icon

Keď sa nevytvorí puto medzi matkou a dieťaťom?

lussy1994
1. máj 2026

Ahojte, mám takú otázku možno divnú. Na začiatok chcem napísať že svoju dcérku nadovšetko milujem. A týmto problémom nejak extra vnútorne netrpím, nakoľko nemám čas sa moc nad tým zamýšlať. Ale predsa dnes mi napadla taká myšlienka. Mám krásnu 16 mesačnú dcérku, veľmi šikovnú, samostatnú od malička. Vyžadovala síce veľa pozornosti, veľa plakala, veľa sme sa nosili, spoločne spíme do teraz, rok cca som ju kojila, ale všetko sme zvládli, samozrejme začiatky ako prvomamka pre mňa boli náročné. Príde mi ale, že absolutne vôbec na mňa nie je naviazaná. Som s ňou každý deň od rána do večera, raz to týždňa si ju berie moja mamina alebo svokra. Vie že som jej mama, ale žiaden plač keď odídem (bolo obdobie separačky asi mesiac, ale nič hrozné, 2 minúty poplakala, alebo to vyriešilo nejaké jedlo, poprípade cumlík). Na jednej strane je to fajn, nemám problém ju nechať u svokry alebo s mojou mamkou na celý deň, podľa mňa si na mňa ani nespomenie 😃, ja aspoň nemám výčitky. Samozrejme sa k nej správam s rešpektom a pokojom. Akože je bežné, že keď jej niečo nedovolím, pleskne sa mi o zem, alebo plače. Vždy sa snažím ale vtedy odviesť jej pozornosť, rýchlo sa upokojí a ďalej fungujeme. Ale teraz som tehotná opäť a ja rozmýšlam nad tým, či som pri dcérke nespravila niekde chybu, keď to takto cítim. Keď je situácia že prídeme pre ňu k mojej mamine alebo svokre a je tam aj môj muž, vôbec sa z nás nejak neteší, a ťahá sa na ruky skôr k manželovi. Ten s ňou je fakt že málo, lebo veľa pracuje, k tomu máme rozostavaný dom - takže rozumiem, že má taký oteckový deficit, a somnou proste je každý boží deň. Dcérka neplačne ani za mojou svokrou ani mamou keď od nich ide preč, len mi to príde také divné. Všetky ostatné deti keď chodíme na cvičenia, tak maminky len odídu na WC a po chvíľke mamu hľadajú, a hneď plačú. Táto moja je taká samostatná, že si ani veľakrát nevšimne že tam niesom 🤣. Je to povahou dieťatka, alebo som niekde pochybila?? Ďakujem za odpovede 🙂

Strana
z2
cyberk
1. máj 2026

Povaha, chill 🙂 tvoje tehotenske hormony biju o 106

anonym_11796c
1. máj 2026

Moja je len máličko staršia a tiež ostane bez problémov hocikde a celkovo to má podobne 😊 teraz nedávno sa prvykrat stalo že sme prišli do známeho prostredia kde bolo 5 neznámych ľudí a hanbila sa, neodtrhla sa odo mňa ale neplakala. Inak tiez ostane s babkami, s dedkom, s krstnou s hocikým a ani si nespomenie na mamu

anonym_760199
1. máj 2026

@lussy1994 mne sa to nezda ok, ja som tiez skor zvyknuta, ze deti su na matky naviazane a podla mna to je zdrava vazba, ze dieta ma byt v takomto utlom veku silno naviazane na matku.
A taketo male deti som nikdy nikam neodkladala na cely den, nezda sa mi to ok.

domkakvet
1. máj 2026

@lussy1994 je to v poriadku, ale su aj take pripady, kedy svokra hucka dieta a matka ani len netusi, ale to sa da odsledovat.

lussy1994
autor
1. máj 2026
@cyberk

Povaha, chill 🙂 tvoje tehotenske hormony biju o 106

@cyberk Práve, že som to pociťovala aj keď som nebola ešte druhýkrát tehotná. U dcérky pozorujem cca od toho 6teho mesiaca, že je veľmi samostatná. A ja som celkovo taká vychillovaná osobnosť, že som to moc neriešila, práve naopak užívam si ten jeden deň, keď ju nemusím mať na starosti a môžem vypnúť trošku ☺️. Len sa bojím aby to nemalo nejaký dopad na náš vzťah, poprípade čo pri druhom zlepšiť. Myslím, že každá mama čo chce byť lepšia, trochu o sebe pochybuje. Veď nikto nie sme dokonalý 🙂.

