Škôlka a strach z WC

doroteja
11. mar 2025

Dobrý deň,
prosím o skúsenosti so škôlkou. Dcéra je predškoláčka. Škôlku mala vždy hrozne rada, občas sa vyskytla učiteľka, ktorú nemala nejako obľúbenú, ale nič hrozné. Niekedy na konci tretieho/začiatku štvrtého (predškolského) ročníka začala mať dcéra problém s tým, že potrebovala cikať a v skôlke je nepustili. Odvtedy sa začal kolotoč vypytovačiek, či ju pustíme cikať, keď bude potrebovať, kam sa vyciká, keď pojdeme na výlet atď. Potom sa to ukľudnilo, ale teraz to je ešte horšie. Stále riešime cikanie, kto ju pustil, ktorá pani učiteľka a ktorá nie. Chodí skúšat cikať, ak by náhodou. Pred spánkom, počas spánku. Dohodli sme sa učiteľkami, že ju takto budú púsťať. Raz pred a raz cez. Poväčšine ju aj pustia. Všetko by bolo ok, ak by nemusela dcéra spať. Ale u nich v škôlke je to tak, že aj predškoláci musia ležať. Ona má potom strach, že cez spánok ju nepustia cikať. Jej už ostane ťažko, keď vidí, že nemá tie svoje pani učiteľky na spánok. Neviem vôbec, čo stým. Myslíte, že by sme to mali riešiť formou psychológa?
Ďakujem za každú odpoveď.

pribinak
11. mar 2025

Asi áno. Má blok

Ale píšeš trochu chaoticky, tak pustia ju cikat či nie? Lebo čo znamená po väčšine? Sú tam učiteľky ktoré nepustia skolkarku cikat?

doroteja
autor
11. mar 2025

@pribinak no učiteľka tvrdí, že o tom všetky vedia. Dcéra povie, že áno, pustili ju. Ale mám pocit, že jedna stým má problém ju púsťať. Poprípade ju pustia, ale s komentárom, žeby mala už vydržať, že je veľká a že ona musí vždy atď.

lenkakravcova
11. mar 2025

@doroteja a nechodí dcéra cikať s ostatnými deťmi?.pred spaním predsa chodia všetci.

pribinak
11. mar 2025

@doroteja tak rieš tu jednu a otvorené je povedz nech si komentáre nechá pre seba
Je dospela a má sa ovládať

doroteja
autor
11. mar 2025

@lenkakravcova chodia všetci, ale ja osobne si neviem predstaviť cikať na povel. A to mám 35 rokov.... ono bolo všetko v poriadku a cikanie bolo ok. Ale ako ju nechceli pár krát pustiť, tak to začalo.

doroteja
autor
11. mar 2025

@pribinak no už sme sa sňou rozprávali, nech ju púšťa. Aby proste mala pocit, že môže. Že nik jej brániť nebude. A zo zaciatku ok, pomohlo. Teraz je to este horšie.

lenkakravcova
11. mar 2025

@doroteja však aj v škole sa volá na povel. Cez prestávky. Rovnako v práci máš pauzy na wc na mnohých pozíciách..
Dve tri hod človek udrzi moč. Pomedzi hranie sa určite pýtajú. Potom naraz pred spaním po obede.
Ak to dcéra nedokáže, riešila by som to aj s lekárkou. Lebo tam môže byť nejaký problém. Či už fyzicky alebo psychicky. Už 4 ročne deti v škôlke normálne vydržia a "cikaju na povel".

pribinak
11. mar 2025

@lenkakravcova v škole….toto je skolkarka a sú to deti. Tie majú iné ovládanie ako dospeli či školáci , sú ešte mali, majú menšiu kapacitu mechúra a psychika robí veľa

lenkakravcova
11. mar 2025

@pribinak je to predškoláčka, píše autorka. Čiže o pár mesiacov bude v škole. To znamená, že má už viac než 5 rokov. Nie je to mini dieťatko. Chápem, keď dcéra uteká 2,5 ročná na wc ráno rýchlo z postele aby sa nepocikala (4 ročná mi toto už nerobí dávno). U 5 ročného mi to príde ale už moc. Tam bude nejaký zdravotný problém.

pribinak
11. mar 2025

@lenkakravcova veď práve preto by tá ucitelka nemala to dieťa blokovať
Vidí že to dieťa niečo rieši a miesto vytvárania stresu a tlaku by mala pre ňu vytvorit priestor bezpečia a podpory

