Slovenské platy vs inflácia: Môžu podnikatelia zvýšiť platy?
Ako je možné že cena proteinov z BioTech usa stupla z 45€ na 90€ ,zmrzlina z 0.60€ na 1.50€, kopu tovarov stuplo 2-3nasobne ale nemam pocit žeby aj žgrloši podnikatelia 2-3 nasobne zvýšili za 5rokov ľuďom platy... Nedivim sa mladým že pýtajú aj bez praxe toľko koľko pýtajú a že sa nemechaju využívať na zložitú prácu za pár šupov keď podnikatelia ktori znasobili svoje príjmy nevedia znásobiť aj platy...
Vyliala si si srdce, ale obávam sa, že nič iné od tohto príspevku nedostaneš 🙈 Áno, situácia je zlá, ale my ju takto asi nevyriešime.
co tym chces povedat ? koho zaujima protein v beznom zivote a jeho cena ? co tym chcel basnik povedat ? preco len mladí ? co je u teba mlady ? myslis tych co su v hotel mama a mama ich nakrmi ? ich svet je PC - mobil, detska izba a stara audina ?
a ako maju zvysit platy ked tu je 4-7.najvyssie danovo odvodove zatazenie v ramci EU, pomaly najvyssie dane, hlupa transakcna dan atd atd atd ? ty rozmyslas nad tym co pises? ako mal ten protein alebo zmrzlina zlacniet ked zaviedli cukrovu dan, zvysili dane, ceny PHM, vyroby a vsetkeho ostatneho isli hore?
Ked si nevies odovodnit preco je vsetko take drahe, nedivim sa, ze mas otazky ako totalny financny negramot lebo nim aj si
V rovnici ti chýba zdvojnásobenie nákladov tých podnikateľov... viem, že toto si tu už riešil a je fajn mať ambície, požiadavky, nenechať sa využívať, vedieť ohodnotiť svoju prácu a očakávať za ňu primeraný plat, ale ak si mám vybrať, či byť radšej doma s nulou a nechať sa živiť alebo zarobiť aspoň niečo, aj keď menej, stále si vyberiem aspoň niečo.. a samozrejme, keď je možnosť, tak ísť za lepším
@xopino ak sa ti zda cena za proteín biotech veľa tak ho nekupuj, a vec vyriešená
Mimochodom u nás v OC je pomaly každý druhý obchod prázdny a nový nájomníci neprichádzajú, tí čo mali väčšie priestory, hľadajú menšie, tak si firmy tie príjmy zdvojnásobili
všetko čo píšete je pravda a sama viem aké je podnikať a čo všetko platím lebo okrem seba zamestnávam i ľudí, ..ALE, pozrime sa i s inou optikou len na životnú úroveň - lieta sa bežne po svet počas roka aj viackrát, dovolenky, autá, doma všetky spotrebiče šetriace čas a donáška jedla na dennej báze....ľudia chcú všetko, hneď a často bez práce a to je veľakrát problém, že sa cítime nedocenený lebo ostatní nám na soc.sieťach hrajú divadielka a my si myslíme, že to tak je...ruku na srdce, koľko nás mesačne stoja veci, ktoré nepotrebujeme ale chceme...
je to tu narocne, keby muz nepodnikal asi zivorime, ja som prisla o pracu, ceny su vysoke, ale moj muz aspon svojcich ludi dobre zaplati, ja som muklovala za 800 e mesacne
Preco nadavas na podnikatelov a nie na vladu? Pozri, ake je danove zatazenie v susednych krajinach a u nas. Ak si myslis, ze je med podnikat, tak podnikaj, zamestnaj ludi a plat im vysoke platy. Ak firmam Fico navala vysoke dane, vysoke odvody, transakcne dane, gastrolistky, povinnost platit pnky miesto statu, rekreacne poukazy,... ako maju zvysovat platy. Ale stat a ministri rozhadzuju ako z nekonecnej karty.
