Za aké veci odoberajú deti v Nemecku?

11. jan 2024

Zijete niekto v Nemecku? Netusite co take vazne sa musi v rodine stat, aby odobrali deti? Jedna znama sa tam teraz prestahovala, ona je babka, aby zvysila sancu ze deti daju aspon jej. Na slovensko ich pustit nechceli. A ja rozmyslam co moze byt horsie ako to, ked sa deti odoberu od rodicov. Co take mohli spravit rodicia detom, ze im ich odobrali. Ta znama je uplne normalna a predpokladam, ze aj syna a nevestu ma normalnych. Spomenula som si na pribeh tych chlapcov v anglicku, kde tiez babka bojovala s dcerou o vnukov. Neviem, citim z toho taku nepravost ale mozno sa mylim a nemci svedomito vsetko preveruju.

anjelicek26
11. jan 2024

Tak myslim, ze syn a nevesta jej vela veci nepovedia.. odobrat deti je narocny proces po vela vela upozorneniach od Jugendamt a odmietani spoluprace s uradmi... A ano ak deti hovoria len nemecky, je vytrhnut ich z nemeckeho prostredia, skolky, skoly a poslat babke na Slovensko nie je ich first choice...radsej ich do nahradnej rodiny (a umoznene stretavanie s rodicmi)...

eternity24
11. jan 2024

Ja si myslím, že často aj Jugendamt prekročí svoje právomoci resp. koná neoprávnene/nespravodlivo a naopak v prípadoch kde by mal zasiahnuť, je necinny. Rakúskom teraz otriasaju viaceré škandály. Pred vianocami odobral Jugendamt novonarodené trojicky ich mame, ktorá je zhodou okolnosti prominentná právnička. Mala pre deti zoraganizovany babysitting aj všetko, napriek tomu ju obvinili, že o deti je nedostatočne postarané a že ona je priveľmi unavená a nestará sa adekvátne o ne. Samozrejme svoje deti dostala do pár dni spať, keďže sa vie pohybovať medzi paragrafmi. A naopak Jugendamt nekonal napr v prípade chlapca, ktorého mama niekoľko rokov týrala, nedávala mu jesť a zatbarala ho do psej klietky. Dokonca sa so svojou kamoskou dohadovala cez telefón , ako ho budú týrať. Chlapec bol viac krat u dr so svojimi zraneniami, aj Jugendamt bol viac krat doma na kontrole a všetko im pripadalo normálne, hoci chlapec bol apaticky a veľmi chudý, spolužiakom v škole kradol desiaty. Zlom nastal až minuly rok, kedy sa prišlo na to, že chlapec je týraný . Zachránili ho v poslednej minúte, keďže bol podvozkovej a silne podchladeny…

eternity24
11. jan 2024

@eternity24 A teda viem, že píšem o Rakusku a ty si sa zaujímala o Nemecko, ale všade robia inštitúcie chyby. Čiže až úplne slepo by som činnosť Jugendamt nevelebila.

tenerifka
11. jan 2024

@anjelicek26 prosimta, a rovnaky postup sa pouziva aj u tureckych/moslimskych rodin? Nechcem vyvolavat vasne, ale je nam vsetkym jasne, ze ak by bol rovnaky meter, tak hocijaka rodena europska rodina ma na hlave svatoziaru oproti tymto rodinam, ale tam si asi prilis nedovolia zasahovat, lebo maju ine tradicie a co je pre nas pohorsujuce a nepochopitelne, u nich je to normalka

marsmykkok
11. jan 2024

@eternity24 Taký názor mám aj ja, proste niekedy natrafí človek na premotivovaného pracovníka a má problém. A naopak niekedy zase na nejakého vyhoretého, čo ani vážne týranie alebo zanedbávanie nerieši.
Možno by pomohlo aj napísať o aké staré deti išlo? Ak o batoľatá, tak tam nedostatočná starostlivosť, zlé bývanie, týranie. Ak o väčšie deti mohla byť rodina ok ale deti sa dostali do zlej partie a chodili poza školu, kradli a podobne a ak bolo takých prešlapov viac a opakovali sa, tak mohlo do dospieť až do takého štádia.

autor
11. jan 2024

@marsmykkok mali by mat okolo 5 alebo 6 rokov, maximalne 7.

autor
11. jan 2024

a to tam ta znama asi 2 roky chodila a vybavovala, riesila, sla tam aj na pol roka v kuse. teraz im vraj asi advokat navrhol, nech sa tam prestahuje, ked je uz na dochodku.

deti95060810
11. jan 2024

autorka - ako to dopadlo v tom Anglicku... spomínaš to vo svojom príspevku..

autor
11. jan 2024

@deti95060810 neviem ako je to teraz, ale pamatam sa, ze ich dostali nakoniec na slovensko. ale neviem ani tam ze preco boli odobrani.

