icon

Život v Nemecku

85miska
18. jún 2023

Ahojte. Priateľ pracuje v Nemecku a chcem sa tam aj ja presťahovať. Máme 2 deti 1,5r a 4 mesiace. Chceme si tam kúpiť dom. Chcem sa spýtať vlastne či musím si na Slovensku odhlásiť pobyt a keď chceme ísť tam či sa vybavujú doklady v nemeckých úradoch alebo najprv niečo na Slovensku. Priateľ pracuje v Nemecku ale na slovensku živnosť pre Slováka. Je to problém alebo si musí otvoriť Nemecku a platiť odvody tam? Ak tu niekto taký je môže byt aj súkromná správa rada podiskutujem ako to je.

Strana
z3
yanni
23. jún 2023

@sense
@svetlonos v DE nie. Nie na oficoalne zistenie/preukazanie identity. Vzdy sa preukazujes bud pasom (jedno ci cudzinec alebo DE obcan) alebo OP.

f333
23. jún 2023

@85miska nie , tak ako si ty to vyjadrila je to uplne zjednoduisene anepochopenie sitiuacie.. Sud pri rozhodovani o zvereni deti so starostlivosti posudzuje zaujem didtata.. Atak kedze by v takomto pripad eislo o ddita,kde jedne z rodicov by pripadne chcel deti do starosytlivosti ale mimo uzemia de,kd eby mali centrum zivotnych zaujmov, tak sa bud eposudzovat havne to, ze dieta ma zostat v krjine,kde ma centrumo ziv.zaujmov. Atak sa zistuje,ktory z rodicov pripadne obaja na to maju dobre podmienky pre rozvoj dietata.... Su to podmienky nielne materialne sdamozrejme.Ale tie zohravaju tiez svoju velku ulohu tiez...
Takze dufam,ze si pochopila,ze som ti8 chela len pomoct a zorientovat ta vtam,co je pter teba vyhodnejsie pri pobyte v de....
@sense Vd e vodoicsky preukaz tu neplati ako doklad totoznosti.,....Cudzinec ,ktor yzije legalne ama pobyt na uzemi de musi sa prukazat platnym dokladom totoznostiCIze pasom.Kto ma trvaly pobyt v inom tate Eu,tak OP ... nie vod.preukazom .to nestaci.... A to vodicsky preukaz nie je. To je preukaz na opravnenie viest motorove vozidlo.
To ti povedali v Ch urady ci sk zastupitelsky urad v ch.., ze takto sa mas preukazovat?ze staci ti vod.preukaz?
Fakt sa na tuto vec opytam svagra .On je frankofonny Svajciar...

sense
23. jún 2023

@f333 žijem 20r vo Švajčiarsku a nepovedali mi to na slovenskom konzuláte.Chlap je Švajčiar. Samizrejme na vycestovanie potrebujem pas alebo ID ale v rámci krajiny sa preukazovať pasom nemusím.

f333
23. jún 2023

@sense Takze ty ako Sk obcianka str.pobytom v Che potrebujes saprukazat len dokladom o vedeni motoroveho vozidla? Neziadaju od teba iny doklad pri evedincii nehnutelnosti, vystavenie tr.obytu, zuzatvorenie zd.poistenia evidencii auta, ked je kontola na ulci ci na ceste pri riodeni vozidla? Nepytaju iny doklad?Zaiden pas ci obciansky preukaz sk?

sense
23. jún 2023

@f333 nie nepotrebujem aj keďmam aj oficiálne Niederlassung jedine žeby 20r robili úradníci, bankári, policajti atď chybu. Jediný kto akceptoval len pas ako doklad totožnosti bol slovenský konzulát.
Okrem toho vo Švajčiarsku nie je Ausweispfkicht takže keď na zastavia len tak na ulici nie som povinná nosiť zo sebou doklad totožnosti.
Pas mam stále doma a občiansky nemám cca 10 rokov ak nie viac

f333
23. jún 2023

@sense ja to neviem.ja sa preukazuje dokladom totoznosti v Ch.... preto sa pytam.. zaujima ma to ako pravnika.... Samozrejme,ze sa opytam svagra... tiez....

