Vyčerpávajúca materská dovolenka: Ako sa s ňou vyrovnať?
Ahojte žienky, idem sa sem vyliať, v posledných dňoch je toho na mňa moc.
Najprv napíšem, že mám normálne, zdravé detičky, no i tak je materstvo pre mňa vyčerpávajúce.
Synovia majú 4.5 a skoro 2 roky, vedia sa pekne zahrať, ale aj pekne pohádať, pobiť.
Cítim stále tlak, aby som všetko zvládala, bola dobrá mama, mala aj navarené, upratané, hrala sa s deťmi, venovala manželovi, no mám pocit, že vačšinou zlyhávam.
Strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy som chcela atď. Teraz musím všetko prispôsobovať deťom. Od rána ako ma mladší zobudí, musím ísť a fungovať. Ak bola ťažšia noc, nemôžem si len tak posunúť budík a prispať si. Keď večer prídeme domov, nemôžem si len tak ľahnúť na gauč a pozrieť seriál. Som v jednom kolotoči.
Som stále napätá, aj keď si ľahnem večer do postele, neviem uvoľniť telo, stále som akoby v kŕči. Neviem to ani pomenovať.
Aj vy ste to tak niektoré prežívali? Ak áno, čo vám pomohlo?
Okrem odložiť deti k starým rodičom - to u nás nejde.
Zavesiť ich na krk manželovi tiež nemôžem, momentálne ma v práci toho strašne veľa (špecifická práca, kde nejde len tak si vziať voľno).
@anonym_autor 4,5 ročný mal byť dávno v skolke a s 1 dieťaťom to sa už dá lepšie zvládnuť.
@anonym_8cc865 otrasná si. Ona bude mat deti,vnučatá a kopu radosti,lebo si spravila 2 decká a ten čas kedy sú malé a potrebujú ju 100% nebude trvať naveky.A ty lež a kukaj tv az do smrti,lebo môžes a nijaké decko ťa nevyrušuje.Za mna premarniš zivot a nikto po tebe neostane.Možno tvrdé slová,ale uprimné.
@anonym_4eed56 a odkiaľ berieš istotu, že bude mať vnúčatá? Čo keď sa jej deti rozhodnú, že nebudú chcieť vlastné deti, alebo nebudú môcť mať deti? To je čo za argument, prečo mať deti.
Kontrola z hygieny nepríde, rob len nutné veci: umývačka, práčka, smeti, kúp si robotický vysávač čo aj umyva.....ostatné musí pomôcť muž cez víkend
@anonym_8cc865 otrasná si. Ona bude mat deti,vnučatá a kopu radosti,lebo si spravila 2 decká a ten čas kedy sú malé a potrebujú ju 100% nebude trvať naveky.A ty lež a kukaj tv az do smrti,lebo môžes a nijaké decko ťa nevyrušuje.Za mna premarniš zivot a nikto po tebe neostane.Možno tvrdé slová,ale uprimné.
@anonym_4eed56 naco tie tvrde slova? Kazda nech si zije zivot, ako chce. Mat deti nie je povinnost - teda dufam, ze toto uz mame za sebou, ze zena je videna len ako nadoba pre rast dietata. Ano, pripustam, ze ona nemala pouzit take skarede slova, to bolo nepekne. Ale - nemali by sme sa my zeny podporit navzajom aspon v tom, ze kazda z nas ma pravo volby? A aj pravo tu volbu trosku niekedy olutovat? Materstvo je tazka uloha, to je fakt. Maloktora z nas nim bezstarostne preplava.
Ja len nechápem
Prečo ženy nepracujú na sebe
Sú matky, deti vedú, učia?
A samy nevedia si dať rady s dvoma deťmi
Je to v poriadku nebyt dokonalá ale treba pracovať na tom
Áno,najtachsie je pracovať sám na sebe ale nieje to nič čo by sa nedalo
Len ludom sa nechce?tak radšej sa posťažuju, čo je len kratkodoba úľava a je to kolotoč
Nič špeciálne sa od rodičov nechce,iba aby boli rodičia, milujúci, smerujúci, ktorí pracujú na sebe,s deťmi...
A to nieje v zlom aj keď to tak znie
I keď je to tachsie,no je to az moc jednoduché
A kto chce chce,kto nechce,tak nechce...
