Logopédia u 2-ročného chlapčeka. Ako postupovať?
Dobrý deň, potrebujem radu
Mám synčeka 27 mesiacov a iba si svoju reč ide , nemá slovnú zásobu nevie ukázať toto, hento atď, chcem , podaj , nič nevie, ani nic povedať .
Boli sme u logopedičky a ona my navrhla bez telefónu úplne , telka len na pol hodinu , tráviť čas a hrať sa sním 3 hodinky denne. Rozumovo je vraj na 1 rok , tak my povedala, len trojslovne vety , jednoduché a ukázať mu len jednu hracku a potom schovať a zasa sa ním hrať inú,
Ja si myslím že nemám nato. Priznávam sa som frustrovaná , uplakaná, ďakujem za rady.
Ako na čo nemáš,nejako nechápem
Veď sú to jednoduché inštrukcie
Či čo
On už vie čo je telefon? Ty sa daj dokopy a potom budes moct pomocť aj dieťaťu. Vsetko sa dá,nejde i život. Chce to pravidlá a pevný režim.
@simonahanka koľko času strávi pred telefónom, telkou? Musí to byť veľa keď si z polhodiny v strese. Čo robíte celý deň keď s ním nekomunikuješ? Začni používať jednoduché vety, komentuj všetko čo robíš a nestresuj. Kopec detí sa rozhovorí neskôr, či on ani nerozumie čo chceš?
27 mesacneho, nehnevaj sa, ale udavaj normalny vek dietata. Ci dokedy to budes v mesiacoch ratat?
Nemáš na čo?
Hrať sa s vlastným dieťaťom bez mobilu v ruke?
Či nevieš ukázať a schovať hračku? za chrbát, pod tričko, kdekoľvek ju polož a pýtaj sa "kde je?" Keď ju nájde, povieš "tu je!". Pridaj názov toho, čo hľadáte - "kde je auto?" Pomenúvaj jednoducho. A rozvíjaj. Auto. Zelené auto. Mačka. Čierna mačka. Mačka robí mňau. Jednoduchá trojslovná veta. To hádam zvládneš 😉 pomenúvaj, komentuj všetko čo robíte. Ak trávi hodiny na mobile a nik sa mu nevenuje, nerozpráva s ním, nemá dôvod komunikovať a rozprávať. Má všetko čo potrebuje - mobil, telku, čipsy a predpokladám aj džús vo fľaši. Dúfam, že plienku už nie. Je načase to zmeniť, ísť von, na ihrisko. Pohyb ide ruka v ruke s rečou. Nemáš prečo plakať. Ešte vždy máš šancu to zmeniť.
@simonahanka môj syn nerozprával vôbec keď mal 2 roky len také slabiky , začali sme chodiť k logopedicke a jemu to veľmi pomohlo ale musis sa mu ozaj venovať 100% , žiaden mobil , telka , začali sme s kartičkami obrázky , rôzne témy autá , povolania , ovocie zelenina, atd , a všetko vysvetľovať , ukazovať opisovať . Nevzdávať sa . Zavolaj si domov aj CVI oni prídu je to zadarmo pomôžu ti poradia aj oni sa hrajú robia aktivity s dieťaťom dokonca aj pomôcky požičajú pre nás to bola veľmi pozitívna skúsenosť dodnes sme v kontakte ako kamarátky . A nehnevaj sa môj syn ma aktuálne 6 rokov a mobil v živote v ruke nemál ani nevie ako sa na ňom robí , takže ho zábav inak , nech vari s tebou , pomáha v domácnosti deti sú radi užitočné a keď ho pochvális ešte . Len ta chcem povzbudiť že môj syn mal zo začiatku expresivnu poruchu reči a teraz ma len poruchu výslovnosti r , l občas nevysloví pekne prehltne inak hovorí plynule pekne rozumejú mu aj cudzí . Takže mobil zahodiť obaja a sup do prace zvládneš to Logopédia je dobrý smer .a to môj syn bol predčasne narodený a pôrod komplikovaný ozivovany , u nás to bolo hlavne z tej neurologickej stránky a celkovo vývin opozdený ale dobehol . A skús aj equzeen mu dávať , omega 3 vitamíny všetko je na podporu mozgu , ale hlavne venuj sa mu !!!!
Tak ano, takemu malemu sa treba viac venovat, zvlast ked nerozprava..telefon nema co mat v ruke....povedala ti co mas robit
@simonahanka urcite treba zmenit logopedicku, nam tiez sadla az druha. Odkial si ? V bratislave mozem odporucit logopoint
27 mesacneho, nehnevaj sa, ale udavaj normalny vek dietata. Ci dokedy to budes v mesiacoch ratat?
