icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

zuzana581
autor
29. sep 2012

Včera som dlho do noci sledovala túto a jej podobné kauzy.. ráno som sa zobudila a zapla MK, či náhodou nepribudla nejaká infoška od slavky1212.. len tak som prebehla forum a v jednej diskusii, kde sa rozoberá materská a pod. v UK písala jedna mamina, aby si ostatné dávali pozor a že má tam sestru a bojí sa o ňu, nech idú odtial matky preč.. no a na to jej druhá odpísala, že ak by nič nerobili tým deťom, normálne pracovali a nezneužívali systém, tak sa im nemôže nič stať.. že sú to totálne blbosti, čo sa teraz deje.. Tymto som chcela povedať jednu vec.. Je stále mnoho ludí, slovákov, ktorí žijú v UK a len nad týmto mávnu rukov.. Tak prečo by to "originál" Angličania mali brať nejak osobne... Ja mám napríklad na FB 110 priatelov a iba jedna kamoška tieto veci sleduje a zdiela.. Denne zdielam všetky informácie, ktoré mám ale nikto z tých 110 (109) ludí sa na toto nechytá.. Napíšu, že to je hrozné a tým to pre nich skončilo. Ano, stránka na FB má 14tis ludí, ale kolký z toho sa tam pridali iba preto, že mali pozvánku.. Je nás len pár, ktoré toto celé prežívame takto emotívne.. Tým nechcem povedať, že by sme sa mali vzdať a vykašlať sa na to tiež, práve naopak.. Ale zároveň sa bojím, lebo mám pocit, že UK vie velmi dobre, vďaka ignorantom (nie len angličania, ale ludia, ktorí tam žijú celkovo) odoláva rôznym aféram.. velmi skoro na svinstvá zabúda a ide si svojou osvedčenou cestou ďalej... Musíme začať písať a posielať výzvy do Europskeho parlamentu.. Možno pomocou Moniky Beňovej musíme viac tlačiť na EU, aby donútila UK zmeniť a hlavne začať trestať praktiky SS..
Čo myslíte???

aliza
29. sep 2012

@cinderella. dobre ranko 😉 presne taketo to mame aj my tu. Ale to su velke mesta, tam su sustredeni tito ludia. Ked som tu o tom neraz pisala, tak sa na mna maminy v UK oborili, ze preco take veci pisem, ze to vobec nie je tak a tak som pochopila, ze je velky rozdiel medzi mestom a vidiekom, medzi malymi mesteckami a tymi velkomestami, ako je napriklad aj Birmingham, kde zijem ja. Ked sme sem prisli, tak sme o tychto veciach nevedeli, ani ked sme kupovali dom a teraz to lutujeme. Dufam, ze sa nam podari prestahovat co najskor. No a s tou skolou, museli sme to riesit inak kedze do dobrej statnej skoly sa neda dostat, caka sa aj 2-3 roky, tak je dcera v sukromnej skole a kazde rano vozim do druhej stvrti. Pri dome sme mali maly, cerstvo vysadeny park a do mesiaca ho zdevastovali 😠 , vsetko vytrhane, nezostal jeden krik 😢 , z nasej predzahradky si spravili smetny kos, blizko je Mcdonald, tak vsetok odpad konci u nas, auta doskrabane a samozrejme, male deti bose a spinave cely den na ulici a Slovakom budu vycitat, ze deti chodia von so starsimi surodencami 😠.

monnaa
29. sep 2012

@zuzana581 presne, musíme o tom stále rozprávať, na fb zdieĺať, podpisovať virtuálne petície, tí čo môžu, zúčastniť sa protestov, vypisovať doookola kompetentným a hlavne médiám. Jojku síce ako nemusím, ale teraz ich sledujem a som im vďačná , že sa do toho pustili. Monika Beňová napadla aj mňa, že by to mohla byť cesta. Beňová a Nicholsonová sa mi zatiaľ zdajú byť OK, asi preto, že sami majú deti a sú to ženy. Mám taký pocit, že muži sú akoby chladnejší v tejto otázke, aspoň z osobnej skúsenosti. Npríklad ten môj mi vkuse hovorí, že už to mám nechať tak, že som potom nevyspatá a nervózna 😝 . ja osobne mám na fb len 40 priateľov, zatiaĺ to nejako nikoho neoslovilo 😔

