Keď sa nevytvorí puto medzi matkou a dieťaťom?
Ahojte, mám takú otázku možno divnú. Na začiatok chcem napísať že svoju dcérku nadovšetko milujem. A týmto problémom nejak extra vnútorne netrpím, nakoľko nemám čas sa moc nad tým zamýšlať. Ale predsa dnes mi napadla taká myšlienka. Mám krásnu 16 mesačnú dcérku, veľmi šikovnú, samostatnú od malička. Vyžadovala síce veľa pozornosti, veľa plakala, veľa sme sa nosili, spoločne spíme do teraz, rok cca som ju kojila, ale všetko sme zvládli, samozrejme začiatky ako prvomamka pre mňa boli náročné. Príde mi ale, že absolutne vôbec na mňa nie je naviazaná. Som s ňou každý deň od rána do večera, raz to týždňa si ju berie moja mamina alebo svokra. Vie že som jej mama, ale žiaden plač keď odídem (bolo obdobie separačky asi mesiac, ale nič hrozné, 2 minúty poplakala, alebo to vyriešilo nejaké jedlo, poprípade cumlík). Na jednej strane je to fajn, nemám problém ju nechať u svokry alebo s mojou mamkou na celý deň, podľa mňa si na mňa ani nespomenie 😃, ja aspoň nemám výčitky. Samozrejme sa k nej správam s rešpektom a pokojom. Akože je bežné, že keď jej niečo nedovolím, pleskne sa mi o zem, alebo plače. Vždy sa snažím ale vtedy odviesť jej pozornosť, rýchlo sa upokojí a ďalej fungujeme. Ale teraz som tehotná opäť a ja rozmýšlam nad tým, či som pri dcérke nespravila niekde chybu, keď to takto cítim. Keď je situácia že prídeme pre ňu k mojej mamine alebo svokre a je tam aj môj muž, vôbec sa z nás nejak neteší, a ťahá sa na ruky skôr k manželovi. Ten s ňou je fakt že málo, lebo veľa pracuje, k tomu máme rozostavaný dom - takže rozumiem, že má taký oteckový deficit, a somnou proste je každý boží deň. Dcérka neplačne ani za mojou svokrou ani mamou keď od nich ide preč, len mi to príde také divné. Všetky ostatné deti keď chodíme na cvičenia, tak maminky len odídu na WC a po chvíľke mamu hľadajú, a hneď plačú. Táto moja je taká samostatná, že si ani veľakrát nevšimne že tam niesom 🤣. Je to povahou dieťatka, alebo som niekde pochybila?? Ďakujem za odpovede 🙂
@andreatytler Áno ona je veľmi múdra. Už od 9tich mesiacov samostatne chodí. Prvé slová prišli tak v 11tich. Pekne oslovuje mačku, psa, mňa, ocina. Ukazuje prstom keď niečo chce aj vidí, je veľmi vnímavá a aktívna. Akože čo sa tohto týka tak úplne 100% dieťa, za čo som nesmierne vesmíru vďačná a ďakujem každý deň 🙂.
@lussy1994 Mas to dobre. Netrapila by som sa. Tak ako pisu baby, ta naviazanost na mamu moze prist neskor. Nas syn do 1.5 roka isiel ku kazdemu a pitom ako keby utal a nikto okrem nas dvoch sa nesmel na neho ani pozriet.
@lussy1994 mne príde skôr divne ze ju takú malú dávaš preč na celý deň. To prečo?
@anonym_976fa5 Nedava just prec. Treba sa na to pozerat tak ze nechava inych clenov rodiny si vytvorit s dietatom vztah a uci dieta ze je v bezpeci aj s inymi ludmi a ked mama nie je pri nej. A hlavne si naplna svoje potreby a preto je z nej mama bez stresu. Kolko je tu tyzdenne prispevkov od zien co su nestastne ze s dietatom nice nestihaju. Pytaju sa ked konecne sa dieta dokaze zahrat samo, ked konecne dostane rozum
@lussy1994 bože, žena bud rada, že nemáš mamanka, ktorý ti musí byť stále za sukňou.
Aby som ta upokojila, ani jedna moja nema takéto "prejavy", ide s hocikam z rodiny. Učila som ich to od malička, aby som s nimi nechodila s prepáčením aj na wc a do sprchy. A nemyslím si, žeby medzi nami nebolo puto. To co je za blbosť? Stačí keď ma vidí cez plot ze idem po ňu skolky, v momente všetko odloží a uteka za mnou a dáva mi pusu, objatia.
Myslím, ze s tebou lomcuju hormóny, to je všetko
@anonym_760199 Podľa mňa je to v celku normálne, teraz už neni doba kedy deti vychovávajú celé rodiny. 95% je to starosť maminky, ktorá ale aj tak potrebuje mať stále chvíľku pre seba. A kedže manžel stále pracuje, a ja mám po blízku starké, využívam to. Nevidím v tom nič zlé, dieťa nemôže poznať len svoju maminku a okrem toho nič.
@lussy1994 mne by prekážalo, že s ňou manžel netravi čas.

@lussy1994 mám syna. Od narodenia je samostatný - na mňa na mamu si vždy spomenul, keď bol hladný a išli mu zuby (to reval deň a noc 7 dní v týždni). Ináč neplakal. Mal 1,5 roka, keď sa prvý krát zbalil (detský riad a detské jedlo z kuchynky si dal do batoha) a odišiel z domu- urobil to viackrát. Vždy pred odchodom z domu sa prezliekol- ja som ho nechala tak, aspoň sa veľmi rýchlo naučil byť samostatný v obliekaní a vyzliekaní. Vďaka tomu, že neplače za mnou a ja mu nechýbam, tak chodí od cca 2 rokoch občas na prespávačky k babke na celý víkend. Keď som bola s ním na rodičáku, staršia v škôlke, tak ja som mala celý dom vyriadený, lebo som sa pri ňom nudila,tak som upratovala. On sa celé dni sám dokázal vyhrať. Išla som ho skontrolovať do detskej a on spal na posteli prezlečený v pyžame- zvládol to bezo mňa. Za to staršia dcéra je pravý opak. Syn má 4 roky a je úplne normálne dieťa. Tak sa len vytešuj. Lebo môže prísť ďalšie dieťa a ty budeš celé dni ako na kamere.
@tomcimka Wou, tak tomuto sa povie samostatnosť ako vyšitá. Moja dcérka potrebuje spätnú väzbu a interakciu. Preto keď som s ňou doma, tak porobíme také základy, že dám jej hračkársky vysávač a ona vysáva tiež, alebo keď varím tak povytahuje všetky zásuvky, hrnce, taká klasika, pomáha pri pnakladaní práčky/sušičky. Takto keď sme samé dve, ona neostane v izbe inej, že by sa hrala. Musí byť somnou, alebo teda s niekým, kto jej bude venovať čas podľa jej nálady 🙂. Ale tiež sa s ňou relatívne dosť dá cez deň spraviť ☺️.