@anonym_724200 Tiež mi to hneď udrelo do očí. Dieťa má 2 roky. 🤷🤦
no ak mu chces rozbehnut rec gro terapie nie je v zariadení u logopedicky ale doma. takze nastav si oravidla a dodržiavaj ich, mobil, telka zrusit uplne
@simonahanka Veľa mu čítaj, komentuj, spievaj. Hrajte sa s kockami, tvorte. Pokyny mu hovor jednoduché, jednokrokove.
A nerob si ďalšie deti, prosím.
Držím palce!
Ale on ti vôbec nerozumie? Ani prstom neukazuje?
Môj syn je o niečo mladší a tiež ešte veľmi nerozpráva, ale ukazuje. Povie pár slov a v knižkách vie všetko ukázať. Často sa ho pýtam, kde je napríklad koberec, lampa či chladnička, alebo mu dávam bežné pokyny – prines topánky, daj si klobúk na hlavu, vyhoď papierik do koša.
Čítame si knižky, ukazuje zvieratká a vie aj napodobniť ich zvuky. Televízor máme zapnutý asi 10 minút denne, keď si čistíme zuby. Aj vonku sa s ním rozprávam – kde je slniečko, lietadlo, tráva, veverička, strom…
Pracovala som roky v materskej škole a stretla som sa s deťmi, ktoré sa rozrozprávali až po nástupe do škôlky. Ale dovtedy rozumeli, ukazovali a vedeli komunikovať aj inak.
takto dieťa má 2 roky a tri mesiace niekoľko dní a hodín😀 frustrovaná si z toho, že mobil a telka bol nástroj ako mať pokoj od dieťaťa, a čakať že sa naučí sám rozprávať, poznať veci atd.... ruky vám odťať takým matkám fakt... je probém si zobrať knižku a ukazovať mu zvieratká, doma komentovať veci aby opakovalo dieťa, na prechádzke, vziať ho k zvieratkám a napodobnovať zvuky napr.. a potom sa čudujeme že všetky deti majú nejaké poruchy a treba im asistentna a všetci dú zlí len ich deti sú chúdence..
@simonahanka urcite treba zmenit logopedicku, nam tiez sadla az druha. Odkial si ? V bratislave mozem odporucit logopoint
@blabla22 a čo myslíš, že jej druhá logopedička poradí? nebude s ním vyvodzovať hlásky ako s dieťaťom, ktoré má nesprávnu výslovnosť. Toto dieťa nehovorí, ani neukazuje, nemá slovnú zásobu - a tú mu žiadna logopedička nevytvorí. To je úloha rodičov. Dieťaťu sa treba venovať, veľa s ním rozprávať, čítať mu, spievať, vytvárať komunikačné situácie, ukazovať mu, zdieľať s ním pozornosť, hrať sa hry na telo, rytmizovať. Táto jej kázala hrať sa s ním a jednoducho s ním rozprávať. A mamička sa rúca, že to nezvládne 🤦🏻♀️
A hlavne,ak mu púšťaš anglické kraviny,tak s tým prestaň úplne. Musíš začať všetko pomenuvať jednoslovne a zároveň mu vec ukazovať. Pomenuj veci správne. Ty by si to aj zvládla, ale nechce sa ti.
Ahoj, ja mam dcérku s razstepom, čiže očakávaný oneskoreny vývin reči, ale dcerka ma rok a pol a základné pokyny rozumie, (ale fakt zakladne) a tiež ukáže prstom. Resp taka ta snaha komunimovat a zdielat s tebou pozornost tam je? Ja som ju naučila posunky na základné potreby. Mne ešte ako špecku napadlo, ci ma skontrolovany sluch, a či uši fungujú v poriadku. Tam toho treba viac vylúčiť. Takto z diaľky sa ťažko radi.
@simonahanka a na čo nemáš? nechať dieťa bez telefónu a televízie? veď ho vezmi na pol dna každý deň von, doobeda, poobedie....a venovať sa mu môžeš v parku, na ihrisku, kdekolvek....čo si s ním robila do teraz? sedelo len pri telke a na telefóne? jedne deň vezmem knižku a ukazujem, čítam riekanky, spievam pesničky, druhý deň sa dieťaťa pýtam v parku na farby, ukazujem živé zvieratká....treba hlavne používať uplne jednoduché vety, jednoduché otázky, nie súvetia....dieťaťu dávať možnosti aby ti odpovedalo napr.akú chceš zmrzlinu? čokoládovú alebo jahodovú? kam chceš ísť? do parku alebo do obchodu? ktoré tričko chceš?......