f333
11. jan 2024

Absolutne si nenapisla podstatu veci., cize z akeho dovodu deti boli rodine odnate.Mala si s ana to spytat rodicov odnatych deti.....nech ti ukazu rozhodnutie.tam je aj odovodnenie.........A samozrejme,ze ak maju centrum ziv.zaujmov tie deti v de,tak na sk do starostlivosti v inom state inej aosbe ich de sud len tak nezveri. to by musl bbyt zvastny dovod...... .... Pretoze jugendsamt nema tam pravomoc zistovat podrobnosti o prostredi a osobe ,ktora by pripadala do uvahy ako oosba,ktorej by sud mal zverit odeti do osobnej starostlivosti....
Ak sud odnal deti zo starostlivosti rodicov,mal na to v de vazne dovody......zle prostedie vychdvne, ohrozenie mr.vychovy deti, opustenie deti, nedostatocna starostlivost o deti , zle podmineky a ohrozenie bezpecnosti deti, a pod....
je jasne,ze rodicia ani babka ti asi pravdu nepovedali.....alebo zatajili podstatnu vec......

autor
11. jan 2024

@f333 ved ked sa pytam, ze z akeho dovodu sa odobera, tak asi neviem preco boli odobrate, inak by som nezakladala tento prispevok. cize som nemohla napisat "podstatu veci"... a pytat som sa nepytala ani sa nebudem. ja som sa s nou o tomto nerozpravala, len sa to ku mne sprostredkovane dostalo, ze v akej je situacii.

kittykat22
11. jan 2024

ked vobec nic nevies, tak to je tazko povedat. Ale pochybujem, ze by niekomu odobrali dieta na zaklade podnetu, ze mama nekupila lizatko. Urcite bol podnet bud zo skoly/skolky, od susedov alebo od lekara - a na 100% prisla kontrola. Na zaklade toho co videli a poculi odobrali deti. Ale bud si ista, ze tam muselo byt nieco vazne, ze dospeli k tak zavaznemu kroku. Otazka je, jestli to bola len domnenka a zle vysvetlena situacia alebo je za tym dobry dovod.

anjelicek26
11. jan 2024

@tenerifka Toto vobec nie je pravda.. Ale cisty predsudok.Kazdopadne my zijeme mimo mesta mimo nejakych krizovych miest, tak viem maximalne to,co mi porozprava suseda a ta taketo deti berie do docasneho pestunstva.. nasilie,alkoholismus,spina, zanedbavanie deti vo vsetkych variantach...nikdy to nie je *len tak* ci z jedneho dna na druhy...s tymi rodinami Jugendamt pracuje dlhodobo,ale ked nie je ziadne zlepsenie,je to pre deti takto lepsie...

vroni
11. jan 2024

@eternity24, toto nebol akčný Jugendamt, toto bol pokus o politickú diskreditaciu, Jugendamt bol len prostriedkom na vykonanie. Baba sa nedala a zalarmovala médiá v polke Európy. Ak ma raz obvinia z ublíženia na zdravi, chcem, aby ma obhajovala 🤣🤣🤣 Ale rakúsky Jugendamt má spravidla všetko hlboko v paži a nezasahuje ani tam, kde by mal. Nie že by som verila v ich neomylnost, ale v ich lenivosť verím dostatočne.

saxana000
11. jan 2024

Odobranie deti je az uplne poslednou moznostou..urady sa snazianajprv kontrolovat napravovat drzat nad rodinami dozor.radina ako.spolocenska.jefnotka.by mala.ostat zachovana.a celistva aknje to aspon trochu.mozne...musi ist o naozaj vazne.zanedbanie a zivot v nevyhovujucich podmienkach aby deti.odobrali.mozu.na seba hadzat.spinu a.ohovarat ale pokial.sa.to.nepotvrdi deti istanu pri.rodicoch

negymama
11. jan 2024

ja som nasla po rokoch clanok o tych chlapcoch z anglicka, Velmi vyrastli , su to uz velki pubertaci, jeden z nich bol v podobnom veku ako moj 15rocny syn. Sud ich pridelil babke, ziju na slovensku, aj mama je s nimi. Bezny zivot, maju kamaratov, kruzky, chodia na vylety, na fotkach vyzerali usmiati spokojni. Mama pracuje.

negymama
11. jan 2024

inak aj na SK odoberaju deti, syn ma takeho spoluziaka. Tam to bolo opravnene. Deti boli zanedbane, rodicia im nedavali jest, boli spinave, nemali prakticky ziadne podnety, hracky, velmi chabu slovnu zasobu. Spolutiak nastupil do prveho rocnika 8rocny, ti ludia ani nedavali deti do skoly. To bol tiez jeden z dovodov, odobratia, ze neplnili sk. dochadzku.

vevesh
11. jan 2024

Ano, niekedy kona jugendamt prenahlene- staci nahlasenie niekym z okolia ci pedagoga/lekara atd. Tiez som bola ucastnicka takehoto odobrania deti slovakom ako tretia strana, jedno dieta bolo odobrate bez varovania zo skoly a druhe bez varovania par hodin po porode - obe deti v rovnaky cas. To mladsie bolo takmer adoptovane a zastavilo sa to 2 minuty pred 12....