martinka13
1. máj 2026

Mám to veľmi podobne a som za to nesmierne vďačná. Teším sa, že deti nie sú na mňa extrémne naviazané . Žiadny stres, môžem odísť bez toho, aby mali záchvaty plaču a separačnu úzkosť. Teš sa.

anonym_6f36bb
1. máj 2026

Môj syn v takomto veku by šiel aj s čertom rohatym. Žiadny strach, žiadne fnukanie
Potom sa to zmenilo. Nie všetky deti su urevane a nalepené na matke.
Sú deti ktoré majú istotu, vedia kde sa vrátiť, dôverujú ľuďom a je to v poriadku

lussy1994
autor
1. máj 2026
@anonym_760199

@lussy1994 mne sa to nezda ok, ja som tiez skor zvyknuta, ze deti su na matky naviazane a podla mna to je zdrava vazba, ze dieta ma byt v takomto utlom veku silno naviazane na matku.
A taketo male deti som nikdy nikam neodkladala na cely den, nezda sa mi to ok.

@anonym_760199 Podľa mňa je to v celku normálne, teraz už neni doba kedy deti vychovávajú celé rodiny. 95% je to starosť maminky, ktorá ale aj tak potrebuje mať stále chvíľku pre seba. A kedže manžel stále pracuje, a ja mám po blízku starké, využívam to. Nevidím v tom nič zlé, dieťa nemôže poznať len svoju maminku a okrem toho nič.

marianarem
1. máj 2026

@lussy1994 Ja na tom nevidim nic extra zvlastne, vobec to nie je pravidlo, ze deti za blizkymi placu. Moj syn ma 6 rokov a je na nas velmi naviazany, je velmi kontaktny a zdielny a stale by najradsej pomaly aj na zachod so mnou chodil, ale zaroven nikdy za nikym z nas neplakal, ani raz. Takisto velmi rad chodi k babke a dedovi, tesi sa strasne, ked ma ist, ale ani jediny raz neplakal, ked sa s nimi lucil. Nemal ani ziadnu separacku. Tak nejako asi veri, ze sa so vsetkymi zase uvidi.
Ja ked si spomeniem na svoje detstvo, tak odkedy si pamatam, tak som nikdy tiez za nasimi neplakala. V skolke absolutne a dokonca ani ked som ostala bez nich v nemocnici. Proste som sa citila bezpecne aj v cudzom.

euka210
1. máj 2026

@lussy1994 ze chce otca, je normalne, lebo je pre nu vzacnejsi. Aj moji to tak mali. Plus je dievca a ja na neterkach vidim, ze su oteckove. Ja mam 3ch a ti su mamkaci od mala.
Ano, moji chodili za mnou aj na wc 🤦‍♀️, ale za babkami neplakali, iba za mnou.
Myslim, ze je to povahou a urcite si nic nepokazila pri dcere.

anonym_c82231
1. máj 2026

Aj separacka je na etapy..takze este moze opat prist a podla mna aj pride.. par mesiacov, teraz sa este neboji, teda v zmysle ze neuvedomuje mozno az tak veci.. staci mesiac dva a moze to byt ine.. ale mozno aj nie, kazde dieta je ine.. mozno to pride so ziarlivostou pri mladsom dietati..ktovie
U nas bolo okolo roku a pol
Netrap sa tym, kazde dieta je ine, neurobila si nikde chybu

mamatroch
1. máj 2026

@lussy1994 dcerka je v pohode, neboj sa. to je povaha a jednoducho v Tebe ma istotu, o ktorej nema pochybnosti. moj treti bol taky, ten sa aj na prechadzke, stacila chvilka nepozornosti, hocikedy otocil a siel, kam ho nohy niesli. raz sa nam takto stratil, sme ho piati desat minut po sidlisku hladali, ja uz v hlave, ze vbehne pod auto kdesi, uniesli ho... to este ani tri roky nemal, no zazitok na cely zivot...
inak aj doma, cista pohoda, aj hodinu obsedel pri duplo, neskor legu, teraz si pol dna vie kreslit.
ale zase ma to aj vyhody, neboj. napr. do skolky siel uplne v pohode, ani raz neplakal, spokojne sa tam hral a zapajal do vsetkych aktivit, pri besiedkach vystupoval aj so solami. teraz v skole je tiez spokojny.
nehovorim, ze mi to vzdy lahko padlo, ked nar. na ihrisku deti kamosiek kazdu chvilu ku nim chodili a moj zaujaty hranim ku mne prisiel az ked som ho zavolala, ze odchadzame.