@anonym_804bf1 je Ti lepšie, keď si si do autorky, samozrejme anonymne, kopla? Tak počúvni svoju radu, pracuj na sebe a vezmi do ruky nejakú knihu, nech nabudúce nenapíšeš "najťachšie". Zíde sa Ti to aj ako matke, keď Ti deti pôjdu do školy.
Vyhorenie na RD je hodne častá vec. Keby si vyhorela v nejakej profesii, tak tomu každý rozumie. Ale keď vyhorí matka...tak sa každý tvári aká je neschopná. Súhlasím s radami vyššie, nájdi si opatrovanie a uber z domácich prác - prípadne pani na upratovanie nájsť. Ja mám 16 mesačného, ktorého nemôžem pustiť posledné mesiace z rúk, mne však našťastie manžel preberá dieťa popoludní a mám čas pre seba. Tvoj muž určite nepracuje 7 dní v týždni 12, takže aj s ním treba rozdeliť ten čas - aspoň aby si si na kávu ku kamarátke zašla. A skús sa o tom porozprávať - uvidíš koľko žien to má podobne (alebo malo), niekedy pomôže sa aj vykecať.
@anonym_e3bcb6 tebe musel niekto strašne ublížiť ale to nie je dôvod kopať do cudzích ľudí.
@anonym_autor kto na teba vyvíja tlak byť dokonalá vo všetkých smeroch? Staršieho daj do škôlky, už tam mohol byť a s jedným môžeš aj oddychovať. Nemusíš každý deň vyvárať, upratovať ani dodržiavať stopercentný režim. Vôbec nič sa nestane. Muž je stále otec aj keď má náročnú prácu, zvládne deti uspať aj okúpať a ty si oddýchni.
mám síce len jedno dieťa a teda boli dni kedy to bolo ťažké... škôlka to bola viac doma ako v nej... prišla som aj o prácu lebo som chýbala veľa... tak aj z toho som mala výčitky... ale pokiaľ máš jedno dieťa v škôlke s druhým si cez obed pokojne oddýchni.. varila som vždy na dva dni... aj z finančnej aj časovej situácie... a keď bola zlá noc cez deň som si s ňou ľahla a bolo mi jedno či niečo niekde nie je odložené... potom som sa cítila oddýchnuto a urobila som omnoho viac ako bez spánku... teraz je už pekne choď viac medzi ľudí s menším kým je starší v škôlke na prechádzku len tak na zmrzku alebo len na na nanuk do obchodu a s prechádzkou spojené.... magneziu magne B6 forte som si dávala aby som aj taká nerzvozna nebývala... a ver že domácnosť počká... nikdy sme doma bordel nemali hračky za neporiadok nepovažujem ... riadny hodíš do myčky... kým ste vonka zapni robotický vysávač... ja som nič z tohto pri malej dcére nemala ... ale už časom áno a je to fakt uspora času...
@anonym_e3bcb6 lebo sa vyjadruješ ako debil, dá sa to napísať aj slušne.
@anonym_e3bcb6 lebo sa vyjadruješ ako debil, dá sa to napísať aj slušne.
@januska12323 jasné každá žena to zvládne ale túto fiflena nie
@anonym_e3bcb6 Ty si tu laskavo nevylievaj svoje frustracie. Autorka nemoze za tvoj biedny zivot.
Ja nechápem, kde a ako ste vyrastali, študovali, pracovali, keď vás takto unavuje materská. Veď bežný život je kolotoč nikdy nekončiach povinností. Ja som takto normálne doma fungovala od puberty, robila, čo bolo doma potrebné, na strednú školu som k tomu dochádzala 20 km denne busom, počas VŠ chodila na občasné brigády na prilepšenie a teda, najväčšie vypätie prišlo až potom v práci. Také, že nič nerobím, ľahnem si a cumim do blba som zažila práve až materskej. A momentálne s troma väčšimi deťmi a prácou tiež nepolihujem, nepozerám seriály a podobne. Netreba byť lenivá, treba si prácu rozložiť, robiť nevyhnutné vecí a hlavne, nebyť stále deťom za zadkom a do zbláznenia sa im venovať. Nech sa občas aj nudia.
@anonym_6da9b0 Tiež nerozumiem takémuto fňukaniu. S prvou som bola na materskej iba rok, ale s druhou už bola materská 3 roky a ten čas som si užívala. A to som mala chlapa na ho...o, ktorý doma nepreložil krížom slamku. Stíhala som aj záhradu, kvety, zavárať, piecť koláče. Keby sa to dalo vrátiť, ten spokojný, kľudný čas.