negymama
11. jan 2024

@vevesh Mozu to byt aj take veci, ze ludia urobia nejake veci, ktore na slovensku su bezproblemove a tolerovane alebo to nejako prisne neupravuje legislativa, a v inej krajine sa to vyhodnoti ako dovod na odobratie.
priklad u nas je bezne, ze dospely odbehne do obchodu ci inde na par minut a necha od nejakeho veku doma dieta ci deti same. Slovenska legislativa toto neupravuje, nejaku konkretnu vekovu hranicu. Inde je to do urc. veku zakazane. Takisto telesne tresty, aj lahke capnutie. Niekde sa hodnoti ako "tyranie" aj nadmerna pomoc deti v domacnosti ci na zahrade.
Idealne je, keby clovek dopredu vedel, do coho ide, ak niekde zije s detmi, ake su tam zakony a toho sa udrzal, alebo ak to neakceptuje, tam s detmi nezil.

number19
11. jan 2024

@negymama Presne. Viem, ze v Kanade to bolo istu dobu tak, ze dieta do 11 rokov, muselo byt neustale pod dohladom rodicov, ziadne nakupy a dieta same doma, inac problem. Mozno sa to uz zmenilo.

vevesh
11. jan 2024

@negymama nie, toto v tom nebolo. Bud suseda alebo ucitelka udala, ale kedze to je anonymne, toto sa nedozvies a ani za co ich udali. A ano, mozu urcite veci vyhodnotit inac- napriklad znama vytrieskala na zadok dieta na pieskovisku a socialka chodila ku nim na pozorovanie za to dalsich 5 rokov. A dalsi znami boli proti, aby ich 13 rocna dcera mala (akehokolvek) partnera, tak im bola na 3 roky odobrana, kedze dievca ma pravo vybrat si partnera a mat sexualny zivot - dievca poskusalo par chalanov a vratilo sa "domov". A tych historiek by bolo. Parada🤐

autor
11. jan 2024

@negymama ja sa obavam, ci to nebolo nieco taketo. lebo rodina na slovensku je "usporiadana". aj ked samozrejme aj deti z dobrych rodin mozu byt problemove.

negymama
11. jan 2024

@vevesh co na to poviem. Na jednej strane tu na Sk su extremy, ze decka mlatene, po tvari, varechou, remenom /poznam konkretny pripad/ ponizovane, zneuzivane a vsetci maju na salame.
a inde sa bojis aj nieco zakazat dietatu, aj pre jeho dobro, aby to niekto nevyhodnotil ako narusenie jeho "prav".
proste nejaky zlaty stred, komunikacia s rodicmi s tym, ze sa dieta ponecha v pripade nezavaznej veci v rodine, toto by bolo najlepsie. A najhorsie, ze to potom niektore decka hlavne v puberte zneuzivaju a naucia sa to pouzivat ako manipulaciu proti rodicom.

negymama
11. jan 2024

@vevesh ako nechcem krivdit tym soc. pracovnikom, urcite vacsina z nich robi dobre a v prospech dietata i rodiny.
ale mozno si to niektori ulahcuju a podavaju taky vykon, ze sa angazuju prehnane a necitlivo u rodiny s banalitami, kde su ludia kludni bezproblemovi, a tam kde by narazili na nejaku agresivitu ci ohananie sa pravami, akoze rasizmom atd... decka nechaju v nevyhovujucom prostredi, lebo sa nechcu potykat s problemami.
Podobne na SK, tisice deti zije v osadach v podmienkach africkeho slumu, a nikto nic. Tam socialka nevkroci ani s policiou.

autor
11. jan 2024

@vevesh toto je strasidelne ☹

vevesh
11. jan 2024

@negymama presne z toho mam ten dojem- ti, na ktorych sa ide "lahsie", zneuzivaju na vlastnu pracu a su az prehnane angazovani a ohanaju sa tym, ze co ak by.....a tam, kde to naozaj je potrebne, ze dieta je naozaj zanedbavane a tyrane, tak tam len na oko, aby sa nepovedalo, ze nesu zodpovednost keby cosi sa udeje alebo udialo....🥴🥴🥴🥴

negymama
12. jan 2024

@vevesh no aj mnohe to nerobia z nejakeho presvedcenia, ale za plat, a co by riskovali nejake ublizenie na zdravi ci vyhrazky, ked inde im to prejde bez potiazi a "vykony" vykážu. 😝

negymama
12. jan 2024

@vevesh to mas podobne s revizormi, skontroluju vsetkych u ktorych necakaju problemz a je sanca vymoct pokutu. Tam kde to nema zmysel, k nejakej tlupe na konci autobusu, ci bezdomovcovi ani nedojdu.

anjelicek26
12. jan 2024

Suseda ma teraz chlapceka, co chcel od otca veceru a ten ho nasraty, ze ho "otravuje" hodil o stenu v izbe a rozbil mu lebku... druhy den v skolke malatny a ucitelka (!) ho vzala na urgent do nemocnice, lebo rodicia jej ani telefon nezdvihli... takze tak, su aj taki rodicia :( Bohuzial stretavanie s nim maju stale umoznene :(

negymama
12. jan 2024

@anjelicek26 och je. a to dieta im vzali? a su len stretavania?