam z toho tragedii.
No a treti uz se narodil, jak jsem psala nahore, do rodiny Ceska/Nemec. Rozhodl se mluvit nemecky. Super je, kdyz je tady bracha s detma nebo moje mamka, babicka, to se snazi opakovat, kdyz ho motivuju. Jen moje mamka taky zila jako dite v Německu, takze kdyz na ni spusti, tak mu rozumi 😂 a to syn taky hrozne rychle pochopil 😂
@anonym_e1e983 v domácnosti nežije babička. Otec hovorí plynulo slovensky a matka sa nechce naučiť po slovensky ani za svet. A dieťa učí jedine maďarsky. A dieťa u lekára - ťažko komunikuje, lebo ani matka, ani dieťa nehovoria slovensky.
@anonym_autor ako m amatk aktora nevie po slovensky iba po madarsky naucit dieta po slovensky????? Ak b yotecko chcel mohol b yto zariaditvaby doeta vedelo po slovensky ale zjavne nema zaujem tak preco toto trapi zrovna teba???
@julish za mna nie je statocna, iba jednoduchsia. jej madarcina urcite nie je dobra, tak ako vela ludi v SR, slovna zasoba obmedzena. Dieta by viedla k "lokalnemu" jazyku aspon cez otca, rodinu. Tie deti niecu viacjazycne. Maju jeden jazyk, aj to okliesteny. Druhy sa ledva ucia. Multibiling. deti sa ucia viac jazykov naraz, v pohode nabehnu v skole na 3.-4. jazyk...
@anonym_1c09f9 akoze jej madarcina nie je dobra - viete to posudit? Ovladate specifika jazyka madarskej mensiny na Slovensku? Ano, nie je to jazyk madarov v madarsku, ale to neznamena, ze je horsia. Je to vzacny variant a je pod ochranou Europskej charty, rovnako ako slovencina v madarskych obciach, v Nadlaku, vo Vojvodine…
@haley7897 mame tu svoju slovensku komunitu.mam tu sestru a svagra, neter a synovec a vsetci su Slovaci, komunikujeme po slovensky.Kamoska Slovenka zije 5 minut od nas, stretavame sa casto. Dalsia kamoska (obaja s muzom su Slovaci) s doma detmi, tiez sa vidime casto, rozpravame iba po slovensky. Citala som mu knizky na dobru noc, tiez po slovensky. Naozaj neviem kde som urobila chybu. A teraz mi syn uz vela krat povie nech rozpravam normalne, rozumej po anglicky 😑
@jablkovastrudla Podla mna to zavisi od toho ako bola rec osvojena pred nastupom jasli alebo skolky. Ak ju vtedy nemal osvojenu alebo v nej zaostaval, tak dostava prednost jazyk v ktorom musi denno denne prezit. U nas sa nastupovalo do anglickej skolky v troch rokov a vtedy bol slovensky aj madarsky jazyk uz na primeranej urovni, tak ich bolo lahsie udrzat. Nemame ziadnu komunitu a slovenskym jazykom komunikuje len muz. Ale napriklad anglicky jazyk, stale nie je uplne plynuly.
Ja si osobne myslím že takmer všetky deti keď idú do predškolského veku vedia dobre len jeden jazyk a často zo žiadneho iného nic ak sa toto dieťa začne učiť slovenčinu až v tomto veku je to možno trochu skoda ak otec hovorí po slovensky ale tento jazyk sa za pár rokov naučí a potom už vie dva jazyky v dosť nízkom veku a to mu podľa mňa práve naopak dá oveľa viac otvorené okno naučiť sa jazykov viac .. .. vedieť v 6-7 rokoch dva jazyky aj keď jeden možno nie C2 je pre taký nízky vek Orave že celkom úspech a nie problém

@jablkovastrudla ze normálne 🤣🤣🤣🫣💀
Oh wow, to máte celkom dosť veľa ľudí okolo seba. Tak medzi sebou len po slovensky. A tváriť sa, ze nerozumiete ked budú pri vas hovoriť anglicky 🫣
Ja tu napríklad nepoznám žiadnych Slovákov, takze u nas slovenská komunita 0. Nieže by tu žiadny neboli, isto su, len ja som nikdy nemala potrebu... 🤷🏽♀️