icon

Pocit zlej mamy: Bojujem so zdravotnými komplikáciami dieťaťa

veronika7751
17. júl 2026

Ahojte,

potrebujem sa len trochu vyrozprávať.

Od pôrodu mám pocit, že zlyhávam vo svojej úlohe mamy. Rozumom viem, že sa snažím robiť maximum, ale vo vnútri mám neustále pocit, že robím málo a že mojej malej neviem dať to, čo potrebuje.

Na malú sme sa s partnerom veľmi tešili. Po predchadzajucom zamlknutom potrate bolo celé tehotenstvo našťastie bezproblémové. Pôrod bol veľmi rýchly, posledná fáza trvala len 7 minút - zasivali ma vyše hodiny 🙈 malicka mala na sebe aj modrinky. V pôrodnici dostala silnú žltačku, bola veľmi spavá a dojčenie bolo od začiatku náročné ( každá laktačná na oddelení tvrdila čosi iné, ja som sa citila totálne neschopné, malú už na fototerapii začali dokrmovat) Odvtedy mám o ňu stále veľký strach.

Neskôr sa pridali koliky, grckanie, diastáza, pupočná pruh a torticollis, hypertonus končatín. Od piateho týždňa cvičíme Vojtovku, chodíme na súkromne fyzio, boli sme na osteopatii a čaká nás neurológia aj rehabilitácie v nemocni. Hernia je našťastie už oveľa lepšia, ale torticollis sa stále neupravil a začína sa jej splošťovať hlavička. Vojtovka ma vyčerpáva, neviem či nej vôbec pomáha, či ju len zbytočne netrapime, či to cvičím dobre. Už sa ju niekedy bojím aj chytiť že čo ak jej niečo zhoršim.

Predtým som bola veľmi aktívna – práca, šport, cestovanie… Mala som pocit, že všetko zvládam. Teraz mám pocit, že zlyhávam práve v tom najdôležitejšom. Partner je úžasný a veľmi ma podporuje, ale už sa hanbím stále dokola hovoriť, ako sa cítim. Myslela som si, že po troch mesiacoch to bude lepšie, ale tie pochybnosti sú stále rovnaké.

Mala je inak veľká pohodacka, stále sa smeje, pekne papa aj spinká 🥰

Viem, že su Maminy ktoré to majú stokrát náročnejšie, ale ja mám pocit, že všetci to dávajú lepšie ako ja 🥲

anonym_a56dd8
17. júl 2026

@veronika7751 tie mamy, ktoré to robia dobre majú vždy o sebe pochybnosti a hľadajú to, ako to môžu robiť ešte lepšie.

Tie čo o sebe tvrdia, že sú dobré matky zvyčajne až tak dobré nie sú (mám príklad mojej mamy) 🙂.

amel
17. júl 2026

To,co odpisuješ,je normalne a bezne.
Co ine Ti zostáva,ako to vydržať?
A musis o tom rozprávať.Hlavne partnerovi.
Bude to lepsie,no problem je hlavne v Tvojej hlave,kľudne zájdite ku psychológovia,neublizi.
A raduj sa zo zivota,malicka sa raduje.
A teraz to najdolezitejsie:Si stred vesmíru Tvojej dcérky a ten najdôležitejší clovek a vzdy budeš.
Nijto nie je dokonalý,neda sa to.
Je v poriadku jácht,hnevať sa,mat pochybnosti no musis to prestriedat s obdobiami radosti.

anonym_97bb6f
17. júl 2026

Chápem ….prve dieťa, neskúsená matka. Ale príliš sa prežívaš
Veď tvojmu bábätku dokopy nič nie je. Podľa nadpisu a dramatického začiatku som myslela, že tvoje bábätko je kŕmené cez sondu, nevníma, je po 3 operáciách bez jasnej prognózy
A tu sa dočítam že jaj, trochu sa musíte popasovať so svalovým napätím
Trosku sa uvoľní, daj do kľudu, bude ti lepšie a viac si užiješ babo a materstvo

anonym_75d066
17. júl 2026

Človek občas o sebe pochybuje a práve vďaka tomu sa zlepšuje v tom, čo robí.Ano, sú matky, ktoré to majú náročnejšie ako ty, ale je veľa takých, ktoré to majú jednoduchšie

muzula
17. júl 2026

Z toho čo si napísala sa mi javíš ako pozorná a obetavá mama. A tie pocity sú normálne, super je, že partner ta podporuje - daj mu to občas vedieť, že to vnímaš a cenis si to. A neboj sa, robíš všetko čo môžeš a bude to čoraz lepšie.

