icon

Vyčerpávajúca materská dovolenka: Ako sa s ňou vyrovnať?

Dnes o 19:45

Ahojte žienky, idem sa sem vyliať, v posledných dňoch je toho na mňa moc.
Najprv napíšem, že mám normálne, zdravé detičky, no i tak je materstvo pre mňa vyčerpávajúce.
Synovia majú 4.5 a skoro 2 roky, vedia sa pekne zahrať, ale aj pekne pohádať, pobiť.
Cítim stále tlak, aby som všetko zvládala, bola dobrá mama, mala aj navarené, upratané, hrala sa s deťmi, venovala manželovi, no mám pocit, že vačšinou zlyhávam.
Strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy som chcela atď. Teraz musím všetko prispôsobovať deťom. Od rána ako ma mladší zobudí, musím ísť a fungovať. Ak bola ťažšia noc, nemôžem si len tak posunúť budík a prispať si. Keď večer prídeme domov, nemôžem si len tak ľahnúť na gauč a pozrieť seriál. Som v jednom kolotoči.
Som stále napätá, aj keď si ľahnem večer do postele, neviem uvoľniť telo, stále som akoby v kŕči. Neviem to ani pomenovať.
Aj vy ste to tak niektoré prežívali? Ak áno, čo vám pomohlo?
Okrem odložiť deti k starým rodičom - to u nás nejde.
Zavesiť ich na krk manželovi tiež nemôžem, momentálne ma v práci toho strašne veľa (špecifická práca, kde nejde len tak si vziať voľno).

anonym_028d37
Dnes o 19:53

@anonym_autor ak nepomôžu starí rodičia a manžel sa nespolupodiela, už ti zostáva, len zaplatiť opatrovateľku. Hrozí ti klasické vyhorenie na materskej. A okrem toho, keď sa snažis byť vo všetkom dokonalá, tak to situácii len pridáva.
Aj ja som to takto mala... Teraz pri štvrtomm dieťati, keď bude treba, zoženiem si opatrovateľku, lebo babkovci má majú na háku a manžel tiež má špecifickú prácu. Kedysi by som opatrovateľku neriešila, lebo čo povedia susedia, kamošky, svokrovci.... A vieš čo? Teraz mi je to srdečne jedno...dôležité je, čo si poviem JA !

anonym_8cc865
Dnes o 19:55

Tak presne pre TOTO som ja nikdy nechcela deti a ani ich nemám. Presne ako píšeš, "strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy chcela atď." Ja som sa takéhoto života nechcela vzdať a neľutujem. Žijem presne tak, ako píšeš, že ti to chýba - ak som po práci unavená, jednoducho si ľahnem a nerobím nič, ak sa mi cez víkend nechce vstávať, tak nevstávam, keď mám chuť niečo si pozrieť v TV, tak si to pozriem a nič mi v tom nebráni. Nuž čo ti k tomu povedať - najprv si mala rozmýšľať a až potom si spraviť 2 decká. Možno tvrdé slová, ale úprimné.

anonym_18ea10
Dnes o 20:01

Neostava nič len vydrzat. Ved starsieho mas skoro cely den v skolke...
Ja si myslim ze na Slovensku mate v podstate paradies, kde deti date na 8 hod do skolky so stravou a este ste 3 roky aj doma. Ja od 6.mesiaca deti kmitala medzi pracou detmi. Skolka az od 4 rokov a aj to len na 4 hodiny bez stravy. V dobrom vam zavidim.

anonym_b93564
Dnes o 20:02
@anonym_8cc865

Tak presne pre TOTO som ja nikdy nechcela deti a ani ich nemám. Presne ako píšeš, "strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy chcela atď." Ja som sa takéhoto života nechcela vzdať a neľutujem. Žijem presne tak, ako píšeš, že ti to chýba - ak som po práci unavená, jednoducho si ľahnem a nerobím nič, ak sa mi cez víkend nechce vstávať, tak nevstávam, keď mám chuť niečo si pozrieť v TV, tak si to pozriem a nič mi v tom nebráni. Nuž čo ti k tomu povedať - najprv si mala rozmýšľať a až potom si spraviť 2 decká. Možno tvrdé slová, ale úprimné.