Ak su nizke mzdy a vysoke ceny, suvisi to vzdy s prilis vysokymi danami. Zo mzdy aj DPH. Prebehni ale prispevky, ako sa tu chvalia, ako nechodia niektore do prace a za dovolenky platia 8-10 tis eur. Bud klamu, alebo je v tomto state radost zit tym, co neplatia dane, obchadzaju system, vyciciavaju eurofondy,....
Oproti socializmu mas to stastie, ze nie su ostnate droty na hraniciach a mozes si ist zarobit do zahranicia do normalnej krajiny a nie tu v najzaostalejsej a najchudobnejsej krajine eu ficolande, kde vladne smeracka korupcia a rodinkarstvo.
@xopino evidentne netušíš o čom hovoríš. Podnikatelia ani náhodou nezvýšili svoje príjmy, resp.zisky (teda samozrejme okrem tých vyvolených). Žijeme najhoršou dobu pre podnikanie. Všetky "konsolidačná opatrenia " znášajú práve podnikatelia. No a o chvíľu sa budeš čudovať tomu, keď sa už nebude kde zamestnať. Lebo všetci odídu, alebo skrachujú.
Vsimla si si kolko z toho dvojnasobku, co zarobi na predaji podnikatel si zoberie stat na daniach, aj hlupych uplne zbytocnych daniach ako je napriklad transakcna dan, a na odvodoch? Kolko z toho dvojnasobku ich stoja energie, prenajom priestorov. O kolko stupli nakupne ceny od dodavatelov, pretoze aj ti platia zvysene a nezmyselne dane, odvody, energie, priestory, zvysene ceny dopravy si si tiez vsimla. A to sa tyka zaklôadnych potravin a sortimentu nevyhnutneho pre zivot, nie nejakeho proteinu, ktory ako taky nie je ani zakladna potravina ani zakladna zivotna potreba.
@xopino ved niekto tie luxusne auta nad 120 000€ musi zaplatit, ja ked vidim ze zmrzlina kopček 2€, lagnos 4€, pizza 11€, obed 10€, halusky 12€ porcia, hovorim si co im j..e?
Strasne sa tu stale od nich vyplakava ake je im tazke tu podnikat, ake maju podnikatelia naklady a pritom vies ze ti len sprosto do klamu do oci, v skutocnosti co mesiac to maju luxusne zisky, aj ordinacie, ze vraj bez poplatkov by lekari nevyzili a pritom si sprosto vypytaju ako od poistovne tak od pacienta za ukon plus este ziadaju registracny a servisny poplatok k tomu.
V tejto krajine su stat a podnikatelia ale ze strasny nenazranci, preto kto moze uteka na dochodok aebo na zapad lebo zodrat sa pre tychto dvoch nema absolutne ziadnu cenu, ono coskoro narazi kosa na kamen, uz len cakam kedy skonci vojna na Ukrajine a prestanu byt Ukrajinci dotovany(maju statut vojnoveho utecenca), k tomu pôjdu na dochodok Husakove deti, aj ty aziati sa tu dlho neohreju lebo velky hraci postupne presuvaju svoju vyrobu mimo tento stat.
Minimalna mzda mala byt k dnesnym cenam nastavena na 1800€ a priemerna mala byt cez 3000€, tak su totiz nastavene ceny tovarov a sluzieb na Slovensku dnes, aj pohreby, 1700€ za co sa pytam? Zisk pohrebnej sluzby cisty cez 1000€, alebo dvojpomnik cez 3000€ a potom vidis kamenara ktory ti to robil na 160 000€ BMW X6, ked tu bola moja znama ktora pracuje vo Svajciarsku, sama povedala ze tam nemaju taky vozovy park ako tu.
Samostatna kapitola su predajcovia ojazdenych aut, ty jednak klamu tak sa zaruky u nich nedovolas, zlate retaze na krku a rukach, jednoducho luxus ale placu, kazdy kto place z podnikatelov sa ma velmi dobre, preto chcu aj obmedzit lustrovane na katastri, by si sa divila kto tam co ma pokupene a pritom plače jak krhla...
