Podmienky pre získanie hypotéky živnostníkom

bobanociarova
7. máj 2025

Ahojte stretli ste sa uz niekto s niecim takým ako ja ?
Pracujem na živnosť ako kurier a mam prijem 1800€+ kazdy mesiac a z toho platim minimalne odvody a jednu pozicku v sume 240€ mam jedno 6 mesacne dieta a na daňovom priznaní som mal 17000€ obrat a nejakych 12000€ zisk je mozne si nejak zobrat hypoteku? Napriklad založením ďalšej nehnuteľnosti alebo nieco.
Vopred ďakujem

wiwi28
7. máj 2025

Toto je otázka na finančného poradcu. Každá banka úplne inak pristupuje v príjmom a ich skúmaniu a uvádzaniu bonity. Jeden dobrý finančník a za 2týždne vieš na čom si.

denkabemommy
7. máj 2025

Zobrať sa dá, ale záleží od výšky hypotéky, akú chceš brať. Pri živnosti sa berie do úvahy 40-60% príjmu, nie celý, ideálne by bolo, keby bola žena zamestnaná -TPP (nie na rodičovskej dovolenke), vyšla by vám rozhodne vyššia suma.

patrikjames
8. máj 2025

Ja som bral minulý rok hypotéku ako živnostník. Bral som ju aj a manželkou ktorá pracuje na TPP. Hypotéku nám dali len kvôli tomu že žena pracuje na TPP. Mal som ročný príjem 32.000€ na živnosti a jasne mi povedali že samému by mi určite nedali hypotéku a to sme žiadali len 87.000€. živnostníci to majú ťažké s hypotékami. Mne sa zdá keď dobre pamätám mne samému by v tej dobe s mojím príjmom dali niečo cez 60.000€. Ale najlepšie zavolať do banky za pár minut ti zistia približne koľko ti vedia ponúknuť. Ale môj odhad bude veľmi málo ti ponúknu lebo máš aj dieťa. My deti nemáme

patrikjames
8. máj 2025

Vieš pri kúpe založiť inú nehnuteľnosť ale nie sme tam byť zvýšna vysoká hypotéka. My sme chceli založiť rodičovský dom ale nemôžme lebo je tam ešte vysoká hypotéka. Nehnuteľnosť môžeš založiť ale nesmie tam byť ťarcha alebo ak je hypo nesmie byť už vysoká hypotéka

lenkakravcova
8. máj 2025

@bobanociarova SZČO dáva hypotéky iba slsp. Informuj sa tam.

patrikjames
8. máj 2025

@lenkakravcova blbosť. Všade ti dajú hypotéku ako živnostník. Ja mám vo VUBke.. a teraz riešim druhý hypo a tiež vo VUBke.

lenkakravcova
8. máj 2025

@patrikjames vážne? Pred pár rokmi keď sme brali my, tak jedine slsp dávala. Aj keď vlastne - my sme brali 90%tnu.

stanislavicenka
8. máj 2025

@bobanociarova fakt si myslis, ze s platenim si minimalnych odvodov dostanes hypoteku? +dalsia splatka? Ja len premyslam, ze ked oracujes na zivnost, neprispievas do statu( co je aj pochopitelne(, nwbudes cakat, zw ten stat sa o teba postara na dochodku. Takze uz dnes vytvaras rezervu ci uz kratkodobu, rovnako dlhodobu😉

gab1sol
8. máj 2025

@bobanociarova obrat 17000e, to je mesačne len niečo cez 1400e. Zisk 12000e, to je mesačne len 1000e. Máš životné minimum na seba a minimálne na jedno dieťa. To je spolu cca 400e. Plus splátku úveru. To máš hneď 640e dolu. Plus musí ostať nejaká rezerva. Koľko asi ostáva priestoru na splátku?

patrikjames
8. máj 2025

@lenkakravcova ja som bral minulý rok v januári a nebol problém aj v iných bankách. Len sme zobrali VUBku keďže som ich klient dlhé roky a dali nám najlepší úrok

nelka93
9. máj 2025

@lenkakravcova blbosti píšeš. Hypo ako szco dostane aj vo VUB aj ČSOB, aj tatra banka. Vlastne každá normálna banka ktorá ponúka hypo ich dá aj zivnostnikovi, akurát majú iné podmienky

lenkakravcova
9. máj 2025

@nelka93 už písal aj pán vyššie. My keď sme brali, tak živnostníkom dávala 90%tnú iba slsp.

somosomo
10. máj 2025

@bobanociarova prave som to riesil vo VUB ona berie 55 percent z obratu /12 to je tvoj cisty mesacny ci ze v tvojom pripade 17000*0.55 a to podelos 12 a mas 780 eur ...... Ak by si nemal splatku uveru 240 eur dostal by si maximalne 35000. Pri 3.69 uroku, ale so splatkou 240 eur nedostanes nic...... Zalozenim dalsej nehnutelnosti si veru nepomozes, potrebujes ist hore platom a to sa da ak mas spoludlznika (mamka, otec, brat, kamarat), niekto kto zaraba a ruci banke ze ak nebudes platit uver ty, tak ho bude platit on