anonym_969ffa
17. júl 2026

Poznám to
Tiež podobne
Vojtovka je super ale niekedy psychicky masaker
Tiež či dobre cvičím, či budú pokroky, stále sledovať vyvoj a to bola pohoda proti tomu ako velmi zle dieťa znasalo rehabilitácie a dlho sa z toho dostával , panika z ľudí aj strach zo mňa co sním robím alebo idem robiť 😅a to bolo /aj je uvažovania či som mu neuskodila
Stále sa snažím robiť zábavu,pohodu,relax pre seba aj dieťa aj ked nie vždy je to ideálne

evkatk
17. júl 2026

Ako môže žena - matka uvažovať o tom, že zlyháva ako matka? Predsa každá matka musí byť za každých okolností tak silná, že nemôže ani len uvažovať o svojom zlyhaní. Dieťa, jeho potreby a starostlivosť oň musí byť jediným, nad čím má zmýšľať. Matka, ktorá uvažuje o svojom zlyhaní, má obavy z toho, či to čo robí je správne, je prípad pre psychiatra. Ak je psychicky labilná, načo mala dieťa?

sisa_s
17. júl 2026
@evkatk

Ako môže žena - matka uvažovať o tom, že zlyháva ako matka? Predsa každá matka musí byť za každých okolností tak silná, že nemôže ani len uvažovať o svojom zlyhaní. Dieťa, jeho potreby a starostlivosť oň musí byť jediným, nad čím má zmýšľať. Matka, ktorá uvažuje o svojom zlyhaní, má obavy z toho, či to čo robí je správne, je prípad pre psychiatra. Ak je psychicky labilná, načo mala dieťa?

@evkatk mila pani dochodkyna, to vy ste pripad pre psychiatra...ani 1 rozumny komentar

anonym_969ffa
17. júl 2026
@sisa_s

@evkatk mila pani dochodkyna, to vy ste pripad pre psychiatra...ani 1 rozumny komentar

@sisa_s súhlas,koment mimo a evidentne bez skúseností

a0
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk myslím, že každá normálna matka, ktorá má v sebe viac pokory než ega si dokáže priznať, že zlyháva, nevládze a vôbec nie je kvôli tomu prípad pre psychiatra. Naopak, ľudia, ktorí sa tvária ako všetko úžasne zvládajú a opovrhujú ostatnými, ktorí náhodou nie, sú skôr súci minimálne na pokec u psychológa. Skúste sa nad svojou dokonalosťou zamyslieť. 🙂

anonym_508eb3
17. júl 2026

Súhlasím so všetkým, čo tu bolo napísané. Si skvelá, robíš maximum a ako mama ležiaceho dieťata dodám len jedno: vojtovká má zmysel. Aj všetko, čo robíš, aby sa dieťa posúvalo. Rehabilitácie sú kľúčové. Určite mu neubližuješ. Držím palce 🍀

anonym_93295d
17. júl 2026

tiež sme mali diagn. o ktorej píšeš. Po čase sa pridali ďalšie. To nechce zažiť nikto čo zažívajú matky takýchto detičiek. Horšie ako práca v kameňolome.

sova7
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk potom je každá matka prípad pre psychiatra k dietatu sa nedáva navod na použitie a každá žena každý človek má chvíle keď pochybuje a má pocit že zlyháva. Vieš prečo? Lebo sme ľudia a ľudia pochybujú. To by nikto nemohol mať deti. A každá žena ktorá sa odhodlala mať dieťa robí preň čo môže a naj čo dokáže je dobrá matka a zaslúži si úctu a podporu.

luccija
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk a prečo by matka musela byť iba silná?Tiež je len človek s pochybnosťami, strachom, unavou.Tolko nezmyslov som ešte nečítala si úplne neempaticka.Kto dieťa ešte neporodil nevie, že si pocas rokov materstva prejde fyzickým a psychickým dnom.Ako môže žena vedieť dopredu ako sa bude správať ako bude všetko znášať, aké budú mať starosti?To nie je práca odkiaľ odídem, alebo partner, keď mi to nevyhovuje, ale o dieťa sa treba starať či je choré, ležiak, alebo chorá mama nevyspata v nepohode.Ty si strašne dokonalá dúfam, že na svoje deti si nemala také pripomienky a nároky a vyrástli z nich psychické zdravé odolne jedince.
@veronika7751 si dobrá mama tie, ktoré nie sú sa nad takými vecami ani nezamyslaju.Vojtovka a hypertonus je na dlho, ale má to zmysel.

veronika7751
autor
17. júl 2026

Ďakujem vám všetkým … ten nadpis mi upravil sám MK … ja som taky nedala, neporovnávam sa s vážnymi diagnózami ani by mi to nenapadlo…
Ja som len z toho všetko už unavená … ale samozrejme vydržím. Je to asi slabá chvíľa a vyčerpanie

veronika7751
autor
17. júl 2026
@amel

To,co odpisuješ,je normalne a bezne.
Co ine Ti zostáva,ako to vydržať?
A musis o tom rozprávať.Hlavne partnerovi.
Bude to lepsie,no problem je hlavne v Tvojej hlave,kľudne zájdite ku psychológovia,neublizi.
A raduj sa zo zivota,malicka sa raduje.
A teraz to najdolezitejsie:Si stred vesmíru Tvojej dcérky a ten najdôležitejší clovek a vzdy budeš.
Nijto nie je dokonalý,neda sa to.
Je v poriadku jácht,hnevať sa,mat pochybnosti no musis to prestriedat s obdobiami radosti.