svetllana
29. sep 2012

@zuzana581 Ja tiež zdielam v tejto veci každý ťuk. Tiež sa stretávam s názormi, že je to hovadina..Týchto ľudí považujem z jednej strany za šťastných, keďže zrejme nosia ružové okuliare a z druhej strany ich ľutujem, nakoľko tie okuláre by mohli občas zložiť a vidieť veci reálne také, aké sú. Toľko špinavostí, čo sa v dnešnom svete deje neprávom existuje a tomu sa verí...prečo neveriť tejto - ďalšej špinavosti?..A nie je to len nejaká nepodložená kachna..ale nejdem sa opakovať už, ja tých ľudí nebudem presviedčať, nech si naďalej žijú vo svojom vákuu a tešia sa z parádneho sveta, svetovej politiky, že prachy svetom nevládnu a ľudská morálka je v najlepšom poriadku. 😎

irriss
29. sep 2012

Dobre ranko vsem..prave jsem Vas docetla... ☹
Pisu to sem pro vsechny, nejen pro @slavka1212

Pokud nenastala pisemna povinnost nachazet se doma s detmi..zaridte to v techto pripadech tak, aby DETI nebyly doma, kdyz se SS ohlasi...a prijde

At jsou na prochazce se starsimi sourozenci ci s nekym jinym dospelym z rodiny!!! Ne zadna baby-sitter 😉

Dobre je,kdyz se nachazi doma vice deti, aby deti v techto "obdobich ss" nebyly NIKDY pohromade...

Ja jsem vzdy deti delila..vzdy odjizdel do skoly JEN nekdo...strasne, ja vim, neco jako ruska ruleta...kdo zustane, koho si odvedou..ale je sance reagovat..
Vzdy a kazde rano jsem se s danym ditetem loucila "navzdy" pred skolou...(samozrejme aby to nepoznalo, neplakala jsem..pevne jsem sviralam odrikavala v sobe modlitbu .).trhalo mi to srdce...a zila jsem pohledem cely den na sekundovou rucicku, kdy a jestli se vrati ze skoly...
Kdyz tu mamam vzaly 2-3 deti, vetsinou to byl konec..

1 dite jeste lze vybojovat a silu ji davaji prave TY zbyvajici v jeji blizkosti

Snad mi rozumite jak to myslim, pise se mi hrozne.. ☹

zuzana581
autor
29. sep 2012

@svetllana úplne súhlasím, ale zároveň si myslím, že práve tých ludí s ružovými okuliarmi by sme sa aspom trochu mali pokúsiť donútiť tie okuliare zložiť.. odhodiť to ignorantsvo a aby aspom na minutku zapochybovali, či je naozaj všetko v poriadku.. Lebo tých, ktorý už verie, že tam je niečo velmi prehnité, tých už presviedčať netreba.. treba presvedčiť ostatných..

sterre
29. sep 2012

Ahoj, sledujem tento pripad od zaciatku a vzdy sa mi tlacia slzy do oci, hlavne koli tym detickam. Mam pocit, ze keby som nenapisala, zaradila by si ma medzi tych, co len mavnu rukou. 🙂 Je to strasne, ze to doslo az tak daleko, ze sa v UK rozhodli dat deti na adpopciu. V diskusii hovorili, ze cez EU sa to da jedine cez komisara pre ludske prava a to nasa strana aj urobi. Zasadna chyba sa v postupe vsak stala na slovenskej strane pocas vybavovania tejto veci a to na jednom z uradov nasho ministerstva soc.veci a rodiny ( neviem uz ich presny nazov), babka tych deti vymenovala konkretne mena zien, ktore odpovedali, ze slovenska strana nema zaujem zobrat si ich na sr a doriesit to u nas. Konali tak, ze ani ti vyssi o tom nic nevedeli. V UK mozno maju v systeme mnoho chyb, co si samozrejme priznali, ale kto ich nema? Nasi si to otvorene zatial nepriznali. Zatial so angl. sudy prvykrat v historii dovolili nasej slovensku ako statu priamu ucast, nasi ludia len dookola opakuju, ze "oni si to priznali". Ale to je klasicka veta pri diplomacii a slusnost ocakava, priznanie chyby, aspon nejakej aj na nasej strane. No, a len burenie a demonstracie dobre meno tomuto pripadu nerobia. Staci, ak nasi najdu chyby v systeme, verejne priznaju a opravia. Tiez musime vyckat, na dalsie rozhodnutie sudu, zatial co nasi "veduci" musia sa k tomu staviat diplomaticky a slusne zjednavat. Zatial je to na dobrej ceste, no tym, ze budeme teraz tlacit na pilu nebude dobre. Ak sud rozhodne nespravodlivo, potom mozeme, my vsetci, zase nieco podniknut. Proste teraz su na tahu UK sudy, potom my a medzi casom diplomaticke a slusne vyjednavanie. Keby som ja mala nieco teraz urobit, kritizovala by som tak uk system a aj nas a u nas konkretne osoby, ktorym nezalezalo na tych detoch, by som dala vypoved. Ludia bez srdca nemaju co hladat na uradoch, ktore poskytuju pomoc pre druhych v nudzi. Pripad budeme dalej sledovat, podla potreby sa zapajat, no vtedy a tam, kde to vyznam ma. Je im strasne drzim palce a velmi by som si zelala, aby sa deti co najskor vratili k rodicom a aby sa zaroven odstranili chyby, ktore nastali, aby uz ani nikdy v buducnosti k nicomu takemu nedoslo. Sama som porodila dve deti v zahranici, nie daleko od UK a az mi idu zimomriavky, ked si predstavim, ze by sa mohlo stat aj mne nieco take a nase slvenske urady by mi nepomohli. Tak im zelam rychly navrat domov.

