icon

Výhody a nevýhody vodičáku na automat

3. apr 2025

Je tu niekto kto si robil vodičák výlučne na automat? Neoľutovali ste to časom?

Z každej strany počúvam že je to hlúposť, avšak viem že by mi to uľahčilo šoférovanie keďže to bude pre mňa skor nutnosť ako nejaká vášeň 😁

Naozaj je to taký diametralny rozdiel automat / manuál?

Strana
z7
a_alexandra_a
3. apr 2025

Ja sa čudujem, že sa vôbec v autoškole vyučuje na automate. To je úplne niečo iné ako manuál. Je to totálna blbosť učiť sa na automate, lebo potom budeš donútená šoférovať manuál a čo spravíš? Môžeš akurát zamknúť auto a ísť peši, lebo nebudeš vedieť preraďovať.

iwuska10
3. apr 2025

@a_alexandra_a hlavne ten manual ani nebude moct soferovat ked si ho spravi na automat

lija22
3. apr 2025

napisem z inej strany. ja som sofer, ktory uz v zivote nechce a nebude soferovat manual. Nevidim na to dovod, ani si neviem predstavit ze by som bola nutena soferovat manual. Kludne by som sa ucila len na automate a nikdy by som si uz manual nekupila.

krasneleto
3. apr 2025

urcite by som si spravila normalny vodicak... co to je za chujovinu iba na automat si spravit? budes mat iba na automat , v praci ti daju manual a mozes si piskat.. kdezto ked si spravis manual, sadnut do automatu nie je ziaden problem

aky je v tom markantny rozdiel? brzda spojka rychlosti.. iny princip...

sabina_00
3. apr 2025

S vodičským na manuál môžeš jazdiť aj automat.
Vodicsky na automat len automat. Ak by si sadla ta manuál si veľké nebezpecenstvo. Používať spojka-plyn a do toho radiť rýchlosti naozaj nieje ako len naštartovať a držať plyn. Urcite urobiť vodicak na manual a potom už jazdiť na com chceš.
Kedykoľvek sa môže niečo stať, budeš potrebovať auto a jediné poblíž je s manualom. No môžeš naň akurát pozerať a čakať na taxík..

mirkie
3. apr 2025

vodicak mam 20 rokov klasicky na manual. ale jazdim riadne aktivne asi 6 rokov. jazdim a budem jazdit len na automate. byt na tvojom mieste, idem do toho a robim vodicak len na automat.

br4n
3. apr 2025

Dcera, bude robiť vodičak, ale bude robiť klasický, nechcem aby potom mala obmedzenia. Naučiť sa šoférovať s manualom je zaklad, pochopit ako to funguje. Keď to niekto nezvlada, mal by nechať zarobiť šoféra autobusu.

kiki68
3. apr 2025

Je tu otazka vobec, ci manual bude o 20 rokov existovat. Lebo trend je automat, luxusnejsie rady aut uz ani s manualom nevyrabaju, max uvadzaju moznost toho akoby umeleho radenia cez volant. Ale to je iba taky odrb. Pokial vies, ze nebudes soferovat nikdy manual, tak sprav rovno automat. Manual ma tu vyhodu, ze stale mozes jazdit hoci stary krap, lebo MAs na to papier.

a_alexandra_a
3. apr 2025

@lija22 Hocijaká situácia môže nastať, čo by donútilo jazdiť s manuálnou prevodovkou. Napríklad služobné auto. Myslím, že kvôli tomu, že autorka bude mať teoreticky len vodičák na automat nebudú vo firme kupovať špeciálne pre ňu automat. Samozrejme, že automat je jednoduchší a komfortnejší, ale vedieť jazdiť iba na ňom je hlúposť.

michaela412
3. apr 2025

Možno v budúcnosti sa bude jazdiť len na automatoch, ale momentálne išla by som radšej do vodického na manuál. Tiež jazdím na automate, ale človek nikdy nevie čo sa vyskytne a budem musieť ísť na manuály

kiki68
3. apr 2025

@br4n v com je to zaklad? Zabudnes na manual po roku na automate. To jedine ked denne pouzivas ten manual. Dnes uz mame take funkcie, ze aj ten automat je taky iba zaklad ako co funguje, ked si vezmes napr adaptivny tempomat, asistenta jazdy v pruhu, niektore parkovacie asistenty uz same parknu auto ( LS Lexus to mal uz pred asi 10 rokmi), kontrola mrtveho uhla atd. Mne v tom celom pride manual ako dinosaurus.

monika_k
3. apr 2025

Mam vodicak na manual a nikdy som ho nepotrebovala, vzdy len automat…

00momo
3. apr 2025

Robila som vodičák na manuál. Pokiaľ sme mali auto na manuál tak to bolo OK. Auto sa predalo kúpilo sa väčšie automat nebol problém . Ale po roku šoférovania som bola nútená prejsť na manuálne z jedného mesta do druhého. Vieš ako som plakala auto som viezla švagrovi.