anonym_270484
1. máj 2026

Môj mohol do 2 rokov zostať u babky aj celý deň a keď som prišla za ním tak sa na mňa pozrel a hral sa ďalej. Po 2 rokoch sa to úplne otočilo a plače “maminka, maminka” aj keď idem u našich na wc a na chvíľku ma nevidí. Môže sa to u vás celé ešte zmeniť.

catherin4
1. máj 2026

Dcerka mojej svagrinej plakala, ked sa mala od babky vratit k matke. Ale svagrina nebola ukazkova mama, mala k svojim dceram vlazny vztah a casto ich kritizovala. Uz v dvoch rokoch vraj boli velke a mali vsetko vediet.

anonym_61eecd
1. máj 2026

žiadne iné problémy nie sú? to nie je podrývacká otázka, vôbec nie. Len nechcem napísať čo si o tom myslím.

citronove_koliesko
2. máj 2026

@lussy1994 cha, len pockaj, moj syn do 3 rokov by odisiel s hocikym. Uderom 3.narodenin som od neho nemohla ani do vedlajsej izby. Takze napr nastup do skolky bola jedna velka nocna mora.

anonym_cda464
2. máj 2026

To je povahaaaa 🙂 moja najstarsia bola taka. V 13mesiacoch "mama, papaaa" a odpochodovala s babickou prec. Je extrovert, sebavedoma. V emociach skor chladna, racionalna. Mne to celkom do povahy pasovalo, asi je po mne. A potom prisli dalsie 3 deti, citliveee. Separacka jak svina, ta druhorodena ju mala snad 3 roky trvajucu. Syn : vsetko musi maminka, rev, tato chod prec, 14mesacna najmensia - to iste.

letfenixa
2. máj 2026
@anonym_6f36bb

Môj syn v takomto veku by šiel aj s čertom rohatym. Žiadny strach, žiadne fnukanie
Potom sa to zmenilo. Nie všetky deti su urevane a nalepené na matke.
Sú deti ktoré majú istotu, vedia kde sa vrátiť, dôverujú ľuďom a je to v poriadku

@anonym_6f36bb presne, v tom veku to bolo v pohode, zmenilo sa to v cca 2,5 roku.

anonym_fc63fc
2. máj 2026

@lussy1994 no, moj prvy syn bol takyto. Od babatka som ho mohla nechat s hocikym. Ked mal 21 mesiacov, narodila sa nam dcera a ked mala 6 mesiacov, prerabali sme kuchynu v byte, vyberala sa taka papundeklova stena cela na lodzii, tak sme ho poslali 60 km k mojej mame, po tyzdni prisli a nic, zaregistroval ma, ze hmm, mama a siel si po svojom. Ked siel do MS, ani sa neobzrel, neplakal, chodil tam rad. Ja som revala ako dazd. ALE! Dcera bola neodlozitelna do 2 rokov minimalne, od babatka narocne dieta, vzdy a vsade na mna nalepena. No, tak som si konecne "uzila", co to je, nevediet sa od dietata nikam pohnut, ani na to wc. Takze bud rada za take super dieta, ten prvy syn je velmi samostatny doteraz a myslim, ze sa nikdy nestrati. Je to povahou a neviem, po kom to ma. Nic mu nerobi problem, ide, spyta sa, vybavi. Ma 12.
Dcera, ta ma 10 a ked ju po daco poslem do obchodu, moc vsetko riesi, uz teda ide, ale ma stresy zo vsetkeho...🫣

anonym_b8a956
2. máj 2026

1. neodvadzaj pozornost !!! Vysvetli kratko bud pri nej a nechaj ju prejst hnevom- frustracoiu .Pomenuj emocie .
Mame dieta v rodine s odvadzanim pozornosti a ma ako 7r kua velke problemy sam so sebou.