Tie inštrukcie sú pomerne jednoznačne a jednoduché. Len si ty musíš stanoviť priority a začať s dieťaťom niečo robiť. A ak nevieš ako sa s ním hrat. Tak odpoveď je jednoduchá: hra mailiom spôsobov a nie jeden správny
A práve keď budes s dieťaťom priamo, tak vtedy začne lepšie vnímať komunikáciu vrátane reči a bude sa posúvať. A nie tak, že bude mať neustále jednu a tú istú odozvu z obrazovky. A malé dieťa má hlavne manipulovať s vecami, predmetmi, hračkami, skúmať a hybat sa abpotom aj reč môže naskočiť. A nie, že neviem čo mám robiť, tak dietatu strčim mobil do ruky .
uplne jednoduchá hra na farby a počítanie je napr. s lentilkami....vysypeš lentilky a povieš dieťaťu prosím si jednu červenú lentilku alebo ukážem na zelenu a spýtam sa je červená? alebo vyber mi zelené lentilky....to sú uplne jednoduché veci pri ktorých sa dieťa učí.....to len ako príklad hry a takto sa hrať s uplne obyčajnými vecami, nemusia to byť len hračky....
@anonym_724200 toto keď vidím sa naozaj len pozastavím nad matkou 😕
@simonahanka a na čo nemáš? nechať dieťa bez telefónu a televízie? veď ho vezmi na pol dna každý deň von, doobeda, poobedie....a venovať sa mu môžeš v parku, na ihrisku, kdekolvek....čo si s ním robila do teraz? sedelo len pri telke a na telefóne? jedne deň vezmem knižku a ukazujem, čítam riekanky, spievam pesničky, druhý deň sa dieťaťa pýtam v parku na farby, ukazujem živé zvieratká....treba hlavne používať uplne jednoduché vety, jednoduché otázky, nie súvetia....dieťaťu dávať možnosti aby ti odpovedalo napr.akú chceš zmrzlinu? čokoládovú alebo jahodovú? kam chceš ísť? do parku alebo do obchodu? ktoré tričko chceš?......
@mogaa všetko toto robím ! Mu nesedime pri televízore , akože. Myslela som vo my nakazala logopedička , telefón je fuč televízor len pol hodinku , vonku sme stále keď teda počasie je normálne a nie také horká, sme na dvore kupeme sa, no nemám oba jeho mám dcéru 12 ročnú o chvíľku.
Tie inštrukcie sú pomerne jednoznačne a jednoduché. Len si ty musíš stanoviť priority a začať s dieťaťom niečo robiť. A ak nevieš ako sa s ním hrat. Tak odpoveď je jednoduchá: hra mailiom spôsobov a nie jeden správny
A práve keď budes s dieťaťom priamo, tak vtedy začne lepšie vnímať komunikáciu vrátane reči a bude sa posúvať. A nie tak, že bude mať neustále jednu a tú istú odozvu z obrazovky. A malé dieťa má hlavne manipulovať s vecami, predmetmi, hračkami, skúmať a hybat sa abpotom aj reč môže naskočiť. A nie, že neviem čo mám robiť, tak dietatu strčim mobil do ruky .
@anonym_85d299 bože toto som aj očakávala takéto vaše reakcie to je celé zle, on nemá celý deň telefón , venujem sa mu.! Keď mieniš takéto hejty dávať nepíš jednoducho a zatvor ústa. Toto som už dávno počula tieto vaše drifty.
uplne jednoduchá hra na farby a počítanie je napr. s lentilkami....vysypeš lentilky a povieš dieťaťu prosím si jednu červenú lentilku alebo ukážem na zelenu a spýtam sa je červená? alebo vyber mi zelené lentilky....to sú uplne jednoduché veci pri ktorých sa dieťa učí.....to len ako príklad hry a takto sa hrať s uplne obyčajnými vecami, nemusia to byť len hračky....
@mogaa on nevie rozprávať , neukazuje prstom a ani my nevie povedať čo chce len gestami.
@simonahanka neboj sa , zvládneš to....tiez sme si tým prešli...
@rachel36a ďakujem jedno pozitívna odpoveď.
@kalifka ty nevieš spočítať 27 mesiacov 😅no 2 roky moja a 3 mesiace.
@kalifka ty mňa tak poznáš keď mňa súdiš😀 ty matka

Skús Centrum vcasnej intervencie.