Tak presne pre TOTO som ja nikdy nechcela deti a ani ich nemám. Presne ako píšeš, "strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy chcela atď." Ja som sa takéhoto života nechcela vzdať a neľutujem. Žijem presne tak, ako píšeš, že ti to chýba - ak som po práci unavená, jednoducho si ľahnem a nerobím nič, ak sa mi cez víkend nechce vstávať, tak nevstávam, keď mám chuť niečo si pozrieť v TV, tak si to pozriem a nič mi v tom nebráni. Nuž čo ti k tomu povedať - najprv si mala rozmýšľať a až potom si spraviť 2 decká. Možno tvrdé slová, ale úprimné.
@anonym_8cc865 to si povieme potom ked budes stara a zostanes osamote ty hrdinka😎
@anonym_6da9b0 Tiež nerozumiem takémuto fňukaniu. S prvou som bola na materskej iba rok, ale s druhou už bola materská 3 roky a ten čas som si užívala. A to som mala chlapa na ho...o, ktorý doma nepreložil krížom slamku. Stíhala som aj záhradu, kvety, zavárať, piecť koláče. Keby sa to dalo vrátiť, ten spokojný, kľudný čas.
@anonym_ef4d53 cele je to o tom ako si deti vychovas, ale ked dnes viacery rodicia deti rozmaznavaju, este ked aj maju nad 10 rokov robia im sluhu, vidim to na vlastne oči...
Autorka, mám tiež 2 chlapcov (takmer 4 ročný a čerstvo 2 ročný) a úplne ta chápem. Napriek istým komentárom, bud si istá, že nie si v tom sama, veľa matiek prežíva podobne pocity, len často je to tabuizovane (vid aké zlyncovanie si dostala už len tu). Som presvedčená, že si tou najlepšou mamou pre svoje deti a robíš maximum, čo môžeš a nepochybne ich miluješ a chceš, aby boli šťastné. Je prirodzené s pochopiteľne, že chceš mať aj svoj voľný čas, že máš toho dosť a ze tvoj nervový systém je vyčerpaný z toho, že každé 2 minúty má niečo riešiť a na niečo reagovať (prežívam to tiež - raz utrieť ruku, raz pozrieť postavenú vežu, raz riešiť bitku, raz sa jeden udrie, medzitým druhý niekam vylezie, potom treba staršiemu utrieť zadok, medzitým menší vyleje vodu, medzitým sa snažíš navariť a tento celý kolotoč sa opakuje niekoľkokrát denne).
Ja som chodila vyše roka k psychologovi online, dosť mi to pomohlo. Áno , výrazne pomohla aj škôlka, no náš prvý rok vyzeral tak, že dokopy keď tam bol 3 mesiace z 10tich, tak hovorím veľa, už ani nepôjde tento rok).
Plus pomohlo mi vnímať svoje vnútorné dieťa, svoje potreby neposuvat na poslednú priečku, takže aj napriek tomu, že manžel veľa pracuje, občas chodím na plávanie, na kurz tanca, keramiky, občas uspáva deti on, cez víkend pravidelne ich berie von kým ja navarím, vtedy si ja oddýchnem, konečne môžem sa sústrediť iba na 1 vec. Je to stále veľmi náročné a sú aj veľmi zle obdobia, sle celkovo je to ľahšie, keď vieš pomenovať svoje emócie, vieš sama so sebou sú cítiť, potlačiť svojho vnútorného kritika, praktizovať sebalasku a zvolnit co sa týka domácich prác. A kľudne požiadaj aj platenú pomoc, ak starí rodičia nie sú.
A prosím, neobvynuj sa, nezlyhala si, nie si zla matka, len si vyčerpaná matka, a nie každá dobrá mama musí nevyhnutne si užívať čas s 2 malymi deťmi, aj keď ich miluje.
@anonym_e3bcb6 Ako sa da robit to "nic", ked mas 2 deti??🤔 Ale s tebou ocividne nema zmysel debatovat.
@anonym_e3bcb6 Ako sa da robit to "nic", ked mas 2 deti??🤔 Ale s tebou ocividne nema zmysel debatovat.