@anonym_8cc865 Vau, tak to si jej teda poradila. Uz si spokojnejsia, ze si si kopla?
Ona mala rozmyslat, "a az potom si spravit 2 decka", ale ty ai mala rozmyslat pred vypustenim tohto zbytocneho komentara.

Ja mam tiez dve deti a nikto nikdy ta nepripravi na to, co vlastne materstvo obnasa, kym to nezazijes na vlastnej kozi. Lebo kazdy ma ine limity na to, ako to bude zvladat a to sa kazda zena dozvie, az ked si tie decka spravi.

doriiis
Dnes o 20:04

Kľúčom ku šťastiu je nesnažiť sa byť dokonalý vo všetkom za každú cenu.

marianarem
Dnes o 20:06

@anonym_autor Ja to mam tiez takto, vsetky tie pocity poznam. Maly ma uz 6. Pomaha mi asi jedine on sam - ked sa nanho pozriem, tak si proste neviem predstavit, ze by tu nebol. Ked si polozim otazku, ci by som ho menila za niekdajsi bezstarostny zivot, ktory mi tiez velmi chyba, tak odpoved je, ze nemenila. Cize za mna - zivot s nim je ta lepsia alternativa a stojim si za svojim rozhodnutim ho mat. To ma drzi, aj ked niekedy mam pocit, ze to je nad moje sily. No a potom este vidina, ze este nejake tie roky a potom si uz zase vecer na ten gauc lahnem 🙂

anonym_b93564
Dnes o 20:07

@anonym_autor Tu moc pomoc nehladaj, zbehnu sa tu len dokonale matkyy a bezdetne zeny, co hovno vedia o materstve. Este ti nalozia, ze co by si robila, kebyze mas tazko chore dieta a co robili nase matky, ked nemali susicky, pracky, umyvacky a nefnukali.
Skor ti odporucam na IG pohladat profily s materskou tematikou, tam je ta podpora lepsia, bez obvinovania a zistis, ze skoro kazda matka preziva to iste 🙂 pocit, ze v tom nie si sama, ti doda mozno troska iny pohlad na to vsetko 🙂

anonym_822bc5
Dnes o 20:07

A preco si nezaplatis raz za cas na par hodin opatrovatelku? Aspon brigadnicku studentku ze sa Ti doma s detmi hrat bude? Vsetko sa da. Ja som to tak robila, pomoc nebola, s deckami malymi sama doma, muz v praci. Nepotrebujem sa ustvat, rodina ma potrebuje. Lenze na Slovensku sa na to ludia stale pozeraju cez prsty, ak niekto ma varovanie deti za peniaze. No jejda 🙈 a to sme neboli na vysokej nohe, raz za cas na par hodin si to naozaj dovolit moze kazdy. A najma tie matky, co nie su nutene ist do prace hned, ale mozu ostavat v pokoji do tych 3r na rodicovskej doma.
Takze z vlastnych a praktickych skusenosti Ti radim (a to mam 3 deti rok po sebe, takze Tvoj vekovy rozdiel medzj detmi je fakt 'v pohode' proste ziadna tragedia, uplne normalny - a nikto mi nechodil ani na chvilu pokocikovat), zacni tam, a hned budes mat viac casu (a je jedno ci chces zatial upratovat, varit, dat si kupel, spat... Ide o to ze aspon na cas neriesis deti zavesene na Tebe).

anonym_5dd8c9
Dnes o 20:08
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865 to že ju vyčerpáva rodičovstvo dvoch malých chalanov neznamená, že by ich najradšej nemala. Ja mám pocit, že vy bezdetné iba čakáte, kedy sa matka posťažuje, aby ste mohli samú seba potlapkať po pleci ako ste sa perfektne rozhodli, že deti nemáte. Lebo každá z nás si robí deti lebo nechceme v noci spávať a nechceme si robiť, čo sa nám len zachce.
Autorka, neboj, zlepší sa to. Máš dvoch malý chalanov tesne po sebe, nedá sa ani moc čo iné očakávať. Len vydržať, muž nech si ich zoberie keď sa mu dá a keď sa nedá tak si zaplať opatrovateľku.