aliza
29. sep 2012

@zuzana581 to je presne to, co sa stalo s gorilou, ludia sa nadchli a potom si povedali, ze sa aj tak nic nezmeni a vykaslali sa na to. A to je problem aj teraz, proste treba ist do ulic, treba, aby vas bolo tisice, aby vas bolo pocut, treba o tom hovorit, protestovat a nedat politikom pokoj, ziadat odstupenie zodpovednych a neustupit. Ale ako vidim, kazdy ma huste reci len na forach a skutek utek. Pokial nezacnete bojovat, tak sa taketo veci budu diat dalej a nasi politici budu dalej kradnut a ludi zdierat a vykoristovat. Moja mamka robila tie gorilove protesty, preto ich napadlo to dnesne stretnutie v medickej, kedze ma skusenosti s tym, ako robit protesty. Ale ako vidim, ani o to nie je zaujem. kazdy tu pise, ako treba nieco robit a ked sa niekto pokusi, tak nezaujem 😖.

svetllana
29. sep 2012

@zuzana581 Máš pravdu, Zuzi, lenže z mojich skúseností viem, takýto ľudia naše dobre mienené "dohováranie" môžu pociťovať ako nátlak a vnucovanie iného názoru, čo spôsobí to, že sa ešte viac zatvrdia 😖 Ale môžno existuje nejaký spôsob, ktorý by ich primäl k rozmýšlaniu...No osobne sa obávam, že vo väčšine prípadov to môže byť len ten spôsob - najnešťastnejší - vlastná skúsenosť..či už naozaj ich vlastná alebo niekoho z okolia. Neveriaci Tomáš sa musí dotknúť rany.. ☹

baklik
29. sep 2012

@cinderella. v USA sa mak nesmie nikde predavat, je to nelegalne, lebo obsahuje opium. je to zvlastne, ale je to tak. zila som tam rok. a ked bol u nas vo firme american, tak sme mu v restauracii objednali makovu strudlu. povedal, ze v zivote nejedol tak vela maku po kope a chuti to zvlastne 😀 tam len par zrniecok postrasenych na pecive...

aliza
29. sep 2012

@irriss ak sa mozem spytat, preco ste z iTA neodisli? prezivat takyto teror a vecny strach...nedalo sa pred tym vsetkym ujst? aj ked tvojho syna sikanovali, nemohli ste odist trebars do Ciech? prepac za tieto, mozno hlupe a zranujuce otazky, ale nemam ani predstavu, co sa u vas dialo a toto ma napadlo.

irriss
29. sep 2012

@aliza

Jsou zivotni situace, ktere Ti nedovoli odejit..
Jsou zivotni situace, ktere kdyz nastanou sama jim neveris..
Jsou zivotni situace,kdyz nastanou,ze si myslis, ze jsou tak absurdni, ze "zitra" se vse vyjasni..plyne tyden, mesic, mesice a roky..
Ty bojujes za pravdu a az POZDE pochopis, ze nekdy boj za pravdu nema smysl a ze je lepsi akceptovat LEZ, ale zaroven zvitezit..

p.s. Ja jsem neprisla za praci..kdy si zbalim kufr a odejdu...ja jsem prisla za Laskou...zila jsem KLIDNE pres 10 let...

aliza
29. sep 2012

@irriss ☹ , je mi to velmi luto, co sa vam stalo ☹

baklik
29. sep 2012

@slavka1212 tak to je uz co za sila, ked Slovak udava Slovaka a najma teraz, ked vsetci vedia, co sa v UK deje!!! to je hnus, ake spiny chodia po svete a ziju medzi nami... ☹ drz sa a nedaj sa! a kontaktuj nielen ambasadu (ked som pocula nahravku s Conkovcami, tak mali veeelmi vlazny pristup), ale aj Cisarovu. a jasne, neotvaraj im!