@anonym_3f5c08 je problém robiť domáce práce navariť postarať sa o deti ? Nemala žiadne teda mať 🤮
@anonym_3f5c08 je problém robiť domáce práce navariť postarať sa o deti ? Nemala žiadne teda mať 🤮
@anonym_e3bcb6 problém to pre ňu zjavne nie je ale je z toho riadne vyčerpaná. Blahoželám ti, že si všetko perfektne zvládala ale každé dieťa je úplne iné. Moje od roka nespí cez deň, tak môj deň vyzerá úplne inak ako mamičky, ktorej dieťa má 2 denné spánky po 2 hodiny. A zvládam tiež všetko. Tiež zaváram, pečiem chleba, upratujem domácnosť a venujem sa dieťaťu a občas toho mám plné zuby a som unavená. A je to úplne normálne a bežné a nepoznám jedinú ktorá z detí nie je občas na nervy. Keby si tak spokojná tak nepíšeš o inej žene, že je suka a lemra. To je úplna úbohosť.
Ja sa skor cudujem ,ze este pises . Toto je vek ,na maslu . A to mas 2ks . Za mna si hrdinka .
Netlac na seba . Co bude urobene to bude ,absolutne sa tym neltrap . Mysli aj na seba a ked sa deti spolu hraju ,ty si vyloz nohy a trosku sa zrelaxuj . Ja mam 3 rocne dieta a teda ,ak naozaj citim ,ze uz potrebujem chvilku ,dam mu telefon a ja si oddychnem . Som len clovek ,nie stroj .
Vecer tak isto maly zaspi a lahnem si aj ja k tv a bud citam ,alebo si nieco pozriem . Ziadna robota mi neutecie a ak by mal muz pindy tak sa ho opytam,ze jemu uz tiez sichta skoncila tak ocenim ,aby respektoval skoncenie tej mojej .a kedze toto nie je moje prve dieta. Poucila som sa a snazim brat aj na seba ohlad .
Ja nechápem, kde a ako ste vyrastali, študovali, pracovali, keď vás takto unavuje materská. Veď bežný život je kolotoč nikdy nekončiach povinností. Ja som takto normálne doma fungovala od puberty, robila, čo bolo doma potrebné, na strednú školu som k tomu dochádzala 20 km denne busom, počas VŠ chodila na občasné brigády na prilepšenie a teda, najväčšie vypätie prišlo až potom v práci. Také, že nič nerobím, ľahnem si a cumim do blba som zažila práve až materskej. A momentálne s troma väčšimi deťmi a prácou tiež nepolihujem, nepozerám seriály a podobne. Netreba byť lenivá, treba si prácu rozložiť, robiť nevyhnutné vecí a hlavne, nebyť stále deťom za zadkom a do zbláznenia sa im venovať. Nech sa občas aj nudia.
@anonym_6da9b0 tak ale teba takymto sposobom vychovavali.. mna mama vozila rano do skoly a zo skoly ktoru som mala 10 minut pesi len pre moj komfort, domace prace, zahrada a pod som nemusela nikdy riesit, ani riad som nemusela umyvat a prvu brigadu som mala az na VS, inak sa o mna starali rodicia, nemusela som nic, iba studovat, mala som kopu volneho casu na ktory mam krasne spomienky a som za to vdacna.. po nastupe do prace a osamostatneni sa bolo tych povinnosti jasne ze viac ale skoncila som v robote, doma si spravila jest, spratala kuchynu a zase som mala od 6 klud a cas pre mna.. ak som nevarila, tak bol cas uz od 4, doma som cas netravila a teda nebolo co upratovat, stacilo raz do tyzdna cely byt.. takze pre mna zivot predtym nebol o nikdy nekonciacich povinnostiach.. kazdopadne matersku si urcite uzivam viac ako pracu lebo clovek nemusi nic riesit, nema zodpovednost a nenahana sa ako v robote, po psychickej stranke je to uplny klud.. ale inak co sa tyka po fyzickej stranke tak sa cely den nezastavim, preto je to pre mna narocnejsie nakolko som predtym takto nikdy nefungovala.. to vsak neznamena ze by som menila
