Výhody a nevýhody vodičáku na automat
Je tu niekto kto si robil vodičák výlučne na automat? Neoľutovali ste to časom?
Z každej strany počúvam že je to hlúposť, avšak viem že by mi to uľahčilo šoférovanie keďže to bude pre mňa skor nutnosť ako nejaká vášeň 😁
Naozaj je to taký diametralny rozdiel automat / manuál?
@a_alexandra_a ja mam skodu, automat, neni to nejaka vysoka rada auta ked uz. Moja svokra isla kupovat auto a vysmiali ju tam, ze uz iba dva typy z toho, co chce su manual. Male auto chcela do mesta. Tak vzala co ponukli, ona je fanusik manualu
@a_alexandra_a keď je nablízku zranený a máš k dispozícii auto ktoré nevieš bezpečne šoférovať, tak je to rovnaké ako keby si mala k dispozícii vrtuľník ktorý nevieš pilotovať. Je ti nanič a bezpečnejšie bude ak sa nebudeš hrať na hrdinu ale uznáš svoju neschopnosť a radšej zavoláš sanitku než by si ohrozila zraneného, seba, a ešte aj kopu náhodných okoloidúcich tým že nespoľahlivo soferujes. To sú čo za blbé nápady, tváriť sa že ľudia majú takto riskovať ešte k tomu v emočne vyhrotenej situácii 🙄
Nikdy nehovor nikdy. Manualy celkom (ani rychlo) nevymru. Co ked budes potrebovat soferovat (vystriedat partnera) napr. dodavku do 3,5t, autokaravan (do 3,5t, zvacsa na podvozkoch dodavok)... V praci sa ti moze hodit pouzit "referentske" firemne auto (zvacsa manual), kdesi na dovolenke v malej pozicovni, ked budu vsetky automaty fuc... Nehadz sama sebe polena pod nohy.
@quaxi Vôbec si nepochopila pointu 🙂
Tiez by som si bez mihnutia oka robila vodicak len na manual, keby ho moja autoskola ponukala. S tym som sla “do vodicaka”, ze manual soferovat nikdy nebudem, na autoskole som to povazovala za nutne zlo a jasne ze fajn, keby nieco, tak mozes aj ten manual odsoferovat co inak nie… 🙄samozrejne diametralny rozdiel to je, ale zas nic nezvladnutelne, no pre mna ani nic potrebne.
Mám vodičák na manuál. A keby bolo po mojom, tak mame len manuály. Ale ze mi do toho zvaní nielen chlap ale aj výrobcovia aut, máme väčšinou automaty. S rozkošou "kradnem" chlapovi auto s manuálom a on sa ho z toho istého dôvodu nechce vzdať (lebo ma manuál). Dcéra si odmietla spravit vodičák na manuál, že načo by jej taký bol. Naše rodinné hádky nie sú o politike či ponožkách pri posteli ale o vodičáku..... Ale fakt je dnes manualov minimum.
Boooze, tieto kecy, ako clovek bude isto potrebovat manual. Je to to iste, ako robit si pre istotu "vodicak" na fiaker, lebo co ak...
Ja nikdy nepochopím,ako sa niekto nevie naučiť ovládať manuálnu prevodovku.Ved to je úplne primitívna záležitosť.
@mandzula Boože tieto kecy ako človeka nikto nikdy nedonúti sadnúť za manuál 🙄
@a_alexandra_a existuju aj taxiky a milion inych moznosti.
@a_alexandra_a ja mam vodičský na manuál. Jazdím len na automate, kebyže je niekto zranený tak s manuálom nepôjdem lebo to už neviem😀 proste bola by velka šanca ze s tým autom nabúram. Takže ten vodiča na manual je mi aj tak na dve veci
@mandzula hej presne, hlavne keď ti v práci dajú služobné auto manuál tak povieš, že budeš chodiť radšej taxíkom alebo svojím automatom na vlastné náklady, lebo ty už v živote nebudeš šoférovať manuál... alebo radšej zmeníš prácu za takú, čo ponúka len autá s automatickou prevodovkou 🙂
Mam vodicak normálny a šoférujem prevažne automat ale nemám problém sadnúť do manuálu a ist aj keď som ho nesoferovala 10 rokov.
Pred mesiacom som spravila na automat. Neľutujem. Pozri si štatistiky niektorých krajín. Niekde si kúpi manuál už len mizerných 5% obyvateľstva.
@a_alexandra_a a vies o tom, ze existuju prace, kde soferovat netreba? Pracujem 20 rokov a soferovala som presne 0 km. Kde pracuju ludia bez vodicakov napriklad?
@a_alexandra_a tak mne sa napr.stalo, ze mi v praci ( uz davnejsie) ponukli auto - manual, podakovala som za ponuku a jazdila na svojom ..;) preplacali mi nakoniec benzin, ze aspon nieco 🙂) u nas v okoli uz s manualom ani nikoho nepoznam.. este aj karavan, ktory sme mali pred 3r.pozicany bol automat a s manualom v ponuke ani ziadny nebol. Automat uz davno nie je nadstandard, ako kedysi.
