icon

Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?

4. máj 2026

Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?

Strana
z6
haley7897
•
6. máj 2026
@jablkovastrudla

@haley7897 mame tu svoju slovensku komunitu.mam tu sestru a svagra, neter a synovec a vsetci su Slovaci, komunikujeme po slovensky.Kamoska Slovenka zije 5 minut od nas, stretavame sa casto. Dalsia kamoska (obaja s muzom su Slovaci) s doma detmi, tiez sa vidime casto, rozpravame iba po slovensky. Citala som mu knizky na dobru noc, tiez po slovensky. Naozaj neviem kde som urobila chybu. A teraz mi syn uz vela krat povie nech rozpravam normalne, rozumej po anglicky 😑

@jablkovastrudla ze normálne 🤣🤣🤣🫣💀
Oh wow, to máte celkom dosť veľa ľudí okolo seba. Tak medzi sebou len po slovensky. A tváriť sa, ze nerozumiete ked budú pri vas hovoriť anglicky 🫣
Ja tu napríklad nepoznám žiadnych Slovákov, takze u nas slovenská komunita 0. Nieže by tu žiadny neboli, isto su, len ja som nikdy nemala potrebu... 🤷🏽‍♀️

enya00
•
6. máj 2026
@anonym_autor

@adri266 no ale tam by to bolo tak, ze by nevedeli anglicky v UK a prvy krat by sa naucili az po prichode do pripravky. Tu matka zamerne neuci dieta iny jazyk, iba madarsky.

@anonym_autor mam neter a synovca 10,12 a po slovensky ani slovo.Ja zas po madarsky.Podla mna normalne to nie je.Ked raz ziju na Slovensku, mali by ovladat aj jazyk

elzu
•
6. máj 2026
@jablkovastrudla

@haley7897 mame tu svoju slovensku komunitu.mam tu sestru a svagra, neter a synovec a vsetci su Slovaci, komunikujeme po slovensky.Kamoska Slovenka zije 5 minut od nas, stretavame sa casto. Dalsia kamoska (obaja s muzom su Slovaci) s doma detmi, tiez sa vidime casto, rozpravame iba po slovensky. Citala som mu knizky na dobru noc, tiez po slovensky. Naozaj neviem kde som urobila chybu. A teraz mi syn uz vela krat povie nech rozpravam normalne, rozumej po anglicky 😑

@jablkovastrudla neudělala jsi nic špatně- proste je to tak, jak to je- pokud tvoje deti jednou slovenštinu budou potrebovat a nebo dojdou k tomu, ze se ji z jakéhokoliv důvodu naucit chteji, tak maji zaklad, na kterem to postavi.

My do Nemecka prisli, kdyz dceri bylo 5 a synovi 2,5. Dcera mluvi cesky krasne, ale v určitém veku, kdyz mi treba chtela vypravet zazitky ze skoly, s kamaradkami, o svych pocitech, zacala mluvit nemecky. Zezacatku jsem ji opravovala, ale casem jsem ji musela tak casto prerusovat, az mi jednou rekla- tak ja ti radeji nebudu vykladat nic.

U 2,5 leteho to zase probehlo tak- vyvoj reci uz v cestine mel opozdeny, vlastne se pořádně rozmlouval prave v dobe, kdy jsme sem prisli. A do toho cizi jazyk, udelalo mu to poradny zmatek v hlavicce. Cesky se dorozumi, intonace a gramatika jsou ale legracni. Opravuju ho s citem, ale nedelam z toho tragedii.

No a treti uz se narodil, jak jsem psala nahore, do rodiny Ceska/Nemec. Rozhodl se mluvit nemecky. Super je, kdyz je tady bracha s detma nebo moje mamka, babicka, to se snazi opakovat, kdyz ho motivuju. Jen moje mamka taky zila jako dite v Německu, takze kdyz na ni spusti, tak mu rozumi 😂 a to syn taky hrozne rychle pochopil 😂

sisska96
•
6. máj 2026
@anonym_59b8de

@julish Matka je statočná? Trepeš hlúposti, lebo to dieťa bude v úplnej riti!

@anonym_59b8de Nebude

anonym_a94cfb
•
6. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e1e983 v domácnosti nežije babička. Otec hovorí plynulo slovensky a matka sa nechce naučiť po slovensky ani za svet. A dieťa učí jedine maďarsky. A dieťa u lekára - ťažko komunikuje, lebo ani matka, ani dieťa nehovoria slovensky.

@anonym_autor ako m amatk aktora nevie po slovensky iba po madarsky naucit dieta po slovensky????? Ak b yotecko chcel mohol b yto zariaditvaby doeta vedelo po slovensky ale zjavne nema zaujem tak preco toto trapi zrovna teba???

julish
•
6. máj 2026
@anonym_1c09f9

@julish za mna nie je statocna, iba jednoduchsia. jej madarcina urcite nie je dobra, tak ako vela ludi v SR, slovna zasoba obmedzena. Dieta by viedla k "lokalnemu" jazyku aspon cez otca, rodinu. Tie deti niecu viacjazycne. Maju jeden jazyk, aj to okliesteny. Druhy sa ledva ucia. Multibiling. deti sa ucia viac jazykov naraz, v pohode nabehnu v skole na 3.-4. jazyk...

@anonym_1c09f9 akoze jej madarcina nie je dobra - viete to posudit? Ovladate specifika jazyka madarskej mensiny na Slovensku? Ano, nie je to jazyk madarov v madarsku, ale to neznamena, ze je horsia. Je to vzacny variant a je pod ochranou Europskej charty, rovnako ako slovencina v madarskych obciach, v Nadlaku, vo Vojvodine…

anonym_bbe5ee
•
6. máj 2026
@jablkovastrudla

@jablkovastrudla Podla mna to zavisi od toho ako bola rec osvojena pred nastupom jasli alebo skolky. Ak ju vtedy nemal osvojenu alebo v nej zaostaval, tak dostava prednost jazyk v ktorom musi denno denne prezit. U nas sa nastupovalo do anglickej skolky v troch rokov a vtedy bol slovensky aj madarsky jazyk uz na primeranej urovni, tak ich bolo lahsie udrzat. Nemame ziadnu komunitu a slovenskym jazykom komunikuje len muz. Ale napriklad anglicky jazyk, stale nie je uplne plynuly.

oskvarka
•
6. máj 2026

Ja si osobne myslím že takmer všetky deti keď idú do predškolského veku vedia dobre len jeden jazyk a často zo žiadneho iného nic ak sa toto dieťa začne učiť slovenčinu až v tomto veku je to možno trochu skoda ak otec hovorí po slovensky ale tento jazyk sa za pár rokov naučí a potom už vie dva jazyky v dosť nízkom veku a to mu podľa mňa práve naopak dá oveľa viac otvorené okno naučiť sa jazykov viac .. .. vedieť v 6-7 rokoch dva jazyky aj keď jeden možno nie C2 je pre taký nízky vek Orave že celkom úspech a nie problém

Strana
z6