@xopino a ty odkial vieš že oni maju znasobené prijmy
to že máš vysoky hruby prijem neznamená že ma vysoky aj čisty prijem to su dve rozdielne veci
máme najvyššiu cenu práce, ved si pozri aj iné kolonky na páske kolko ti berie štat nie len čislov čistom, pozri si ešte aj odvody ktore platí on za teba ,
ak tebe išli náklady hore tak jemu šli tiež náklady hore
vypočitaj si napr kolko on zaplati transakčnu dan štatu za to že tebe poslal vyplatu na učet, za pohyb na učte ..
mám najradšej tieto kecy svine podnikatelia, vidíš mu do učtovnictva ? vieš aké ma reálne náklady .... teba musi byt radost zamestnavat
tak ked sa ti tak zle vodi u tej podnikatelskej svini nech sa páči môžeš ist robit do štatnej spravy, tam nevedia čo rohami od toho aké tam maju baby "veeeelikanske" platy
Vsak zacni podnikat aj ty, uvidime, kolko budes platit zamestnancom😏 dufam, ze pod 1800 nepojdes.
@xopino ved niekto tie luxusne auta nad 120 000€ musi zaplatit, ja ked vidim ze zmrzlina kopček 2€, lagnos 4€, pizza 11€, obed 10€, halusky 12€ porcia, hovorim si co im j..e?
Strasne sa tu stale od nich vyplakava ake je im tazke tu podnikat, ake maju podnikatelia naklady a pritom vies ze ti len sprosto do klamu do oci, v skutocnosti co mesiac to maju luxusne zisky, aj ordinacie, ze vraj bez poplatkov by lekari nevyzili a pritom si sprosto vypytaju ako od poistovne tak od pacienta za ukon plus este ziadaju registracny a servisny poplatok k tomu.
V tejto krajine su stat a podnikatelia ale ze strasny nenazranci, preto kto moze uteka na dochodok aebo na zapad lebo zodrat sa pre tychto dvoch nema absolutne ziadnu cenu, ono coskoro narazi kosa na kamen, uz len cakam kedy skonci vojna na Ukrajine a prestanu byt Ukrajinci dotovany(maju statut vojnoveho utecenca), k tomu pôjdu na dochodok Husakove deti, aj ty aziati sa tu dlho neohreju lebo velky hraci postupne presuvaju svoju vyrobu mimo tento stat.
Minimalna mzda mala byt k dnesnym cenam nastavena na 1800€ a priemerna mala byt cez 3000€, tak su totiz nastavene ceny tovarov a sluzieb na Slovensku dnes, aj pohreby, 1700€ za co sa pytam? Zisk pohrebnej sluzby cisty cez 1000€, alebo dvojpomnik cez 3000€ a potom vidis kamenara ktory ti to robil na 160 000€ BMW X6, ked tu bola moja znama ktora pracuje vo Svajciarsku, sama povedala ze tam nemaju taky vozovy park ako tu.
Samostatna kapitola su predajcovia ojazdenych aut, ty jednak klamu tak sa zaruky u nich nedovolas, zlate retaze na krku a rukach, jednoducho luxus ale placu, kazdy kto place z podnikatelov sa ma velmi dobre, preto chcu aj obmedzit lustrovane na katastri, by si sa divila kto tam co ma pokupene a pritom plače jak krhla...
@anonym_495a00 však ked je na sk taka malina podnikat , a vieš ako to robia podla toho čo píšeš tak prečo nezačnejš aj ty ?
ukrajinci dotovany nie su , nemaju ani danove ani odvodove ulavy , respektivne ukaž mi kde to presne píšu - ak niekto dotoval ukrajincov na začiatku tak eu nie sk štát sa spamätaj
@anonym_495a00 ty vieš všetko o všetkých.😨 Teba je tu škoda. 😉
@anonym_495a00 vsak otvor si restiku a mozes predavat halusky po 6€ porcia a casnicke a kucharovi platit 1800 mesacne. Dokaz, ze sa to da. Upec 10000 rozkov denne predavaj ich po 5 centov kus a zaplat zamestnancom 1800 mesacne. Urcite mas na to nejaky grif aby to tak slo.