2. moja asi do 6r mohla byt kde chcela nechybala som jej .3t dozadu mala spat u krstnej kde uz 10x spala a nedalo sa .
Plac za mnou.
Cim je dieta väcsie tym viac si uvedomuje.
Takze si to uzivaj .

andreatytler
2. máj 2026

@lussy1994 Myslim ze je to nemozne aby sa nevytvorilo medzi vami puto ked si s nou kazdy den a staras sa o nu. Jedine ze by si sa jej vobec nevenovala. Takze myslim ze nemusis mat obavy ze si nieco zanedbala alebo urobila zle. Ak chces mat pokoj v dusi pouvazuj ci toto je jedinna cudna vec v ktorej sa lisi od ostatnych deti. Reaguje na meno, usmeje sa ked sa na nu usmejes, ukazuje, rozprava nejake slova?

dadis
2. máj 2026

@lussy1994 Je to len povahou. Moj syn je velmi samostatny, od malicka. Druha dcera je presny opak. A to su uz viacmenej dospeli. A obaja travili vela casu so svojimi starymi rodicmi. Neboj, je to uplne normalne.

andreatytler
2. máj 2026
@anonym_b8a956

1. neodvadzaj pozornost !!! Vysvetli kratko bud pri nej a nechaj ju prejst hnevom- frustracoiu .Pomenuj emocie .
Mame dieta v rodine s odvadzanim pozornosti a ma ako 7r kua velke problemy sam so sebou.

2. moja asi do 6r mohla byt kde chcela nechybala som jej .3t dozadu mala spat u krstnej kde uz 10x spala a nedalo sa .
Plac za mnou.
Cim je dieta väcsie tym viac si uvedomuje.
Takze si to uzivaj .

@anonym_b8a956 Suhlasim. Odvadzanie pozornosti ked dietatom lomcuju pocity nie je najlepsie riesenie. Emocie treba uznat, pomenovat, pomoct dietatu ich precitit a zvladnut. Jedine tym ze to bude trenovat znovu a znovu sa nauci ako s nimi skutocne pracovat.
U nas odvadzanie pozornosti fungovalo len ked bol syn velmi maly asi v tom veku 1.5 roka. Neskor ked to muz skusil, tak ho to este viac nastvalo, lebo to proste prekukol a hnevalo ho ze chceme jeho pocity ignorovat.

anonym_b8a956
2. máj 2026
@andreatytler

@anonym_b8a956 Suhlasim. Odvadzanie pozornosti ked dietatom lomcuju pocity nie je najlepsie riesenie. Emocie treba uznat, pomenovat, pomoct dietatu ich precitit a zvladnut. Jedine tym ze to bude trenovat znovu a znovu sa nauci ako s nimi skutocne pracovat.
U nas odvadzanie pozornosti fungovalo len ked bol syn velmi maly asi v tom veku 1.5 roka. Neskor ked to muz skusil, tak ho to este viac nastvalo, lebo to proste prekukol a hnevalo ho ze chceme jeho pocity ignorovat.

@andreatytler 😊 Presne ako pises

Moja ich vedela v skolke celkom skoro pomenovat , lebo som ju tym od mala nechala prejst ….
Sestra odvadzala pozornost a dieta v 7 rokoch zachvaty nervov ze az😵‍💫

rachel36a
2. máj 2026

@lussy1994 uplne mormalne..kazde dieta je ine....bud rada ...to ze preferuje otca je bežné, keďže ty s nou tráviš väčšinu času...moje deti tiež nemali problém ostat i rodičov, svokrovcom, pri mojom bratovi a pod...a nemáme ziaden narušený vzťah...prave naopak...a to už deti majú 30 a 11 rokov

lussy1994
autor
2. máj 2026
@andreatytler

@lussy1994 Myslim ze je to nemozne aby sa nevytvorilo medzi vami puto ked si s nou kazdy den a staras sa o nu. Jedine ze by si sa jej vobec nevenovala. Takze myslim ze nemusis mat obavy ze si nieco zanedbala alebo urobila zle. Ak chces mat pokoj v dusi pouvazuj ci toto je jedinna cudna vec v ktorej sa lisi od ostatnych deti. Reaguje na meno, usmeje sa ked sa na nu usmejes, ukazuje, rozprava nejake slova?