sense
23. jún 2023

@f333 v banke mi stačil vodičak, na Gemeinde mi vždy stačil vodičak, keď ma zastavili policajti tiež mi stačil len vodičak. Na ulici ma nikto nikdy ne kontroloval len tak. Dokonca keď ma kontrolovali na švajčiarskych hraniciach stačil im aj Niederlassung potvrdenie o pobyte keď som sa pýtala ci chcú vidieť pas, netreba. A keďže ako jediný doklad o občianstve mam pas, keďže občiansky nemám tak ho zo sebou nenosím, lebo občiansky nemám. Nosím len vodičak, preukaz do prace, kartu poistenia, a Niederlassung aj to len preto ze je už vo formáte platobnej karty a nie knižka ako kedysi. Keďže ten novy sa mi zmesti do peňaženky a starý sa mi nezmestil
A ako vravím možno porušuje 20 rokov zákon a úradníci robia pri mne vždy chybu keď to akceptujú. Jedine raz ne akceptovali vodičak pri vypíše z registra trestov ale stačilo aj povolenie na pobyt nemusel byť pas

f333
23. jún 2023

@sense Dakujem za info.,.. Ty predsa ale mas Ausänderauswei L,ze? takze sa preukazujes nim-.
No vde je to inak.... ano,mala som ajtaky pripad,ze na poste pri preberani zasielky stacil zd.preukaz....ale podla zakona ho vlasne porusili... Tu v dek ed si cucdzinec s pravom pobytu ,tak sa musi preukazat pasom ci OP. Samozrejme ak mas trvaly pobyt v de,tak ti na sk odnimu OP takze sa musi preukazovat pasom... a ked ti uplynie doba platnosti dokladu, ,tak z gemainde ta poziadaju o prekazanie platneho preukazu totoznosti. Ak nesuhlasis, mozes sa odvolat na sud..
Ako vids, tak ako si pomenula,ze preregister trstov nestacil dokald o vedeni mot.vozidla,tak ono toje asi v ch tak,ze zalezi vzdy na mieste,kdeto ziadajuz v jednej dedine tak,inej inak.ale zakon je vlastne asi je taky,ze asi mas mat doklad tozoznosti..
Inak ,mas aky vodicsky SK?
Inak, ked sme boli smanzelom n staz v USA,tak samozrejme ,ze sme mali pasy.Ale na normalny chod bezneho zivota stacil ludom tiez vodicsky preukaz.ale vydany v USA...pretoze nemaju op ako ich pozname my...

sense
23. jún 2023

@f333 nemám L to je na dobu do 1 roka. Mam švajčiarsky vodičský už 19 rokov.
Áno tam síce nestačil vodičský ale stačilo povolenie na pobyt nebol nutný pas

f333
23. jún 2023

@sense aha.ty mas na tu neobmedzenu dobu..

sense
23. jún 2023

@f333 áno mam Ausweis C. A to mi stačí. Švajčiarsky pas je pre mňa príliš veľká a v podstate zbytočne byrokracia za to ze získam právo voliť. A iné výhody v tom nevidím. Samozrejme dcéra ak bude chcieť o 2 roky jej papiere kľudne podpíšem

damia22
23. jún 2023

Neviem či si to už poriešila ale čo sa týka teba. Nečítala som všetko ale keď tam prídeš môžeš/nemusíš sa tam nahlásiť. Ak sa tam chceš nahlásiť a v pracovať tak treba ist na mestký úrad s potvrdením od majitela nehnutelnosti že tam budeš mať prechodný pobyt ( nerieš trvalý uvidíš ako dlho tam budete ) . To je jeden papier. Potom sa treba nahlásiť do zdravotnej poistovni ktorú si ty vyberieš ( za mňa a známe je AOK najlepšia volba ) takže keď sa tam prihlásiš budeš tam platit zdrav. poistenie ( ak nechceš nič z tohto riešiť a nepracovať tak na slovensku proste budeš ďalej odvádzať do zdrav. poisťovni ) . Potom sa rieši otvorenie bankového účtu a tam treba ten papier o prechodnom pobyte a nakoniec treba ísť na finančnú správu a požiadať si o pridelenie "ID" a hotovo a budeš tam mať oficialne prechodný pobyt a platia tam pre teba nemecké veci. Ak chceš mať trvalý pobyt a k tomu spojené nemecké občianstvo musíš sa prihlásiť na skúšky ( nemčina, história atď + poplatok ) a keď to spravíš ( známej tento celý proces trval vyše roka a pól ) budeš mať nemecké občianstvo. Čo sa týka tvojho manžela. Pracuje na Slovenskú živnosť pre Slováka ... ok ALE oficialne ak odrobí viac ako pól roka v danej krajine platí dane v nej a to bude prúser lebo sú tam mnoho vyššie dane takže na to veľký bacha. Keď je šikovná účtovníčka všetko sa dá a tak to robí veľa ľudí. Ak tam chcete byť dlhodobo tak určite radšej TPP na nemeckú zmluvu. Ja sa orientujem tiež v stavebnom odvetní v aj v nemecku a zváračskej práce je habadej len tie Slovenské firmy ľúbia veĺmi rýchlo vymýšlať 🙂 tak nemať veľké fantázie že budeme tak 5-10rokov v jednej firme na živnosť na jednom mieste.