@anonym_6da9b0 tak ale teba takymto sposobom vychovavali.. mna mama vozila rano do skoly a zo skoly ktoru som mala 10 minut pesi len pre moj komfort, domace prace, zahrada a pod som nemusela nikdy riesit, ani riad som nemusela umyvat a prvu brigadu som mala az na VS, inak sa o mna starali rodicia, nemusela som nic, iba studovat, mala som kopu volneho casu na ktory mam krasne spomienky a som za to vdacna.. po nastupe do prace a osamostatneni sa bolo tych povinnosti jasne ze viac ale skoncila som v robote, doma si spravila jest, spratala kuchynu a zase som mala od 6 klud a cas pre mna.. ak som nevarila, tak bol cas uz od 4, doma som cas netravila a teda nebolo co upratovat, stacilo raz do tyzdna cely byt.. takze pre mna zivot predtym nebol o nikdy nekonciacich povinnostiach.. kazdopadne matersku si urcite uzivam viac ako pracu lebo clovek nemusi nic riesit, nema zodpovednost a nenahana sa ako v robote, po psychickej stranke je to uplny klud.. ale inak co sa tyka po fyzickej stranke tak sa cely den nezastavim, preto je to pre mna narocnejsie nakolko som predtym takto nikdy nefungovala.. to vsak neznamena ze by som menila
@anonym_c5515e Nuž, tu presne vidieť problém v dnešnej výchove, keď všetko robia rodičia za deti, tie vyrastú bez zodpovednosti, neustále len oddychujú a užívajú si akoby to bol hlavný zmysel života a potom ich fyzicky aj psychicky zloží úplná maličkosť. Mohla zostať pri jednom dieťati a bola by vo väčšom kľude.
Nemám nič proti lenivým, neaktívnym ľuďom, ale treba im povedať, že vychovávať dieťa je náročné a upozorniť ich na to, že to nebudú so svojím mentálnym nastavením a bez výcviku zvládať. Nie, že si nasekajú deti po sebe a potom tu pridávajú takéto smiešnosmutné výlevy. Ona totiž nemá problém, má len dobrovoľne dve zdravé deti, o ktoré sa musí postarať. Nemusí popritom ani chodiť do práce, ani riešiť existenčné problémy, účty, nestará sa o polia, dobytok ako naše staré matky a aj tak nevládze žiť bežný bezproblémový život.
@anonym_c5515e Nuž, tu presne vidieť problém v dnešnej výchove, keď všetko robia rodičia za deti, tie vyrastú bez zodpovednosti, neustále len oddychujú a užívajú si akoby to bol hlavný zmysel života a potom ich fyzicky aj psychicky zloží úplná maličkosť. Mohla zostať pri jednom dieťati a bola by vo väčšom kľude.
Nemám nič proti lenivým, neaktívnym ľuďom, ale treba im povedať, že vychovávať dieťa je náročné a upozorniť ich na to, že to nebudú so svojím mentálnym nastavením a bez výcviku zvládať. Nie, že si nasekajú deti po sebe a potom tu pridávajú takéto smiešnosmutné výlevy. Ona totiž nemá problém, má len dobrovoľne dve zdravé deti, o ktoré sa musí postarať. Nemusí popritom ani chodiť do práce, ani riešiť existenčné problémy, účty, nestará sa o polia, dobytok ako naše staré matky a aj tak nevládze žiť bežný bezproblémový život.
@anonym_6da9b0 a myslíš si, že keď tie ženy sa starali o polia a dobytok, tak starali sa o deti ako? Dali im jest a čisté šatstvo, venovať sa im, vychovávať ich v takom zmysle slova, ako dnes vychovávame (a to nemyslím helikopterovych rodičov), určite nemali čas.
A vieš, veľmi závisí aj od temperamentu detí. Sestrin syn má 5 rokov, ale keď aj bol mladší, keď si ho posadila niekde s autíčkami, mohla si odísť a o 2 hodiny neskôr si ho našla presne tam, potichu sa hral na koberci. Určite to nie je výchovou, lebo starši syn je pravý opak, bol v kľude len keď spal, inak musel byť človek stále v pozorne, aby niečo nevyviedol. Tak to materstvo môže človeka rôzne vyčerpáva, podla povahy dieťaťa.