malav
Dnes o 20:15
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865 nuz a ty si obycajna sebecka neempaticka brzda. Mozno tvrde slova, ale uprimne.

anonym_822bc5
Dnes o 20:17
@anonym_028d37

@anonym_autor ak nepomôžu starí rodičia a manžel sa nespolupodiela, už ti zostáva, len zaplatiť opatrovateľku. Hrozí ti klasické vyhorenie na materskej. A okrem toho, keď sa snažis byť vo všetkom dokonalá, tak to situácii len pridáva.
Aj ja som to takto mala... Teraz pri štvrtomm dieťati, keď bude treba, zoženiem si opatrovateľku, lebo babkovci má majú na háku a manžel tiež má špecifickú prácu. Kedysi by som opatrovateľku neriešila, lebo čo povedia susedia, kamošky, svokrovci.... A vieš čo? Teraz mi je to srdečne jedno...dôležité je, čo si poviem JA !

@anonym_028d37 ja som sa od toho odosobnila uz pri prvom. Bolo to nepolozitelne dieta ktore revalo ak ho clovek na sekundu dal do postielky, do vajca, kocik tragedia, auto tragedia, no fakt horor. Na rukach spokojny. Takze od jeho 5mesiacov som si platila studentku ktora raz za cas prisla a nosila ho 2-3 hodinky na rukach, robila mu program, a ja som si aspon trochu oddychla alebo porobila co mi treba. Znami sa kde tu na to tak udivene pytali ze hej, si platis opatrovatelku? (Akoby som bola navela). A uplne bezproblemov vravim ano, a na co mam cakat, kym ma porazi? Rodicia su daleko a druha rodina absolutne nema zaujem co len na hodinku prist. Takze ked som s dietatom nonstop 24h denne a dieta nikde nie je spokojne, potrebujeme ten cas prezit. Takze rada si zaplatim opatrovatelku a vobec sa pre to necitim zle a ani trapne.

anonym_9aa8f3
Dnes o 20:38

Ved nech sa hraju v obyvacke na zem,ty na gauc a trochu relaxuj.Jaj,no blizite si zeny same sebe.Ja mam 5deti,ale pridem domov a poviem im aspon hodinu mi nechajte free,tak ma nechaju.Potom riesim dalej,kruzky,mesto ak treba,zase domov,vecera,sprcha,chystanie cistych veci do skolky a sup o 9tej uz sama lezim v posteli.Muz ma zase o 11tej vecer zobudi,ked pride domov z roboty a som s nim hore do pol noci a o 4rano vstavam.
Moc si blizite zeny a ked neni pomoc ani od muza,vsetko len na 1 to je ako samozivitel.Ja ked mam poobedne,vecer uz deti spia,rano ich vidim chvilu ideme spolu s muzom ich porozvazat a ja zase vecer sprcha a spat.

anonym_083a90
Dnes o 20:42
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865 juuuuj dobre že ich nemáte , kto chce krkavčiu mať keď sa jedna žena takto chová k druhej fuj

anonym_4eed56
Dnes o 20:44
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865 otrasná si. Ona bude mat deti,vnučatá a kopu radosti,lebo si spravila 2 decká a ten čas kedy sú malé a potrebujú ju 100% nebude trvať naveky.A ty lež a kukaj tv az do smrti,lebo môžes a nijaké decko ťa nevyrušuje.Za mna premarniš zivot a nikto po tebe neostane.Možno tvrdé slová,ale uprimné.

anonym_09083b
Dnes o 20:53

@anonym_autor na napätie a kŕčovité svaly pomôžu vyššie dávky magnézia, elektrolyty, horúci kúpeľ s epsomskou soľou a levanduľovým olejom, kamilkový čaj, masáže.., menej kofeínu a sacharidov.

majlo1234
Dnes o 21:00

Jezis anonymky. Je v poriadku mat deti aj deti nemat, sa tu teraz budete navzajom trhat kvoli tomu?