aliza
29. sep 2012

@baklik uprimne, mne sa cele to udanie vobec nezda. Pit doma alkohol nie je protizakonne, ani zakazane....pokial sa matka babatka nespija do nemoty, tak nie je o com. SS mozu zasiahnut v pripade zneuzivania, tyrania a zanedbania, prilezitostne pitie alkoholu nespada ani do jednej kategorie. Ako slavka pisala, ona nepila, kedze koji. Takze je uplny nonsense kontrolovat rodinu, kde sa pilo pri oslave. Ved to by museli skontrolovat takmer vsetky rodiny. Aj u nas sa pilo a oslavovalo, ked sa maly narodil a to sme akoze zli rodicia, ci co? ako slavka pisala, mala fotky aj na FB, tak mozno si to niekto vsimol a nasiel tak dovod, ako sa im vmiesat do zivota.

baklik
29. sep 2012

@aliza ale ake fotky mala na FB? ono sa to da vysvetlit napr. aj tak, ze boli zasnuby, oslavy, t.j. piju, organizuju akoze bujare oslavy a pritom maju v dome iba 3-mes. dieta = zanedbanie. to vies, dovod, ci vysvetlenie, zvolenie sposobu interpretacie sa vzdy najde, ked sa chce...
tak si oni pridu overit situaciu v rodine na vlastne oci, kedze niekto dal podnet. aspon na SK je to tak, ze ked niekto da podnet, urad sa tym musia zaoberat...

aliza
29. sep 2012

@baklik ved ja rozumiem, len ten dovod je absurdny 😖

aliza
29. sep 2012

@baklik neviem, asi z tej oslavy mala fotky na FB, tak som to pochopila

irriss
29. sep 2012

@baklik
presne tak..staci jakykoliv podnet..i anonymni..staci, kdyz dite ve skole je nepozorne ci casto ziva...a da podnet ucitel..
zkouma se prostredi rodiny..dostatecnyspanek..jde se do absurdit a VZDY se NECO najde..
Pokud se jde k logopedovi,nejdrive se zkouma rodinne prostredi, zda dite neni pod tlakem a tudiz se odrazi psychika v reci..opakuji VZDY se neconajde..

To jsou jen priklady....je jich na tisice... 😖 😖 😖 😖 😖

irriss
29. sep 2012

@aliza
Prave o tom mluvime,,ze je VSE postavene na absurdite!!!!!!!
a proti absurdite NELZE bojovat se zdravym rozumem...musis "onemocnet" z jejich pocinani a az pak jsi schopna reagovat.. 😠
Proptoze kdyz "oneemocnis"-pochopis absurdni signaly a moznosti...pochopis malickosti na ktere si davat pozor..a diky tomu pak prezijes..sice ve strachu ale prezijes..budes vedet umet pochopit absurditu

aliza
29. sep 2012

@irriss to mas pravdu, myslim, ze slavka ma dovod na strach o svoje deti, v ich pripade je to absurdita nad absurditu a preto by som sa nespoliehala na to, ze si to kludne so socialkou vydiskutuju. Slavka pisala, ze pridu kontrolovat, ako sa stara o deti, ci su ockovane a tak, tak sa pytam, co to ma spolocne s pitim alkoholu pri oslave? ved slavka nepila

zuzana581
autor
29. sep 2012

@aliza len ja si práve myslím, že tu na SK tomu velmi nepomôžeme.. ano, to, že budeme burcovať naše orgány, aby pomáhali luďom, ktorým sa už v zahraničí niečo zlé stalo, to áno, tomu pomôcť môžeme.. ale práve luďom v UK, ktorí zatvárajú nad tým oči, tým ich treba otvárať.. Tým luďom v UK, bežným luďom treba dodať odvahu, aby sa proti tomu začali stavať a aby zdielali a šírili informácie o týchto zverstvách.. Ludí v UK treba zobudiť.. Nemôžu pozatvárať všetkých.. ale my Slováci nezmeníme systém v UK, systém v UK môžu zmeniť len ludia v UK.. Viete čo tým chcem povedať.. Ja nechcem, aby sme sa na to vykašlali, ale práve vy Slováci žijúci v UK môžete toho zmeniť ovela viac..

irriss
29. sep 2012

@aliza

ale tady nejde o to, zda pila...nebo nepila...
Jde o prostredi,ve kterem deti ziji...

Na kontrolu ockovani apod. doklady staci si dotycnou maminku predvolat do kancelare 😖 ☹ ☹ ☹ ☹ a nechat si predlozit dokumentaci - navic uz je vse v databazi pocitacoveho systemu..😉
Pokud prijdou osobne..najdou cokoliv se jim bude hodit...