Necitam prispevky.
Dcera si aktualne robi vodicak. Na automat. Dovod je ten, ze doma mame len auta s automatom. Po skuskach bude este cca 1,5 roka doma, nez pojde do zahranicia na VS. Prax bude ziskavat vyhradne na nasich automatoch. Cize na manuale by jazdila iba vramci autoskoly. Co nam teda prisla ako blbost, aby si na manual robila vodicak. V nasom pripade je to uplne zbytocne.
@a_alexandra_a keď budeš v situácii že bude niekto zranený zavolas rýchlu.
@mandzula Myslím, že kto chcel tak pochopil, že hovorím o zamestnaniach, ktoré vyžadujú auto. Napísala som príkladmo. Niekde, kde tento benefit ponúkajú vyjdú tak v ústrety, že preplatia benzín, niekde sa na to vykašlú a ak odmietneš ponúkané, tak môžeš jazdiť na svojom za svoje. A pri dnešných cenách pohonných hmôt by tento benefit stál minimálne za zváženie. My všetky čo sa k tomuto vyjadrujeme máme vodičák robený na manuálnej prevodovke, väčšina jazdí na automatickej, čo je úplne v poriadku, lebo je to o poznanie komfortnejšie, ale vyslovene by som sa nepripravila dobrovoľne o "zručnosť" navyše tým, že by som nevedela jazdiť na manuále, lebo vodičák by som robila len na automate. Ale ako som už spomenula vyššie, niektoré sa tu hrajú na neviem čo, že nikto a nič by ich nedonútilo sadnúť za podradný manuál. Ale tak, každá to máme v hlave nastavené inak 🙂
@a_alexandra_a presne tak. Poviem nie, ďakujem. Ak by šlo o život, je možné, že by som nezvládla šoférovať ani automat v danej chvíli, nie to ešte manuál. Naozaj radšej budem skvelou šoférkiu na automate, ako mizernou v strese na manuále. To si ale každý sám za seba musí zvážiť svoje možnosti- schopnosti.
@a_alexandra_a presne tak, mna uz nikto nikdy nedonuti sadnut za volant, ci uz manual alebo automat, a zijem aj bez toho (alebo aj vdaka tomu😁). Chcela som povedat len tolko, ze ak niekto rozmysla nad vodicakom na automat, zrejme vie, preco to robi, na manual si proste netrufa.
Podľa mňa by to dávalo zmysel možno tak v USA, kde je štandardom automat (manuál tam mal len bratranec, ktorý je ale fajnšmeker na autá). Tu na Slovensku mať vodičák len na automat bude dosť obmedzujúce.
Možno tým niekoho naštvem, ale mám pocit, že človek, ktorý si spraví vodičák na automat preto, že manuál nezvláda, by mal zvážiť, či vôbec šoférovať. Preraďovanie zvláda aj moja žena, ktorá sa inak bojí ísť autom do väčších miest, ak konkrétnu trasu dobre nepozná.
@hefo nesúhlasím s tebou. Človek ktorý má vodičak len na automat,nieje horší šofér ako ten čo má len na manuál. Pokial ovláda všetky značky a pravidla cestnej premávky tak sú rovnocenní šoféri obaja. Nechápem čo vás to tak pohoršuje veď každého odboja vec.
Robila som si pred vyše 20. rokmi na manuál, lebo iná možnosť kedysi nebola. Nejazdila som ani rok, keď sme sa presťahovali a prešla som na automat, keďže je tu minimálne 90% aut na automat a kto by išiel zháňať manuál, keď môže jazdiť na automate? Osobne nepoznám jediného človeka, ktorý by jazdil na manualy a to som za vyše 20 rokov stretla kopec “frajerov” Slovákov, ktorí tvrdili keď sem došli, že je to pod ich úroveň jazdiť na automate a do roka mali auto s automatom 😂
Trend vidím aj tu na MK, ešte pred pár rokmi sa takéto diskusie zvrtlo na urážanie “neschopnych” vodičov, ktorí by ani nemali mať vodičak. teraz uráža a tvári sa dôležito v takýchto témach čoraz menej ľudí.
Takže progres nezastavíte, prišlo to aj na Slovensko a o 10 rokov si tu pravdepodobne 90% žien bude ťukať
po čele, že na kieho si niekto robí vodičak na manuál, keď šanca, že také auto bude šoférovať je blízka 0.
@beloved nie si sama, mam manuál, v práci automat. Vytáča ma to auto. Strašná nuda.. Aj doma sme raz mali automat, aj tak som si sadla do manuálu... A to nemám problém odsoferovat hocičo, aby bolo jasno. Sranda keď sme boli kupovať auto vyššej rady, tak sa velice čudovali, keď sme zadali požiadavku manuál. Ze také tu ani nemáme a ze budeme čakať naňho, a bla bla blam... Reku počkáme. Ani jeden predajca a ani chlap ma nepresvedčil...

Kebyze sa da pred 20r robit vodicak iba na automat, tak si spravim ten a urcite nestracam cas s manualom 🙂 Na inom ako automate som uz potom ani nejazdila ani jazdit nebudem..