Autorka, mam podobne stare deti a su dni, ked som total vyhorena. Ja nemam momentalne tolko penazi, aby som si vedela dovolit opatrovatelku podla svojho gusta🫣a muz je tento rok vacsinu casu na druhej strane republiky pracovne, takze je to tazke proste. Zaroven mi aspon odpada to “vwnovanie sa manzelovi”
A sama na seba sa snazim nedavat si biedu za to,ze je bordel, nenavarene, pradlo neposkldane…skor sa venujem detom, starsi chodi prvy rok do skolky, pocas toho(ak tam teda je🤣a nwni chory) venujem sa mladsej, ideme na ihro, mame pohodicku, obed, a pocas jej spanku mam ja frei, nic nerobim. Po skolke chodime na bajky, na ihriska, tam kde chce syn. Proste snazim sa uzit si ten cas, ktory netvrdnem v robote a ked deti spia, venujem sa relaxu

beata_k
Dnes o 21:01
@anonym_4eed56

@anonym_8cc865 otrasná si. Ona bude mat deti,vnučatá a kopu radosti,lebo si spravila 2 decká a ten čas kedy sú malé a potrebujú ju 100% nebude trvať naveky.A ty lež a kukaj tv az do smrti,lebo môžes a nijaké decko ťa nevyrušuje.Za mna premarniš zivot a nikto po tebe neostane.Možno tvrdé slová,ale uprimné.

@anonym_4eed56 Uznavam, ze to napisala sprosto. Ale zase sa netvarme, ze deti su jedinym zmyslom zivota.

beata_k
Dnes o 21:05

@anonym_autor Aitorka a preco chces byt vo vsetkom No.1? Este napis, ze kazdu nedelu pecies kolac a dielo bude dokonane.
Ja, ti rozumiem ( mam 2 chlapcov), ale sama si skodis. Ved to citis. Trochu zvolni z narokov lebo sa ustves.

anonym_c5515e
Dnes o 21:27
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865 ja rozumiem kazdej zene ktora sa rozhodla nemat deti, tiez som bola 30 rokov skalopevne presvedcena ze ja ziadne nechcem presne kvoli tomu ze som mala rada svoj komfort a slobodu a tiez suhlasim ze vela zien si neuvedomuje co materstvo obnasa a robi si deti bez rozmyslu.. na druhej strane toto je komentar, ktory je absolutne odveci a je cely len o tom ukazat ako tvoje rozhodnutie je to najspravnejsie.. ak by si autorka neuvedomovala co materstvo obnasa tak by si nerobila aj druhe dieta, materstvo je extremne narocne a bez pomoci tazko zvladatelne ale aj tak drvivej vacsine ludi tato narocnost, aj bez najmensej pomoci od rodiny, stoji za ten detsky usmev, objatie a stvorenie noveho krasneho zivota.. a to ze sa obcas clovek postazuje alebo hlada cestu ako si zivot trosku ulahcit nakolko je materstvo NAROCNE tak to neznamena ze svoje rozhodnutie lutuje alebo by sa clovek rozhodol inak

anonym_7e31f4
Dnes o 22:13

@anonym_autor tu si vypočuj diel 244
https://www.sme.sk/podcasty/ludskost-tyzdenny-p...

anonym_7e31f4
Dnes o 22:21
@anonym_4eed56

@anonym_4eed56 a ty si kde na to prišla, že život bez detí je premárnený? Dnes už aj odborníci hovoria o tom, že ženy majú xyz dôvodov nemať deti a sú šťastné. Alebo pomenujú nahlas nežiadúce tabu v spoločnosti, že úloha matky ich nenaplnila.
https://www.sme.sk/podcasty/ludskost-tyzdenny-p...
Diel 244 presne o tejto téme. Odborne

anonym_33e39b
Dnes o 22:23
@anonym_8cc865

@anonym_8cc865
Ako tak citam tvoj komentar napadlo mi iba jedine, ze si sa rozhodla spravne 👍 Isti ludia by sa nemali rozmnozovat.