f333
23. jún 2023

@sense Rozumiem.. No,kazdy si musi zvazit pre a proti co sa tyka ziskania st.prislusnosti. To nie je povinnost ale moznost dana cudzincovi..

damia22
23. jún 2023

ešte dodám. .. ak tam chceš byť s detmi tak by som nič neriešila lebo nemusíš. Dom bude tvojho snúbenca takže nikto nebude riešiť povolenia že či v tom dome môžeš byť a odvody budeš platit na slovensku a hotovo. Uvidíte ako to pôjde a potom môžete riešiť tieto úradné veci. Na deti by mal nárok len ak by bol TPP a dlhšiu dobu inak nemá vôbec nárok.

f333
23. jún 2023

@damia22 niektore veci uvadzas nespravne... kazdy cudzinec v clenskeho statu eu moze byt bez prehlasenia sa na gemaind 3 mesiace. Potom sa musi prihlasit a z okladovat /ak tam neprcauje,bevydal,neozenil sa tam/ zdroj obzivy po celu dobu pobytu...na den...
De nerozlisuje tvvaly aprcehdny pobyt. Cize ak s aprhlasi na pobyt v de, tak na sk s sa musi odhlasit as bude jej odnay OP. AK che prihlasit auto,tak je jasne,ze nemopze ho mat prihlasene na dvoch adresach tr.pobytu.V eu moze byt len jedne trvaly pobyt pre prislusnikov clennskych statov Eu..
Zalezi tie zna to, ci pride uz vydata alebo nie...ak vydata ak manzelkaamanzel je zd.poisteny tam /musi byt ka tam budez it /rodinne pripoistena ako rod.prislusnik.Ak s teda verejne zd.poistenie. Vdje stranne vela zd.posteni.. nie len to,co si napisala....A suaj prvatne postenia... to aale nie je ropdinne pripoistenie ..... Ak pride o slobdna,tak si musi platit zakonne zd.poistenie ak nebude pracovat....Bez pobytu si len tak bankovy ucet sama neotvori....

damia22
23. jún 2023

@f333 áno pravda 🙂 ale reálne ... ak tam bude len tak s detmi a bohvie na koľko nemusí nič lebo ju nikto nebude riešiť ( kedže dom je jej manžela a nebudú v prenájme) a v reále ani auto na slovenských ŠPZ nebude nikto po 3 mesiacoch riešiť. Vyjadrila som sa preto, lebo mám v DE rodinu ktorá tam žije vyše 27 rokov + ja som si týmto prešla 3 roky dozadu.

f333
23. jún 2023

@damia22 Ani to nie je rpvda,ze ju nikto nebude risit.. Akonahle prde sdetmi ,tie trba poistti v rod.poisteni. Aj ku,.ak bude manzelka....Inak dostanu deti aj ona len neodkladnu lek.starostlivost..A mylis s aaj vtom,ze nebud enikto riewsit auto s sk SPZ.- vDe na to susedia hned upozornia,ked tam bud eauto s cudzou PZ dlhsiu dobu..
No,ja zijem v de vyse 20 rokov a tak s avyjadrujem ktomu,co je nie to,xco nieto sprostredokvane povedal ,ze v de to tak chodi...
Poznam Llovekov,ktori takto si mysleli,ze obidu urady....a mali velke problemy .Hlavne,ke dnezili nikede v gete ale medzi nemeckou populaciou.-..
Takze naozaj pis len to,co naozaj vies s vlasrnej skusenosti pobytu v de..... .Pretoze to,ze povie s,ze som pocula autorke viac moze ublizit ako pomoc.t...