Toto by si sko matka a dospela mala chápať

kavasmliekom
11. mar 2025

@doroteja prečo sa bojí, že sa pociká? Nevydrží 2 hodiny? Ak chodí často na wc, asi by to chcelo vyšetrenie 🤔 moja dcéra sa ešte ani poriadne neodplienkovala a už som ju dala do škôlky, s tým, že ju budú dávať často na wc. A ona vydržala, ich tempo jej vyhovovalo, za to obdobie sa ani raz nepocikala a aj počas spánku vydržala.
Chodí cikať aj v noci?

doroteja
autor
11. mar 2025

@pribinak no ved preto sme ich prosili, nech ju pustia, proste iba preto, aby mala pocit, ze moze. A naozaj bol pokoj. Ja neviem, co sa zmenilo, kedy sa to zmenilo, ale proste je to cim dalej, tym horsie. Ani nie, zeby ju nechceli pustat, ale skor ten stres z toho vsetkeho

pribinak
11. mar 2025

@doroteja chod k psyvhooogicke. Dcerka evidentne niečo rieši a nevie si pomoct

doroteja
autor
11. mar 2025

@kavasmliekom no nie, ona uz dopredu riesi, ze ak jej bude treba, ze ci ju pustia. Potom jasne, ze si lahne do postielky a stale nad tym rozmysla a nuti ju to ist na wc. Cez noc nema problem vobec, to ozaj malokedy sa stane, zeby isla cikat. Taktiez cez den doma u babky, ked sa hra. Vtedy problem nieje. Ten nastava v nedelu, kedy riesime, ze ktora ucitelka bude v skolke na spanie.

kavasmliekom
11. mar 2025

@pribinak a si predstav ze niektoré deti ani nejedia na povel a učiteľky to nezaujíma. Môj syn napríklad nechcel chodit cikať s ostatnými, nie ze nepotreboval, ale nemá rád obecenstvo. On musel byť sám na wc a učiteľka sa musela otočiť 😄 kým pochopili, čo potrebuje a ze až tak yk bude fungovať... Tiež keď majú zastupovanie, tak musí prísť kuchárka a ona s nim ide 🤣 lebo s inou ucitelkou nepôjde.

doroteja
autor
11. mar 2025

@pribinak a pojdeme. Teraz som googlila a aj tu na MK je par diskusii, kde sa riesi skolka a cikanie v skolke.

kavasmliekom
11. mar 2025

@doroteja treba ju ubezpečiť, že môže ísť hocikedy, a nikto jej nebude zakazovať.

pribinak
11. mar 2025

@kavasmliekom to mi načo píšeš?

kavasmliekom
11. mar 2025

@pribinak pardon, to nemalo byt tebe

lenkakravcova
11. mar 2025

@pribinak ja to chápem. Nevravím, že to tá učiteľka robí dobre.
Ale na mieste autorky by som skočila k tej dr. Nech to skontroluje. Či už fyzicky alebo psychicky tam niečo bude čo treba nejako riešiť. Možno psychologička by poradila niecoz čo oni nevidia (a my tiež, keďže celé to prostredie nepoznáme). Nemyslela som to tak, že majú po nej teraz kričať alebo čo.. len mi to príde ako situácia, s ktorou by som zašla k lekárke. A tak potom riešiť v škôlke čo ďalej a ako.

doroteja
autor
11. mar 2025

@lenkakravcova no toto ked som teraz preluskala internet je celkom casta tema. Ze deti maju blok prave zo skolky. Volala som jej dr, ale je po dlhodobej PN a ordinuje az po dvanastej. Mam jej volat po tom. Osobne si myslim, ze toto bude problem psychicky. Uvidim.

katkaseiner
11. mar 2025

@kavasmliekom inak toto tiez nechapem...aspon provizorne steny a dvere by mohli tym deťom dat okolo tych zachodov. Tiez som nikdy nekakala v škôlke pretoze neznesiem obecenstvo...

tinus139
11. mar 2025

Moj syn sa raz v škôlke pokakal jediný raz vlastne v živote sa pokakal a bolo to v škôlke, pretože pani učiteľka povedala že ak sa leží sa nevstava a bola dosť razna, vraj sa pýtal a ona povedala že nie nevstavsme vydrzat … tak to pustil do pyžama, samozrejme som to riešila pani učiteľka povedala že ako áno je to pravda pýtajú sa ale musia vydrzat tak som povedala že ja mám 30 a na pokyn cikania a lákania rozhodne čakať nebudem je to základná ľudská potreba. Od vtedy problém nebol , bola razna ona ale aj ja 😀
A taktiež teraz syn je už v škole a na wc chodí zasadne doma, len cikat v škole kakať ani za svet, ako dieťa si pamatam tiež tento problém neviem čím to je asi proste už ako deti máme radi svoj kľud na toalete a žiadne obecenstvo ako sa píše aj vyššie 🙂

