icon

Vyčerpávajúca materská dovolenka: Ako sa s ňou vyrovnať?

20. máj 2026

Ahojte žienky, idem sa sem vyliať, v posledných dňoch je toho na mňa moc.
Najprv napíšem, že mám normálne, zdravé detičky, no i tak je materstvo pre mňa vyčerpávajúce.
Synovia majú 4.5 a skoro 2 roky, vedia sa pekne zahrať, ale aj pekne pohádať, pobiť.
Cítim stále tlak, aby som všetko zvládala, bola dobrá mama, mala aj navarené, upratané, hrala sa s deťmi, venovala manželovi, no mám pocit, že vačšinou zlyhávam.
Strašne mi chýba taký bezstarostný život pred deťmi. Že som si robila čo som chcela, kedy som chcela atď. Teraz musím všetko prispôsobovať deťom. Od rána ako ma mladší zobudí, musím ísť a fungovať. Ak bola ťažšia noc, nemôžem si len tak posunúť budík a prispať si. Keď večer prídeme domov, nemôžem si len tak ľahnúť na gauč a pozrieť seriál. Som v jednom kolotoči.
Som stále napätá, aj keď si ľahnem večer do postele, neviem uvoľniť telo, stále som akoby v kŕči. Neviem to ani pomenovať.
Aj vy ste to tak niektoré prežívali? Ak áno, čo vám pomohlo?
Okrem odložiť deti k starým rodičom - to u nás nejde.
Zavesiť ich na krk manželovi tiež nemôžem, momentálne ma v práci toho strašne veľa (špecifická práca, kde nejde len tak si vziať voľno).

Strana
z3
anonym_1934e9
Dnes o 08:15
@anonym_b93564

@anonym_8cc865 Vau, tak to si jej teda poradila. Uz si spokojnejsia, ze si si kopla?
Ona mala rozmyslat, "a az potom si spravit 2 decka", ale ty ai mala rozmyslat pred vypustenim tohto zbytocneho komentara.

Ja mam tiez dve deti a nikto nikdy ta nepripravi na to, co vlastne materstvo obnasa, kym to nezazijes na vlastnej kozi. Lebo kazdy ma ine limity na to, ako to bude zvladat a to sa kazda zena dozvie, az ked si tie decka spravi.

@anonym_b93564 podla mna len cista zavist tonje cele ok zena je samozrejme unavena a samozrejme pridu aj tie tazsie a tazke dni ale nakoniec sme my zeny radi ze mame deticky

anonym_550c6a
Dnes o 10:09

Neviem si predstaviť život bez svojho dieťaťa, nech je to alebo bolo akokoľvek náročné.
Vyvalovat sa v posteli atď, nestarat sa o nič a nikoho, to už je len priorita a naplnenie života 😆

Strana
z3