@amel ďakujem ti 🌸 máš pravdu. Ja sa musím dať dokopy a užívať si malú.

eli3k
17. júl 2026

Nase prve bejby bolo presne take, malo dokonca vsetko, co si vymenovala 🙂 Vojtovku sme cvicili spojenu s baby gymnastikou a nikdy som nepochybovala, ci to mam robit. Hoci okolie sa tvarilo cudne aj ocami gulali. Spravne pohybove vzorce su to najdolezitejsie na napredovanie dietatka. My sme mali pohodovu fyzio a maly pritom neplakal cize u nas nic stresujuce.
Hypertonus je podla mojho nazoru (podla prezitych skusenosti) narocnejsi, lebo to sa musis dat aj ty do kludu.
To, ze sa porovnavas s inymi, vraj to robia lepsie? Vies, kazdy to ma ine. Oni zasa nikdy nepochopia ake to mas ty,s cim sa pasujes. Nema vyznam sa v tomto porovnavat, hoci mamicky to casto robia. Ak je manzel napomocny, trochu sa vzchop. To das!

veronika7751
autor
17. júl 2026
@eli3k

Nase prve bejby bolo presne take, malo dokonca vsetko, co si vymenovala 🙂 Vojtovku sme cvicili spojenu s baby gymnastikou a nikdy som nepochybovala, ci to mam robit. Hoci okolie sa tvarilo cudne aj ocami gulali. Spravne pohybove vzorce su to najdolezitejsie na napredovanie dietatka. My sme mali pohodovu fyzio a maly pritom neplakal cize u nas nic stresujuce.
Hypertonus je podla mojho nazoru (podla prezitych skusenosti) narocnejsi, lebo to sa musis dat aj ty do kludu.
To, ze sa porovnavas s inymi, vraj to robia lepsie? Vies, kazdy to ma ine. Oni zasa nikdy nepochopia ake to mas ty,s cim sa pasujes. Nema vyznam sa v tomto porovnavat, hoci mamicky to casto robia. Ak je manzel napomocny, trochu sa vzchop. To das!

@eli3k ďakujem ti za povzbudivé slova… pomohlo mi si to prečítať

evkatk
17. júl 2026

Mala som 3 deti a nikdy som nepadla na psychické dno. Prejsť psychickým dnom počas materstva jedna matka, ktorá svoje deti miluje, nemôže. Matka vždy, za každých okolností v zdraví, chorobe, nepohode, atď. musí stáť pevne na oboch nohách a nepripustiť , aby sa jej problém dotkol iných v rodine, ale musí vždy všetko hneď riešiť. Psychickú nepohodu matky si odnesú iba deti. Tá im vždy musí udržiavať pohodové kľudné prostredie, nesmú cítiť, že ju niečo trápi. Moje deti mali zabezpečené prostredie, v ktorom necítili, žiadne problémy dospelých. Sú z nich vzdelaní, vyrovnaní ľudia s doktorátmi a maximálne kľudnými povahami, za čo môžu vďačiť výchove v pohodovom prostredí.

amel
17. júl 2026
@evkatk

Mala som 3 deti a nikdy som nepadla na psychické dno. Prejsť psychickým dnom počas materstva jedna matka, ktorá svoje deti miluje, nemôže. Matka vždy, za každých okolností v zdraví, chorobe, nepohode, atď. musí stáť pevne na oboch nohách a nepripustiť , aby sa jej problém dotkol iných v rodine, ale musí vždy všetko hneď riešiť. Psychickú nepohodu matky si odnesú iba deti. Tá im vždy musí udržiavať pohodové kľudné prostredie, nesmú cítiť, že ju niečo trápi. Moje deti mali zabezpečené prostredie, v ktorom necítili, žiadne problémy dospelých. Sú z nich vzdelaní, vyrovnaní ľudia s doktorátmi a maximálne kľudnými povahami, za čo môžu vďačiť výchove v pohodovom prostredí.