@andreatytler Áno ona je veľmi múdra. Už od 9tich mesiacov samostatne chodí. Prvé slová prišli tak v 11tich. Pekne oslovuje mačku, psa, mňa, ocina. Ukazuje prstom keď niečo chce aj vidí, je veľmi vnímavá a aktívna. Akože čo sa tohto týka tak úplne 100% dieťa, za čo som nesmierne vesmíru vďačná a ďakujem každý deň 🙂.

anonym_976fa5
2. máj 2026
@lussy1994

@andreatytler Áno ona je veľmi múdra. Už od 9tich mesiacov samostatne chodí. Prvé slová prišli tak v 11tich. Pekne oslovuje mačku, psa, mňa, ocina. Ukazuje prstom keď niečo chce aj vidí, je veľmi vnímavá a aktívna. Akože čo sa tohto týka tak úplne 100% dieťa, za čo som nesmierne vesmíru vďačná a ďakujem každý deň 🙂.

@lussy1994 mne príde skôr divne ze ju takú malú dávaš preč na celý deň. To prečo?

lussy1994
autor
2. máj 2026
@anonym_976fa5

@lussy1994 mne príde skôr divne ze ju takú malú dávaš preč na celý deň. To prečo?

@anonym_976fa5 Preboha, čo je na tom? Zanesiem ju o 11tej a o 18tej idem pre ňu. Veď aj starká alebo babina má právo užiť si svoje prvé vnúčatko a stráviť s ním čas! Starý rodičia sú to dočasne a sú dôležitou súčasťou detských životov. Prečo by som tam mala pri nich vysedávať, keď si zatiaľ môžem doma upratať, nakoľko pri malej to stíham tak povrchovo. Predsa dieťatku, čo má rok a pol sa treba venovat
99% času. Ona neobsedí na mieste, potebuje pozornosť. A ja jej túto požiadavku plním tak, ako to potrebuje. Ak sa chce hrať sama, tak ju nechám ale trvá jej to tak 3 minúty! To je normálne v tomto veku. Väčšinu času sme vonku, alebo sa hráme spolu. Preto sa stane, že raz do týždňa by som chcela aj poriadne poutierať prach, vysať a zmyť. Neviem ako vy ale ja doma nemám gazdinú, ktorá to za mňa spraví. Ak vy áno, tak potom chápem takú priblblú otázku, porpípade klobúk dolu ak sa na 99% dokážete postarať o dieťa plus mať ešte doma tip top domácnosť 👌.

kiki68
2. máj 2026

@lussy1994 u nas podobne, ona je taka samostatna, vydrzi s inymi ludmi, neboji sa cudzich. Syn je opak. Dievcatka byvaju take samostatne. Je po mne a svokre, taka nezavisla dusa.

tomcimka
2. máj 2026

@lussy1994 mám syna. Od narodenia je samostatný - na mňa na mamu si vždy spomenul, keď bol hladný a išli mu zuby (to reval deň a noc 7 dní v týždni). Ináč neplakal. Mal 1,5 roka, keď sa prvý krát zbalil (detský riad a detské jedlo z kuchynky si dal do batoha) a odišiel z domu- urobil to viackrát. Vždy pred odchodom z domu sa prezliekol- ja som ho nechala tak, aspoň sa veľmi rýchlo naučil byť samostatný v obliekaní a vyzliekaní. Vďaka tomu, že neplače za mnou a ja mu nechýbam, tak chodí od cca 2 rokoch občas na prespávačky k babke na celý víkend. Keď som bola s ním na rodičáku, staršia v škôlke, tak ja som mala celý dom vyriadený, lebo som sa pri ňom nudila,tak som upratovala. On sa celé dni sám dokázal vyhrať. Išla som ho skontrolovať do detskej a on spal na posteli prezlečený v pyžame- zvládol to bezo mňa. Za to staršia dcéra je pravý opak. Syn má 4 roky a je úplne normálne dieťa. Tak sa len vytešuj. Lebo môže prísť ďalšie dieťa a ty budeš celé dni ako na kamere.

Strana
z2