Knizka o sexu v knihovne?
Spatne namalovany obrazek?
V baru nejaka lahev?

Jej,,ja se setkala s takovym absurdnim pristupem, ze vazne by nikdo neveril..je tezke o tom psat.. 😠

p.s. Nezkoumala bych az tak fotky na FB..(to bude jen vymluva) podle meho jde o neco uuuuuuuuuuplne jineho..uz jsem se Sl."mluvila"...

aliza
29. sep 2012

@zuzana581 no ja si myslim, ze chyba je v nasom skorumpovanom vedeni, pre ktorych ludia a ich zivot a problemy nic neznamenaju, nie su pre nich dolezite, dolezite je len to, ci platia to, co maju, aby si oni mohli dalej pokojne uzivat. A to treba zmenit. Vidis, v pripade Conkovcov zasiahla slovenska strana a aj napriek opodstatnenym dovodom su deti doma. Slovaci v UK a anglicke urady na tom nemaju ziaden podiel. V pripade Ivany bola chyba jednoznacne na slovenskej strane, pochybilo velmi vela ludi na vysokych postoch a ti si tam dnes dalej kludne sedkaju a tvaria sa, ze sa nic nestalo, vedia, ze tato kazua prejde tak, ako tie ostatne a za chvilu bude zase ticho a klud a oni si mozu dalej kludne sedkat a brat luxusne platy za h.o.v.n.o. A Slovaci su ticho, dokonca su hrdi, ze vedia prezit z par stovak eur. proste nas zubozili do najvyssieho mozneho rozmeru, ze si to narod uz ani neuvedomuje a to treba zmenit.
A k Slovakom v UK, mozno sa distancuju prave preto, ze maju strach. Kazdy z nas ma teraz strach o svoje deti a kazdemu instinkt hovori, ze sa treba vratit domov. A tak niektori budu radsej zatvarat oci, ako keby si to mali pripustit a zit v strachu. to je podla mna obranna reakcia.

aliza
29. sep 2012

@irriss ved prave, podla mna hladali akukolvek zamienku, ako sa k detom dostat

zuzana581
autor
29. sep 2012

@aliza lenže toto sa nedeje len Slovákom.. Myslela som to skôr tak, že vy žijúci v UK sa budete baviť so svojimi známymi, napríklad aj Angličanmi a nech sa to rozširuje takýmto spôsobom.. Ja viem, že sa mi to asi lahko hovorí, keďže tam nie som, ale neviem to inak vyjadriť.. jednoducho si myslím, že v UK by sa o tom malo začať šuškať stále viac a viac.. ak si o tom bude hovoriť celé UK, tak sa k Johnovi Hemmingovi pridajú aj ďalší a budete mať spoločne väčšiu podporu, určite to nepôjde tak lahko, ako to bolo tu.. jeden dokument a bum.. zburcované pol Slovenska, ale časom.. krok za krokom... aj keby to malo trvať mesiace a roky.. tak nakoniec by sa o tom tak intenzívne hovorilo, nielen v UK, že by ten tlak musel niekde vybuchnúť..

aliza
29. sep 2012

@zuzana581 no, ja som sa tiez snazila s nimi o tom hovorit a ziadna odozva, total nezaujem. Oni si asi myslia, ze to sa tyka len asocialov, cudzincov, atd. Mozno je to preto, ze ja sa hlavne pohybujem medzi Indami a som nepocula, ze by im zobrali deti. V UK si kazdy 'hlida sviho' a neriesi to, co sa ho netyka. Inak by im taketo praktiky neboli umoznene.

zuzana581
autor
29. sep 2012

@aliza no veď aj na základe toho ma toto napadlo, že ste tu viaceré písali, že stretávate bežne rodiny, ktoré naozaj deti môžu zanedbávať a ich nikto nerieši (lebo sú asi ich deti neni vhodné na adopcie) a rodiny, ktorých deti sú "nedostatkový tovar" sú sledované aj za úplné absurdity.. Sociálka ide viackrát do rodiny alkoholikov, feťákov a neviem akých vyvrhelov a deti im nechá a ide raz do rodiny Boorových a deti berie... Toto treba vyzdvihovať, aby to ludia začali vnímať.. Ale samozrejme chápem, čo píšeš.. lahko sa hovorí, realita už býva ťažšia.. ☹

slniecko77
29. sep 2012

@irriss ani si neviem predstavit, ze by som takym niecim prechadzala ☹ je mi to luto
..kazdopadne je lepsie byt informovana a tak aj ciastocne pripravena..ako zatvara pred tym vsetkym oci