@anonym_6da9b0 prepac ale v akom zmysle bola moja vychova zla? Ze som bola lubena, ze mam nadherne spomienky, ze mam skvely vztah s rodicmi, ze som im vdacna za volnu vychovu ktoru som mala? Ja si skor naopak o tvojej vychove nemyslim ze nebola zrovna idealna… A to ze ma takto vychovali neznamena ze som leniva, vzdy som mala upratane, navarene, odcvicene, uprimne neviem co si akoze robila cele dni ako bezdetna ze si sa nezastavila v kolotoci povinnosti.. jeden byt a jedna robota fakt to nie je vela roboty.. a mat deti nie je malickost, zijes v modernej dobe to si si mohla vsimnut, zeny nerobia na poliach a o deti sa im nestaraju zatial doma stare matky s ktorymi zili v jednej domacnosti, zeny su zvyknute na svoj komfort a popritom sa snazia svojim detom venovat, nepustia im tv a oni si zatial spravia co potrebuju ale venuju sa plnohodnotne detom, taky je momentalne “trend” a myslim ze velmi dobry ale popritom sa snazia ponechat si aj svoju identitu nakolko zena uz nie je urcena len na obstaravanie dobytka a rodenia deti.. prepac ale ja mam pocit ze ty si mentalne zostala niekde v minulasti s fakt zastaralymi nazormi.. clovek uz nemusi od rana do vecera makat.. ale ved ked tebe takto vyhovuje zit- nemat vlastne nic zo zivota lebo si v “kolotoci povinnosti” ktore si podla mna sama vyrabas tak tak zi.. my sme spokojne takto a ano kazda sa obcas postazujeme na materskej lebo je zivot zrazu iny ale toto obdovie trva len par rokov kym je dieta male 🙂
Skús tu opatrovateľku ako radiia baby.( Ja mám výhodu,že babka postráži niekedy. ) No Zdravie a psychická pohoda je dôležitejšia.
Moja malá je veľmi umrncnana,nespokojná...... V porovnaní so staršou.
Napríklad, včera som sa veľmi unavila v záhrade,do toho behanie okolo detí..... Manžel je v zahraničí na 6 týždňov. A vieš čo? Doma bordel,no ja som si povedala,že dnes nehnem áni prstom,akurát len deťom navarim dačo rýchle, teraz ležím na posteli,pijem kávu,mala pozerá pesničky a svet sa nezrúti. Pri prvej som chcela mať všetko dokonale,navarené čerstvé každý deň,upratané,vyžehlené.....akurát som si tým uhnala tetaniu....
Uvedomiť že cieľom života nieje mať dokonalú domácnosť ako na instagrame.
Nevládzem dnes upratať? Tak sa na to vykašlem veď nič hrozné sa nestane keď nebude deň dva dlážka nevytretá. že nieje dokonalý poriadok? Veď sú v domácnosti deti - nemusí byť byt či dom ako v múzeu, všetko na svojom mieste.
Nechce sa mi variť? - je deň kedy môžu mať na obed aj parené buchty, či dokonca obyčajné cestoviny s vajíčkom.
Proste netreba si dávať na seba veľké nárok a len žiť bežný život a nesnažiť sa byť dokonalá.
Tak presne pre TOTO som ja nikdy nechcela deti a ani ich nemám. Presne ako píšeš, "strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy chcela atď." Ja som sa takéhoto života nechcela vzdať a neľutujem. Žijem presne tak, ako píšeš, že ti to chýba - ak som po práci unavená, jednoducho si ľahnem a nerobím nič, ak sa mi cez víkend nechce vstávať, tak nevstávam, keď mám chuť niečo si pozrieť v TV, tak si to pozriem a nič mi v tom nebráni. Nuž čo ti k tomu povedať - najprv si mala rozmýšľať a až potom si spraviť 2 decká. Možno tvrdé slová, ale úprimné.
@anonym_8cc865 joooj ako ti to muselo zdvihnut ego ale ked nechapes a deti nemas ani tomu nerozumirs a utciteeee mas dokonaly zivot bez deti vsak ;)

@anonym_autor proste nevariť každý deň, nepratať každý deň. Pre koho? Len pre dobrý pocit, alebo aby si si dokázala, že si superhrdinka? Nikto ti za to tlieskať nebude. Proste zvoľni tempo, manžel je stále aj otcom, aj keď ma ťažkú prácu, a deti ho potrebujú, to je taká super výhovorka, že sa im nemôže venovať. Tak aspoň si s nimi večer môže ľahnúť a prečítať im rozprávku, kým ty si oddýchneš vo vani, nie pri umývaní riadu.
A ak je to také strašné, tak aj 2r môže ísť do jasiel aspoň na pol dňa a ty máš 4 hodiny pre seba.