br4n
3. apr 2025

@kiki68 koľko rodin ma lexus? Treba realne uvažovať nacom sa priemerna populacia vozi, mlada rodina si asi nekupi lexus. Ja mam dve auta v automate a jedno v manuale a je mi jedno co šoférujem. Lebo rozumiem co sa deje, viem co su otáčky, kedy spravne radiť atd...

huxy
3. apr 2025

Vodičský na automat je blbosť

beloved
3. apr 2025

Ja som asi jediny clovek na svete, co nechce soferovat automat 🙈😂

kiki68
3. apr 2025

@br4n my mame doma uz len automat, ako ked sme zvazovali kupu, tak nas vysmiali, ze v tej strednej triede uz nic skoro na manual neni. Ja poznam dve osoby, co maju manual este a to maju auta skor typu skoda, bezne auta

henriettak
3. apr 2025

Poviem ti takto - byť tebo, na automat si vodičák nerobím, je to asi nezmysel, pretože ako už bolo aj vyššie spomenuté - ak budeš niekedy nútená sadnúť za volant auta, v ktorom bude manuál, čo urobíš? Ale teraz z tej druhej strany... Ja mám automat a nikdy by som si nekúpila auto s manuálom 😀 Treba si uľahčiť život, je to fakt 100 a 1 😀

anega79
3. apr 2025

ja sa spytam takto, preco by si mala si sadnut za manual? robim v autopozicovni a polka sveta jazdi len na automatoch a nikdy nebudu jazdit na manualoch, ani vodicak nemaju nanho

mint_blossom
3. apr 2025

@beloved nie si 😀

br4n
3. apr 2025

@kiki68 zvyčajne ľudia jazdia na bežných autach, ci firemné su bežne...

belllinka
3. apr 2025

hocijaká situácia môže nastať (firemné auto, požičovňa áut niekde na dovolenke...), veď ten manuál nie je nejaký nezvládnuteľný strašiak, tak čoho sa bojíš?

kiki68
3. apr 2025

@br4n tak bezne auto je pre mna auto v kategorii do tych cca 30tis eur. Firemne su u nas iba tesly mam ten dojem, lebo v AT sa to dalo mat za mega vyhodnych podmienok. Uz to sice konci, alebo bola to pre firmy vyhoda.

luccija
3. apr 2025

Rozdiel to je veľký ...ale spravila by som si na manuál nevieš či nebudeš jazdiť na muzovom firemnom, či sused nebude niečo potrebovať nikdy nevieš....ale jazdiť na automate je super a väčšinou kto mal automat už nesadne do manualu

zuzinka888
3. apr 2025

Ja som robila vidicak na manual a je mi to na dve veci- 15 rokov jazdim automat. A neviem preco by ma niekto nutil soferovat manual. Manzel kupil do firmy nakladne auto MAN- a uz aj to je automat, taktiez 9 miestna " dodavka". Ved uz aj kamiony robia na automat.

a_alexandra_a
3. apr 2025

Ja mám pocit, že tu každá vytvára dojem, že jazdí len na Volve, Audi, Mercedese, Lexuse... a do podradnej Škody alebo Hyundai by ani nesadla, lebo to je len úbohé bežné auto s trápnym manuálom, s ktorým sa snáď v dnešnej dobe už nebudú obťažovať 😂

petrao2
3. apr 2025

@beloved ani ja nechcem
Skusila som ok sadla štastna spät do svojho
Je vyhoda mat vodicak na manual ale ak to nedas sprav tak aby bolo dobre
Svagrina robila vodicak pred rokmi nedala to...opakovala minuly rok po par jazdach jej instruktor sam navrhol automat a vodicak dostala,jazdi je spokojna
Musis sa sama rozhodnut ci pojdes do "rizika" ze to s manualom nedas

nikadomi
3. apr 2025

@a_alexandra_a ja mam podradný hyundai s automatom napríklad 😅. a žiadnu vysokú radu auta, obyč i 20tku s automatom. Proste niet toho ani takej situácie, čo by ma donútila sadnúť za manuál. Vodičák som na mauále samozrejme spravila, následne na manuále čo to odjazdila, ale toto je proste neporovnateľný komfort.

a_alexandra_a
3. apr 2025

@nikadomi A keď napriklad v práci dostaneš auto, ktoré môžeš využívať na súkromné účely a bude to manuál tak čo povieš? Nie ďakujem? Alebo budeš v situácií, že niekto bude zranený a bude nablízku len auto s manuálom tak čo? Nepomôžeš? Lebo nie je toho, čo by ťa donútilo sadnúť za manuál?

quaxi
3. apr 2025

Záleží od okolností. Mladý človek ktorý ešte nevie na čo bude vodičák využívať, by si mal spraviť klasický, tomu sa ľahko stane že by mu manuál chýbal, aj keď manuál už pomaly vymiera a naozaj ho veľa ľudí už nevyužije. Automat stačí keď si napr robí vodičák niekto po 50tke lebo potrebuje rozvážať svojich 80r rodičov po lekároch, vie že v práci to nevyužije, už sa mu ťažko učí nové veci takže manuál je preňho už väčšia prekážka, vie že bude jazdiť na tom jednom aute čo majú a žiadne iné si ani netrúfne šoférovať.

Strana
z7