@evkatk musi a nemoze?A čo ked sa to "musi a nemoze" neda splniť?Co potom?Pocula si niekedy napr o depresii a iných zdravotných problémoch?Matka?
Prečo nikde nespominas i otca?On je kde?
To,ze ma niekto doktorát,neznamená,ze je múdry,šťastný a dobry rodic.
Nie je v tom doktoráte tiez slovíčko "musi"?

anonym_2a7ed5
17. júl 2026
@evkatk

Si dobrá mama uz len tym za sa zaujimas a zamýšľas sa nad tým, ze veci neignorujes.

@evkatk Ty si dalsi dovod preco maju zeny pocit menejcennosti a psychicke problemy. Ty si presna ta "spolocnost" ktorá ocakava ze za to ze zena porodi dieta tak ma zrazu zazracny navod na vsetko a vsetko ma zvladat s lahkostou.
Prečítaj si to po sebe. Ze matka ktora miluje svoje deti nemoze prejsť psychickým dnom???? Ze deti necítili problemy dospelych??? To si ich v akej bubline vychovala a co z nich za "osobnosti" vyrastli. Kolko ludi ma doktorat a zároveň aj psychicke problemy...tak aby si si raz nemusela spajat suvislosti medzi tvojou vychovou a odolnostou svojich deti.
Okrem toho tvoj komentár je tak mega odveci ako to len ide...autorka tu pise o zdravotných problémoch babatka a ti do toho dokazes zakomponovať ze mas vzdelane dospele deti.

luccija
17. júl 2026
@evkatk

@anonym_2a7ed5 veď sa musí pochváliť aká je dokonalá žena a dokonalá žena nemôže mať nedokonalé deti, lebo...
@amel
@anonym_2a7ed5 presne tak, lebo musia byt dobre a vzdelané, aby rodičia mali radosť a mali sa čím chváliť veľa rodín funguje na tom, že deti nemôže ukázať slabosť, alebo odpor, lebo v našej rodine sa emócie neukazujú a robí sa čo povedia rodičia, lebo najlepšie vedia čo je pre deti dobre
@evkatk deti musia vidieť, že život nie je len ružový, že sú aj problémy a treba ich prekonávať.Aj hádky aj frustráciu bežný život....možno by aj tvoje odpovede boli iné, ak by si pripustila, že aj ty si niekedy vo výchove pochybila, ale to by si ty nikdy s tvojim egom nepriznala.

abbey1
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk Niekedy si hovorím, že by stálo za to, stretnúť sa s tvojimi deťmi a spýtať sa ich, ako hodnotia svoje detstvo vo vašej rodine a ako šťastné sa reálne cítia.

anonym_2ba5ab
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk toto moze byt podla mna obrovsky blud... som mama, presla som si velmi narocnym obdobim kvoli zdravotnym problemom deti aj manzela. Mesiace som isla na doraz, az cez svoje sily. Vydrzala som to az pokial sa vsetko ako-tak dostalo do normalu. Az potom som padla, velmi hlboko. Nie az na dno ale nechybalo vela a uz by som tu nebola. Som rada, ze som prezila.
Vedia to len blizki priatelia, nevie to ani moja mama, ani kolegovia s ktorymi som denne. Pre nich som ta pohodacka, ano, vzdelana, vyrovnana aj s doktoratom, ktoru len tak nic nerozhadze.

anonym_2ba5ab
17. júl 2026

@veronika7751 tvoje pocity su uplne normalne ❤ , prve mesiace su velmi narocne, naviac pokial ma dietatko zdravotne problemy a uz o jedno dietatko ste prisli. Si pre svoje dieta skvela mama.

anonym_301b28
17. júl 2026
@evkatk

@evkatk V každej téme, do ktorej prispeješ, nezabudneš autorku príspevku zhodiť a seba, samozrejme ako ináč, vykresliť ako dokonalú, super ženu, matku, ktorá vychovala úžasné, dokonalé, super deti, samozrejme s doktorátmi. Aj keby si písala ako anonym, so svojimi názormi si tak rozpoznateľná, že ti niet páru. Ja ti želám všetko dobré, lebo musíš byť nešťastný človek, keď potrebuješ svoju hodnotu neustále takýmto spôsobom legitimizovať.

eli3k
17. júl 2026
@veronika7751

@eli3k ďakujem ti za povzbudivé slova… pomohlo mi si to prečítať

@veronika7751 este k manipupacii s babatko ti odporucam pozriet knihy od Evy Kiedronovej. Ked mas pocit,ze mozno nerobis vsetko spravne Deti s hypertonusom maju predrazdrny nervovy system a spravna manipulacia pomoze. Pripadne baby plavanie od 6m. Nasmu to pomahalo. A teda neviem, ci je to pravidlo,ale nas je dost turbo doteraz.
Mozes skusit este satku alebo nosic aspon prilezitostne. Babetka ukludnuje, ked citia mamu! Good luck 🍀