damia22
23. jún 2023

@f333 no nie som taká blbá aby som si tu vymýšľala o takýchto dôležitých veciach!! za 12 rokov sa ani raz u nás neriešilo auto ktoré bolo stále v NRW "prenajaté na výlete" !! Tak isto ako pobyt tety ktorá tam bola pól roka na "návšteve" keďže nič nerobila a nepracovala v DE ale na SR ! Zdravotnú starostlivosť ti v rámci EU poskytnú normálnu ale čo je u nás na SR špecifikované ako nad rámec bežných úkonov si musí človek uhradiť sám! Zaujímavé že ma internista, zubár aj pohotovosť zadarmo ošetrili cez Slovenskú kartičku poistenca nemyslíš?! Takže pozor ako sa k niekomu klamlivo vyjadruješ lebo tvrdiť o cudzom človeku že klame by som si nikdy nedovolila. Ja nemôžem za to že nevieš ako sa to dá aj inak. Autorka písala že má deti a muž robí na živnosť. Vieš čo je práca na živnosť?! Že jedného dna na druhý ti môže skončiť zákazka a čo potom?! Zase sa odhlasovať a prehlasovať na úradoch a tráviť tam niekoľko dní? Takže ak chce autorka aktuálne a oficialne stanoviská nech si zavolá na nemecký úrad alebo slovenskú ambasádu a tam jej to krásne vysvetlia presne čo treba. Ja som napísala ako to fungovalo nám a nech si z toho zoberie čo potrebuje. Ja nepotrebujem tu písať komplikovaný manuál keď to v reále ani tak nepotrebuje spraviť.

f333
23. jún 2023

@damia2 znovu v mohych veciach co teraz pises nemas pravdu..Tak ako som pisala, ty nezijes v de.nepoiznas ich pravo,pomey.Preto niektor eveci neuvadzas spravne...
Co sa tyka zd.starostlivosti, tak ano,musi ta osetrit. neodkladnu starostlivost..Ale nietaku,aku dosane z de poistenia.... Cize lieky si palti taky pacient s sk zd.poistetenim sam,kedze nema de zd.poistenie..A tiez mimo neodkl.starostlivosti iste ukoiny bez finacneho krytia ak to nie je neodkl. zd.starostlivot si musi hradit sama... u lekara prveho kontaktu...
A pravnika ,co sazivi praom neozaj nemusi nejaky laik upozrnocvat , na nejake pozite slovo ......Co,chem ma zalovat pred de sudom? prepoac mi.ale pobavila si ma.tzo aby si sasi nasla de pravnika.....to ti potom odporucam..... ..Takze prto ta upozornujem,ze lepsie je nepisat nic,ako ke dpises veci,ktore nie su v sulade so skutocnostou...
Suhlasim, vsak, nie na MK trba pisat o info.ale na relavantne urady v de a ak je pochybnost o to,ako postupovat pri zruserni tr.pobytu ansk,. tak sk urady......
Dufam,ze sme si porozumeli.....

mamelka
23. jún 2023

S tým autom naozaj pozor. My zas poznáme tiež jedného ktorý mal auto na SK značkách, neprihlásil, potom mu to dali spätne doplatiť. S tým autom by som bola opatrná. Nemci to berú ako okrádanie, cesta daň, poistenie...to je to co chcú aby sa platilo v DE...
Neodkladnú starostlivosť dostane, ale preventívne prehliadky nie plus nadštandardné ošetrenia.
Možno ešte keby príde na 3m skúsi ci sa jej páči, ale dlhšie by som toto nepraktizovala. Nemci vedia spraviť problém 🙈
Minule sme riešili v skupine, že jedna rodina dostala pokutu za to,že vyhodili odpad tam kde nemali. Taktiež možno by bolo suoer keby autorka vie,že keď tu deti budú chodiť do školy žiadne také, že vezmeme deti zo školy a ideme na SK lebo svadba/pohreb/krst/atd, atd ...

f333
23. jún 2023

@mamelka presne.
vidis
@damia22 pise sem aj dalsia dlhorocna obyvatelka v de,co potvrdzuje maje slova...
Takze naozaj pis len to,co skutocne poznas a ovladas... Pretoze svojimi zlymi info mozes naozaj len uskodit autorke....ak by sa nimi riadila..

damia22
23. jún 2023

@f333 no asi sme sa moc nepochopili keďže ti sama odpisujem aktuálne z bytu z Berlína 🙂 a @mamelka to teraz krásne napísala o čom celom som tu písala "Možno ešte keby príde na 3m skúsi ci sa jej páči, ale dlhšie by som toto nepraktizovala. "

f333
23. jún 2023

@damia22 je uplne jedno,odkial opisujes ,ak info su nespravne ...

lapersefona
24. sep 2024

Tak ako ste dopadli? Presťahovali ste sa do De?

85miska
autor
25. sep 2024

@lapersefona nakoniec nie. Z priateľa je už manžel a našiel si tu skvelo platenú prácu. Takže sme zostali.

lapersefona
27. sep 2024

@85miska tesim sa s Vami 😊

Strana
z3