A kamenar? Vsak nemusis mu dat robit pomnik, potom nebude mat na BMW, bude chodit MHD ako ty. Nemusis ani kupovat ojazdenku cez sprostredkovatela, kup si ju priamo od majitela
@anonym_495a00 vsak otvor si restiku a mozes predavat halusky po 6€ porcia a casnicke a kucharovi platit 1800 mesacne. Dokaz, ze sa to da. Upec 10000 rozkov denne predavaj ich po 5 centov kus a zaplat zamestnancom 1800 mesacne. Urcite mas na to nejaky grif aby to tak slo.
A kamenar? Vsak nemusis mu dat robit pomnik, potom nebude mat na BMW, bude chodit MHD ako ty. Nemusis ani kupovat ojazdenku cez sprostredkovatela, kup si ju priamo od majitela
@anonym_970a3f zase ho prrrrrrrrrrrrrrr. povedzme si rovno ze vela spolocnosti , szco davaju do nakladov od elektro bicykla, phm na sukromne ucely,... nie vsetci. Ale na platy sa nedava tolko zamestnancom aj keby mohlo. skrtka naklady idu takym smerom.
kazda sme prerabali a vieme ze blocek dat alebo FA je problem. potom tu mame minimalne dochodky aj u SZCO napriklad pritom zarabali 3000€v pohode.
pozor nepisem ze nerobili ale skratka odvody minimalne
@xopino prezri si prepocty.. za poslednych 10rokov.. mzda isla z 406eur na 920EUR.. a naklady na nu stupli vyrazne, okrem toho drzgrsom podnikatelom nasobne vzrastla kopa inych nakladov, pridala sa kopa byrokracie. Aj vsetky vstupy isli vyrazne hore.. cena zasielky napr u nas isla z 2EUR na takmer 6EUR, dan z nehnutelnosti z 2t na 6,5t... Ano niektore ceny su prehnane, niekde.. ale potom ked sa pozriem do tej prevadzky, kde mi chcu predat jeden ususeny spiz s hranolkami za 15EUR, a vidim tam postavat 5ks personalu, a v kuchyni 3 ludi, chapem... a uvarim si doma :DD Ceny ako zmrzlina a pod... na tych vidis nasobny narast, ale lacne veci su haklivejsie na vykyvy.
Kto ma problem, moze si robit vsetko sam doma, nechodit nikam, varit, sit, orpavovat si veci... ;) ano niekde to prehanaju, a vtedy proste nenakupim, kupim inde alebo sa bez toho zaobidem. Ale naklady idu hore vsade.
A nie, naozaj nie kazdy kto podnika si kupuje 120t bmw..
@anonym_495a00 zabavne, vies co by urobila mzda 1800-3000?? :DD poviem ti.. ceny by isli este viac hore a nemohol by si si z tej mzdy dovolit viac. Tie mzdy totiz niekto platit musi.
@anonym_970a3f zase ho prrrrrrrrrrrrrrr. povedzme si rovno ze vela spolocnosti , szco davaju do nakladov od elektro bicykla, phm na sukromne ucely,... nie vsetci. Ale na platy sa nedava tolko zamestnancom aj keby mohlo. skrtka naklady idu takym smerom.
kazda sme prerabali a vieme ze blocek dat alebo FA je problem. potom tu mame minimalne dochodky aj u SZCO napriklad pritom zarabali 3000€v pohode.
pozor nepisem ze nerobili ale skratka odvody minimalne
@anonym_e244eb ano, je aj takyto podnikatelsky model. Este aj ovela horsie, kde sa odrbava vsetko co sa moze. Nie kazdy podnikatel je odrbavac.

Ako ze ako je to mozne? Nesledujes spravy a nerozumies ekonomike? Ci len sa chces porozculovat?