lenicka298
11. mar 2025

@doroteja to ako by si písala o mojej dcérke. Tiež sme s tým do Vianoc bojovali. Zo začiatku bolo všetko úplne super, bezproblémové, a minulý šk. rok to začalo, že sa musí vycikat a ísť spinkať a čo keď ju nepustia. A ona ešte musí ísť po rozprávke a potom ešte...Mala to len tak obdobne a riešila som to tým, že som jej dala akože tabletky proti cikaniu- placebo efekt a fungovalo to. Ona si to uvedomovala. Tento rok je tiež predskolačka, a pred vianocami to bol doslova horor. V škôlke začali na nich "tlačiť " lebo v škole nebudú môcť to a to, musia to a to... a začal sa kolotoč s cikanim nanovo. Začala mi to robiť všade kde sme išli. Napríklad na nákup- mami, bude tam wc? Restika ledva sme prišli a hneď na WC. Ráno keď sme išli do škôlky hysak, ze tam nechce spat, lebo pani učiteľka ju nepustí cikat, zoberie jej zase plysaka a tak. Od učiteliek som počúvala ako vymýšľa pri spaní (inak to nerobila, len keď sa išlo spať) učiteľky jej dali lehátko na chodbu, aby nerušila iné deti tým, že chce chodiť cikat. Vyvrcholilo to tým, že ju jedna učiteľka poslala do umyvarky, a nechala ju tam samu bez dozoru celý čas kým deti spali. Musela sa tam aj prezliekat. Co potvrdili aj ostatné deti. To som sa už neovladla, a riešila som to s riaditeľkou. Dohodli sme sa, že ju nebudú nútiť spat, a bude môcť chodiť cikat, nebudú sa jej "vyhrážať " že ju nepustia a podobne. Dali sme si čas 2 týždne do Vianoc, a ak to neprejde, že pôjdem s nou ku psychologičke. Hneď sa to začalo zlepšovať, a po Vianociach to prestalo úplne. Teraz ju majú problém aj zobudiť, keď idú spat. A cikanie ani nespomenie, keďže vie, že môže ísť keď jej treba

lenicka298
11. mar 2025

@doroteja ešte doplním, pre istotu som zobrala moč MUDr, nech ho kukne, ale bolo mi jasné, že je to psychikou

eli2806
14. mar 2025

@doroteja ahoj u nas to bolo podobne. Minule letne prázdniny chodila moja do letnej skolky nie do jej al do cudzej a tam mala nejaky konflikt so starsim dievčaťom ktore ju nechcelo pustit na wecko. A co sa zacalo potom no cisty horor. Tak plakala ze tam uz nechce chodiť ze oni ju tam nepustia na zachod a doma stale len cikat cikat a ked sme.niekde isli len otazka ci tam bude zachod ci sa.bude mat kde vycikat. Najhorsie ze sme to riešili aj s učiteľkou a nechcela nam verit ze.moja si vymysla.. ani sme ju uz potom do tej letnej nedali a ptm este aj v septembri ked nastúpila normalne do jej škôlky tak trvalo nejaky mesiac a pol.ani von nechcela chodit stale sa pytala ci pojdu von ze co ak nestihne na zachod.. akoze ja som vtedy aj volala s jednou psychologickou lebo uz som bola fakt zufala to boli hrozne mesiace lebo sme neriešili nic ine len kedy bude cikat a zachod..

mircalla
14. mar 2025

@doroteja Smer psychiater....toto nie je o cikani. Priam az posadnutost touto temou....

2medvede
14. mar 2025

My sme riesili rovnaku situaciu so synom v skolke. Muz to vyriesil priamou konfrontaciou s ucitelkou, ktora nechcela pustat syna pocas spanku na wc(nam rodicom tvrdila, ze syn moze ist pocas spanku na wc, ale syn tvrdil, ze mu to nedovoli, aj sa kvoli tomu pocikal). Takze ked muz prisiel pre syna do skolky, isli spolu za tou ucitelkou, vysvetlil situaciu, ze syn ma stres z celej situacie, ci by ho mohla uistit, ze ked mu bude treba pocas spanku na wc, tak moze ist. Tak ucitelka (s kyslim ksichtom) potvrdila, ze moze. Potom ho uz naozaj pustala, spociatku chodil aj 4x pocas spanku, lebo sa stale bal, ze sa pocika(psychika), postupne sa to upravilo, ked ziskal istotu, ze moze hocikedy ist.

makodob
14. mar 2025

@lenkakravcova veď to je ten problém, že všetci cikajú ,,na povel”. Je to choré, celý systém. A dievčatko je normálne, nenormálne sú tie učiteľky, čo si vyžadujú zadržiavanie moču nezmyselne. Je to po prvé nezdravé a ak si situácia nevyhnutne nevyžaduje zadržiavať, tak treba ísť normálne na wc.